Nowy75 Napisano 17 czerwca Napisano 17 czerwca 6 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: że chyba za bardzo opisujesz swoje prywatne sprawy na publicznym forum. Ale rob jak uważasz... Widać, że Artur nie traktuje forum tylko jako audio chwalawki. I być może, niektórzy forumowi koledzy kibicują mu bardziej w powrocie do normalności niż osoby z bezpośredniego otoczenia. @Artur Brol jak już jest stała robota i dochód ,to i reszta się poukłada😁 2 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 17 czerwca Napisano 17 czerwca Dokladnie. Strach ma wielkie oczy, ale w końcu wszystko na swoje tory wraca. Nie jest to łatwe, napewno czasochłonne i stresujące. Nagroda jednak jest tego warta. 😏 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 10 sierpnia Napisano 10 sierpnia Sporo robaczywych, ale sezon uważam za rozpoczęty ;). 4 3 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 11 sierpnia Napisano 11 sierpnia 22 godziny temu, Wing0 napisał: Sporo robaczywych, ale sezon uważam za rozpoczęty ;). W środę byłem z żonką, tam gdzie zawsze jezdzimy. Niby w lesie wilgotno, a grzybów kompletnie nie było. Widzieliśmy tylko parę purchawek i ze 3 psiaki. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 11 sierpnia Napisano 11 sierpnia 7 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał: Niby w lesie wilgotno, a grzybów kompletnie nie było. Na pogórzu były grzyby już że 3-4 tyg temu i nas w świętokrzyskiem dopiero z tydzień także i dalej ruszy. Ale narazie robaczywych sporo jest. Sezon rusza dopiero 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Wróciłem z Bułgarii i powiem Wam , że warto pojechać. Jest blisko , 1 godzina 40 minut lotu, czyli tyle ile zimą wracałem z roboty do domu Dlaczego warto ? Będąc tam i zwiedzając Bułgarię po za szlakami turystycznymi z osobą mieszkającą tam od 8 lat zdałem sobie sprawę , jak wiele zbędnych nakazów , zakazów mamy w naszym kraju. Ten kraj po obaleniu komuny , pozostawił sobie trzy jej elementy. Obywatel musi mieć : tanie mieszkanie / 3 lata przy średniej pensji bez kredytu , czynszu w Bułgarii nie ma / , tanie jedzenie i szybki dostęp do służby zdrowia / wizyta u specjalisty 2 dni , operacja do dwóch tygodni/. Bułgar musi mieć kontrolę nad własną kasą , więc z założenia nie ufa bankom i forsę trzyma w skarpecie. Praktycznie nie istnieją płatności elektroniczne , karty , przelewy i takie tam. Ma to związek z tym , że jak Bułgar nie wpłaca do banku to bank nie ma czym obracać i aby się utrzymać wprowadza opłaty na wszystko ,czyli wypłaty z bankomatów , płacenie kartą , przelewy i w końcu prowadzenie samego konta. A Bułgar nie lubi jak ktoś mu coś zabiera Nie ma praktycznie faktur elektronicznych , nadal blankiet i długopis to podstawa. A tak w ogóle, to zdobycie f-ry za cokolwiek łatwe nie jest o ile w ogóle możliwe. To samo dotyczy umowy o pracę , takie coś to tylko w firmach zagranicznych prowadzących działalność na terenie Bułgarii. Nie opłat za przesył wody, czy prądu. Jak masz na licznikach zero , to płacisz zero Prąd jest śmiesznie tani , bo mają elektrownię atomową / druga w budowie/ , potężne farmy wiatrowe / nie przejęli się za bardzo ekologią i walnęli na Via Ponica , czyli trasie przelotu ptaków/ , największy w Europie magazyn prądu. Wśród społeczeństwa nie ma polityki , podziałów politycznych i tego wszystkiego co tak podzieliło nas. Średnio Bułgar zarabia 700-1000 euro , ale siła nabywcza pieniądza w Bułgarii jest dużo wyższa niż w Polsce. Nie ma pędu do Supermarketów , których jest jak na lekarstwo , bo mini ryneczków , czy przydrożnych straganów jest wszędzie mnóstwo , tam nikogo nikt nie ściga , że sprzedaje własne płody rolne. Bułgar nie ma parcia na nowy samochód , telefon , pralkę .... jak coś działa, to po co zmieniać. Mógłbym tak długo , ale na koniec pochwalę się, że na wyjeździe wziąłem udział w zawodach strzeleckich i ...... zająłem pierwsze miejsce. W Polskim Wojsku to jednak szkolili 6 3 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Wychodzi na to, że oprócz audio jestem genetycznym Bułgarem... 😁 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, michaudio napisał: Wychodzi na to, że oprócz audio jestem genetycznym Bułgarem... 😁 Zapomniałem dodać , że Bułgar nie cierpi pracować Ale i ten problem rozwiązali. Mieszka w Bułgarii ponad pół miliona Turków , których Bułgarzy co prawda nie darzą sympatią / 500 lat trwała okupacja/, ale to Turcy tworzą trzon gospodarki , bo są o dziwo pracowici i mają głowę do interesów i się kręci Przejeżdżaliśmy przez wsie, czy miasteczka gdzie jedynym językiem jest turecki , a bułgarskiego nikt nie zna 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu No i teraz wiadomo,gdzie pan Tomasz zaginął 😁 Taka refleksja mnie naszła, że byliśmy podobno najweselszym barakiem komunizmu,bo każdy komunę olewał,a teraz mamy chyba najwięcej obywateli mentalnych komunistów wśród państw byłego bloku wschodniego . Taki paradoks😁 @tomek4446 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @tomek4446 jeszcze ważne pytanie,z czego było strzelane i jaki dystans? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 3 minuty temu, Nowy75 napisał: jeszcze ważne pytanie,z czego było strzelane i jaki dystans? No to chwalimy się dalej 54 zawodników , 20 metrów , pozycja stojąca / strzelałem tak kiedyś tylko z pistoletu , z broni długiej nigdy / , wiatrówka ,ale jakaś wypasiona kompozyt, czy cóś. Jestem praworęczny, ale celuje z lewego oka. Tak to wyglądało 1 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: No i teraz wiadomo,gdzie pan Tomasz zaginął 😁 Taka refleksja mnie naszła, że byliśmy podobno najweselszym barakiem komunizmu,bo każdy komunę olewał,a teraz mamy chyba najwięcej obywateli mentalnych komunistów wśród państw byłego bloku wschodniego . Taki paradoks😁 @tomek4446 Może dlatego, że Polacy nieźle oberwali drapieżnym kapitalizmem. Więc do części dotarło, że obie skrajności, tak socjalizm, jak i hardkorowy kapitalizm, to nic dobrego. A że żyją w coraz bardziej dotkliwym kapitalizmie, to wspominają jego przeciwieństwo z sentymentem. Tanie mieszkania, ich brak w Polsce powoduje zapaść demograficzną. Ale w kapitalizmie najważniejszy jest dzisiejszy zysk, to że za 20-30 lat liczba ludzi do "skrojenia" spadnie, to już problem przyszłych zarządów korporacji. Ale może ktoś się zreflektuje, w końcu przykład Skandynawii pokazuje, że można rozwijać społeczeństwa przy zachowaniu równowagi i rynkowej przyzwoitości. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, michaudio napisał: Ale może ktoś się zreflektuje, w końcu przykład Skandynawii pokazuje, że można rozwijać społeczeństwa przy zachowaniu równowagi i rynkowej przyzwoitości. Jeżdżę tam czasem do pracy i widzę na własne oczy tę przyzwoitość,ale kilka dni temu nowa pani minister ogłosiła, że kończy się okres prosperity dla wiecznie bezrobotnych utrzymywanych przez resztę obywateli. Podobne działania jak Szwecja,wcześniej podjęła Finlandia ,a startuje Norwegia. Również i tam otwierają oczy. Przyzwoitość nakazywałaby,aby wszyscy dorzucali się do garnka na miarę swoich możliwości,a nie ,że jedni pracują i płacą ponad miarę,a inni tylko pobierają. @michaudio i nie jestem rzecznikiem drapieżnego kapitalizmu,zgadzam się z Tobą,że w życiu człowieka są ważniejsze rzeczy niż ciągle uganianie się za kasą,ale na socjalizm w obecnym europejskim wydaniu Europy już nie stać. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Chodziło mi o zachowanie równowagi, pomiędzy żądzą zysku a jakością życia zwykłego pracującego, płacącego podatki obywatela. Też uważam przerost socjalu za patologię na zdrowym społeczeństwie i gospodarce. Jednak rosnące rozwarstwienie dochodów prowadzi do uwiądu zdrowej tkanki Europy. Dlatego wspomniałem o tanich mieszkaniach. I dopóki nie uregulujemy dzikiego kapitalizmu, w tym spekulacji i inwestycji w puste mieszkania, to będzie nas tylko ubywać. I nie jestem fanem katastru. Uważam, że powinno się wprowadzić podatek od pustostanów, taki żeby nikomu nie opłacało się pustostanów utrzymywać. Niech każdy kupi tyle mieszkań, ile chce, byleby nie stały puste. Łatwiejszy dostęp do mieszkań poprawił by dzietność bardziej niż wszystkie "plusy". 1 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, michaudio napisał: Chodziło mi o zachowanie równowagi, pomiędzy żądzą zysku a jakością życia zwykłego pracującego, płacącego podatki obywatela. No to jesteśmy całkowicie zgodni 😁. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 55 minut temu, michaudio napisał: Uważam, że powinno się wprowadzić podatek od pustostanów, taki żeby nikomu nie opłacało się pustostanów utrzymywać. Michał , nie było by pustostanów ,gdyby nie debilne prawo lokalowe dotyczące wynajmu. Nikt tego prawa nie ruszy ze względu na elektorat , ani obecna władza , ani tym bardziej pis. Wiem coś o tym , bo sam jestem wynajmującym. Wiesz ile razy musiałem odmówić np. rodzicom z dzieckiem ? Żal mi tych ludzi , ale niestety prawo w tym kraju chroni tylko najemcę. Jak najemca przestanie płacić to możesz mu skoczyć. Nie masz prawa go wywalić , bulisz za prąd , wodę / bo nie można wyłączyć/ , czynsz do spółdzielni , musisz mu zapewnić jak coś mieszkanie zastępcze itd. Takie mamy realia i to właśnie dlatego mieszkania stroją puste. Stosuje tzw. najem okazjonalny , gdzie najemca do notariusza musi przyjść z osobą , która potwierdzi , iż go przyjmie w razie gdy przestanie płacić. Wiesz ile osób odmówiło tej formy ? Dopóki ktoś nie zmieni przepisów ,to niestety taki stan rzeczy będzie się utrzymywał. Edytowano 1 godzinę temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, michaudio napisał: Jednak rosnące rozwarstwienie dochodów prowadzi do uwiądu zdrowej tkanki Europy. Nic z tych rzeczy! Do upadku zdrowej tkanki Europy prowadzi lewactwo. Imigracja i Globalne Ocipienie - to są narzędzia, którymi nas wykończą. W USA próbują sobie z tym poradzić, w Europie na razie jeszcze mało kto zmądrzał. A rozwarstwienie dochodów? A co w tym złego? Im mniej równo - tym bardziej sprawiedliwie! Dawanie Bułgarii jako przykładu czegokolwiek nie jest najszczęśliwsze. Oni zeszli z drzewa dopiero jakieś 100 lat temu. Jeszcze więc trochę potrwa, nim nauczą się korzystać z kart do bankomatu i innych cywilizacyjnych gadżetów. 1 godzinę temu, michaudio napisał: Uważam, że powinno się wprowadzić podatek od pustostanów, taki żeby nikomu nie opłacało się pustostanów utrzymywać. Problemem są FIRMY! Fundusze inwestycyjne kupują na pniu całe bloki czy osiedla pod wynajem. Więc aby uzdrowić sytuację w mieszkalnictwie na teraz i na szybko należy wprowadzić zakaz kupowania domów i mieszkań przez firmy. Tylko osoba fizyczna: obywatel Polski, lub osoba z prawem pobytu w PL powinien mieć prawo nabywania nieruchomości mieszkalnych. To raz. Po drugie: niestety - kataster musi zostać wprowadzony. Wiem, że to nie ma nic wspólnego z wolnością gospodarczą ale w PL doszło do zwyrodnienia. Mieszkanie przestało służyć do mieszkania. Stało się lokatą kapitału. Więc umówmy się: jedna osoba w Polsce powinna mieć prawo do posiadania dowolnej liczby domów czy mieszkań. Bogatemu kto zabroni? Ale: tylko dwa mieszkania czy domy niech będą wolne od podatku. Powiedzmy - jedna nieruchomość w górach a druga nad morzem. Na pozostałe przywalić taki podatek, żeby właścicielom odechciało się utrzymywać pustostany. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu 46 minut temu, il Dottore napisał: Dawanie Bułgarii jako przykładu czegokolwiek nie jest najszczęśliwsze. Chyba nie dość dokładnie wczytałeś się w post @tomek4446 48 minut temu, il Dottore napisał: Oni zeszli z drzewa dopiero jakieś 100 lat temu. Jeszcze więc trochę potrwa, nim nauczą się korzystać z kart do bankomatu i innych cywilizacyjnych gadżetów. Jakbyś spojrzał uważniej na nasz kraj ,powiedzmy, przed odzyskaniem niepodległości w 1918 to też trudno uznać zamieszkane przez Polaków ziemie za awangardę cywilizacji, zresztą to właśnie m.in. feudalne zacofanie było jedną z przyczyn rozbiorów . Cywilizacyjne,jak je nazywasz, gadżety oprócz oczywistych korzyści i wygody mają też drugą twarz, stały się zakamuflowaną formą zniewolenia społeczeństw. Więc wychodzi,że ci przygłupi wg Ciebie Bułgarzy wcale nie są głupsi od cwanych Polaczków, których dwie główne partie wodzą za nos od ponad 20 lat. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Na pozostałe przywalić taki podatek, żeby właścicielom odechciało się utrzymywać pustostany. Bo rozumiem , ze utrzymywanie najemcy jest całkiem ok. 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Wiem, że to nie ma nic wspólnego z wolnością gospodarczą ale w PL doszło do zwyrodnienia. Albo mamy kapitalizm , albo nie ? Moja córka po nas + dziadkach + własne będzie miała łącznie 5 mieszkań. I co wg. Ciebie ma z nimi kurna zrobić ? 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu 9 minut temu, Nowy75 napisał: feudalne zacofanie było jedną z przyczyn rozbiorów Główną przyczyną rozbiorów była (jak dzisiaj) rosyjska agresja. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Po drugie: niestety - kataster musi zostać wprowadzony. Pośrednio zapłacą go najubożsi. Tzn. ci, którzy nie posiadają żadnego mieszkania i żyją w wynajętym. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Jeszcze więc trochę potrwa, nim nauczą się korzystać z kart do bankomatu i innych cywilizacyjnych gadżetów. Mam dziwnie wrażenie , że to my zachłystujemy się tą cywilizacją jednocześnie dając sobie zakładać kaganiec. To jakoś ten prymitywny Bułgar ma zrównoważoną energetykę , a co za tym idzie konkurencyjną gospodarkę. My o czymś takim możemy tylko pomarzyć . 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu 9 minut temu, tomek4446 napisał: Moja córka po nas + dziadkach + własne będzie miała łącznie 5 mieszkań. I co wg. Ciebie ma z nimi kurna zrobić ? Przypomina się nieśmiertelny "Brygadzista Albin" Macieja Zembatego: "Biuro czy brygada? Tego już za wiele! Jak pod jedną d**ą zmieścić dwa fotele?" Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu 5 minut temu, il Dottore napisał: Przypomina się nieśmiertelny Nie odniosę się do tego. Pokolenie córki będzie pierwszym , które zacznie dziedziczyć nieruchomości po rodzicach i dziadkach. W takiej sytuacji będzie wiele osób. Te lokale na rynku mogą rozwiązać problem braku mieszkań. Ale muszą istnieć do tego warunki prawne. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu 8 minut temu, il Dottore napisał: Główną przyczyną rozbiorów była (jak dzisiaj) rosyjska agresja. Jak zawsze winien Rusek. Nie ten Polak,co wyzyskiwał w polu swojego rodaka i unikał płacenia podatków na wojsko,a sam też w pod broń nie stawał. My to mamy pod górę,cholera😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts