Chyba Miro 84 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 22 minuty temu, Rafał S napisał: Uważam, że w ślepych testach na dzień dobry nasza percepcja znacząca spada. Niewiedzieć czemu (tak naprawdę to wiem czemu) gdy zamykam oczy potrafię lepiej wsłuchać się w utwór i czerpać z niego pełnymi garściami. Z logicznego punktu widzenia, ta analogią mówi że... (jakiego by tu slowa użyć🤔, o! już mam) - przesadzasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 28 minut temu, Rafał S napisał: Zgadzam się z Jackiem, że instrumenty akustyczne więcej pokazują. Szczególnie talerze perkusyjne. Ale też grunt, żeby słuchać muzyki, którą się dobrze zna. A widzisz. Właśnie poruszyłeś aspekt którego nie brałem pod uwagę. Skupiłem się na bardziej komercyjnych , użytkowych właściwościach kabla. Tym co często pada w opisach , czyli zmiana jakiegoś wycinka pasma , poprawa brzmienia. To o czym piszesz , to test na to , czy kable w ogóle są w stanie wpływać na dźwięk. A to już inna para kaloszy. Coś w tym jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 33 minuty temu, Rafał S napisał: Myślałem, że będziesz robił testy w weekend i nie spieszyłem się z odpowiedzią, ale nie sądzę, żeby w tym przypadku metoda wiele zmieniła Aha. 34 minuty temu, Rafał S napisał: Te konkretne przewody chyba nie dość się różnią "charakterem" i tyle. Aha. 35 minut temu, Rafał S napisał: Z każdym z nich trzeba się trochę poznać - minimum kilka dni słuchania przed testem. Mamy odpowiedz, na kazdy test. 36 minut temu, Rafał S napisał: To jak z rozpoznawaniem ludzi po twarzach - ze znajomymi nie mamy problemu, ale z obcymi już trudniej. Szczególnie jeśli to dwaj młodzi Koreańczycy. Porownanie piekne! Dalej juz mi sie nie chce cytowac, szok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Panowie, ślepy już z nazwy test, pozwala określić czy dowolne zjawisko występuje samodzielnie. Metodologia jest prosta, logiczna i powtarzalna. Wracając do przewodów: Dopóki widzimy co jest wpięte mamy powiązanie wrażeń słuchowych ze wzrokiem. Co tworzy kontekst, swoistą kotwicę wiążącą te dwa odczucia. Gdy chcemy doświadczalnie sprawdzić czy słyszenie różnic jest zjawiskiem istniejącym samodzielnie, trzeba je pozbawić jakiegokolwiek kontekstu, w tym przypadku odcinając bodziec wzrokowy. Wtedy dostajemy odpowiedź. Jeśli badane zjawisko, pozbawione kontekstu daje się powtarzalnie potwierdzić, to zostaje uznane za prawdziwe. Jeśli nie, pozostaje nieudowodnione. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu A co może ma jeszcze powiedzieć ile razy będzie przepinać🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 21 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Niewiedzieć czemu (tak naprawdę to wiem czemu) gdy zamykam oczy potrafię lepiej wsłuchać się w utwór i czerpać z niego pełnymi garściami. Z logicznego punktu widzenia, ta analogią mówi że... (jakiego by tu slowa użyć🤔, o! już mam) - przesadzasz Ale to Ty. Mnie lepsze wsłuchanie się w muzykę daje zupełnie inny element, nie muszę zamykać oczu i patrzeć na to co testuję, tym bardziej , że bywało iż tego nie widziałem często. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 6 minut temu, DiBatonio napisał: Zgadza się, to jest jeden z elementów rzetelnego podwójnego ślepego testu. A co może ma jeszcze powiedzieć ile razy będzie przepinać🤣 Może zrobić jak mu się podoba. A testująca osoba ma zgodnie z tym "wytypować". Czego nie rozumiesz? To jest zapewne zrozumiałe dla dzieci z zakresu szkoły podstawowej🙂 Edytowano 14 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Jak już przytargałem tą krzynkę to nie odpuszczę. @Rafał S proszę o propozycje utworu testowego. Nie będę robił ślepego testu od razu zaznaczam. I już wyjaśniam. Nie chcę udowadniać tezy , czy kable " grają" ,czy nie. Chce się sam przekonać ,czy słyszę różnice brzmienia mojego systemu po zmianie przewodu. Po IC , może jeszcze zrobię test głośnikowych. Poprawcie mnie jak się mylę. Kupując , wypożyczając jakiś kabel , obojętnie jaki i między czym wpięty nie przeprowadzamy ślepego testu , A/B . ABX ..... Wiedząc , że dany kabel zmieni nam coś w dźwięku , słuchając muzyki wiemy ,czy zmiana jest na plus , czy nie. Rozumiem , że bazą, wzorcem do porównania jest kabel ,który mieliśmy wcześniej. I taki właśnie test zrobię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu To jest książkowy przykład jak nie powinno robić się testów ABX, później dzięki takim „testom” mamy to co mamy. Kable nie grają (bo nie grają, to fakt), wszystkie wzmacniacze grają tak samo, źródło nie ma wpływu na brzmienie itd.itp. 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Poprawcie mnie jak się mylę. Kupując , wypożyczając jakiś kabel , obojętnie jaki i między czym wpięty nie przeprowadzamy ślepego testu , A/B . ABX ..... Wiedząc , że dany kabel zmieni nam coś w dźwięku , słuchając muzyki wiemy ,czy zmiana jest na plus , czy nie. A ja proponuję Tobie jako zwolennikowi lamp, abyś zastosował to samo do baniek, które sobie czasem zmienisz. Uparliście się wszyscy na kable, bo najlepiej jest na nich się wyżyć, ale zacznijcie to samo robić z kolumnami, którymi żonglujecie, wzmacniaczami i innymi gramiakami, czy wkładkami do nich. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 18 minut temu, DiBatonio napisał: Trzeba było dodać jakiś jazzowy band i np. klasykę choćby coś z udziałem Minnesota Orchestra i mamy już większy wachlarz gatunków muzycznych. Pisałem już , zależy co chcemy udowodnić. Jak to , że kable wpływają na dźwięk to zgoda , masz rację . Choć w ten sposób wychodzi na to , że stałą są kable , a zmienną muzyka. I musimy znaleźć utwór , gatunek, w którym usłyszymy zmianę. To co zrobił @lpomis , to test , czy słyszy , lub inaczej , w jakim stopniu , z jaką dokładnością jest w stanie rozpoznać który kabel jest wpięty. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: może jeszcze zrobię test głośnikowych. Jak będą to kable, że tak powiem z tej samej linii produkcyjnej w Chinach różniące się tylko oplotem, a nie tak naprawdę skrajności, również te cenowe, to sorry… Bardziej wybierałbym do takich testów przeciwieństwa totalne cenowo i sonicznie. Pierwsze z brzegu Melodika Purple Rain vs Albedo Monolith. Wspomniane przez mnie kiedyś VDH The Wave vs Albedo Begining. Zasilający z pudełka wzmacniacza, czy innego źródła vs Oyaide Tunami V2 i to ten na czerwonych wtykach. Mam świadomość, że raczej większości testów ABX bym nie przeszedł, ale w przypadku ostatniego przykładu jestem w stanie świadomie powiedzieć, że nie ma bata, żeby na tym się wyłożyć. 5 minut temu, tomek4446 napisał: Jak to , że kable wpływają na dźwięk to zgoda , masz rację A w tym teście to o co w końcu chodziło, jak nie o kable ? 🤭 6 minut temu, tomek4446 napisał: To co zrobił @lpomis , to test , czy słyszy , lub inaczej , w jakim stopniu , z jaką dokładnością jest w stanie rozpoznać który kabel jest wpięty. To co zrobił to w kontekście rzetelnego testu ABX, to farsa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) Gdyby chodziło po prostu o kupno/wypożyczenie kabla, jak to było do tej pory tu na forum i nie tylko, to nie było by problemu. Różnice zawsze się pojawiały (czasem miażdżące). Natomiast jak mowa o teście ABX to nagle nie ten repertuar, nie ten kabel itd. Ciekawe że jak ktoś opisywał poematy na temat zmian w brzmieniu to nikt ze słyszacych nie pisał, że zły utwór wykorzystuje. Mógłbym zacytować, tylko po co jak wszyscy dobrze wiedzą "jak jest". 7 minut temu, DiBatonio napisał: Mam świadomość, że raczej większości testów ABX bym nie przeszedł, ale w przypadku ostatniego przykładu jestem w stanie świadomie powiedzieć, że nie ma bata, żeby na tym się wyłożyć. Dziwię się że jeszcze ciekawość czyt. owe przypuszczenia, nie przewyższyły 100% pewności jaką daje "ślepak". Edytowano 13 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Ciekawe że jak ktoś opisywał poematy na temat zmian w brzmieniu to nikt że słyszacych nie pisał, że zły utwór wykorzystuje. Mógłbym zacytować, tylko po co jak wszyscy dobrze wiedzą "jak jest". Wczytaj się w te „poematy” forumowych recenzentów kolumn, czy wzmacniaczy, jakich najczęściej utworów słuchają, czy jakich gatunków. Czy wszystkie kolumny chciałbyś testować Rammstein, czy raczej wykorzystać więcej gatunków, żeby sprowadzić jak sobie w nich poradzą ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Przed chwilą, DiBatonio napisał: Czy wszystkie kolumny chciałbyś testować Rammstein, czy raczej wykorzystać więcej gatunków, żeby sprowadzić jak sobie w nich poradzą ? Na szczęście ja już mam to za sobą, w przeciwieństwie do np. twojej osoby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Powtarzam, jeździcie po kablach, bo tak jest najłatwiej i zresztą najmniej wagi do nich przywiązujecie. Zacznijcie zatem z tymi swoimi testami ABX podchodzić do każdego elementu systemu audio, zwłaszcza kolumn i wzmacniaczy. Przecież najczęściej tym żonglujecie. Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał: Na szczęście ja już mam to za sobą, w przeciwieństwie do np. twojej osoby. Może tobie umknęło, kiedy wielokrotnie na tym forum pisałem, że nie zmieniam nic od lat. A kabli chyba najdłużej nie zmieniałem, bo przeżyły dwie ostatnie zmiany elektroniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu A właśnie tak sobie myślę... przeciwnicy testu ABX wypowiadają się chociaz nikt (a jesli juz ktoś to na pewno nie większość) z nich nie napisał że zrobił taki test, nawet w zaciszu domowym. To analogicznie tak jakby wypowiadać się w sprawie np. Zestawu kolumn i wzmacniaczy, nigdy ich nie słuchając. 😎 6 minut temu, DiBatonio napisał: Może tobie umknęło, kiedy wielokrotnie na tym forum pisałem, że nie zmieniam nic od lat. A kabli chyba najdłużej nie zmieniałem, bo przeżyły dwie ostatnie zmiany elektroniki Jeśli @DiBatonio pisze że kabli nie trzeba dostrajać do systemu (wzmacniacz) to chyba warto to zanotować. Kto jak kto, ale @DiBatonio z kablami "za pan brat". Gdzieś czytałem (na forum) że dane kable mogą zagrać różnie z różnymi wzmacniaczami. Muszę odkopać to bo wydaje mi się że to nawet napisał.... 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: To analogicznie tak jakby wypowiadać się w sprawie np. Zestawu kolumn i wzmacniaczy, nigdy ich nie słuchając. Ale wiesz, że to działa też w stronę tych, którzy nigdy u siebie nie wpięli np. kabla zasilającego, albo innych kabli które komentują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Przed chwilą, DiBatonio napisał: Ale wiesz, że to działa też w stronę tych, którzy nigdy u siebie nie wpięli np. kabla zasilającego, albo innych kabli które komentują. Ale z tym nie do mnie proszę. Bo odbieram to tak jak by to było do mnie skierowane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Ale z tym nie do mnie proszę. To nie było o tobie… 🤦🏻 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu @tomek4446 - ale po ,,krzynce,, możesz usłyszec totalną ,,fałkę,, podbite częstotliwości i test wyjdzie nieobiektywny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 9 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Jeśli @DiBatonio pisze że kabli nie trzeba dostrajać do systemu (wzmacniacz) to chyba warto to zanotować. Kto jak kto, ale @DiBatonio z kablami "za pan brat". Gdzieś czytałem (na forum) że dane kable mogą zagrać różnie z różnymi wzmacniaczami. Muszę odkopać to bo wydaje mi się że to nawet napisał.... 🤭 No szk…. mistrz 😆😆😆 Nie pisałem o zasilających, tylko o często komentowanych połączeniowych IC i SP. 🤦🏻 6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Bo odbieram to tak jak by to było do mnie skierowane To nie moja wina, że nie rozumiesz bezosobowej formy zdania. To nie jest mój problem, no cóż …. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: No szk…. mistrz 😆😆😆 Wiem ☺️ 9 minut temu, DiBatonio napisał: No szk…. mistrz 😆😆😆 Nie pisałem o zasilających, tylko o często komentowanych połączeniowych IC i SP. Czytałem też że IC stoją w bliskiej "koleracji" z zasilającymi. Jeśli to nieprawda to "mam cię" 😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 25 minut temu, DiBatonio napisał: Jak będą to kable, że tak powiem z tej samej linii produkcyjnej w Chinach różniące się tylko oplotem, a nie tak naprawdę skrajności, również te cenowe, to sorry… No szału to ja nie mam Eqilibrium Equilight Alpha Core Goertz Divinity MI3 na srebrnych widłach Nordost 4 Flat Belden 9497 Koda YW-8229 Supra PLY 3/4S Talk Concerto 4 Chord Clearway Takie mam w chałupie , które porównać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu @kaczadupa @DiBatonio Ale ja jestem moderatorem. Ukryłam kilkanaście fatalnych postów, w większości w wydaniu drugiego z Was, który jak zwykle tylko wygłosił opinię. Twoja postawa jest pełna buty, nonszalancji i ironii - mówiąc szczerze i wprost. Sposób, jaki wygłaszasz swoje sądy jest nie do przyjęcia. Wojtek przeprowadził test, jeśli miałeś "ale" mogłeś się wypowiedzieć z kulturalnie i z szacunkiem. Nie wyszło. Następną okazję będziesz miał za jakiś czas. Pozdrawiam, Ola 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Przed chwilą, Redakcja AUDIO napisał: @kaczadupa @DiBatonio Ale ja jestem moderatorem. Ukryłam kilkanaście fatalnych postów, w większości w wydaniu drugiego z Was, który jak zwykle tylko wygłosił opinię. Twoja postawa jest pełna buty, nonszalancji i ironii - mówiąc szczerze i wprost. Sposób, jaki wygłaszasz swoje sądy jest nie do przyjęcia. Wojtek przeprowadził test, jeśli miałeś "ale" mogłeś się wypowiedzieć z kulturalnie i z szacunkiem. Nie wyszło. Następną okazję będziesz miał za jakiś czas. Pozdrawiam, Ola Napisałem z wielkim szacunkiem, możesz mi wierzyć Olu. Ojjjj ta łatka już nigdy nie spadnie… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts