Skocz do zawartości

Absolute beginners stereo w strefie dziennej 32 m2

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, Asia napisał:

Cały czas próbuję zrozumieć jakie są wady/zalety różnych rozwiązań.

A im więcej wiem tym bardziej narasta we mnie przeświadczenie, że wolałbym mieć każdy element osobno.

Niestety to ścieżka dłuższa, o wiele bardziej kosztowna, no i nie dla początkującego.

Może jednak zamienić siekierę na kijek i kupić nowy Bluesound?

Jednak najbardziej chcielibyśmy odtwarzacz CD jako rzetelne źródło.

Nie wiem na jakiej stronie zatrzymało się czytanie, ale w skrócie dopowiem, że zewnętrzny DAC (Moon 280D) poprawiał granie takich Playerów CD jak Ayon CD10 mk2 czy CEC CD5, które już jako CD-ki grają świetnie, to zasługa podziału sprzętu w osobnych skrzynkach, owszem jest to bardziej kosztowna opcja i to sporo, ale daje tez możliwość lekkiego wpływu kablem RCA i sieciowym na dźwięk końcowy i faktycznie .... wychodzimy wtedy ze strefy dla początkujących. 

Napisano
38 minut temu, Asia napisał:

jakby coś, to nie sprzedawaj tego sprzętu za tyle ile ci mówiłem, że kosztuje

My razem kupujemy, w końcu razem sluchamy i ma się nam obojgu podobać. Inna sprawa, że najlepiej brzmią białe 😁

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Asia napisał:

Nie bardzo wiem gdzie?

Audiopunkt

Meridian to świetny Player i ten pilot ... potrzebne są dwie dłonie, niestety nowych nie ma

2 godziny temu, Sanwing napisał:

Kraftowi nie proponuje nawet bo on ma wolne terminy na odsłuch pewnie gdzieś w zimę ;).

Jarkowi proponowałem kable sieciowe pożyczyć, ale do dziś się nie zdecydował, pewnie brak czasu, a może ........ obawa co musiał by potem napisać, hehe.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano
5 godzin temu, Sanwing napisał:

Heheh ja jako osoba słuchająca bardzo dużo muzyki elektronicznej potwierdzam że praktycznie każda lampa daje radę, zależnie czego szukamy, bo jak dla mnie w muzyce elektronicznej jakieś chore ilości basu nie są najważniejsze (choć tu 300b pokazuje super zejście), a lampa 2a3 czy el84 spokojnie goni rytm w tej muzyce, natomiast detale smaczki w takich utworach to bajka. ;).

Absolutnie nigdy nie chodziło mi o ilość basu. Wiadomo, że jakość i ilość basu zawsze zastanawia subiektywnie, ale nie musi być to coś co wyznacza kierunek. 

Starving (feat. Zedd) - prosty ale zarazem skoczny i muzykalny pop. Zastanawiam się, jakie są tutaj różnice pomiędzy tranzystorem a lampą. 

Lampa musi być mniej dokładna i mniej rozdzielcza, Taka rola lampy, right? Pięknie sunie.... jak sanki po Syberii.....

Napisano
5 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

ale daje tez możliwość lekkiego wpływu kablem RCA i sieciowym na dźwięk końcowy i faktycznie .... wychodzimy wtedy ze strefy dla początkujących. 

ło masz... znowu...

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, renoxd napisał:

Absolutnie nigdy nie chodziło mi o ilość basu. Wiadomo, że jakość i ilość basu zawsze zastanawia subiektywnie, ale nie musi być to coś co wyznacza kierunek. 

Starving (feat. Zedd) - prosty ale zarazem skoczny i muzykalny pop. Zastanawiam się, jakie są tutaj różnice pomiędzy tranzystorem a lampą. 

Lampa musi być mniej dokładna i mniej rozdzielcza, Taka rola lampy, right? Pięknie sunie.... jak sanki po Syberii.....

To chyba jednak zależy od typu lampy i konkretnego modelu. Tomek z Audio-ON mówił, że Haiku Sensei 211 SE jest "mega rozdzielczy". Tylko to już 20k.

Zatem trzeba coś wypożyczyć określając swoje oczekiwania i po prostu posłuchać u siebie.

7 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Audiopunkt

Dziękuję

Edytowano przez Asia
Napisano
1 godzinę temu, Fafniak napisał:

ło masz... znowu...

Tak, masz racje ... nie poruszajmy tematu kabli, tylko Aśka już swoje wie w tym temacie ani ja czy Ty, tego nie zmieni, ale TAK, w tej chwili/etapie Kable - STOP

Napisano (edytowany)

Co do odtwarzacza CD - znów testy czy jednak kupić bez odsłuchu? Bo żeby mieć porównanie to jakieś minimum trzy bym musiała sprawdzić.

A Meridian 508 (lepiej 20) musi być faktycznie świetny skoro łączy ponad podziałami 😉.

Tylko ani nie wiem jak szukać, ani nie wiem jak ocenić stan, ani nie chcę czekać parę miesięcy. Zatem może po prostu w przyszłości.

Edytowano przez Asia
Napisano

A może z innej beczki ?

CD używany plus komplet nie zepsutych przez "remastering" płyt, lubianych przez mężulka zespołów?

Zapomnicie o szajsie na tidalu itp. usługach ?

Napisano

Ale my już mamy sporą ilość płyt, zbieranych od lat 90 ;). Mąż na dodatek ma tak szerokie zainteresowania muzyczne, że ciągle mnie zaskakiwał nowymi nabytkami.

A co do streamingu - to jest dobre narzędzie na sprawdzanie nowych rzeczy.

Napisano (edytowany)

Jak użytkownik 506.20 bardzo polecam ich sprzęty wyśmienite wykonanie, wygląd, brzmieniowo to był jeden z lepszych CD jakie miałem, a miałem ich kilka. Cena/brzmienie/jakość super. 506 są deko cieplejsze od 508, ale grają bardzo dobrze. Ja też bym czekał jak Fafniak radzi. Meridiana lepiej wspominam niż Ayona czy CEC tak z perspektywy czasu.

Edytowano przez Gość
Napisano

No tak, teraz jest jeszcze problem, że stare sprzęty przez pandemii zdrożały.

Arcam cds27 Ceneo pokazuje w Nautilusie za 3000, ale w historii cen widać że był za 2400.

Napisano

Meridiany 506 to tylko modele 20 a najlepiej 24. 

Napisano (edytowany)

Na Meridian'a sam czaiłem się już kilka razy na eBay. Nie wiem tylko czym różnią się poszczególne numery (a jest ich sporo). 18/20/24bit - to wiem, że upsampling chyba robi / ale nie jestem pewny czy ja potrzebuję upsampling. Wbiję się głębiej w temat i też pewnie kiedyś kupię któryś z nich. 

Tutaj wersja G 08 / 24bit - zna to ktoś z Was? Czy ta cena jest normalna? https://www.ebay.co.uk/itm/293589852439?hash=item445b51a117:g:ewEAAOSwqIxd2BaE

Edytowano przez Gość
Napisano

A który Meridian jest najbardziej "kultowy i pożądany"?  

Napisano

Meridiany już od dawna mają zawyżone ceny to niewiele zmieni. To dobre odtwarzacze są oczywiście lepsze. Nie ma się co martwić o podwyżki jakieś nagle bo i tak ich mało jest ;).

Napisano
4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zaraz wszyscy sie rzucą...

Może nie wszyscy. U mnie na eBay nie ma w tej chwili żadnego 508

Napisano

Pomimo szacunku dla Meridian, nadal swój głos oddaje na coś nowego, chociaż wiadomo ... obecna produkcja to masówka i jeśli ma cieszyć ucho, to trzeba sięgać na wyższa półkę a i tak trwałość już nie ta co kiedyś. 

Czekając na CD Meridian?, można się nie doczekać, bo towar jest znany w świecie, więc wszelkie oferty sprzedaży mogą kryć późniejsze problemy.  Osobiście nie polecam.

Przez dwa lata zużyłem 3 X Emotive ERC3, zawsze był problem z czytaniem płyt, wpierw CDRW, potem już nie widział płyt CDR a na końcu i tych sklepowych i było bez znaczenia czy to z Empiku, czy Platinium czy Gold.

Na szczęście .... Club HiFi zawsze wymieniał na nowy egzemplarz, a gdy już się i te skończyły zaproponował pełny zwrot gotówki lub następcę, czyli ERC4 oczywiście bez dopłaty. 

Napisano

To pod wpływem oglądania CDeków na potrzeby tego wątku postanowiłem dokonać tego nad czym 3 lata temu się zastanawiałem

Przemalowuję to

20210612_113123.thumb.jpg.1a1722ef5cc4c2ae203c148291526046.jpg

i tak na razie stoi - a może gdzieś znajdę człowieka który zmieni mi to na czerń lub prawie czerń

5 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Przez dwa lata zużyłem 3 X Emotive ERC3,

wybacz ale to nie meridian

Napisano

Nie, jeśli Meridian to w przyszłości. Teraz zdecydowanie coś nowego.

No, może ewentualnie z krótką historią z pewnego źródła.

Tylko już mi się nie chce testować (szczególnie, że oznacza to przesyłki).

Napisano

Mnie dziwi strach przed sprzętem używanym w audio. Szczególnie jeśli kupujemy z w miarę pewnego źródła. 

Jak nieraz czytam o zużyciu części bo mają ileś tam lat to mi się jakoś śmiać chce. A potem jak Boguś pisze czytamy że 3 razy nowy sprzęt był wymieniany albo kasa zwrócona...a takie meridiany grają od kilkunastu czy tam 20 lat często na tym samym laserze i czytają płyty jak z nut. Na 8-10 CD jakie miałem tylko w jednym był problem z laserem Micromega a tam to akurat norma ;).

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...