Slawek Sz. Napisano 23 lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 Dzień dobry. Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy,ale trochę już przewertowałem to forum. Potrzebuje porady fachowców. Od ponad dwudziestu lat słucham muzyki na starym zestawie technicsa. I mając już ponad 50 lat...dorosłem do zmiany sprzętu na nowy...inny. Ampli już wybrałem i nie próbujcie mnie namawiać do innego. Uważam,że po recenzjach i samych pochlebnych zdaniach nie będę szukał innego niż podany w tytule. Bardziej zależy mi na pomocy w doborze kolumn podłogowych. Pomyślałem na początku nad Calipso 40(białe)...już miało być kliknięcie w enter celem zakupu, coś mnie powstrzymało... Potem znalazłem i poczytałem o innych w zakresie cenowym około5 tys. Heco aurora 750 i1000, pylony itp. Werdykt padł jednak na KEF'y. Oczywiście, żadnych z nich nie słuchałem. Liczę na łut szczęścia sugerując się tylko opiniami użytkowników i bardzo wielu tu pomocnych postów. Został mi właściwie wybór nad KEF750 czy 950? Słucham po trochu wszystkiego, oprócz jazzu i góralskiej muzyki, Dużo radia internetowego (357,RNŚ) i nagminnie spotyfy. Szkoda mi również odstawiać w zapomnienie moich płyt CD, ale to najmniejszy problem ,są cd yamahy do kompletu. Boję się najważniejszego. Moje już nie najmłodsze uszy lubią dużo basu i sopranu. Używam urządzenia uważanego na forach za największe zło...czyli dodatkowego korektora do podbicia niskich i wysokich. Czy zestawienie tej yamahy i Kef Q950 da podobne brzmienie. ?Czyste, soczyste i basowe.? Czy sub będzie mi potrzebny? Celuje w 950 bo ktoś tu napisał ,że będzie im LŻEJ i bas będzie lepszy. Choć rozmiarem też mi pasują. Pokój w którym będą stać ma 22m. Proszę podpowiedzieć mi (na podstawie umieszczonych zdjęć) gdzie będzie im najlepiej? Czy miejsce po starych będzie dobre ? Czy nie lepiej druga opcja. A może tu i tu będzie lipa ?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Radziszewski Napisano 23 lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 Używam tego samego wzmaka, dokonałeś wg mnie dobrego wyboru! Ja tylko wypowiem się na temat basu. W 803 masz wyjście na sub, jeżeli będzie Ci brakować basu, zawsze możesz uzupełnić zestaw o aktywny sub. Ja użytkuję 803 z B&W 603 bez suba i basu mam aż nadto, sub niepotrzebny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 Lepszym miejscem do ustawienia kolumn będzie moim zdaniem ściana z TV. Jakby dosunąć komody do bocznych ścian, między nimi a szafką pod TV powinna się zrobić przestrzeń do wstawienia kolumn. Dotychczasowa lokalizacja jest z wielu powodów zła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Sz. Napisano 23 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 A miejsce zaznaczone strzałkami na drugim zdjęciu, to też tak bardzo źle? Może stać też i po prawej od komody. Druga obok drzwi (gdzie teraz stara).Nic nie mają przed sobą. Miejsce starych ,też uważam za złe. Dlatego pytam gdzie by to brzmiało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 23 lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 lutego 2021 Ja bym przestawił te dwie komody na miejsce po starym sprzęcie. Wtedy nowe kolumny będą miały czym oddychać. Oczywiście o ile Ci to feng shui nie zaburzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 Nie ma żadnego sensu zakupu kolumn w tej cenie jeslis przęt będzie tak stał. Ale to żadnego. I mowie Ci to jako branża, przecież powinienem nakłaniać do zakupu i to u nas. Serio. Do póki nie znajdziesz fajnego miejsca dla dobrych kolumn KEF Q950 to nie kupuj nic. Jak znajdziesz to zapraszam po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 Cześć, Rozmieszczenie kolumn jest średnie ale wiadomo, nie zawsze jest idealnie. Stracisz dużo na stereofonii, chyba że słuchasz muzyki jako tło. KEF Q950 to potężne kolumny charakteryzujące się mocnym basem oraz czystą górą. Środek jest neutralny i nie powinno niczego brakować. Yamaha RN803d to bardzo dobry amplituner pod te kolumny. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Pylon Audio Diamond 28, które zapewnią bardziej mięsisty bas i poprawią przestrzeń. Niemniej jednak musisz koniecznie wziąć kolumny do siebie do domu i samemu ocenić czy będziesz zadowolony z efektu przy takim rozstawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 Nikt nie zadaje sobie pytania po co aż Q950 do 22 m2 ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Sz. Napisano 24 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 Dzięki za pomoc. I naprawdę pomogliście. Wszystko pomierzone, wszystko poustawiane. Zdjęcie nie oddaje rzeczywistych rozmiarów mebelków i głośników. Q950 z kolcami są takiej samej wysokości jak stare na stojakach (nie zabiorą mi więcej powierzchni mieszkalnej ani nie zagracą) i węższe o 6 cm ,tylko są głębsze. I są niższe od komody(115cm) i płytsze od nich). Będą stały tak jak zaproponował Kraft. I nic nie będzie ściśnięte. Nawet komody będą mieć około 10cm luzu od ścian. No i przy stole zrobi się luźniej :-). Jestem w tracie poszukiwań zestawu i oczekuję na wycenę z jednego ze sklepu. Po wszystkim dam znać jak to się skończyło. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 7 godzin temu, Kraft napisał: Nikt nie zadaje sobie pytania po co aż Q950 do 22 m2 ??? Ja 🤪. Ale siedzę i czekam co się wydarzy. Kolego @Slawek Sz., może i są tej samej wysokości co monitory ze standami ale to raczej oczywiste. Spójrz natomiast na objętość komory i ilość przetworników. Moim zdaniem takie q750 w zupełności powinny wystarczyć a kto wie czy q350 nie poradziłyby sobie w tym pomieszczeniu. Nie idź tą drogą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksi3zyc Napisano 24 lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 U mnie Kef Q750 ogarniają salon + aneks coś ponad 35m2 i dają radę. Trochę się obawiam czy RN803D napędzi właściwie Q950. Miałem ten amplituner chyba z 1.5 roku w zestawie z Q750 - grało fajnie. Przesiadka na mocniejszy wzmacniacz dopiero pozwoliła im rozwinąć skrzydła. Na twoim miejscu, przy tym metrażu postawiłbym na Q750 lub coś co będzie miało synergię z Yamahą. Większe kolumny na pewno wyglądają fajnie jako wystrój tylko może się okazać, że RN803D im nie podoła...finalnie zagrają gorzej iż tańsze kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Sz. Napisano 24 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2021 8 godzin temu, Q21 napisał: KEF Q950 to potężne kolumny charakteryzujące się mocnym basem oraz czystą górą. Środek jest neutralny i nie powinno niczego brakować. Yamaha RN803d to bardzo dobry amplituner pod te kolumny. 38 minut temu, ksi3zyc napisał: Większe kolumny na pewno wyglądają fajnie jako wystrój tylko może się okazać, że RN803D im nie podoła...finalnie zagrają gorzej iż tańsze kolumny. Porada od branży czy porada od użytkownika(fakt ,że Q750) ? 🙂Ale dziękuje za obydwie.👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 25 lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 lutego 2021 Tylko po raz kolejny pytanie - po co pakować tak wielkie kloce do 22metrowego pokoju skoro moim zdaniem już w kefach q350 jest tego basu całe mnóstwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 lutego 2021 Prawda jest taka że Q 950 mogą zagrać lepiej z innym wzmacniaczem. z RN 803 grają ale na pewno nie wykorzystasz ich pełnego potencjału. Z 750 wyciągnął byś więcej. Jeśli lubisz bas to wielkością się nie przejmuj. Z tym że warto wypożyczyć kolumny i sprawdzić po prostu w domu. Zapraszam damy taką możliwość i przygotujemy dobre ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Sz. Napisano 28 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2021 A czy kabel KIMBER KABLE 4PR będzie odpowiedni do tego zestawu? Czy może coś innego" pasującego" ? Jestem prawie zdecydowany na chord clearway. Jednak liczę na Wasze podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 marca 2021 Udostępnij Napisano 1 marca 2021 Do KEFa zastosował bym jednak Chord Clearway. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petroff Napisano 1 marca 2021 Udostępnij Napisano 1 marca 2021 Dnia 24.02.2021 o 09:35, Kraft napisał: Nikt nie zadaje sobie pytania po co aż Q950 do 22 m2 ??? Na forum jest więcej pytań, które nigdy nie padły Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Sz. Napisano 3 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2022 Witam. Minął rok jak prosiłem Was o radę. Przypomniałem sobie ,że po wszystkim miałem dam znać jak to się skończyło. Więc tak: dla tych co się boją Q950 ze względu na ich wielkość. Jeżeli chodzi o pomieszczenie w którym u mnie stoją to są IDEALNE. Pewnie trochę oddechu by się im przydało,ale proszę Państwa! Jak to pięknie gra! Piękny bas! nie dudni, mięsisty.Środek,góra-rewelacja! Muzyka jest wszędzie,jest tak przestrzennie. Po kalibracji i włączonym YPAO (z wyłączonym korektorem) to dla mnie bajka. Inny muzyczny świat. Kabel to chord clearway. Dziękuje za wszystkie porady. A wygląda to tak: 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 marca 2022 Udostępnij Napisano 4 marca 2022 Przydał by się tylko dywanik pomiędzy kolumnami a Tobą. BAS i Treble prawie na maksa? Aż tak? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 marca 2022 Udostępnij Napisano 4 marca 2022 I nie da rady postawić ich tak jak należy? Czyli CD pod amplitunerem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Sz. Napisano 4 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 marca 2022 4 godziny temu, MobyDick napisał: I nie da rady postawić ich tak jak należy? Czyli CD pod amplitunerem? A jak sobie to wyobrażasz? Tylne nóżki ampli mają wisieć w powietrzu? Sam rozmiar tych klocków nie pozwala postawić ich odwrotnie. I chyba dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 marca 2022 Udostępnij Napisano 4 marca 2022 KEFy Q950 to ustawne kolumny i mówiłem, że nie powinno być problemu w takim pomieszczeniu i z RN803d. Oczywiście zawsze może być lepiej z mocniejszym wzmacniaczem stereo ale wiązałoby się to z wydatkami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 marca 2022 Udostępnij Napisano 4 marca 2022 (edytowany) @Slawek Sz No nie jest tak dobrze . Dla CD nie jest dobrze jeśli jest podgrzewany od dołu, bo to zmniejsza jego trwałość i zmiany temperatury wpływają na dokładność pracy jego zegara kwarcowego. Do tego dobrze jeśli CD jest dociskany czymś ciężkim. Wzmacniacz z kolei powinien mieć umożliwione łatwe opuszczanie ciepłego powietrza z jego obudowy. Yamaha zwykle na początku instrukcji obsługi umieszcza co do tego rysunek . Faktem jest też to że w tym przypadku postawienie bezpośrednio wzmacniacza na CD nie jest możliwe. Trzeba by na CD położyć odpowiednio przyciętą płytę lub arkusz blachy, ewentualnie przynajmniej jakieś płaskowniki o długości takiej aby miały na czym stanąć nóżki wzmacniacza. Tak wiem że tak też działa , ale wcale tak nie jest dobrze , a już na pewno tak nie jest lepiej . Tak jest zdecydowanie gorzej i tyle . Edytowano 4 marca 2022 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 Też uważam że takie postawienie sprzętu jak typowo był sprzęt układany w dużych sieciach RTV nie jest dobre. To utarte wizje i dlatego tak jest to zrobione. Nie mogą stać na odwrót to postaw je obok siebie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 5 marca 2022 Udostępnij Napisano 5 marca 2022 Ważne,że autor jest bardzo happy👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts