DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 4 minuty temu, Bebop napisał: Skoro kolumny ewidentnie dają dudniącą bułę w basie dlaczego koniecznie chcesz je zatrzymać? Ze względów estetycznych? Ta dudniąca buła, to może być odpowiedź pomieszczenia, a nie wina kolumn. Może lepiej by było, aby kolega @Kubus72 popracował nad rzetelnym ustawieniem kolumn i spróbował jakiś paneli akustycznych. Do tego nie potrzeba pomiarów na tym etapie, można zabawić się bez nich i na przysłowiowe ucho. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Ta dudniąca buła, to może być odpowiedź pomieszczenia, a nie wina kolumn. Może tak być i zapewne jest. Nie widziałem pomieszczenia przed zamieszczeniem zdjęcia. Bardzo ładny pokój ale chyba zbyt pusto i tak trochę jak w studni jeśli choidzi o audio. Podtrzymuję zdanie, że DSP niewiele pomoże, już bardziej rearanżacja pokoju / rozmieszczenie kolumn. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) Kolego @Kubus72, czy dudniący bas to jedyna rzecz jaką chcesz zmienić w obecnym systemie? Ps. Ile metrów ma ten pokój? Edytowano 4 czerwca 2023 przez KrólKiczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) 10 minut temu, DiBatonio napisał: Ta dudniąca buła, to może być odpowiedź pomieszczenia, a nie wina kolumn. I obstawiam, że tak właśnie jest Jak wyżej, pokombinowałbym ze zmianą ich ustawienia (także zmianą miejsca odsłuchowego) + może jakimiś dwoma panelami z wełny na początek, grubszymi zasłonami. Często wystarczy przesunięcie o kilka-kilkanaście centymetrów żeby zaobserwować progres. Edytowano 4 czerwca 2023 przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 4 minuty temu, Bebop napisał: Może tak być i zapewne jest. Nie widziałem pomieszczenia przed zamieszczeniem Ja też nie widziałem, kiedy o tym pisałem. 😉 Kolega widzę w międzyczasie zamieścił fotkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 Kolega chciał zmienić wzmacniacz, a wy mu wszystko zepsuliście 😉. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 50 minut temu, DiBatonio napisał: Ta dudniąca buła, to może być odpowiedź pomieszczenia, a nie wina kolumn. Może lepiej by było, aby kolega @Kubus72 popracował nad rzetelnym ustawieniem kolumn i spróbował jakiś paneli akustycznych. Do tego nie potrzeba pomiarów na tym etapie, można zabawić się bez nich i na przysłowiowe ucho. Jakie ewentualnie panele akustyczne masz na myśli?, jak Ty byś ustawił te kolumny? 44 minuty temu, KrólKiczu napisał: Kolego @Kubus72, czy dudniący bas to jedyna rzecz jaką chcesz zmienić w obecnym systemie? Ps. Ile metrów ma ten pokój? Tak, tylko występuje ten dudniący bas, pokój 15m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 25 minut temu, KrólKiczu napisał: Kolega chciał zmienić wzmacniacz, a wy mu wszystko zepsuliście 😉. Przykro mi nezmiernie. Chciałem pomóc a zaszkodziłem. Przepraszam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 28 minut temu, Kubus72 napisał: Jakie ewentualnie panele akustyczne masz na myśli?, jak Ty byś ustawił te kolumny? Tak, tylko występuje ten dudniący bas, pokój 15m2 A jak skręcisz bas na wzmacniaczu to dźwięk Ci odpowiada? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) Przed chwilą, Bebop napisał: Skoro kolumny ewidentnie dają dudniącą bułę w basie dlaczego koniecznie chcesz je zatrzymać? Ze względów estetycznych? Myślę, że szkoda zachodu z DSP - tym można minimalnie dostroić zestaw kiedy już (prawie) wszystko gra. Zupełnie się z tym nie zgodzę. DSP (Dirac Live w moim przypadku) dodaje dużo jakości szczególnie tam gdzie za bardzo nie ma jak cokolwiek poprzestawiać. Purystyczne podejście do temat sprawdza się tylko tam gdzie masz pełną i nieograniczoną wolność w adaptacji wyposażeniu pomieszczenia odsłuchowego. Co do dudnienia to bardzie kwesta jednak fizyki pomieszczenia niż kolumn a z tym DSP radzi sobie znakomicie. Edytowano 4 czerwca 2023 przez slaw0001 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 @slaw0001 nie twierdzę, że DSP nie jest w stanie poprawić warunków akustycznych - do tego jest stworzone i sam korzystam z tego dobrodziejstwa. Przypomina mi się podobny problem z bułkowatym dudnieniem na basie kiedy miałem KEF R700 i niestety nic nie pomagało. Teraz mam inne kolumny (z potężnym basem) i nic mi nie dudni - chociaż mam mały pokoik. KEF R700 uwielbiam do dziś, tyle, że one nie do mojego pomieszczenia były. