tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) U mnie zakończył się właśnie etap demolki i rozpoczęło tworzenie. Miło patrzeć jak coś wreszcie powstaje.Nie są spektakularne zmiany ale ... mam wannę w łazience ! Nawet nie wiecie jak cieszy Architekt mówiła , że trzeba kupić nową , krótszą , bo odległość między ścianami to 155 cm. a wanna ma 160 cm. i nie wejdzie nawet po skuciu płytek. . Nie jestem fanem wyrzucania rzeczy dobrych / a w sumie żadnych / , skułem płytki , podkułem ściany i ....jest Można ? Powstaje ścianka działowa sypialni , jest odpływ liniowy , Geberit , przesunąłem otwory drzwiowe , podejścia pod grzejniki , nowa elektryka już też powoli powstaje. Dzieje się. Przy okazji remontu odkryłem ku mojemu zdziwieniu , że sytuacja finansowa społeczeństwa mimo kryzysu , inflacji jest doskonała. Może faktycznie oglądałem nie tą telewizję co trzeba Dlaczego tak twierdzę ? Ano z racji zmian w chałupie pewne meble niestety nie wejdą. Wystawiłem je / bukowa szafa , bukowy stół wszystko lite drewno , komplet niezniszczonych szafek kuchennych z kredensem - fronty lite drewno / na OLX za free i ..... nikt nawet od m-ca nie zadzwonił. Czyli nie jest źle w narodzie. Edytowano 3 czerwca 2023 przez tomek4446 Odpisz, cytując
Asia Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 To ja muszę bo się uduszę! Co to jest na ścianie po lewej stronie na trzecim zdjęciu? 4 minuty temu, tomek4446 napisał: mam wannę w łazience Phi, bez pilota? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 Drabina ? Bo to kolorowe to tapeta Taki wzór spieku. 4 minuty temu, Asia napisał: Phi, bez pilota? Przemilczę 1 Odpisz, cytując
Asia Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Taki wzór spieku. W poprzednim wcieleniu byłeś Wielkim Metalurgiem? A jakieś foto sprzed demolki? Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 @tomek4446- brawo Ty! Kawał roboty włozyłeś. Mnie łazienka dopiero czeka. Teraz jest tak - a będzie - kto to wie? Chciałbym usunąć zupełnie wannę (180cm). Samych płytek na ścianach do skucia i położenia od nowa to ponad 30 m2. Cieżki rok przede mną. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) 28 minut temu, Rega napisał: Samych płytek na ścianach do skucia i położenia od nowa to ponad 30 m2. Roman skuwanie płytek nie takie straszne. Gorzej jest gdy tak jak ja robisz przemeblowanie instalacji wod-kan oraz CO. Tu nie ma miejsca na błędy. Tym bardziej , że wymyśliłem sobie instalację podtynkową Grohe. Jak to zabuduje to kaplica. Zwykłą baterię jak coś nie pójdzie to odkręcisz , poprawisz na konikach ,czy wymienisz uszczelki. Tu nie ma takiej możliwości. Z głównym trójnikiem odpływu wkułem się w stropie prawie do sąsiada , by wymusić spadek w odpływie liniowym kabiny. Dmucham na zimne i odpływ liniowy wpiąłem oddzielną 50 - ką bezpośrednio w ten trójnik. Nie łączyłem na wysokości kabiny. Roman dasz radę , choć i tak współczuje A jak coś , czyli jak by ktoś chciał wpaść na odsłuch i miał potrzebę to radzę zabrać kalosze lub inną izolację bo kibel będzie podłączony do prądu https://www.meissen-keramik.com/pl/produkty/toalety-myjace-genera-ultimate,1.html Edytowano 3 czerwca 2023 przez tomek4446 Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 O skuwaniu płytek coś tam wiem, ostatecznie sam je kładłem przed 28 laty oraz skuwałem ostatnio w kuchni ponad 12m. A instalacje u mnie też będą zmieniane. Tak, więc dla mnie to nie nowość. Poza tym u mnie są dwie łazienki i dwie toalety. 😁Jedna toaletę już jako tako ogarnąłem. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 11 minut temu, Rega napisał: Poza tym u mnie są dwie łazienki i dwie toalety. O ! I to się zgłosi gdzie trzeba Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 Panowie, podziwiam. Kupa roboty i to precyzyjnej żeby to ładnie wyglądało. Ja w tym roku wymiana okien i elewacja będzie zabawy z obróbkami, doszczelnienie fundamentu itd zabawy, a zabawy... Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) 5 minut temu, Wing0 napisał: Ja w tym roku wymiana okien O ! Klient . Michał , jak byś czegoś nie wiedział o oknach to pytaj śmiało A poważnie , to będę wstawiał u siebie drzwi ukryte , jedne bez górnej belki / bo otwór mam na ścianie nośnej i nic nie zrobię z nadprożem / , a dwie pozostałe pary z normalną ościeżnicą. Taki zabieg się stosuje by mieć wyrównaną linię drzwi , a nie robić niższych. Zyskuje się 35 mm na wysokości skrzydła. Mierzyłem takie drzwi u ludzi dziesiątki razy , ale do siebie do pomiarów zabrałem koleżankę. Ot , tak na wszelki wypadek. Jak wymieniałem okna było to samo , poprosiłem montażystów Edytowano 3 czerwca 2023 przez tomek4446 Odpisz, cytując
Adi Witcher Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 17 minut temu, Rega napisał: Samych płytek na ścianach do skucia i położenia od nowa to ponad 30 m2. Cieżki rok przede mną. Musisz płytki? 😉 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 20 minut temu, tomek4446 napisał: O ! Klient . Michał , jak byś czegoś nie wiedział o oknach to pytaj śmiało A poważnie , to będę wstawiał u siebie drzwi ukryte , jedne bez górnej belki / bo otwór mam na ścianie nośnej i nic nie zrobię z nadprożem / , a dwie pozostałe pary z normalną ościeżnicą. Taki zabieg się stosuje by mieć wyrównaną linię drzwi , a nie robić niższych. Zyskuje się 35 mm na wysokości skrzydła. Mierzyłem takie drzwi u ludzi dziesiątki razy , ale do siebie do pomiarów zabrałem koleżankę. Ot , tak na wszelki wypadek. Jak wymieniałem okna było to samo , poprosiłem montażystów Pomiary sobie sam robiłem w sumie z tego żyje, montażyści heheh gorzej się u mnie na tym znają ;). Dobrze że się na czyste zapalałem bo tak dupa by była... Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 8 minut temu, Adi Witcher napisał: Musisz płytki? 😉 Może nie wszędzie , ale na pewno na dużej powierzchni. I na pewno nie będą takie małe jak teraz, a raczej płyty , częściowo przekładane lamelami drewnianymi. Projekt mam już z grubsza opracowany. Własny, jak również wykonawstwo. Po wykonaniu kuchni miałem już kilka propozycji aby zrobić to w kilku innych mieszkaniach. Nie biorę się za to, u innych od kilkunastu, już lat. Zbyt duzo pracy i zbyt krótkie terminy. Poza tym normalnie pracuję. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 5 minut temu, Wing0 napisał: Pomiary sobie sam robiłem w sumie z tego żyje Nie wiem jak to jest , mierzyłem inwestycje za ciężki szmal i wszystko było idealnie ..ale u siebie ? Dobra , przyznam się , na ośmiu oknach u córki walnąłem się na trzech. Wymieniałem ze skrzynkowych na normalne i nie wziąłem pod uwagę , że dolna rama jest jednocześnie parapetem. Okna były o dwa centy za duże , na szczęście budynek drewniany i wyciąłem piłą brakującą część. Jest trochę prawdy w tym , że np. lekarz nie powinien leczyć własnej rodziny , a ten od okien ..... Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 3 czerwca 2023 Autor Napisano 3 czerwca 2023 11 minut temu, Rega napisał: lamelami drewnianymi. Też mam taki pomysł. Myślałem o drewnianej podłodze, ale jednak zrezygnowałem. Zamiast tego jakieś fajne drewienko da się na ścianę. Na podłodze i w miejscu prysznica mikrocement. Spodobał mi się ten materiał. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 Widziałem takie rozwiązania gdzie płyty były w kompozycjach z lamelami drewnianym. Nieźle to wygląda. A w łazience drewniana podłoga nie sprawdza się najlepiej. No chyba, że ze specjalnie przygotowanego drewna. Tyle, że to odpowiednio kosztuje. O rozwiązaniu z lamelami myślę jeszcze w komunikacji na parterze oraz na klatce schodowej. Z tym, ze tu lamele współistniałyby z płatami z otoczaków. Oczywiście nie na całości aby uniknąć efektu przytłaczania. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 12 minut temu, Adi777 napisał: Zamiast tego jakieś fajne drewienko da się na ścianę. 5 minut temu, Rega napisał: Widziałem takie rozwiązania gdzie płyty były w kompozycjach z lamelami drewnianym. Mam takie coś w pracy , nadaje się na drzwi oraz ściany. Współczuje każdemu kto to położy. Kurz widać po trzech minutach od przetarcia z kilometra. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 @tomek4446 mnie chodzi o coś zupełnie innego i na pewno nie czarne. Raczej coś takiego. https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiI7vbKhqf_AhW4BaIDHV5YAowYABALGgJsZQ&ohost=www.google.com&cid=CAASI-RoiQdbRJH9feFB32NJxDwaUHCrhP7zBnHfA-5qrgNLBLDh&sig=AOD64_1T_BNAXsx63MIR8bECbebAgUZOXw&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwig2u_Khqf_AhXRCBAIHQkFCCQQ9aACKAB6BAgHEDg&adurl= Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 3 czerwca 2023 Autor Napisano 3 czerwca 2023 11 minut temu, Rega napisał: No chyba, że ze specjalnie przygotowanego drewna. Tak, ale jak już, to tylko taka. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 Myślę o czymś takim w łazience, ale w celu ożywienia całości, wkomponowanie lameli w ścianę. zdjęcie zapożyczone ze strony producenta płyt. Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) Ja mam takie i jak dla mnie ok, u syna w pokoju co teraz remontuję też dam takie, tylko w innym kolorze jak w jaskini. Nawet syfu jakoś specjalnie nie widać, chyba że tłustymi łapami się dotyka. https://allegro.pl/oferta/lamele-mdf-na-filcu-sciana-sufit-23-x-260-cm-12818590913 Edytowano 3 czerwca 2023 przez Butler Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 3 czerwca 2023 Autor Napisano 3 czerwca 2023 @Rega Koszty kosztami, wiadomo, ale i tak trzeba będzie wydać pieniądze, więc lepiej, żeby nic niewłaściwego się nie działo z materiałem po jakimś czasie. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 (edytowany) @Butler - też ok. Tylko ja nie chcę dawać na całych ścianach a jedynie w kilku miejscach powiązane z innymi materiałami. Np na ścianach w łazience ze trzy cztery lamele po ok 40-50 cm szerokości każdy. Po to aby lamelami przełamać monotonię płyt ściennych. I bardzo możliwe, że nie tylko równolegle do siebie, ale też pod różnymi kątami. PS Kiedy przed prawie trzydziestu laty, wklejałem płytki lustrzane w płaszczyznę ściany, to też niektórzy pukali się w głowę. Później okazało się, że ten pomysł podchwyciło kilku znajomych. Optycznie bardzo powiększa niewielkie łazienki. Edytowano 3 czerwca 2023 przez Rega Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 3 czerwca 2023 Autor Napisano 3 czerwca 2023 5 minut temu, Rega napisał: płytki lustrzane Nawet nie wiedziałem, że są takie 😉 Ja akurat sobie nie wyobrażam świecących powierzchni w domu. Czy to podłoga, czy sufit, cokolwiek. Tylko mat, ewentualnie w jakimś miejscu satyna, ale nic błyszczącego. Jak widzę na przykład sufit napinany lustrzany, to aż mnie ciarki przechodzą 🤯 Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 czerwca 2023 Napisano 3 czerwca 2023 Powiem Ci tylko, że gusty się zmieniają, a mody jeszcze prędzej. Tym bardziej ,,pchając ten wózek,, do spółki z jakąś kobietą. A z czasem, jej zdanie zaczyna dominować w tych sprawach. Nawet dla świętego spokoju. Nie obrażając obecnych tu Pań. I nagle odkrywasz, że to o czym myślałeś , nie ma najmniejszych szans na realizację🤣. No, chyba że wolisz codzienne słuchanie komentarzy o tym jakie to brzydkie i niefunkcjonalne. Odpisz, cytując
Recommended Posts