Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Jakiego producenta okna masz w końcu? Oknoplast, Winergetic. 1 godzinę temu, Rega napisał: Od 10 lat mam ceramiczną glazurowaną Roben. Nigdzie nie ma sladu zieleni. Od północy tez. Też zamówiłem Robena, tylko model płaski, Bergamo. Edytowano 6 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 Nie kombinuj z tym masz dobrej klasy okno i szybę droga w nim, nie ma co wymyślać żeby sąsiadkę podglądać Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 Jeszcze pomyślę, ale pewnie zostawię. Pogoda dzisiaj nie dopisała 😏 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Jeszcze pomyślę, ale pewnie zostawię. Jasne , ze zostaw. Walnąłeś P4 ? Szacun Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 (edytowany) 15 minut temu, tomek4446 napisał: Walnąłeś P4 ? Co to jest? Przepuszczalność powietrza? Ok, chodzi Ci o szybę. Teraz bym tak nie zrobił, bo postanowiłem jednak nie zamykać salonu. Trochę niepotrzebnie kasa poszła na lepsze szyby, w HS też, no, ale wyszło jak wyszło. Jedynie w sypialni bym zostawił. Edytowano 6 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 34 minuty temu, Adi777 napisał: Ok, chodzi Ci o szybę. Odradzam szyby antywłamaniowe wszystkim klientom . Żaden nawet średnio inteligentny złodziej nie będzie wybijał trzyszybowego pakietu , bo to nie ma sensu. Weźmie " brechę " 1,5 m. i w dwie minuty "otworzy" pierwsze okno balkonowe jakie znajdzie. Znacznie tańszy i skuteczniejszy jest kontaktron podłączony do alarmu. Mój kolega, który takowe zakłada twierdzi / i tak czyni / , że syreny powinny być dwie. jedna standardowo na zewnątrz , druga zaś wewnątrz , by zburzyć komfort złodziejowi 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 19 minut temu, Fandiscopolo napisał: Male budynki stawiacie 😉 Nie jest duży, ale mi spokojnie wystarczy. Jakby nie patrzeć, to jakieś 170m2 użytkowych. Poddasza bym w ogóle nie robił, gdyby nie salka, która na parterze zajęła dwa pokoje. Bez poddasza byłby tylko mały pokój - 12m2 i sypialnia, moim zdaniem to trochę za mało. Właściwie, to wszyscy, jak jeden mąż, trąbią dookoła mnie, że duże metraże są przereklamowane i niepotrzebne, bo dużo sprzątania, bo rachunki większe, bo na stare lata zostanie się samemu lub w dwójkę z wielkim domem, i w ogóle. Pewnie jest w tym jakaś część prawdy, co nie zmienia faktu, że duża przestrzeń jest po prostu fajna. Jakbym był teraz na etapie wybierania/rysowania projektu, to zmieniłbym wiele rzeczy, a przede wszystkim właśnie metraż na większy. Na pewno bym nie robił poddasza, większa kuchnia, chociaż te 15m2, tak samo łazienka, pewnie byłyby dwie, po 10 - 15m2. Salon dwuczęściowy. Jedna część do gości/jadalnia - plus minus 30 m2, druga do systemu audio - około 50m2. W następnym odcinku Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 17 minut temu, tomek4446 napisał: Odradzam szyby antywłamaniowe wszystkim klientom . Żaden nawet średnio inteligentny złodziej nie będzie wybijał trzyszybowego pakietu , bo to nie ma sensu. Weźmie " brechę " 1,5 m. i w dwie minuty "otworzy" pierwsze okno balkonowe jakie znajdzie. Znacznie tańszy i skuteczniejszy jest kontaktron podłączony do alarmu. Mój kolega, który takowe zakłada twierdzi / i tak czyni / , że syreny powinny być dwie. jedna standardowo na zewnątrz , druga zaś wewnątrz , by zburzyć komfort złodziejowi Ja klejonki lubię ze względu na to, że hart jak pisałem miałem już przypadki że były tęcze itp, a folia P2 czy P4 działa podobnie że podczas wybicia nie zabije nikogo szyba. Czasem jak jest okno nad drzwiami daje czy np w wielkich przeszkleniach od środka, no chyba że hart wymagany dla statyki to wtedy hart idzie. A włamania heheh P4 tylko jako antywłamaniowe jak da okna antywłamaniowe całościowo wraz z montażem wtedy tylko ma to sens Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 2 minuty temu, Fandiscopolo napisał: @Adi777 spoko kwadrat bedziesz miec! Ja mialem na mysli.....no chyba zle napisalem....pracowalem przez pare lat w firmie ktora stawiala troche wieksze szopy.Dlatego napisalem ze male budynki. W Holandii pracuję przy znacznie większych od mojej. Nie wiem, ile jest metrów, ale sporo, może koło 300m2. Domy trzypiętrowe, za 1 200 000 - 1 700 000 Euro. Szczerze? Wolę swoją. NIGDY nie dałbym tyle za tamte chaty, między innymi dlatego, że wiem, jak są robione Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 Ja ostatnio byłem u gościa robi maszyny rolnicze robi.... Dom około 1000 mkw parterowy okna około 3.7 m wysokości. Bywam na wielu budowach ale ta.... Za okna to tam wyjdzie bite 700-900 tys.... Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 (edytowany) 300m2 to nie jest zbyt duzo. Mam ok 280 na xxxx kondygnacjach i nie narzekam na nadmiar😉. Adi sam zobaczysz, jak trochę pomieszkasz. A tym bardziej jesli powiększysz rodzinę. A jeśli chodzi o ogrzanie , powyżej 180m2 to czy masz 200 czy 300 to niewielka różnica. A jeśli te metry masz to zawsze możesz sobie zrobić pokój odsłuchowy czy siłownię. Gorzej jak ich nie masz i wtedy .... możesz sobie pomarzyć. @Fandiscopolo - pokoju z bateryjkami u mnie nie ma. Zupełnie wystarcza mi oddzielna instalacja podłączona pod nieuzywaną u mnie fazę. Edytowano 6 marca 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 24 minuty temu, Wing0 napisał: Dom około 1000 mkw parterowy okna około 3.7 m wysokości. Bywam na wielu budowach ale ta.... Za okna to tam wyjdzie bite 700-900 tys.... Tak może być. Największy mój / po za kamienicami / to 1800 m2. Była śmieszna historia. Przy tym domu była stadnina , w stajni kantorek dla stajennego / 24 h/ dobę/ .Montowałem w tej chałupie i stajni po za oknami , drzwi wewnętrzne. Minął tydzień , dzwoni inwestor i mnie opieprza za drzwi w tym kantorku. Pojechałem , inwestor zaprowadził mnie do stajni , a tam boksy z hebanu , więcej elektroniki niż mam w domu. Pokazuje na drzwi do kantorka stajennego i pyta co to jest ? Drzwi odpowiadam i pytam, czy coś nie działa ? Wszystko działa rzecze , ale widzisz pan tą klamkę ? No , widzę , a co z klamką .... ? Nic ! Odpowiada , ale podoba się Panu ta klamka ? Klamka jak klamka , tani znal , kantorek w stajni ...... Panie , mówi , jak Pan sądzi . jak się czują moje konie patrząc na ten badziew ? I za dwa tygodnie montowałem mu klameczkę Colombo za 1400 zł. Można ? Teraz robię dwie nowoczesne stodoły 700 i 900 m2. I nie są budowane z kredytu Z tą drugą też wiążę się piękna scena. Jestem na pomiarach, wchodzi młoda sympatyczna osóbka , żona inwestora i słyszę takie " Panie Tomku , kur.a jakie to wielkie ! Gdybym wiedziała ,to nigdy byśmy czegoś takiego nie wybudowali " Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 31 minut temu, Rega napisał: A jeśli te metry masz to zawsze możesz sobie zrobić pokój odsłuchowy czy siłownię. Mam w planach siłownię w jednym z pomieszczeń na poddaszu 🙂 37 minut temu, Rega napisał: Gorzej jak ich nie masz i wtedy .... możesz sobie pomarzyć. Też tak myślę. Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 marca 2023 Napisano 6 marca 2023 7 minut temu, Adi777 napisał: Mam w planach siłownię w jednym z pomieszczeń na poddaszu 🙂 Ja robię w piwnicy, łącznie z kabiną natryskową. A kto mi zabroni? Metry pozwalają. 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 6 marca 2023 Autor Napisano 6 marca 2023 Pokoju odsłuchowego nie będzie, jeśli nie liczyć salki kinowej, ale w niedalekiej przyszłości zrobię sobie dobudówkę od strony ogrodu, i tam będzie system stereo. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 7 marca 2023 Autor Napisano 7 marca 2023 (edytowany) 11 godzin temu, Rega napisał: 300m2 to nie jest zbyt duzo. Użytkowych to jednak sporo. Myślę, że 200m2 spokojnie wystarczy dla 3 - 5 osobowej rodziny. Powinno być wygodnie. Edytowano 7 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
sonique Napisano 7 marca 2023 Napisano 7 marca 2023 (edytowany) Ile metrów by się nie miało to - gdy rodzina „zgrana” - i tak na końcu wszyscy siedzą sobie „na głowie” w salonie;) A wybór nieruchomości to skomplikowana sprawa. Kiedyś jak przed zakupem spisałem na kartce co jest dla mnie ważne, to tych punktów wyszło mi 16… Z autopsji wiem, że nie jest możliwe pogodzenie wszystkich zachcianek gdy dysponujemy „statystycznym” budżetem. Edytowano 7 marca 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 7 marca 2023 Autor Napisano 7 marca 2023 @sonique No tak, money money money 😏 Na początku chciałem się pobudować jak najtaniej, z mniejszym metrażem, max do 100m2 użytkowych, ale zmieniłem zdanie. Teraz wiem, że dobrze zrobiłem. W tym tańszym wariancie zapewne już bym mieszkał, bo i budowa dużo tańsza z uwagi na materiały z niskiej/niższej półki, i z racji tego, że byłoby to parę lat wstecz, więc materiały w znacznie bardziej przyjaznej cenie. Odpisz, cytując
sonique Napisano 7 marca 2023 Napisano 7 marca 2023 7 minut temu, Adi777 napisał: @sonique No tak, money money money Always sunny In the rich man's world…;) Dom 120-140m2 powierzchni użytkowej dla rodziny 3-4 osobowej to już moim zdaniem super komfort. Więcej metrów mieć dobrze, ale jak nie ma to ich nie ma to się o tym nie myśli. Przed kupnem / budową domu warto znaleźć kogoś, kto ma ten etap za sobą i podobny do naszego portfel. Rady takiej osoby co by zrobiła gdyby mogła cofnąć czas są często bezcenne. Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 marca 2023 Napisano 7 marca 2023 23 godziny temu, Adi777 napisał: Pokoju odsłuchowego nie będzie, jeśli nie liczyć salki kinowej, ale w niedalekiej przyszłości zrobię sobie dobudówkę od strony ogrodu, i tam będzie system stereo. Jeśli nie zrobisz w czasie budowy to są niewielkie szanse , ze za jakiś czas coś będziesz dobudowywał. Raz , że nie będzie Ci się chciało, dwa, że koszt formalności, pozwoleń, projektu itd będzie nieadekwatnie wysoki do uzyskanej powierzchni. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 marca 2023 Autor Napisano 8 marca 2023 (edytowany) 7 godzin temu, Rega napisał: Jeśli nie zrobisz w czasie budowy to są niewielkie szanse , ze za jakiś czas coś będziesz dobudowywał. Raz , że nie będzie Ci się chciało, dwa, że koszt formalności, pozwoleń, projektu itd będzie nieadekwatnie wysoki do uzyskanej powierzchni. Zrobię, zrobię, już to sobie wkręciłem W ostatniej chwili zdecydowałem się nie robić adaptacji akustycznej w salonie, więc ta dobudówka będzie właśnie zamiast salonu. Tak będzie lepiej. Salon zostawić salonem/jadalnią/pomieszczeniem gościnnym. Edytowano 8 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 8 marca 2023 Napisano 8 marca 2023 A ja mam takie pytanie. Adi, pracujesz za granicą, jak rozumiem, zarabiasz tam dużo więcej niż zarabiałbyś w Polsce. Powiedz mi, kiedy już wybudujesz dom zamierzasz na stałe wrócić do ojczyzny i zrezygnować z zarobków, które miałeś dotychczas? Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 marca 2023 Autor Napisano 8 marca 2023 (edytowany) @KrólKiczu Na razie wolę o tym nie myśleć 😆 Może boleć 😄 Nie wiem jeszcze, jak to będzie. Nie myślę o tym, nie mam ciśnienia. Może będę pracował jakiś okres, na przykład 5 - 6 miesięcy, a resztę LB w Polsce Edytowano 8 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 marca 2023 Autor Napisano 8 marca 2023 (edytowany) Może jakiś biznes się ogarnie w Polsce. Na pewno nie będę pracował w budowlance tak, jak obecnie, i jak kiedyś w Polsce, to jest nierealne dla mnie. Nie za takie pieniądze. Edytowano 8 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 marca 2023 Autor Napisano 8 marca 2023 @KrólKiczu Łatwo się przyzwyczaić do przyzwoitych zarobków. Gorzej w drugą stronę. Odpisz, cytując
Recommended Posts