Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

zapraszamy na montaż z kalibracją w cenie wkładki

Nie chcę się wtrącać , ale właśnie jestem na etapie rozgryzania zależności masy efektywnej ramienia ,a wyboru wkładek / z Europy i USA przewertowałem już wszystko i jestem w połowie stron Japońskich :) /  i wychodzi mi , że lepsza wkładką do ramienia / średnie/ tego drapaka byłaby :

https://www.q21.pl/audio-technica-at-vm95en.html

podatność tej wkładki to ok. 13x10-6cm/dyne / 10 Hz / waga 6,1 gr. ,więc przy lekkim headshellu np. 7-8 gr. mamy rezonans 9Hz.

Przy Ortofonie i Grado / 20 cu / jesteśmy na 6-7 Hz.

Napisano
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

ale właśnie jestem na etapie rozgryzania zależności masy efektywnej ramienia ,a wyboru wkładek

Wiesz co, widzę, że mocno Cię wciągnął ten temat i przyznam, że chyba poproszę o korepetycje w tej materii :)

Napisano

@Chili Na korepetycje to ja za cienki jestem. Ogólnie Panowie zapomnijcie o dokładnym obliczeniu masy efektywnej ramienia. Jak ostatnio usłyszałem , z prostszych rzeczy ludzie robią doktoraty :) Chyba wiem dlaczego producenci ramion sporadycznie ją podają. Zmienną jest waga wkładki , śrubek , headshella , kabelków , odległość usytuowania przeciwwagi od punktu podparcia ramienia. Do tego dochodzi jeszcze twardość ugięcia samej igły. Jest masa kalkulatorów i pewnie można z nich korzystać ,ale są to wartości mocno szacunkowe. Ja bazuje na razie na danych podanych przez producenta mojego drapaka, a więc JVC. Odpowiednia waga wkładki i headshella z kabelkami oraz śrubkami musi oscylować między 14,5gr. a 23,5 gr. i tego się trzymam. Ale pozostaje wspomniana już przeze mnie podatność wkładki. W oryginale do mojego gramofonu zakładano wkładkę / MD-1025/ o podatności 10x10-6 cm/dyne . I teraz w danych zawartych w instrukcji nie ma słowa, dla ilu Hz jest podana ta wartość. Mogę jedynie się domyślać, że dla 100 Hz , bo tak podawali Japończycy. Piszę podawali , bo do dzisiaj ta kwestia jest luźna , i nie ma unifikacji z jednostkami USA i Europy , gdzie podatność jest podawana dla 10 Hz. Mnożąc 10x10-6 cm/dyne przez też zgoła umowny współczynnik 1,7 / podawane są od 1,5 do 2 /uzyskujemy 17 x 10-6 cm/dyne/, a więc uważana za dużą / zakres od 13-25/ i nadająca się do ramion o średniej masie. A jak wypada w związku z tym rezonans ? Rezonans wg. tabelki z Vinylengine

https://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator.php?eff_mass=14&submit=Submit

wypada 7-8 Hz. A więc znowu nie wiem , czy te tabelki kłamią , czy producent zakładając taka wkładkę sam sobie strzelał w kolano ? Jakoś chyba jednak bardziej ufam Japończykom tym konstruktorom z 1978 roku niż tej tabelce.

W związku z tym , że sprawa właściwego doboru na podstawie danych z netu jest problematyczna , postanowiłem wejść w świat pomiarów. Wykorzystam płytę testową , RME jako interfejs / AD/DA/ , program do nagrywania z możliwością pokazania widma oraz REW. Ale to w drugim odcinku :) Wczoraj na razie udało mi się po dwóch godzinach skonfigurować RME do sygnału z pre phono ;) 

Napisano

@Chili no to jest nas dwóch :) Z tym , że ja po dwóch tygodniach wertowania różnych materiałów. Jest ogromna ilość wykluczających się opinii i metod pomiarowych. Masa efektywna ramienia to już w ogóle, albo jak ktoś ma szczęście wartość podana przez producenta ramienia , albo jakieś dane z kosmosu, bo ktoś od kogoś usłyszał. O moim ramieniu znalazłem w necie od stron polskich , anglojęzycznych , niemieckich , japońskich taką rozpiętość masy efektywnej ramienia : 9,6 gr , 11 gr. , 13 gr. 14 gr. 17 gr. J wszyscy podawali każdą z tych liczb jako pewnik :) Trzymam się więc jak pisałem zakresu wagi podanego w instrukcji . 

Jutro postaram się zrobić pomiary .

@Krzysztof Hmm sorry za OT. kupiłeś wkładkę ?

Napisano

Dziękuję za tak liczny odzew gramofon w czwartek zawitał w moim domu Ogólnie w fajnym stanie Wczoraj  dotarła też wkładka Entre EC1 Dziś montaż i kalibracja  A później odsluchy Planuje dokupienie 1 czy dwie wkładki do porównan Więc na pewno skorzystam z porad Wielkie dzięki