Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

U mnie zakończył się właśnie etap demolki i rozpoczęło tworzenie. Miło patrzeć jak coś wreszcie powstaje.Nie są spektakularne zmiany ale ... mam wannę w łazience ! Nawet nie wiecie jak cieszy :) Architekt mówiła , że trzeba kupić nową , krótszą , bo odległość między ścianami to 155 cm. a wanna ma 160 cm. i nie wejdzie nawet po skuciu płytek. . Nie jestem fanem wyrzucania rzeczy dobrych / a w sumie żadnych :) / , skułem płytki , podkułem ściany i ....jest :) Można ? Powstaje ścianka działowa sypialni , jest odpływ liniowy , Geberit , przesunąłem otwory drzwiowe , podejścia pod grzejniki , nowa elektryka już też powoli powstaje. Dzieje się.

Przy okazji remontu odkryłem ku mojemu zdziwieniu , że sytuacja finansowa społeczeństwa mimo kryzysu , inflacji jest doskonała. Może faktycznie oglądałem nie tą telewizję co trzeba :) Dlaczego tak twierdzę ? Ano z racji zmian w chałupie pewne meble niestety nie wejdą. Wystawiłem je / bukowa szafa , bukowy stół wszystko lite drewno , komplet niezniszczonych szafek kuchennych z kredensem - fronty lite drewno / na OLX za free i ..... nikt nawet od m-ca nie zadzwonił.  Czyli nie jest źle w narodzie.

IMG_4031.JPG

IMG_4037.JPG

IMG_4040.JPG

IMG_4028.JPG

IMG_4029.JPG

Edytowano przez tomek4446
Napisano

@tomek4446- brawo Ty! Kawał roboty włozyłeś. Mnie łazienka dopiero czeka. Teraz jest tak - a będzie - kto to wie? Chciałbym usunąć zupełnie wannę (180cm). Samych płytek na ścianach do skucia i położenia od nowa to ponad 30 m2. Cieżki rok przede mną.

IMG_20230328_161326.jpg

IMG_20230328_161316.jpg

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Rega napisał:

Samych płytek na ścianach do skucia i położenia od nowa to ponad 30 m2.

Roman skuwanie płytek nie takie straszne. Gorzej jest gdy tak jak ja robisz przemeblowanie instalacji wod-kan oraz CO. Tu nie ma miejsca na błędy. Tym bardziej , że wymyśliłem sobie instalację podtynkową Grohe. Jak to zabuduje to kaplica. Zwykłą baterię jak coś nie pójdzie to odkręcisz , poprawisz na konikach ,czy wymienisz uszczelki. Tu nie ma takiej możliwości. Z głównym trójnikiem odpływu wkułem się w stropie prawie do sąsiada , by wymusić spadek w odpływie liniowym kabiny. Dmucham na zimne i odpływ liniowy wpiąłem oddzielną 50 - ką bezpośrednio w ten trójnik. Nie łączyłem na wysokości kabiny.

Roman dasz radę , choć i tak współczuje :)

A jak coś , czyli jak by ktoś chciał wpaść na odsłuch i miał potrzebę to radzę zabrać kalosze lub inną izolację bo kibel będzie podłączony do prądu :)

https://www.meissen-keramik.com/pl/produkty/toalety-myjace-genera-ultimate,1.html

Napisano

O skuwaniu płytek coś tam wiem, ostatecznie sam je kładłem przed 28 laty oraz skuwałem ostatnio w kuchni ponad 12m. A instalacje u mnie też będą zmieniane. Tak, więc dla mnie to nie nowość. Poza tym u mnie są dwie łazienki i dwie toalety. 😁Jedna toaletę już jako tako ogarnąłem.

Napisano

Panowie, podziwiam. Kupa roboty i to precyzyjnej żeby to ładnie wyglądało. Ja w tym roku wymiana okien i elewacja będzie zabawy z obróbkami, doszczelnienie fundamentu itd zabawy, a zabawy...

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Wing0 napisał:

Ja w tym roku wymiana okien

O ! Klient . :) Michał , jak byś czegoś nie wiedział o oknach to pytaj śmiało

A poważnie , to będę wstawiał u siebie drzwi ukryte , jedne bez górnej belki / bo otwór mam na ścianie nośnej i nic nie zrobię z nadprożem / , a dwie pozostałe pary z normalną ościeżnicą. Taki zabieg się stosuje by mieć wyrównaną linię drzwi , a nie robić niższych. Zyskuje się 35 mm na wysokości skrzydła.

Mierzyłem takie drzwi u ludzi dziesiątki razy , ale do siebie do pomiarów zabrałem koleżankę. :) Ot , tak na wszelki wypadek. Jak wymieniałem okna było to samo , poprosiłem montażystów :)

Napisano
20 minut temu, tomek4446 napisał:

O ! Klient . :) Michał , jak byś czegoś nie wiedział o oknach to pytaj śmiało

A poważnie , to będę wstawiał u siebie drzwi ukryte , jedne bez górnej belki / bo otwór mam na ścianie nośnej i nic nie zrobię z nadprożem / , a dwie pozostałe pary z normalną ościeżnicą. Taki zabieg się stosuje by mieć wyrównaną linię drzwi , a nie robić niższych. Zyskuje się 35 mm na wysokości skrzydła.

Mierzyłem takie drzwi u ludzi dziesiątki razy , ale do siebie do pomiarów zabrałem koleżankę. :) Ot , tak na wszelki wypadek. Jak wymieniałem okna było to samo , poprosiłem montażystów :)

Pomiary sobie sam robiłem w sumie z tego żyje, montażyści heheh gorzej się u mnie na tym znają ;). Dobrze że się na czyste zapalałem bo tak dupa by była...

Napisano
8 minut temu, Adi Witcher napisał:

Musisz płytki? 😉

Może nie wszędzie , ale na pewno na dużej powierzchni. I na pewno nie będą takie małe jak teraz, a raczej płyty , częściowo przekładane lamelami drewnianymi. Projekt mam już z grubsza opracowany. Własny, jak również wykonawstwo. Po wykonaniu kuchni miałem już kilka propozycji aby zrobić to w kilku innych mieszkaniach. Nie biorę się za to, u innych od kilkunastu, już lat. Zbyt duzo pracy i zbyt krótkie terminy. Poza tym normalnie pracuję. 

Napisano
5 minut temu, Wing0 napisał:

Pomiary sobie sam robiłem w sumie z tego żyje

Nie wiem jak to jest , mierzyłem inwestycje za ciężki szmal i wszystko było idealnie ..ale u siebie ? Dobra , przyznam się , na ośmiu oknach u córki walnąłem się na trzech. Wymieniałem ze skrzynkowych na normalne i nie wziąłem pod uwagę , że dolna rama jest jednocześnie parapetem. Okna były o dwa centy za duże , na szczęście budynek drewniany i wyciąłem piłą brakującą część.

Jest trochę prawdy w tym , że np. lekarz nie powinien leczyć własnej rodziny , a ten od okien .....  :)

Napisano
11 minut temu, Rega napisał:

lamelami drewnianymi.

Też mam taki pomysł. Myślałem o drewnianej podłodze, ale jednak zrezygnowałem. Zamiast tego jakieś fajne drewienko da się na ścianę.

Na podłodze i w miejscu prysznica mikrocement. Spodobał mi się ten materiał.

Napisano

Widziałem takie rozwiązania gdzie płyty były w kompozycjach z lamelami drewnianym. Nieźle to wygląda. A w łazience drewniana podłoga nie sprawdza się najlepiej. No chyba, że ze specjalnie przygotowanego drewna. Tyle, że to odpowiednio kosztuje.

O rozwiązaniu z lamelami myślę jeszcze w komunikacji na parterze oraz na klatce schodowej. Z tym, ze tu lamele współistniałyby z płatami z otoczaków. Oczywiście nie na całości aby uniknąć efektu przytłaczania. 

Napisano
12 minut temu, Adi777 napisał:

Zamiast tego jakieś fajne drewienko da się na ścianę.

5 minut temu, Rega napisał:

Widziałem takie rozwiązania gdzie płyty były w kompozycjach z lamelami drewnianym.

Mam takie coś w pracy , nadaje się na drzwi oraz ściany. Współczuje każdemu kto to położy. Kurz widać po trzech minutach od przetarcia z kilometra.

IMG_4041.JPG

Napisano (edytowany)

@Butler - też ok. Tylko ja nie chcę dawać na całych ścianach a jedynie w kilku miejscach powiązane z innymi materiałami. Np na ścianach w łazience ze trzy cztery lamele po ok 40-50 cm szerokości każdy. Po to aby lamelami przełamać monotonię płyt ściennych. I bardzo możliwe, że nie tylko równolegle do siebie, ale też pod różnymi kątami. 

PS Kiedy przed prawie trzydziestu laty, wklejałem płytki lustrzane w płaszczyznę ściany, to też niektórzy pukali się w głowę. Później okazało się, że ten pomysł podchwyciło kilku znajomych. Optycznie bardzo powiększa niewielkie łazienki. 

Edytowano przez Rega
Napisano
5 minut temu, Rega napisał:

płytki lustrzane

Nawet nie wiedziałem, że są takie 😉 Ja akurat sobie nie wyobrażam świecących powierzchni w domu. Czy to podłoga, czy sufit, cokolwiek. Tylko mat, ewentualnie w jakimś miejscu satyna, ale nic błyszczącego. Jak widzę na przykład sufit napinany lustrzany, to aż mnie ciarki przechodzą 🤯

Napisano

Powiem Ci tylko, że gusty się zmieniają, a mody jeszcze prędzej. Tym bardziej ,,pchając ten wózek,, do spółki z jakąś kobietą. A z czasem, jej zdanie zaczyna dominować w tych sprawach. Nawet dla świętego spokoju. Nie obrażając obecnych tu Pań. I nagle odkrywasz, że to o czym myślałeś , nie ma najmniejszych szans na realizację🤣. No, chyba że wolisz codzienne słuchanie komentarzy o tym jakie to brzydkie i niefunkcjonalne.