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 Przed chwilą, Kubus72 napisał: Jasne, już wrzucam. Ten wiatrak to tylko na dzisiaj :)). Masz tu dużo przestrzeni to zdecydowanie możesz pobawić się poprzestawianiem kolumn. Już samo to może znacząco poprawić wrażenia odsłuchowe. W linku zasady ustawiania kolumn wg AP https://www.audiophysic.com/en/setting-up-loudspeakers-acoustical-perception/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 (edytowany) 2 godziny temu, Kubus72 napisał: jak Ty byś ustawił te kolumny? Nie wiem, ze zdjęcia trudno coś wnioskować. Poczytaj o akustyce i prawidłowym ustawieniu kolumn, nie możesz mieć takich samych odległości od ścian bocznych i ściany za kolumnami. Tutaj masz trochę o ustawieniu, poklikaj też linki pod tekstem "czytaj również" https://audio.com.pl/vademecum/faq/akustyka/18326-jak-nalezy-ustawic-zespoly-glosnikowe-wzgledem-miejsca-odsluchowego Tutaj też trochę info: https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php https://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akustyki-i-rozmieszczania-glosnikow-stereo/ Wojtka też możesz poczytać: http://wpszoniak.pl/portfolio/ustawienie-glosnikow/ 2 godziny temu, slaw0001 napisał: Co do dudnienia to bardzie kwesta jednak fizyki pomieszczenia niż kolumn a z tym DSP radzi sobie znakomicie. To prawda "fizyka pomieszczenia" czyli akustyka, pogłos itp mają znaczenie. Pewno DSP sobie z tym poradzi, pytanie czy poradzi sobie z DSP kolega kubus72. 2 godziny temu, Kubus72 napisał: Jakie ewentualnie panele akustyczne masz na myśli? Niedrogie panele akustyczne absorbery oparte na PT80. https://www.asound.pl/akustyka-pomieszczen/absorbery-akustyczne-szerokopasmowe/ 2 godziny temu, Kubus72 napisał: Tak, tylko występuje ten dudniący bas, pokój 15m2 Nie chciałem tego pisać, ale po tym co znalazłem w testach tych kolumn tylko się utwierdzam w przeknaniu, że to nie są kolumny do 15m pokoju. Ja gram na monitorach w prawie 20m, nawet u siebie chyba bym nie wstawił takich AP C8, chociaż adaptację akustyczną posiadam. Cyt. "Classic 8 nie popadają w skrajności, nie próbują zarzucić słuchacza nadmierną ilością dźwiękowych fajerwerków. Mimo to nie można im odmówić nad wyraz mocnego i masywnego basu. Dzięki wydajnemu dwuipółdrożnemu układowi głośnikowemu te niemieckie kolumny wypełnią obfitym dźwiękiem pomieszczenia o powierzchni większej niż 20-metrów kwadratowych, a do tego umożliwiają wsłuchiwanie się w muzyczne zawiłości, bez dyskomfortu związanego ze zbyt przejaskrawionym dźwiękiem." Źródło: https://www.hfc.com.pl/test/5200,audio-physic-classic-8.html Edytowano 4 czerwca 2023 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 1 godzinę temu, J4Z napisał: Panele z wełny dużo basu mogą nie ruszyć, bo to pewnie mod, ale nad pogłosem warto zawsze popracować. Poprawi się stereofonia, rozdzielczość. U mnie coś tam ruszyło pogłos dołu jak postawiłem takie panele w rogach, ale to nieduże różnice były. Za jakiś czas przetestuję bass trapy, ale na zmiany w spl nie liczę Za bardzo, bardziej na większe zbicie pogłosu na basie. Na dudniące podbicie na basie kombinacja z ustawieniem, wzmacniacz który gra mniejszym dołem, wymiana kolumn, dsp. Drug jest kilka. Jak bardzo dudni i ile chcesz tego zabrać wiesz tylko Ty. Czytałem, że Primare byłby dobrym kompanem dla 8 ewentualnie właśnie Evo czy CXA81 bo gra jasno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 Przed chwilą, Kubus72 napisał: Czytałem, że Primare byłby dobrym kompanem dla 8 ewentualnie właśnie Evo czy CXA81 bo gra jasno. I myślisz, że ten primare uporządkuje Ci sprawy związane z basem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 1 minutę temu, Kubus72 napisał: Czytałem, że Primare byłby dobrym kompanem dla 8 ewentualnie właśnie Evo czy CXA81 bo gra jasno. Żadnym wzmacniaczem nie poprawisz odpowiedzi częstotliwościowej pomieszczenia, pamiętaj kolumny bardzo mocno korelują z pomieszczeniem w którym stoją. Dostałeś garść wskazówek i linków, a cały czas kręcisz się wokół wzmacniacza. Masz niemal pusty pokój, pogłos i mody pomieszczenia pewno nieziemskie. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 4 minuty temu, J4Z napisał: Ja uważam że sprawdzić można Podobne zdanie mam na temat sprawdzenia dwóch paneli na tym etapie. 🤭 5 minut temu, J4Z napisał: Ja to na sam początek, najbardziej poleciłbym zakup mitkorfonu umik i znalezienie najlepszego miejsca dla kolumn. Przy okazji dowiesz się coś się dzieje w pokoju. A ja wolałbym te pieniądze przeznaczyć na panele i inne ustroje. 😆 Zanim kolega naumie się panować nad pomiarami i je rozumieć, szybciej ogarnie zabawy z panelami bez pomiarów. A co będzie miał już na ścianach z paneli, to będzie miał. Zawsze będzie lepiej niż teraz. A na mikrofon przyjdzie czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 Przed chwilą, J4Z napisał: Każdy swoje zdanie ma. Mikrofon bardzo ulatwia rozmieszczenie kolumn, a kosztuje niedużo. Ewentualnie jak kolega pobędzie z rok na forum i nabiorę zaufania to pozycze. 😏 Kosztuje 600zl z hakiem, a to już dwa dobre panele, które dadzą od razu więcej frajdy niż mikrofon. Założę się, że więcej będzie leżał na półce nż będzie w akcji, o zrozumieniu pomiarów i umiejętności czytania wykresów nie wspomnę. Jeszcze pytanie, czy kolega @Kubus72 rozważa jakiekolwiek zmiany w umeblowaniu i przrwroceniu o 180° wszystkiego, co do tej pory ustawił w pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 27 minut temu, J4Z napisał: Każdy swoje zdanie ma. Mikrofon bardzo ulatwia rozmieszczenie kolumn, a kosztuje niedużo. Ewentualnie jak kolega pobędzie z rok na forum i nabiorę zaufania to pozycze. 😏 Byłbym bardzo wdzięczny. 23 minuty temu, DiBatonio napisał: Kosztuje 600zl z hakiem, a to już dwa dobre panele, które dadzą od razu więcej frajdy niż mikrofon. Założę się, że więcej będzie leżał na półce nż będzie w akcji, o zrozumieniu pomiarów i umiejętności czytania wykresów nie wspomnę. Jeszcze pytanie, czy kolega @Kubus72 rozważa jakiekolwiek zmiany w umeblowaniu i przrwroceniu o 180° wszystkiego, co do tej pory ustawił w pokoju. Niestety nie rozważam przemeblowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 @Kubus72 Zajrzałeś do linków? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 42 minuty temu, DiBatonio napisał: @Kubus72 Zajrzałeś do linków? Oczywiście, jutro będę przede wszystkim próbował z ustawieniem kolumn. Również według instrukcji AP i zobaczę co z tego wyjdzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 14 minut temu, Kubus72 napisał: Oczywiście, jutro będę przede wszystkim próbował z ustawieniem kolumn. Również według instrukcji AP i zobaczę co z tego wyjdzie. Działaj. Jest szansa byś na okno oprócz firanek zawiesił grube story/zasłony, chociaż w obszarze prawej kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus72 Napisano 4 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2023 7 minut temu, DiBatonio napisał: Działaj. Jest szansa byś na okno oprócz firanek zawiesił grube story/zasłony, chociaż w obszarze prawej kolumny? Nie wiem czy mi karnisz nie spadnie bo jest rozporowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 Klopf, klopf, jemand da? Niniejszym wpisuję się do klubu tej interesującej niemieckiej marki z modelem Tempo:) 7 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 24 lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 lipca 2023 Pojeździ człowiek, posłucha i od razu coś zmienia 😁. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts