Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
7 godzin temu, tomek4446 napisał:

Nie mam trenera na każdym treningu / to nie tania impreza/ , biorę z nim 5  zajęć co trzy m-ce , by mógł dokonać korekt złych nawyków przy wykonywanym ćwiczeniu. Organizm to leniwe bydle , jak źle dostosujesz ciężar, czyli robisz ćwiczenie z za dużym obciążeniem to zaraz włączy mięśnie dodatkowe zmieniając tor ruchu. No tak , by mu było łatwiej , a nie o to chodzi , by pracowało kilka grup mięśni tylko ten właściwy . Jakoś jest tak zawsze dziwnie , że bez trenera mam o wiele lepsze wyniki w pojedynczych ćwiczeniach. Jak przylezie , to kurna skoryguje mi łokcie , czy tempo i ......zaraz ciężar muszę zredukować o 1/3 . A tak dobrze mi szło :) 

To prawda, dokładność wykonywania danego ćwiczenia ( ruchu ) ma kolosalne znaczenie i tempo ( pronacja i supinacja ).

Co do trenerów, owszem mogą pomóc, aczkolwiek uważam, iż samemu naprawdę można dużo zdziałać.

Napisano
3 minuty temu, Adi777 napisał:

Nie mam bólu kręgosłupa, ale zastanawiam się, czy można coś zrobić, żeby się nie garbić?

Można. Żeby się nie garbić przy siedzeniu najlepiej wywalić krzesło, a do innych sytuacji jest cała masa "korektorów postawy". Wreszcie, sam możesz świadomie się prostować.

Napisano
45 minut temu, Adi777 napisał:

czy można coś zrobić, żeby się nie garbić?

mnie pomógł martwy ciąg i uruchomienie łopatek ,które jak zaczynałem po prostu się nie ruszały. Nie mogłem ich ani spiąć ani przesunąć w dół. generalnie trzeba skonsultować się z rehabilitantem , ćwiczeń jest mnóstwo , dobre efektu osiąga się ćwicząc z gumą. 

57 minut temu, lysyrafal napisał:

Czasami te przerwy są dłuższe, krótsze a czasami może ich nie być wcale w zależności od treningu.

jasne , ze masz rację , nie wziąłem tego pod uwagę.

ja ma trzydniowy , na więcej nie mam na razie czasu. na rowerze jeżdżę codziennie do i z pracy , tak staram się poprawić wydolność.

A przy okazji pytanie , jak coś to będę mógł się zwrócić o poradę ? 

2 godziny temu, DiBatonio napisał:

nie żebym negował twoja dietę, ale poczytaj o waflach ryżowych, 

Kurna wpieprzam zieleninę jak królik + kurczaka którego średnio lubię a Ty się przyczepiłeś akurat do wafli ryżowych ? ! :) 

Napisano (edytowany)
12 minut temu, tomek4446 napisał:

Kurna wpieprzam zieleninę jak królik + kurczaka którego średnio lubię a Ty się przyczepiłeś akurat do wafli ryżowych

Hahaha, tak mam. 😁

Tomku, ja kurczaka nie jadam od kilku lat, zastąpiłem indykiem podobno nie toleruje chemii i antybiotykoterapii i innych rzeczy, więc droższe, ale zdrowsze mięsko.

https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/mieso/indyk-skladniki-odzywcze-i-wlasciwosci-dlaczego-warto-jesc-indyka/bj7vx06?utm_source=forum.audio.com.pl_viasg_zywienie&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Miałem na myśli raczej operacyjne skorygowanie. Ciekawe, czy będę mógł coś takiego zrobić.

2 godziny temu, Dzik napisał:

Wreszcie, sam możesz świadomie się prostować.

Przecież o to właśnie mi chodzi, żeby nie musieć o tym myśleć. To musi być naturalne, tak po prostu, nie garbię się i już.

W końcu mamy XXI wiek, i bardzo zaawansowaną medycynę.

