Pitt39 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu (edytowany) ps. No i z subem jest ciut wiecej zabawy niż na godzinę, wiec niektórzy mogą się zniechęcić(Umik do amatorskiego mierzenia też jest bardzo przydatny). Edytowano 21 godzin temu przez Pitt39 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Dnia 22.02.2025 o 11:34, Bogusław 66 napisał: I tu jest pies pogrzebany. Zawsze twierdziłem i nadal będę ze wzmacniacz jest ważniejszy od kolumn, mam na myśli jego wartość techniczna i cenową. w stosunku do kolumn(monitorów) Odważny jesteś jeśli tak twierdzisz. Może się mylę ale wydaje mi się, że jakieś 90% kupujących sprzęt hi-fi jest przekonanych ,że najwięcej budżetu trza przeznaczać na kolumny gdyż one najwięcej zmieniają w stosunku do ceny. No i mają rację. Tak jest. Kolumny jak chodzi o sam chardłer (🤪) czyli sprzęt zmieniają najwięcej w kontekście jakości brzmienia. Tylko czy np. wzmacniacz, który będzie od nich wyraźnie tańszy dorówna tymże kolumnom głośnikowym jak chodzi o brzmienie ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Kombinacje wzmacniacz plus kolumny trzeba rozpatrywać w określonym budżecie. Levinson plus Menuet SE to znacznie droższa kombinacja niż np. Rega Elex plus Dynaudio Special 25. Jeśli miałbym wskazać, który zestaw daje lepszy dźwięk, to bez wahania wskazuję Regę z S25. Oczywiście, najlepiej gra Levinson z S25, ale jednak to Dynaudio w większym stopniu odpowiadają za finalny efekt. Tak więc mając np. 30 tys to wolałbym je wydać w proporcji 20 na kolumny i 10 na wzmacniacz niż na odwrót. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Ja jednak zostaje przy swoim twierdzeniu, za dużo się nasłuchałem w salonie Nautilius`a północ różnych wzmacniaczy (od integr po mono bloki) połączonych z tymi samymi kolumnami. Roman (opiekun salonu) potrafi co pare dni zamieniać elementy w torze a o wiele łatwiej przychodzi mu zamiana w sprzęcie niż kolumnach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu No to jak wszyscy o Menuetach, to ja też. Przed pierwszym odsłuchem z subem i w nowej aranżacji akustycznej. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Pisz, pisz, ciekaw jestem wrażen w nowej aranżacji. Na ile filtr dolnoprzepustowy odcięty? Edytowano 4 godziny temu przez Pitt39 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 610 - tka to szybki Sub, powinno zadziałać… Chyba że to 608, ale tu tym bardziej może być dobra integracja z Menuetami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 608. Ustawiłem go na 50 Hz, trochę wyżej niż LS-ami (40 Hz). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 12 minut temu, Kraft napisał: 608. Ustawiłem go na 50 Hz, trochę wyżej niż LS-ami (40 Hz). Ja obecnie testuje na 80hz. Wszystko niżej, czyli cięcie równo z monitorami, na 70% najniższego zejścia monitów troche mija sie z celem, bo mam odpalony "room gain", na 40h ze spadkiem 12dB. Bardziej mi służy do wyrówania tego co produkują Dali, niż dodaje basu tam gdzie Menuety nie schodzą. Edytowano 4 godziny temu przez Pitt39 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Pitt39 napisał: Ja obecnie testuje na 80hz. Wszystko niżej, czyli cięcie równo z monitorami, na 70% najniższego zejścia monitów troche mija sie z celem, bo mam odpalony "room gain", na 40h ze spadkiem 12dB. Bardziej mi służy do wyrówania tego co produkują Dali, niż dodaje basu tam gdzie Menuety nie schodzą. Ja mam inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Jakbym Sebastianie miał 20m2, to też bym Room Gaina nie odpalał, dobrze że dla mnie miejsce się znalazło 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 48 minut temu, Pitt39 napisał: Jakbym Sebastianie miał 20m2, to też bym Room Gaina nie odpalał, dobrze że dla mnie miejsce się znalazło 😄 U mnie ustawienie w subwooferze ogranicza się do dwóch gałeczek i jednego hebelka. Także o ustawieniu room gain to ja chyba raczej mogę tylko pomarzyć 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @Pitt39 jest pokoik, cisza. Jest wygodny fotel. Nie myślałeś o torze słuchawkowym? Planary plus wzmak lampowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nie, nie przepadam za słuchawkami; nie dają mi tej frajdy. Zwyczajnie ciesze się z tego co jest i coś sukcesywnie staram się zmieniać, poprawiać... z różnym skutkiem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Menuetach Ładne i nawet kolor pasuje do koloru standów NorStone… Tak zrobiłeś zdjęcie, że monitory wyglądają na dwa razy wyższe a w rzeczywistości ich rozmiar to praktycznie paczka 1kg cukru. Jak wrażenia w nowym/starym pokoju? Słychać więcej/wyraźniej wybrzmień instrumentów w tle, smaczków, „wplecionych” melodii itp. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @Kraft no i jakie wrażenia? Dało się to jakoś zszyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Napiszę za parę dni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu I słusznie, ustroje muszą się wygrzać. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Pitt39 napisał: Bardziej mi służy do wyrówania tego co produkują Dali Bardzo lubimy opisy brzmienia. Mnie aż tak bardzo nie skręca, ale proszę Ciebie Piotrze o kilka zdań porównania, w kontekście co dodatkowe źródło dodało, a czego bardzo brakuje, gdy ono wyłączone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 59 minut temu Udostępnij Napisano 59 minut temu 3 godziny temu, Kraft napisał: 608. Ustawiłem go na 50 Hz, trochę wyżej niż LS-ami (40 Hz). Fajnie jakbyś w tych samych warunkach porównał menuety z 607- kami, z i bez suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 37 minut temu Udostępnij Napisano 37 minut temu 16 godzin temu, majkel74 napisał: Tak więc mając np. 30 tys to wolałbym je wydać w proporcji 20 na kolumny i 10 na wzmacniacz niż na odwrót. Najważniejsze to trafić z głośnikami w swoje oczekiwania i możliwości swojego pokoju. I to one zawsze są na pierwszym miejscu a nie wzmacniacz. Cena powinna to ułatwić ale gdy w grę wchodzi nasz gust to… wszystko jest możliwe i wtedy można nawet wzmaka za 50 klocka podłączyć pod Dynaudio DM2/6 czy inne Bowersy 607s3, bo akurat te głośniki uwielbiamy, są skrojone idealnie pod nas a my posiadamy kasę i kaprys na drogie wzmaki Ale nadal to głośniki będą miały największy wpływ na to co słyszymy a nie wzmacniacz. Ps. Oczywiście niech każdy bawi się w audio tak jak chce. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts