Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ładnie poszaleli. Ciekawe jak to się odbije Naimowi na sprzedaży i czy sam dźwięk ich obroni. W sumie na rynku sporo alternatyw, sfera all-in-one z ładnymi wyświetlaczami mocno się rozwija. Jest przecież NAD ze swoim M10 i M33, Lyngdorf z serią TDAI, seria Ace od Cambridge, Quad Artera Solus...

Napisano
43 minuty temu, Amarok napisał:

Zajrzałem na Q21, ceny już uaktualnili. 

Najlepsze jest to, że ceny wszystkich bez wyjątku klamotów audio nie wynikają z kosztów produkcji czy zaprojektowania a zwykłej maksymalizacji zysków na nas, pasjonatach, hobbystach czy dla niezarażonych tym hobby zwykłych "szaleńcach" . Rozmawiam z jednym z większych salonów audio w kraju (diler! nie dystrybutor) o cenie Naima i ten mówi wprost, że on może mi sprzedać Naima SN3 i z 40% rabatem i na tym zarobi ale nie może z marki zrobić "marketówy"...

I tak to w naszym audio wygląda. Drugi sprzedawca z innego salonu dodaje - audiofil i tak zapłaci. Zapłaci. Kropka. 

Napisano

W audio wszyscy producenci "kroją" nas równo. Wystarczy, że jeden z większych producentów podniesie cenę o 15%  i zaraz cała reszta robi to samo. Przecież naim atom nie może być tańszy od NADa m10 v2 bo jak to będzie wyglądało... , przecież marka naim jest silniejsza od NAD więc ciach jeszcze tysiaka drożej niż u NADa, a co. To samo Moon i cała! reszta bez wyjątku...  A nam zostaje już chyba tylko  przestawić się na używki albo przestać zmieniać i to akurat może być na plus. 

Napisano
15 minut temu, MMarek napisał:

Przy porównaniu, to nóż w kieszeni sie otwiera

Niestety zawsze tak było , że to co cenowo w Polsce wybija się na HI END , na zachodzie stanowiło średnią krajową.

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

W audio wszyscy producenci "kroją" nas równo.

Powiem Ci , że ja to już się pogubiłem , kto mnie kroi, a kto nie.  Żaden producent nie produkuje sprzętu czy innych produktów od A do Z. cena końcowa wynika ze składowych cen poszczególnych elementów + koszta produkcji + opłaty stałe + transport. Ogólnie zauważyłem , że wzrost cen jest wykładnią dostępności na rynku. Ostatnio z fabryki otrzymałem już 13 - ty cennik w tym roku i na moje pytanie dlaczego znowu ? Odpowiedź , krótka , bo kolejne podzespoły przyszły do nich w cenie o 200% wyższej i do tego połowa tego co zamawiali. Od 8 m-cy próbuje załatwić klientowi głupi zamek do drzwi i nie mogę, bo nagle ten typ zniknął z rynku , znalazłem jednego dystrybutora które je jeszcze ma w RPA i chce za ten zamek więcej niż kosztują drzwi klienta , bo tylko On je ma :) Po za tym każdy producent  podnosząc ceny się asekuruje , by mieć na przetrwanie. Produkcją się nie nadrobi , bo ciągle czegoś brakuje, łącznie z ludźmi którzy co rusz lądują na kwarantannach, a koszta stałe nie znikają , co m-c trzeba bulić.

A oczywiście kto dostaje w dupę najbardziej , no zgadnijcie ? :)

Napisano

Tak Tomku, wszystkie podwyżki sprzętu audio przez najbliższe 10 lat będą teraz  uzasadniane drogimi podzespołami.... W sumie jak podliczyć w detalu  cenę tych 6 kondów, trafa, potka i obudowy to z 1500zl robi się końcowo 21kzl. Tylko czemu TV OLEDy tanieją a wzmacniacze i głośniki tak mocno drożeją? Przecież tam też są podzespoły, które drożeją.

Czemu w audio dystrybutor kupuje od  pruducenta wzmacniacz za 5 kzł a sprzedaje dilerowi za 11kzl po czym diler ma ten klamot wystawiony w cenie 21kzl? Bo podzespoły podrożały? Takie to nasze hobby luksusowe i z cenami z sufitu a nie drożejące podzespoły.

Już nie wspomnę o drożejących podzespołach w słuchawkach za 15kzl  i kablach podobnie wycenionych, one też drożeją...

Napisano

@kaczadupa nie chce nikogo usprawiedliwiać. tylko zwróć uwagę , że my nie mamy na nic wpływu. Rynek się unormuje , na jakim poziomie cenowym tego nikt nie wie. Prawo popytu- sprzedaży zadziała , właśnie wróciłem ze spożywczaka .... a Ty mi tu piszesz o cenach audio ! :) Przed chwilą za masło zapłaciłem 10 zł w kraju gdzie ponoś mleka mamy w bród i się nie opłaca produkcja !

I jeszcze jedno , zatory w dostawach pokazały jak ważnym rynkiem zbytu jesteśmy dla niektórych firm audio. Widzieliście gdzieś przypadkiem jakąś nową Yamahę ? :)

Napisano (edytowany)

Fakt że sklepowa cena sprzętu audio głównie obejmuję marże sklepu i pośredników. Koszt materiału i wyprodukowania urządzenia to jakieś 20-30% ceny sklepowej.

Nie zmienia to faktu że po stronie producenta i dystrybutora koszty wzrosły i raczej szybko się to nie ustabilizuje;

- metale cena do góry (obudowy, elementy traf, miedz, aluminium,..), materiały używane do produkcji podzespołów elektronicznych (kobalt, cyna, wolfram,..) cena do góry

- gaz, prąd, ścieki, odpady - wszystko co związane z "eco" - ceny do góry. Tutaj w Europie jeszcze będzie się działo - to dopiero początek płacenia z bycie eko!

- koszty pracy, transport, fracht, presja wzrostu wynagrodzeń w górę. Zarówno pracownik produkcyjny, magazynier, kierowca, specjalista od reklamy, sprzedawca - wszyscy chcą zarabiać więcej.

- kurs euro, dolar v zł - w górę

Edytowano przez elektron6
Napisano

Pamiętacie problem z brumieniem z kolumn u @MMarek pochodzący z duetu Naim + Bowers? Znaleźliśmy dziś rozwiązanie. Wystarczy w ten sposób trzymać przewody głośnikowe. I nie, nie żartuję. Marku - musisz teraz podwiesić te kabelki na żyłkach do sufitu :D

2bbd6522-2a48-4e57-8cd0-ae653cfca802.jpg

Napisano
Dnia 20.12.2021 o 23:05, MMarek napisał:

Potwierdzam. Przy podniesieniu i pewnym ukierunkowaniu kabli, brumienie prawie całkowicie zanika. Trzeba będzie zastosować propozycję Wojtka 😀

Jest jeszcze ostateczny sposób na pozbycie się brumienia. Odrąbać zasilanie stacji bazowej znajdującej się na maszcie, która na 99% powoduje ten efekt :) Maszt widoczny z okna kuchni mojego mieszkania, odległość około 350 m. Identyczny przypadek z Naim Nova i masztem w tle, był opisywany na forum Naima. Oczywiście bez niszczenia stacji.

DSC04082.jpg

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, MMarek napisał:

Jest jeszcze ostateczny sposób na pozbycie się brumienia. Odrąbać zasilanie stacji bazowej znajdującej się na maszcie, która na 99% powoduje ten efekt :) Maszt widoczny z okna kuchni mojego mieszkania, odległość około 350 m. Identyczny przypadek z Naim Nova i masztem w tle, był opisywany na forum Naima. Oczywiście bez niszczenia stacji.

Ciekawe, czy dobry adwokat dałby radę człowieka z tego wyplątać. "Ależ Wysoki Sądzie - mój klient naprawdę musiał wysadzić ten maszt w powietrze. Brumiło."

Gdyby się trafił sędzia audiofil...

Edytowano przez Rafał S
  • 5 months later...
Napisano

Naim Uniti Nova w trybie standby jest bardzo ciepły, okazało się, że pobiera 22W. W/g instrukcji powinno być poniżej 2W. Chyba bez serwisu nie obejdzie się. Zastanawiam się, czy wysyłać bezpośrednio do niego, czy do sprzedawcy Q21 na niezgodność towaru z umową? Co radzicie?

A może ja nie umiem wyłączać? Kiedyś czytałem na jakimś forum a nawet skopiowałem. Nie wiem tylko, czy dotyczy to także Nova.

Istnieją 3 rodzaje przełączania zasilania.
1. - Tryb gotowości serwera. Urządzenie jest wyłączane przez aplikację Naim lub krótkie naciśnięcie przycisku zasilania
     i można je zobaczyć w aplikacji Naim i innych imprezach upnp. Tutaj nie ma kliknięcia przekaźnika po wyłączeniu,
     a z głośników dochodzi lekki szum/syk. Również wtedy, gdy podłączone jest USB.

2. - Głęboki sen. Podczas wyłączania za pomocą aplikacji krótkie naciśnięcie przycisku zasilania. usłyszysz
     kliknięcie przekaźnika i szum/syk ustanie. Urządzenie nadal będzie można wybrać za pomocą aplikacji Naim.

3. - Wyłączony. Gdy przycisk zasilania zostanie wciśnięty przez 5 sekund, przejdzie w tryb wyłączenia.
     Usłyszysz kliknięcie przekaźnika, a urządzenie nie pojawi się w aplikacji Naim.

Napisano (edytowany)

A czy w każdym z tych trybów wyłączenia, nawet w opcji numer 3. Naim wciąga 22W w standby?

Widzisz Marku, a miałeś już nic nie zmieniać w swoim audio. To idealny moment na rozpoczęcie poszukiwań nowego wzmacniacza 😛

Edytowano przez lpomis
Napisano

W opcji nr 3 jest prawidłowo, prawie zero poboru. Natomiast nr 2 nie słyszę kliknięcia przekaźnika. Poza tym dla mnie tryb nr 1 i nr 2 są takie same.

Faktycznie trzeba szukać coś nowego :), ale co ze starym Naimem, przecież nie będę sprzedawał uszkodzonego, aby na starość włóczyć się po sądach, jak mnie pozwie kupujący :).

Napisano

Drodzy forumowicze, dokonałem genialnej rozkminki 😀. Brumienie opisywane w tym wątku, a także duży pobór prądu w trybie standby, znikły jak zły omen. Należy jedynie usuwać z gniazd pamięci USB i kartę SD, a wszystko funkcjonuje znakomicie. Można to robić przed, a nawet po wyłączeniu urządzenia. Nic tylko się upić ze szczęścia 😀