Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Tak, na wbudowanym dacu w Cambridge cxa 80 gra dla mnie nieco za ostro i musiałem wysokie tony dać trochę na minus i zastanawiam się czy mocno szkodzę jakości dźwięku za pomocą takiej regulacji i czy nie lepiej spróbować po analogu. Lub czy spróbować się pobawić tym "equalizer" w wiim mini 

Edytowano przez Carmion
Napisano

Jezeli bez EQ w WiiMie efekt koncowy nie jest zgodny z oczekiwaniami, to zostaje zweryfikowac "nausznie" jakie i gdzie korekty bardziej pasuja. WiiM w torze cyfrowym bez EQ i przy glosnosci 100% po prostu dostarcza do DACa to, co jest nagrane w postaci cyfrowej.

Napisano

Tylko że jak słuchałem na Yamaha RN 803d i 602 to różnicy praktycznie nie słyszałem w dźwięku na wiim mini. A na Cambridge cxa 80 gra aż za jasno że uszy bolą. Czuć za to że dźwięk jest jakby czystszy i bardziej dociążony bass. Będę próbował odsłuchu przy korekcji wysokich tonów. A jeżeli się nie spodoba to chyba będzie powrót do RN 803d lub do as 701. 

Napisano

Tu nie ma filozofii, WiiM dostarcza to, co jest w materiale zrodlowym, oczywiscie pod warunkiem, ze nie ma na nim zadnego DSP aktywnego. Maksymalnie 96/24, bo takie jest bodajze ograniczenie CXA80. Mozna sobie dorabiac filozofie, ze brzmi jasno, ciemno badz rozowo w zielone ciapki, acz nie wiem, po co.

• 3 weeks later...
Napisano

Jutro przyjdzie do mnie DAC Taga DA-400. W zależności od tego jak wypadnie podejmę decyzję czy go zostawić. Potestuje go pod Wiim mini i pod TWA-10B. Chcę też zobaczyć czy z Wiim-em pokaże jakość MQA bo nigdy nie miałem okazji słyszeć. Chcę na własne uszy się przekonać jak to brzmi. Czy żeby to osiągnąć wystarczy że w opcjach Wiima zaznaczę MQA Beta dekoder and renderer? Oczywiście muzyka będzie z Tidala.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Artur Charicki napisał:

Jutro przyjdzie do mnie DAC Taga DA-400. W zależności od tego jak wypadnie podejmę decyzję czy go zostawić. Potestuje go pod Wiim mini i pod TWA-10B. Chcę też zobaczyć czy z Wiim-em pokaże jakość MQA bo nigdy nie miałem okazji słyszeć. Chcę na własne uszy się przekonać jak to brzmi. Czy żeby to osiągnąć wystarczy że w opcjach Wiima zaznaczę MQA Beta dekoder and renderer? Oczywiście muzyka będzie z Tidala.

Zalezy co dokladnie potrafi ten DAC w kwestii MQA dla swojego wejscia toslink. Jesli potrafi dekodowac, w Mini moze byc MQA wylaczone  i wystarczy, zeby EQ bylo wylaczone a glosnosc 100% lub fixed. Jesli potrafi tylko renderowac, powinien byc zaznaczony renderer, wtedy Mini zrobi pierwszy unfold. Zeby DAC rozwinal do reszty, znow EQ na Mini wylaczone i glosnosc 100%.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Skąd wiesz, że ciebie pytano?

Solidarnosc audiofilskich plemnikow sie odezwala? Sie tak nie spinaj u poranka moze.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano (edytowany)

Najlepszy jest pierwszy komentarz na temat zatyczek Cardasa w dedykowanym temacie:

"Chociaż nie testowałem Cardasów to po ich budowie od razu wiadomo że efekt być powinien."

Najważniejsze, że jest śmiesznie :)

Edytowano przez Adi777