Marcin De Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 Witam kolegow i kolezanki, Poszukuje wzmacniacza zintegrowanego do ok 20k do Elac 407. 23m2, lekki rock, elektronika, jazz. Moze byc tranzystor, hybryda moze nawet klasa D. Szczegolnie mile widziane komentaze osob ktore mialy okazje sluchac tych glosnikow. Rozwazam wstepnie: Copland 150, Pathos Logos, Luxman 505, Nad M33, Hegel 390, Michi X3, Accuphase e270. Pozdrawiam i licze na fajna dyskusje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 Witaj, Oczywiście My - My znamy te głośniki bardzo dobrze i powiem Ci, że pewne wymagania w stosunku do amplifikacji muszą być spełnione. Z naszych obserwacji, przydałbym się wzmacniacz z dużą kontrolą na basie. Dodatkowo, wskazana zrównoważona góra pasma. Wstęga ma lekkie tendencje do rozjaśnienia dźwięku. Proponuję Ci następujące propozycje: -NAD M33 bądź Pathos Logos Mk2. Dwie, różne konstrukcje ale bardzo dobrze współpracujące z tymi właśnie głośnikami. Sądzę, że najlepszą opcją byłoby spotkać się w jednym z naszych oddziałów. Z jakiego miasta piszesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 3 godziny temu, Marcin De napisał: Accuphase e270. Ten sobie odpuść. Tu masz sprzęt ,, klękajcie narody''. Drogi, mógłby być tańszy ale stan wydaje się świetny. https://allegrolokalnie.pl/oferta/accuphase-e-406v-legendarna-integra-2x220w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 7 godzin temu, Marcin De napisał: Szczegolnie mile widziane komentaze osob ktore mialy okazje sluchac tych glosnikow Słuchałem podobnych podłogówek Elac w salonie i dla mnie opinia że grają jasno jest dość ciekawa... Ja je (lub podobne Elace) odebrałem jako ciemne, dociążone, ale dobrze grające kolumny. Znajomy lubi je łączyć z Teac-ami i ogólnie jasno grającymi wzmacniaczami. Ja bym spróbował AP 505 i do tego DACa z pre np Nuprime dac9 lub topping d90se 3 godziny temu, HQ150 napisał: Drogi, mógłby być tańszy ale stan wydaje się świetny. https://allegrolokalnie.pl/oferta/accuphase-e-406v-legendarna-integra-2x220w Zamuli do reszty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 Słuchałeś 406-ki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechique Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 Miałem Vele 407 przez jakis tydzień na testach. Grały z Supernaitem 2. Jest to bardzo fajne granie jednak zgadzam się z opinią, że po jasnej stronie. W moim pomieszczeniu (22m), dość jasnym oraz bez adaptacji, a także przy muzyce (metal, jazz) i przy moich preferencjach niestety się nie sprawdziły. Vele mają obłędny bass, który podkreślają gdy jest okazja. Jest on jednak szybki, punktowy i bardzo przyjemny - żadnego dudnienia. Góra jest rewelacyjna rozdzielcza, napowietrzona bez znaków ostrości. Muzyka folkowa albo inna gdzie jest dużo instrumentów perkusyjnych, przeszkadzajek (tamburyny, grzechotki, shakery...) to poezja. Na moje ucho środek był wycofany pod względem innych pasm i tego mi bardzo brakowało. Pojawiał się po podgłośnieniu ale wtedy góry było też znacznie więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 15 minut temu, lechique napisał: Vele mają obłędny bass, który podkreślają gdy jest okazja. Jest on jednak szybki, punktowy i bardzo przyjemny - żadnego dudnienia. Góra jest rewelacyjna rozdzielcza, napowietrzona bez znaków ostrości(...)Na moje ucho środek był wycofany pod względem innych pasm i tego mi bardzo brakowało. Słuchałem monitorów vela w salonie Top Hi Fi i odniosłem podobne wrażenie. Góra rewelacyjna, rozpylona z mnóstwem detali. Bas sprężysty i dobrze kontrolowany. Niestety średnica wg mnie też była delikatnie wycofana. Ale ogólnie, mimo dość krótkiego kontaktu z tymi paczkami, uważam jednak że to bardzo fajne monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 5 godzin temu, HQ150 napisał: Słuchałeś 406-ki? Nie wiem czy to była konkretnie 406. Nie pamiętam połowy klamotów które mialem, a co dopiero gdzieś słuchane u znajomych. Pamiętam że złote to nie był system który wpadł mi w ucho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: Nie wiem czy to była konkretnie 406. Nie pamiętam połowy klamotów które mialem, a co dopiero gdzieś słuchane u znajomych. Pamiętam że złote to nie był system który wpadł mi w ucho To polecam go posłuchać. Nie każdy Accu gra tak samo. Zwłaszcza do pak jak w temacie to może być strzał w dziesiątkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 1 godzinę temu, HQ150 napisał: To polecam go posłuchać. Nie każdy Accu gra tak samo. Zwłaszcza do pak jak w temacie to może być strzał w dziesiątkę. Masz rację, dodatkowo Elac chyba też grają inaczej... Jak patrzę w cennik to myślę że Cariny słuchałem nie Vela... 🙄 Zapamiętałem jako spokojne, z łagodna górą, ale na pewno miały coś w sobie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 15 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2021 Ten wzmak też polecam gorąco. Miałem kiedyś troszkę starszą wersję i barwę to on miał niesamowitą.https://www.olx.pl/d/oferta/asr-emitter-1-3-hd-akku-wersja-max-dostawa-w-cenie-CID99-IDKJUoF.html#e6b194c3a1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2021 Także uważam że Accu z seri E2 nie jest dobrym wyborem. Z mojej strony stawiam na: ASR Emitter Leema tucana II Karan KAI 180 MKII Luxman 505 Dzielony Cyrus. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2021 Cześć, Nie napisałeś jakiego brzmienia oczekujesz, a to jest dosyć istotne. Elac Vela 407 w mojej ocenie lepiej sprawdzają się z cieplejszymi wzmacniaczami takimi jak Roksan Caspian M2, Moon 340i X czy Vincent SV700. Bardziej dynamiczne brzmienie uzyskasz na Naim Supernait 3 czy Gato Audio DIA-400S. Zapraszamy do kontaktu w celu umówienia odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin De Napisano 16 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2021 Kilka wnioskow na szybko po odsluchu z Elac 407: Copland 150 - ciekawa barwa srednicy ale jakby spowolniony przez co czasem czulem sie jakbym zagrzebal sie w smole. NAD M33 - dynamiczny, moze nawet za bardzo Hegel 390 - czyste i swobodne granie ale dodaje jakby taka nosową maniere Michi X3 - neutralnie, dynamiczne i czyste ale czegos mi tu brakuje Zalezy mi na dzwieku lekko ocieplonym w srednicy, muzykalnym a reszta jak w dobrym neutralnym tranzystorze. W nastepnej kolejnosci sprobuje Luxmana 505 oraz 550 i Pathos Logos. 550 ma mala moc (klasa A) ale zobaczymy😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanPutka Napisano 17 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2021 No teraz dopiero autor napisał jakiego dźwięku szuka, bo czy każdy musi szukać ciepłego lub lejących się kluch? Ciągle czytam o tym ostrym dźwięku i że żyletki itd,chyba każdy ma delikatny i wyostrzony słuch, bardziej niż sowy i myszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 17 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2021 7 godzin temu, Marcin De napisał: Zalezy mi na dzwieku lekko ocieplonym w srednicy, muzykalnym a reszta jak w dobrym neutralnym tranzystorze. To jeszcze raz Accu E 406 i ASR Emitter. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2021 Do Vela 407 absolutnie nie ciepłe wzmacniacze bo później to gra właśnie jak w smole. Moim zdaniem będziesz musiał wyjść poza salony TOP aby znaleść dobry wzmacniacz do nich. Sam się przymierzałem swego czasu do 409, odsłuchując w komplecie z 407 i te wyżej wymienione wzmacniacze najbardziej mi do nich spasowały. I faktycznie jeśli Accu to od serii e4 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 17 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2021 Cześć, moim zdaniem warto sprawdzić z nimi Trigon Exxceed oraz Unison Unico 150. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 17 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2021 9 godzin temu, S4Home napisał: Do Vela 407 absolutnie nie ciepłe wzmacniacze bo później to gra właśnie jak w smole. Moim zdaniem będziesz musiał wyjść poza salony TOP aby znaleść dobry wzmacniacz do nich. Sam się przymierzałem swego czasu do 409, odsłuchując w komplecie z 407 i te wyżej wymienione wzmacniacze najbardziej mi do nich spasowały. I faktycznie jeśli Accu to od serii e4 Piotr Mamy w swoim portfolio kilku zacnych producentów wzmacniaczy, więc sugerowałbym najpierw kilku u nas posłuchać a potem takie rzeczy pisać Piotr. Po drugie "Do Vela 407 absolutnie nie ciepłe wzmacniacze bo później to gra właśnie jak w smole." - a proponujesz wzmacniacz Accuphase który ma właśnie taką tendencje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2021 Słuchałem. Bo od was chciałem kupić 409 wspomniane. I wyżej wymienione wzmacniacze zagrały po prostu znacznie lepiej. 14 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Po drugie "Do Vela 407 absolutnie nie ciepłe wzmacniacze bo później to gra właśnie jak w smole." - a proponujesz wzmacniacz Accuphase który ma właśnie taką tendencje. Czytamy uważnie koledzy. Nie polecałem serii 2 a serie 4. Ona nie jest ciepła. Według niektórych to wyznacznik liniowości. Te dwa wzmacniacze to dwa różne światy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2021 2 godziny temu, Łukasz Jankowski napisał: Chciałbym się podpiąć pod temat, mam kolumny podstawkowe Vela 403 i zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza (korzystam z Arcam A29). Jakie polecacie w budżecie ok. 10 tys.? Jakiego konkretnie brzmienia szukasz i co jest u Ciebie źródłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 18 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2021 10 godzin temu, S4Home napisał: Słuchałem. Bo od was chciałem kupić 409 wspomniane. I wyżej wymienione wzmacniacze zagrały po prostu znacznie lepiej. Czytamy uważnie koledzy. Nie polecałem serii 2 a serie 4. Ona nie jest ciepła. Według niektórych to wyznacznik liniowości. Te dwa wzmacniacze to dwa różne światy. Piotr Może się nie zrozumieliśmy a dlaczego w końcu nie zakupiłeś u nas 409-tek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2021 18 godzin temu, Łukasz Jankowski napisał: Chciałbym się podpiąć pod temat, mam kolumny podstawkowe Vela 403 i zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza (korzystam z Arcam A29). Jakie polecacie w budżecie ok. 10 tys.? Do 403 polecam Caspiana M2 albo Lyngdorfa. 13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: a dlaczego w końcu nie zakupiłeś u nas 409-tek? 1. Ze względu na dostępność 2. Wybrałem wtedy coś innego. Jednak seria Vela jest jednym z moich ulubionych kolumn w swoim budżecie. Wtedy testowałem je na prawdę sporo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 19 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2021 19 godzin temu, Łukasz Jankowski napisał: Źródłem u mnie jest odtwarzacz CD Pioneer PD-50 i Denon DNP-800NE. Szukam brzmienia przestrzennego, raczej ciepłego, szczegółowego, ale niekłującego. Cześć, posłuchałbym z nimi Unisona Unico Due. Myślę, że bardzo dobrze mógłby wypaść również Cyrus i7 XR. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 Jeśli dobrze pamiętam to moim zdaniem Hybryda gra wolniej. Jest mniej rozdzielcza. Natomiast Triode 25 gra bardziej zrównoważonym dźwiękiem. Głębiej i bardzie rozdzielczo. Chodź ja osobiście nadal szedł bym w tranzystor tutaj. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts