Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Powoli szykuje się do przeprowadzki i chciałem wymienić kolumny. Mam AV Marantz 6012 i centralny Dali Zensor Vokal, tylne też Dali. Pomieszczenie ok 40m².

Z racji tego, że większość mam Dali to myślałem nad Opticon 6 MK2. Czy dadzą one radę czy przydałoby się coś większego? Zastanawiałem się też nad Focal Aria 926. Czy byłaby to opcja warta dopłaty względem Dali i czy na taki salon byłyby ok (w specyfikacji widziałem, że do pomieszczeń od 20m²)? I czy pasuje też wymienić pozostałe głośniki na Focale czy by pasowały do pozostałych Dali? A może jakieś Klipsche?

salon.jpeg

salon2.jpeg

Napisano
2 godziny temu, Mateusz Kaflowski napisał:

Marantz 6012

Nie jestem pewien czy Opticony MK2 to dobry pomysł do Marantza. Mogą umęczyć górą. Najlepszą opcją będzie wypożyczenie minimum dwóch kompletów i będziesz miał sprawę jasną.

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

dali-grand

Kurczę, piękne te Daliska miałeś. Posłuchałbym. Ale telewizorek to masz Pan chyba do kalibracji (chyba, że to taki filtr w filmie) ;)

Napisano
1 minutę temu, lpomis napisał:

Ale telewizorek to masz Pan chyba do kalibracji (chyba, że to taki filtr w filmie)

Telewizorek jest po kalibracji :) Gość siedział z półtorej godziny z kolorymetrem i jeszcze jakimś ustrojstwem :) Mój telefon nie robi dobrych zdjęć.

Napisano
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

Telewizorek jest po kalibracji :) Gość siedział z półtorej godziny z kolorymetrem i jeszcze jakimś ustrojstwem :) Mój telefon nie robi dobrych zdjęć.

Tomek, a kto Ci robił kalibrację? Koper?

Napisano

Z całą pewnością dadzą sobie radę, szczególnie gdy będzie im towarzyszył subwoofer. Jednak głośnik centralny powinien być z tej samej serii co kolumny frontowe. Bez tego mogą być problemy. Trzeba by wtedy sprawdzić jak się zgrywają fronty z centralnym. Wybór subwoofera nie jest już tak krytyczny :) . Tu wszystko zależy od budżetu na niego i tego czego oczekujemy. Ma grzmieć i dudnić czy sprawdzać się bardziej w muzyce. Często trudno połączyć jedno z drugim.

Napisano
7 minut temu, MobyDick napisał:

Jednak głośnik centralny powinien być z tej samej serii co kolumny frontowe. Bez tego mogą być problemy. 

Ale nie muszą. Ja mam centralny zupełnie inny niż fronty, a ogląda mi się na tym zestawie bardzo przyjemnie.

Napisano (edytowany)

Napisałem że powinny być z kompletu. Jeśli nie są, to wtedy jest zagadka do puki się takiego połączenia nie sprawdzi, a bywa z tym różnie, czasem bywa tragicznie. Bywa że kalibracja amplitunera AV sobie z tym radzi.

Edytowano przez MobyDick
Napisano

I Opticon 6 i te mniejsze Focale Aria dadza rade w takim pomieszczeniu w kinie  bo musisz mieć tam suba.

Więc to nie specjalnie ma znaczenie.

Czy ten sub jakiś u Ciebie jest? Bo to jest konieczność.

Zapraszam do nas na odsłuch i przekonasz się jak gra system kinowy z subem i bez.

Mamy Opticony, mamy Arie posłuchasz jeszcze więcej.

Piotr

Napisano

Cześć,
Zarówno Dali Opticon 6 MK2 jak i Focal Aria 926 sprawdzą się w Twoim metrażu. Marantz 6012 to wydajny amplituner, który poradzi sobie z napędzeniem obu kolumn. Pozostaje tylko kwestia zgrania. 
Zarówno Focal Aria jak i Dali Opticon to kolumny o jaśniejszym charakterze brzmienia. Nie jest to brzmienie analityczne ale trzeba po prostu lubić mocniejszą górę. 

Jeśli chciałbyś posłuchać obu par to zapraszamy na odsłuch w naszym salonie.