Napisano
8 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ja ruszam w poniedziałek. Wiesz co , tak sobie pomyślałem , spieramy się w wielu kwestiach ,ale fajne jest to , że okazuje się iż można znaleźć wspólną płaszczyznę , zainteresowania które łączą. Jest kilku kolegów z forum z o wiele dłuższym stażem i doświadczeniem niż ja i często korzystam z ich rad jak coś mi nie wychodzi na treningu. Wiele z tych podpowiedzi się sprawdziło.

Więc może jak nie audio to siłownia sprawi , że emocje staną się mniejsze :)  

W audio tez się zazwyczaj zgadzamy, na wojenna ścieżkę wchodzimy gdy trzeba rozpatrywać stare vs nowe. Z częścią stwierdzeń po prostu się nie zgadzam, cześć byłbym w stanie zaakceptować, ale jak wojna to nie przyznam się i vintageowym fundamentalistom zrobię na złość :). 
Mimo tego jednak w końcu potrafimy się porozumieć co jest cenniejsze niż wkurzające są spory. 

Napisano
4 godziny temu, DiBatonio napisał:

Hahaha, tak mam. 😁

Tomku, ja kurczaka nie jadam od kilku lat, zastąpiłem indykiem podobno nie toleruje chemii i antybiotykoterapii i innych rzeczy, więc droższe, ale zdrowsze mięsko.

Kiedyś trafiłem wykres toksyczności mięsa. Owszem był tam i kurczak i indyk,  mniej więcej na tym samym poziomie, były tez inne pyszności, ale wszystkie pozycje od 2 do końca zsumowane i chyba jeszcze przemnożone przez dwa nie dorównywały pierwszej : łososiowi norweskiemu z hodowli. Później poczytałem jak w ogóle hodowle tej ryby wyglądają i od tego czasu łososia już nie tknąłem.
Panowie z dietami to trzeba rozważnie : znacznie lepiej wyeliminować z nich najbardziej szkodliwe i tuczące pozycje niż zmieniać wszystko od początku do końca. Żarcie to także przyjemność i nie ma sensu rezygnowanie z niej o ile nie jest  zarabiającym sportem na życie. 

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, Dzik napisał:

No co? Jakbym się jeszcze bardziej napiął, to bym puścił parę uszami.

Jaja sobie robisz i tyle.

Pompkami i ćwiczeniami bez siłowni można osiągnąć wiele więcej.

4 minuty temu, FromBorg napisał:

Kiedyś trafiłem wykres toksyczności mięsa. Owszem był tam i kurczak i indyk,

Ale co to zawykres i co było źródłem. 

Czytałeś w linku o indykach?

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
15 minut temu, DiBatonio napisał:

Ale co to zawykres i co było źródłem. 

Czytałeś w linku o indykach?

To nie ten sam (tamtego nie mogę w tej chwili znaleźć), ale daje odczucie co do skali toksyczności hodowlanego łososia.
Tak, ogólnie indyk jest zdrowszy od kurczaka, ale to nie reguła i przepaści nie ma. 

dioksyny-w-produktach-1024x791.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Dzik napisał:

Raz w życiu jadłem dziczyznę - na balu myśliwskim, bo mój dziadek był myśliwym. Miałem z 10 lat, więc pamięć już biedronkowa, czyli nie ostatniej świeżości.

Z dziczyzna trzeba ostrożnie. Jak zrobisz kiełbasę z dzika to jest nie do zjedzenia. Paskudztwo. Ale jak do wieprzowiny dodasz 10-15% dziczyzny to dostajesz niebo w gębie. Sarenka to wymarzony materiał na szaszłyki, ale znów koniecznie z wieprzowym boczkiem. Zając jest smaczny póki młody.
Ogólnie to zjadłbym nawet pandę wielka i delfina żeby przekonać się jak smakują. Granice mam przy psach, ale ze kilkadziesiąt lat temu żywiłem się chińszczyzną z Wolumenu to nie mogę wykluczyć, ze nie próbowałem... 

Napisano (edytowany)
Dnia 16.04.2022 o 10:28, tomek4446 napisał:

Trening wchodzi w krew i staje się po części uzależnieniem. Z tym , że niestety nie od razu.

Uzależnieniem, ale jak najbardziej pozytywnym i cały czas się myśli o następnym. Dodatkowo, trening powoduje wyzwalanie endorfin i mimo zmęczenia po treningu człowiek jest zadowolony z siebie.

21 godzin temu, tomek4446 napisał:

ja ma trzydniowy , na więcej nie mam na razie czasu. na rowerze jeżdżę codziennie do i z pracy , tak staram się poprawić wydolność.

A przy okazji pytanie , jak coś to będę mógł się zwrócić o poradę ? 

Tego roweru to mi naprawdę teraz brakuje, aczkolwiek staram się go na swój sposób zastępować.

Wal jak w dym, ale proszę, futryny mi zostaw!

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
Dnia 16.04.2022 o 17:09, DiBatonio napisał:

Hahaha, tak mam. 😁

https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/mieso/indyk-skladniki-odzywcze-i-wlasciwosci-dlaczego-warto-jesc-indyka/bj7vx06?utm_source=forum.audio.com.pl_viasg_zywienie&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Przez sentyment komentuje....

Ogólnie masz rację, ale nie do końca , po prostu indyka trudniej się hoduje.

https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/mieso-indyka-jest-zdrowsze-bo-indyki-nie-toleruja-antybiotykow-6698

Pozdrawiam

Napisano
4 godziny temu, Sqter83 napisał:

Przez sentyment komentuje....

Ogólnie masz rację, ale nie do końca , po prostu indyka trudniej się hoduje.

https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/mieso-indyka-jest-zdrowsze-bo-indyki-nie-toleruja-antybiotykow-6698

Pozdrawiam

Miałem kiedyś taki pomysł żeby hodować trochę kur i indyków i świnek tak bez żadnej chemii na mięso dla siebie i rodziny. Zona mi uświadomiła, ze z moim krwawym charakterem to po tygodniu każde bydle miałoby już imię, nikt by tego nie zjadł bo każde zdechłoby ze starości a zanim by zdechło to wydałbym fortunę na weterynarza... Tak, ze jednak zostałem przy dealerach... 

Napisano
Dnia 16.04.2022 o 21:01, FromBorg napisał:

Mimo tego jednak w końcu potrafimy się porozumieć co jest cenniejsze niż wkurzające są spory. 

Tak to jest , że zawsze jest jakaś płaszczyzna do rozmów , jakieś zainteresowanie , które nie prowadzi do sporów. Fajnie , że znaleźliśmy.

Dnia 17.04.2022 o 14:11, lysyrafal napisał:

Wal jak w dym, ale proszę, futryny mi zostaw!

Dzięki , ale tak na wszelki wypadek mógłbyś poszerzyć :)

Pierwsze pytanie. Jak pisałem mam problem ze łopatkami. I wychodzi mi tak , że na ławce ujemnej jestem w stanie robić serie z większym ciężarem niż na płaskiej. Nie jest to normalne ale tak jest. Na płaskiej nie mogę opuścić i spiąć łopatek , czyli po prostu wyciskam barkami , a barkami dużo się nie da :) Kolega podpowiedział mi bym łapał gryf większym rozstawem , fakt pomogło. Progres się pojawił. Znacie jeszcze jakiś myk ? Robiłem przez dwa m-ce press floor ale efekt zerowy.

Napisano
42 minuty temu, tomek4446 napisał:

Pierwsze pytanie. Jak pisałem mam problem ze łopatkami. I wychodzi mi tak , że na ławce ujemnej jestem w stanie robić serie z większym ciężarem niż na płaskiej. Nie jest to normalne ale tak jest. 

To jest normalne :). Na skosie ujemnym angażujesz więcej mięśni.