sonique Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Potrzebuję połączyć źródło Cambridge Audio CXN wyjściem XLR ze wzmacniaczem na wejście RCA (chinch). Nie widzę zbyt wiele takich kabli na rynku i zastanawiam się czy czasem nie dlatego, że z jakiegoś nieznanego mi powodu nie jest to polecane. XLR jest jedyną możliwością aby podłączyć drugi wzmacniacz analogowo bez ciągłego przepinania kabli. Będę wdzięczny za pomoc. Edytowano 8 kwietnia 2021 przez sonique Odpisz, cytując
TomekN Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) Bo ma to mało sensu, a przynajmniej mniej niż odwrotnie (źródło RCA -> wzmacniacz XLR). Ale bez problemu można kupić takie kable. Np. tu:https://allegro.pl/oferta/kabel-mikrofonowy-klotz-xlr-na-rca-neutrik-1-m-8500690848 - pojedynczyhttps://allegro.pl/oferta/cordial-kabel-przewod-2x-xlr-zenski-rca-neutrik-1m-8463049954 - podwójny Edytowano 8 kwietnia 2021 przez TomekN Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 @sonique stosuje takie cóś https://www.blackdotaudio.eu/adapter-przejsciowka-gniazdo-rca-zenski-xlr-meski-kacsa-mc-930g-pozlacany-p-3213.html https://www.blackdotaudio.eu/adapter-przejsciowka-gniazdo-rca-zenski-xlr-zenski-kacsa-mc-931g-pozlacany-p-3214.html https://www.blackdotaudio.eu/adapter-przejsciowka-wtyk-rca-meski-xlr-zenski-kacsa-mc-929g-pozlacany-p-3212.html https://www.blackdotaudio.eu/adapter-przejsciowka-wtyk-rca-xlr-meski-kacsa-mc-928g-pozlacany-p-3211.html od razu uprzedzę , ze jak być chciał zastosować przejściówkę na gniazda RCA / kabel XLR-XLR/ to ich zbyt wąski rozstaw może być przeszkodą. Jak podłączysz przejściówkę XLR - RCA / kabel RCA/ nie będzie problemu. Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 To ja dopiszę tylko, że RCA to 2V a XLR to 4V, gdy wyjścia są regulowane te wartości są większe, więc jest mały konflikt. Inny temat, to trzeba uwzględnić, że oba gniazda korzystają z tej samej masy, co może powodować wzajemnie zakłócenia, ... ale nie musi. Taki cd Ayon ma z tyłu hebelki by wybrać używane wyjście a wedle instrukcji można korzystać z obu jednocześnie, ale jest to nie zalecane. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 14 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Taki cd Ayon ma z tyłu hebelki Tak mam w pre , ale masz racje co do poziomów wyjściowych , trzeba sprawdzić organoleptycznie. Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Tak mam w pre , ale masz racje co do poziomów wyjściowych , trzeba sprawdzić organoleptycznie. Chciałem tylko zglosic, że z xlr na rca może być przester na wzmacniacza. Ale również dodać. ... gdy wyjścia są tylko zdublowane w CA, na obu będzie 2V bo często tor audio wcale nie jest w pełni symetryczny, to tylko trochę ściemy z XLR. Baz sprawdzenie nic nie będzie pewne ... może w instrukcji jest wzmianka o prądzie? Odpisz, cytując
Dzik Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 Podepnę się do wątku i zapytam o sytuację odwrotną, czyli RCA -> XLR. Mój DAC ma wyjścia RCA, ale mam w - na razie dalekich - planach zakup aktywnego zestawu 2 + 1 z wejściami zbalansowanymi. Tak więc sytuacja wyglądałaby następująco: DAC (RCA) -> SUB (XLR) -> Głośniki (XLR). Ktoś czegoś takiego próbował? Duża szansa na problemy? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 32 minuty temu, Dzik napisał: Duża szansa na problemy? Myślę , ze nie . Jak zastosujesz przejściówkę RCA - XLR , lub przewód ,to będziesz miał 2V na wyjściu , nie wiem jaka jest czułość wejść suba i kolumn ,ale powinno zadziałać. Odpisz, cytując
mkk Napisano 8 kwietnia 2021 Napisano 8 kwietnia 2021 Generalnie źródła i końcówki mają parametr zwany czułością ,warto zerknąć co tam jest w datasheetach A rozbieżności mogą być spore , od 1,2V do 5V na wyjściu Wyjścia XLR mają standartowo rca x2 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 Moim zdaniem zupełnie nie potrzebnie kombinujesz. Masz w CXN klasyczne połączenie RCA. Zastosuj je. Odpisz, cytując
sonique Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) @Bogusław Kożyczkowski - dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Właśnie o to mi chodziło bo słyszałem wcześniej o różnicach w V (4 i 2). Niestety nie mogę nigdzie znaleźć danych odnośnie CA CXN nt. ile on podaje. Jest jednak w pełni zbalansowany więc nie ma podstaw podejrzewać, że nie ma 4V. Wygląda na to, że będę musiał użyć rozwiązania zaproponowanego przez @tomek4446 lub @TomekN - zastanawiała mnie tylko ewentualna degradacja dźwięku przy stosowaniu dodatkowych konektorów... jak też wpływu niezgodności między 4V i 2V na jakość dźwięku. @S4Home - RCA, jak pisałem, jest już zajęte i chcę uniknąć żonglowania kablami... A konkretnie pod CXN chcę podpiąć zarówno wzmacniacz stereo jak i wzmacniacz słuchawkowy. Ten drugi ma tylko RCA. Pierwszy natomiast słabszego od CXN DACa (Advance Acoustic X-i120) więc sprawdzam najpierw możliwość „po analogu”. Wydać na kabel 100-200zł aby sprawdzić można, ale taniej najpierw zapytać Edytowano 9 kwietnia 2021 przez sonique Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 15 minut temu, sonique napisał: @Bogusław Kożyczkowski - dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń. Właśnie o to mi chodziło bo słyszałem wcześniej o różnicach w V (4 i 2). Niestety nie mogę nigdzie znaleźć danych odnośnie CA CXN nt. ile on podaje. Jest jednak w pełni zbalansowany więc nie ma podstaw podejrzewać, że nie ma 4V. Miałem podobny problem, gdy chciałem dodatkowo wyjść/skorzystać XLR z DAC NAD D1050 by zasilić sygnałem kaseciaka, bo nagrywał wtedy osobiste składanki z Tidal. Osobiście nie chciałem kupować kabla z różnymi wtykami, bo po zmianach w sprzęcie nie będzie już używany, a sprawę załatwiłem przejściówką z XLR na RCA a dalej dowolny RCA foto Jak mówisz, że sprzęt w pełni zbalansowany to będzie tam 4V i pewnie będzie sygnał przesterowany na wzmacniaczu. Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 To trochę nie tak. XLR to wyjście symetryczne względem masy. Te 4V są pomiędzy pinami + i - , i możemy z nich skorzystać tylko w przypadku gdy korzystamy z wejścia różnicowego, czyli XLR. Ponieważ wejście RCA jest odniesione do masy, nie można do niego podłączyć wyjścia XLR w sposób umożliwiający wykorzystanie różnicy napięcia pomiędzy + i - , bo po prostu jeden z pinów zostanie zwarty do masy (pamiętajmy, że masy obu urządzeń są zazwyczaj połączone także przez zasilanie). Wyjście XLR można połączyć z wejściem RCA łącząc ze sobą masy, a sygnał na RCA podajemy z jednego z pinów (+ lub -, ale w obu kanałach tak samo) XLR, a w takim wypadku będą to 2V. Odpisz, cytując
sonique Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Napisano 9 kwietnia 2021 47 minut temu, nowy78 napisał: Wyjście XLR można połączyć z wejściem RCA łącząc ze sobą masy, a sygnał na RCA podajemy z jednego z pinów (+ lub -, ale w obu kanałach tak samo) XLR, a w takim wypadku będą to 2V. Czyli rozumiem, że nie powinno być problemu z przesterowaniem łącząc kablem XLR-RCA lub korzystając z przejściówek XLR/RCA plus jakiś RCA-RCA zaproponowanych przez kolegów @tomek4446 i @TomekN ? Odpisz, cytując
TomekN Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) Przestudiuj ten wątek. Wg mnie właściwie zrobiony kabel tego typu zapewni na wyjściu RCA 2V. Edytowano 9 kwietnia 2021 przez TomekN Odpisz, cytując
Dedal Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 @soniqueZ tego co pamiętam CA SM6 którego posiadałem miał chyba 4,6V na XLR albo i trochę więcej . Pzdr Odpisz, cytując
sonique Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) 25 minut temu, TomekN napisał: Przestudiuj ten wątek. Wg mnie właściwie zrobiony kabel tego typu zapewni na wyjściu RCA 2V. Dzięki! Widzę, że „thread” konkretny i szczegółowy. Czyli czeka mnie DIY...;) Edytowano 9 kwietnia 2021 przez sonique Odpisz, cytując
sonique Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) A może tędy droga... wszystko na jednym RCA (poniżej). I znowu pytanie o degradację dźwięku... Edytowano 9 kwietnia 2021 przez sonique Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 31 minut temu, sonique napisał: A może tędy droga... wszystko na jednym RCA (poniżej). Nie kombinowałbym w ten sposób , jak włączysz na raz dwa źródła może być problem A swoją drogą może Panowie biegli w elektronice narysowaliby jakiś schemacik , byłoby dla pokoleń. Coś w tym stylu https://www.audiolite.pl/content/25-polaczenia-kabli-audio bardzo przydatne , na bazie tego robiłem kabel Jack 6,3 TS - RCA i nawet działa Sprawdziłem u siebie właśnie jak działają podlinkowane przeze mnie wcześniej przejściówki zarówno na wejściu jak i na wyjściu XLR . Mam podgląd na poziomy wejściowe i wyjściowe i różnicy ani w głośności między wyjściem / zbalansowane / przejściówka XLR - RCA a niezbalansowanym Jack 6,3 TS - RCA nie odnotowałem. Zamieszczam też schemat przejścia coaxiala na XLR . Odpisz, cytując
sonique Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) 27 minut temu, tomek4446 napisał: Nie kombinowałbym w ten sposób , jak włączysz na raz dwa źródła może być problem. @tomek4446, źródło jest jedno (CA CXN). To wzmacniacze są dwa Edytowano 9 kwietnia 2021 przez sonique Odpisz, cytując
sonique Napisano 21 kwietnia 2021 Autor Napisano 21 kwietnia 2021 @tomek4446, skorzystałem z Twojego pomysłu i nabyłem dwie przejściówki jak niżej: KaCsa MC-931G - pozłacany. Nie słyszę degradacji dźwięku ani tym bardziej żadnego przesterowania - czego się obawiałem przy przejściu z wyjścia zbalansowanego CXN na niezbalansowane wzmacniacza. Także jak ktoś znajdzie się w podobnej sytuacji to polecam. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 kwietnia 2021 Napisano 21 kwietnia 2021 21 minut temu, sonique napisał: Nie słyszę degradacji dźwięku ani tym bardziej żadnego przesterowania - czego się obawiałem przy przejściu z wyjścia zbalansowanego CXN na niezbalansowane wzmacniacza. Cieszę się , że działa. Ja też nie wiem jak ta przejściówka jest połączona , ale w instrukcji DAC-a mam adnotacje , iż takie połączenie zbalansowane - nie zbalansowane ,może powodować szum. Nic takiego nie występuje. Odpisz, cytując
sonique Napisano 21 kwietnia 2021 Autor Napisano 21 kwietnia 2021 @tomek4446, też spodziewałem się, że to rozwiązanie jest za proste aby zadziałało a tu proszę...:) Przy okazji chciałbym wymienić interkonekty i widziałem, że gdzieś polecałeś (mam nadzieję, że dobrze pamiętam) ten przewód do DIY: Początkowo chciałem kupić PurpleRain ale widzę, że sam zrobię dużo lepszy i w niższej cenie bo ten od Melodiki jest słabo izolowany przed zakłóceniami a chyba głównie o to mi chodzi. A że jak wymieniać to porządnie i potrzebuję 4szt podwójnego RCA o długości 1m to i oszczędność będzie zauważalna. Czy ten przewód będzie OK w średniej półce cenowej z wtykami RCA od np. Neutrika? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 kwietnia 2021 Napisano 21 kwietnia 2021 2 godziny temu, sonique napisał: Czy ten przewód będzie OK w średniej półce cenowej z wtykami RCA od np. Neutrika? Sam przewód zbudowany jest rewelacyjnie i ma gruby ekran . Średnica zewnętrzna 7.5-8 mm , nie wiem jakie wtyki Neutrika chcesz użyć jest kilka rodzajów . Zwróć uwagę by kabel o tej średnicy wszedł . Do tak grubych kabli nie polecam wtyków z końcówką zaciskową , raczej mocowanie wtyku na kablu na śrubkę. Warto nasunąć tam gdzie jest ta śrubka jakąś koszulkę silikonową / w niektórych wtykach jest w komplecie/. Odpisz, cytując
sonique Napisano 21 kwietnia 2021 Autor Napisano 21 kwietnia 2021 41 minut temu, tomek4446 napisał: Zwróć uwagę by kabel o tej średnicy wszedł . Do tak grubych kabli nie polecam wtyków z końcówką zaciskową , raczej mocowanie wtyku na kablu na śrubkę. Warto nasunąć tam gdzie jest ta śrubka jakąś koszulkę silikonową / w niektórych wtykach jest w komplecie/. Dzięki za radę. Neutrika ze śrubką nie znalazłem. Może podpowiesz coś godnego tego przewodu ale wciąż w znośnej cenie. Potrzebuję takich aż 16...;) Np. takie coś: Wygląda chyba nienajgorzej. PLN 15,- za szt. Odpisz, cytując
Recommended Posts