Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zmęczył mnie dźwięk D25 a właściwie jego mała skala i wycofanie góry, oczywiście jak na tak małe paczki pylonki grają naprawdę dziarsko ale w większym pomieszczeniu z basu pozostaje jeno buczenie a góra, która zawsze była za kotarą jeszcze bardziej blaknie...

Czy teoretyczna niby zmiana w tył na Sapphire 25  da mi więcej basu i góry?

Spotkałem się z opinią, że Sapphire 25 zagrają większym dźwiękiem może ciut gorszej klasy ale pojawi się wreszcie żywioł i ekspresja na moich 25metrach...

Z góry uprzedzam, że nie chcę iść w D28 bo za drogie i nadal góra zza koca...

Napisano

Owszem basu może być więcej. Ale będzie to znaczący regres w dzwieku. To rzadko się zdarza świadomie użytkownikom. Po prostu zostaw Pylona jesli koniecznie chcesz zmienić kolumny. Masz całą gamę kolumn bardziej rozdzielczych.

Szafity z czasem będa Cie męczyć jeszcze bardziej.

Monitor audio silver 300 moga cie zaskoczyć. Pozytywnie.

W zależności od pomieszczenia także Fyne F 501/502 czy mniejsze ale dziarskie Heco Revolution R3 lub duże R7

Zapraszam

Piotr

Napisano

Mam coś dla Ciebie 😁 niedługo będę wystawiał moje 3 letnie Quadral Ascent 90 le. Stan salonowy bez jednej ryski, białe. Mają potężny bas do 28Hz i szczegółową dość jasna górę. Zmieniłem na mniejsze Quadrale bo były za duże do 18m, ale porządne uczciwe granie w tej cenie. 

Napisano

Podstawki i mniejsze podłogówki odpadają, MA Gold ze starszej serii słyszałem i grały super w 17m2 ale S300 myślę również za małe do mojego metrażu, tu musiałbym celować w Silver500 i najlepiej jeszcze zmianę piecyka a to z kolei robi już poważne koszty :/

Mam też propozycje na Heco Aurora 1000 ale ponoć one mają tylko fajny bas, który tłamsi górę a średnica niemal nie istnieje...

Zastanawiają mnie te Fyne 502 i Tannoye XT8.

Napisano

Cześć,
Wymieniając Diamond 25 na Sapphire 25 zrobisz niestety duży regres. Jeśli chciałbyś uzyskać dynamiczniejsze brzmienie z większa przestrzenią i szczegółowością to Monitor Audio Silver 300 byłyby bardzo dobrym rozwiązaniem w metrażu około 20m2. Alternatywą mogą być Audio Physic Classic 5, które zapewnią większą przestrzeń oraz bliższą średnicę. Basu w tym przypadku będzie mniej niż w Diamondach czy MA Silver 300. 
Fyne Audio F501/502 to muzykalny charakter brzmienia i jeśli w Diamodnach brakowało Ci góry to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie jej brakować w Fyne Audio. Więcej góry i przestrzeni będą miały F501sp ale cena szybuje do góry. 

Napisano

Kurcze, odcinałem się od tych Diamondów ale może faktycznie lepiej pójść w D28 i wzmak bardziej dopasowany charakterem?

Słyszałem D28 z CXA81 i grało to bardzo dynamicznie i tam góry nie brakowało, nie było jej może tyle jak w innych kolumnach ale całościowo bardzo fajnie.

Napisano

Chińska nakładka na WM8804 MuRata DA101c i precyzyjny zegar. Dźwiękowo nie ma różnicy do zwykłej Allo DigiOne 1.2 a może nawet lepsza przestrzeń niż w Allo, wersji Signature nie słyszałem więc się nie wypowiem. Generalnie jest na Ali cała gama nakładek na 8804/8805 i to za 1/4 ceny Digione.

Napisano
Chińska nakładka na WM8804 MuRata DA101c i precyzyjny zegar. Dźwiękowo nie ma różnicy do zwykłej Allo DigiOne 1.2 a może nawet lepsza przestrzeń niż w Allo, wersji Signature nie słyszałem więc się nie wypowiem. Generalnie jest na Ali cała gama nakładek na 8804/8805 i to za 1/4 ceny Digione.
Podlinkuj tę swoją nakładkę. Pisząc że nie ma różnicy rozumiem że porównywałeś bezpośrednio.
Napisano

https://pl.aliexpress.com/item/32868641576.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.200f5c0fVHniXX

Słuchałem ich w odstępie kilkudniowym, patrząc na płytki ta chińska wydaje się ciekawsza od digione, WM8804 i WM8805 są podobne, najważniejszy jest tu zegar a ten wydaje się być lepszy u chińczyka, odsprzęganie spdif w chińczyku też lepsze a cena 1/4 digi. Kolejna duża zaleta to możliwość zewnętrznego zasilania nakładki a jak ktoś akurat nie ma czym to ciągnie pronda z maliny...

Mam już ją ponad rok i nie widzę potrzeby zmiany, wcześniej jechałem na Hifiberry

Napisano
21 godzin temu, libra napisał:

Mam też propozycje na Heco Aurora 1000 ale ponoć one mają tylko fajny bas, który tłamsi górę a średnica niemal nie istnieje...

Bzdura. No ale każdy może pisać w sieci co chce. Na tym to polega. Owszem góra jest stonowana ale o braku średnicy nie ma mowy

21 godzin temu, libra napisał:

Zastanawiają mnie te Fyne 502 i Tannoye XT8.

XT8F jużnie dostaniesz. Fyne było moją propozycją.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Dzięki. Przydałaby się jeszcze jakaś "podróba" lub raczej chińska alternatywa dla DigiOne Signature.

Jeszcze to za mało popularne żeby robić tak masową produkcję :P

Uparłeś się na te Pylony. Serio spróbuj zmienić , odsłuchać coś innego.

Piotr

Napisano

Jutro lub pojutrze przyjadą wygrzane Sapphire25 :) to tak aby zaspokoić ciekawość, jak się sprawdzą to zamiana z gotówką in plus dla mnie.

Ponieważ pojawiły się inne wydatki, mam ograniczony budżet na paczki więc w rachubę wchodzą raczej używki lub co najwyżej nowe Aurorki1000.

Znajomy poleca mi coś z używanych AP ale takie Tempo6 to raczej poza budżetem, jest jeszcze wybór wśród konstrukcji diy i pomniejszych krajowych manufaktur...

Napisano

Napiszę może tak na szybko ciut o Pylonach; nasuwa się hasło nie taki diabeł jak go niektórzy malują :)

Sapphire 25 grają naprawdę bardzo fajnie jak na swoją cenę, wolumen dźwięku wydaje się być większy niż w D25 są bardziej bezpośrednie, basu może ogólnie nie ma więcej ale schodzi chyba jednak niżej w Sapphire i jest bardziej punktowy a zarazem zaokraglony a w D25 taki za bardzo subowooferowy. Góra - fajniejsza bo wyraźniejsza w Sapphire ale w Diamondach jakby bardziej smakowita i subtelna. Scena w Sappphire bardziej na linii kolumn, w D25 bez porównania głębsza. Nie da się chyba wprost powiedzieć, które lepsze bo Sapphire dają więcej świeżości i bardziej nadają się do rocka czy muzyki rozrywkowej natomiast Diamondki lepiej się czują w spokojnych jazzowych klimatach, choć żeńskie wokale bardziej mi się podobają w Sapphire, więcej jakby tego wokalu słychać a w diamondach bardziej cofnięty w tył sceny. Być może przez bardziej wyraźną górę, w niektórych utworach na Sapphire słyszę dźwięki mocno z boku jakbym miał surround :) Cała scena bardziej przesunięta do przodu. Im dłużej słucham i kable przełączam tam bardziej nie wiem a czasu mało bo właściciel Sapphirków nóżką tupie i czas z decyzją mam tylko do jutra. Reasumując - nie czuję regresu a zupełnie inne podanie muzyki, które lepsze sam już nie wiem :)

Napisano

Słucham i nie dowierzam, że tańsze paczki lepiej grają rocka 🤪

Diamondy są fajne ale w mocniejszych kawałkach czegoś jakby nie słychać, na Sapphire gitary perkusja i na dodatek dobitny i bliższy wokal bardziej mi się podobają... 

Mam dzisiaj dzień na rocka 🤭

Najlepiej chyba mieć oba zestawy i przełączać wg rodzaju repertuaru, już widzę że kolejnym krokiem będzie poszukiwanie uniwersalnych paczek tylko nie wiem czy takie istnieją?

Napisano
4 minuty temu, libra napisał:

już widzę że kolejnym krokiem będzie poszukiwanie uniwersalnych paczek tylko nie wiem czy takie istnieją?

Chyba Ci już pisałem, weź wzmacniacz na plecy i odwiedź jakiś salon co ma Quadrale Platinum 😋