Cezarr Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Witam. Posiadam kolumny Tannoy dc6t se, grają aktualnie z Yaqin mc 30 naprzemian z Marantz Pm 8005 . Kolumny grają super wysokimi i średnicą , bas schodzi super nisko lecz brakuje mi w nich sredniego basu ,takiego jak w tannoy merkury 7,4. Myślę o wymianie na Fyne audio f 501. Co o tym sadzicie ? Pomieszczenie odsluchowe 18 m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Basu w f501 nie brakuje, dodatkowo grają równo, na 18m2 będą OK. Przed zakupem słuchałem ich symultanicznie właśnie z Tannoy dc6t se i dla mnie lepiej zabrzmiały Fyne. Czy problem odsłuchowy występuje z obu wzmacniaczami? Uważam że 501-dynki najlepiej grają z solidnym wzmacniaczem tranzystorowym. Musisz po prostu ich posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 30 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Czy możesz określić dokladniej różnicę w brzmieniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos Napisano 30 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2020 Bas Tannoya dudnił, bas F501 był bardziej zwarty, konturowy. Góra u Tannoya była bardziej krzykliwa i chyba mniej "detaliczna". Średnica Fyne jest cieplejsza. Całość prezentacji F501 to dźwięk bardziej koherentny, góra z dołem jest moim zdaniem lepiej zszyta niż u konkurenta. Stereofonia jest podobna, choć Tannoy gra trochę bardziej do przodu. To oczywiście są moje subiektywne odczucia ograniczone do odsłuchu u dealera, w domu, z innym wzmacniaczem i dobranym kompletem kabli jest inaczej, lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Fyne Audio F501 to bardzo udane kolumny ale nie można dobierać zbyt ciepłego wzmacniacza, ponieważ może być zbyt muzykalnie. Tutaj oczywiście pod dużym znakiem zapytania jest Yaqin MS30l, z którym na pewno uzyskasz muzykalność. Górne pasmo w Fyne Audio jest łagodniejsze względem Tanoya ale nie można powiedzieć, że jest ona mniej detaliczna, po prostu szczegóły są podawane w nieco inny sposób. Podstawa basowa jest także na duży plus dla Fyne Audio, schodzą niżej i charakteryzują się bardziej dociążoną niższą średnicą. Jeśli chciałbyś się samemu przekonać to zapraszam na odsłuch w naszym salonie lub zachęcam do wypożyczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Dziękuję Czy możesz określić jak zagrają z Marantzem .Nadmienie ze też biorę pod uwagę Tannoy Xt6 , Poczatkowo myślałem o Xt8 ,ale w pomieszczeniu 17 m myślę że będą za potężne, chociaż preferuję umiarkowaną głośność . Co byś radził. . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Tannoy XT6 mają bardzo mało basu i na pewno będzie Ci go brakować. F501 bliżej pod względem basu do Tannoy XT8f niż XT6F. Fyne Audio F501 z Marantzem zagrają dynamiczniej i w mojej ocenie będzie to ciekawsze połączenie, zyskasz szybkość oraz precyzję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Dzięki, A co myślisz o Xt8 do pomiieszczenia 17m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Cześć, zgodzę się, że Fyne Audio zagra zdecydowanie cieplej, bardziej miękko od Tannoy XT6F. Basowo będzie to na pewno atrakcyjniejsza opcja jeśli zwracasz baczną uwagę na to pasmo. Z Yaqinem może być aż nadto, z Marantzem natomiast to może być bardzo fajne połączenie. Moim pewniakiem do tego drugiego wzmacniacza są Audio Physic Classic 5, moim zdaniem warto je sprawdzić. Pod względem pomieszczenia również będą idealne. Na tym forum sporo o takim połączeniu pisał @Kraft, polecam poczytać jego wątek. Co do Tannoy XT8f moim zdaniem mogą być trochę za duże do pomieszczenia 18mkw, jednak dobrze radzą sobie z kontrolą basu. 20 cm woofer ma swój urok. Jednak musiałbym je wpierw przetestować w tym pomieszczenia. Z Yaqinem powinno być bardzo fajnie. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Pamiętaj tylko o tym że to kolumny tej samej klasy. Tannoy XT6F to bezpośredni następca DC6T. Z kolei Fyne zmieniona konstrukcja tych samych producentów. Produkty grają inaczej, powiedział bym że zauważalnie. Może któreś lepiej Ci siądą ale klasa jest ta sama. DC6T sprzedaż Tanio a tamte kupisz drogo. Koniecznie odsłuchaj przed odsłuchem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 5 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Właśnie chciałem, zeby przypominaly z tannoya srednie , wysokie szczegółowość i scenę. Zmienil bym tylko bas na bardziej miekki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 (edytowany) @Cezarr jesli bedziesz odsłuchiwał Fyne 501 u siebie i porównywać pomiędzy sobą to opisz prosze wrażenia. Jako posiadacz dc6tse i marantza zgadzam sie z Twoim opisem brzmienia kolumn (przydałoby sie troche wiecej średniego/wyższego basu wzgledem najniższego). Napisz proszę czy nie tracimy nic z srednicy i góry wzgledem dc6tse i czy fyne w ten sam sposób "buduje" holografie dźwięku (scena). Ps: zaciekawileś mnie tą lampą... vs Marantz. Pozdr. Edytowano 5 stycznia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Dnia 5.01.2021 o 08:27, Chyba Miro 84 napisał: @Cezarr jesli bedziesz odsłuchiwał Fyne 501 u siebie i porównywać pomiędzy sobą to opisz prosze wrażenia. Jako posiadacz dc6tse i marantza zgadzam sie z Twoim opisem brzmienia kolumn (przydałoby sie troche wiecej średniego/wyższego basu wzgledem najniższego). Napisz proszę czy nie tracimy nic z srednicy i góry wzgledem dc6tse i czy fyne w ten sam sposób "buduje" holografie dźwięku (scena). Ps: zaciekawileś mnie tą lampą... vs Marantz. Kupione. Sluchalem ok 2 godz z Maranzem.. Šrednica i wysokie grają calkiem inaczej, są lagodniejsze ,cieplejsze. Bss jak dla mnie rewelacja ,lecz nie schodzi tak nisko jak w Dc6t se .szczegółowość mniejsza i myślę ,ze scena też . Mam teraz dylemat które leprze. Muszę się więcej obsluchać. Czy ktoś mnie oświeci ile czasu potrzebują Fyne audio f501 do pelnego wygrzania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) Kupiłeś??? Tzn. Używane kupiłeś czy nowe?? Bo używki moga juz być "dotarte" /wygrzane Edytowano 7 stycznia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Nowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 A to trzeba dac im trochę czasu i jednak porownanie warto odłożyć w czasie by mieć pewność co do wyboru. 33 minuty temu, Cezarr napisał: szczegółowość mniejsza i myślę ,ze scena też . Na ta chwile szczegółowość i scena mniejsza w fyne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Cezarr napisał: Czy ktoś mnie oświeci ile czasu potrzebują Fyne audio f501 do pelnego wygrzania. Potrzebują sporo czasu na wygrzanie, ja byłem w pełni zadowolony z brzmienia po ok.200 godzinach i...wymianie okablowania (głośnikowe i interkonekt) na zdecydowanie droższe od budżetowego, ale to już po pełnym dotarciu głośników. Edytowano 7 stycznia 2021 przez Marcos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 19 minut temu, Marcos napisał: Potrzebują sporo czasu na wygrzanie Słuch się musi przyzwyczaić 😉 ale spoko, przy używanych też mam czasem wrażenie że jakis czas po zakupie lepiej grają 😁 Mi osobiście T>F, ale to kwestia gustów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 38 minut temu, marcinmarcin napisał: Słuch się musi przyzwyczaić 😉 ale spoko, przy używanych też mam czasem wrażenie że jakis czas po zakupie lepiej grają 😁 Mi osobiście T>F, ale to kwestia gustów Scena i szczegóły na tą chwile lepiej Tannoye .Jeszcze jest za wcześnie na opinie. Narazie słucham i zobaczymy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 Ale Fyne tak grają. Nawet jak się wygrzeją to w stosunku to Tannoya całe pasmo przeniesione jest na dół. Więc będzie lepiej ale takiej góry i rozdzielczości jak w DC6T SE nie uzyskasz. W modelu Fyne 501 SP jest znacznie lepiej ale i drożej. Ciekawe jakby ci podeszły XT6F, chodź nie wiadomo czy te kolumny jeszcze będą. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 15 godzin temu, Cezarr napisał: Kupione. Sluchalem ok 2 godz z Maranzem.. Šrednica i wysokie grają calkiem inaczej, są lagodniejsze ,cieplejsze. Bss jak dla mnie rewelacja ,lecz nie schodzi tak nisko jak w Dc6t se .szczegółowość mniejsza i myślę ,ze scena też . Mam teraz dylemat które leprze. Muszę się więcej obsluchać. Czy ktoś mnie oświeci ile czasu potrzebują Fyne audio f501 do pelnego wygrzania. Czas wygrzania kolumn jest różny w zależności od producenta. Np. moje Usher V 602 w pełni zabrzmiały tak po około 300 - 350 godz. grania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 18 godzin temu, marcinmarcin napisał: Słuch się musi przyzwyczaić 😉 ale spoko, przy używanych też mam czasem wrażenie że jakis czas po zakupie lepiej grają To jest kwestia dyskusyjna ponieważ możesz się do brzmienia przyzwyczaić lub nie i wtedy jest problemem. Po wygrzaniu kolumny pokazują swoje prawdziwe oblicze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 8 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2021 Witam ponownie .Słuchalem fyne okolo miesiaca . Wczoraj postanowiłem przywrócić do odsluchu tannoye ,powiem krótko dc6tse zdeklasowały Fyne pod każdym względem, ale jest to moja prywatna opinia pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 lutego 2021 Udostępnij Napisano 9 lutego 2021 (edytowany) Hmm... no to ładnie. Jako posiadacz "dc6t se" możesz jeszcze spróbować bi-wire. Jesli jeszcze nie próbowałeś. Pozdr Edytowano 9 lutego 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts