elektron6 Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 Kraft, dzięki za info. Temat do weryfikacji - postaram się napisać do producenta aby pozyskać więcej danych, wykresów. Gdzieś kiedyż widziałem wykres impedancji dla 702 i te kolumny schodziły gdzieś w okolice 6 ohm ale wiadomo to nie musi być prawdą. Takie czasy że kupujesz kolumny i w zasadzie w dobie Internetu trudno jest pozyskać dokładną specyfikację techniczną - gdzie te czasy kiedy bez problemy można było znaleźć dokładne dane; charakterystyka impedancji, fazy, kierunkowości...wszystko jakieś takie tajne:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 Ok napisane, otrzymane:) Informacja oficjalna od Fyne Audio Limited - centrala firmy Model F702 1. Skuteczność kolumn; 92dB/1W/1m w całym paśmie akustycznym 2. Impedancja - otrzymałem wykres impedancjo w paśmie 10Hz - 20Khz Jak poniżej. Jak widzimy minimum impedancji mamy w paśmie 20-35Hz ok 3,5ohm a potem 100-300Hz ok 4-5ohm. Powyżej 10 KHz mamy ok 6ohm Wniosek ; biorąc pod uwagę iż obciążenie wzmacniacza jest największe w zakresie niskich częstotliwości należy przyjąć, iż kolumna F702 jest kolumną o impedancji 4 ohm. 8 ohm to będzie marketing lub jakaś tam średnia z poszczególnych zakresów częstotliwości. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 (edytowany) Widzimy również iż kolumna jest strojona na ok 68 Hz co do działania bas reflex, stąd też odczucie iż nie brakuje basu tej konstrukcji. Edytowano 16 czerwca 2023 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2023 1 godzinę temu, elektron6 napisał: Widzimy również iż kolumna jest strojona na ok 68 Hz Tu bym się nie zgodził. Górka impedancji nie jest częstotliwością strojenia BR. Jest nią dołek między dwoma szczytami. W tym przypadku bardzo płaski dołek, więc trudno z wykresu odczytać właściwą wartość (okolice 30 Hz?). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 1 grudnia Udostępnij Napisano 1 grudnia Cześć, od niewiele ponad tygodnia mam u siebie F502, w związku z tym że zostaną u mnie na dłużej pozwólcie że przyłączę się do klubu 🙂. U mnie napędza je Audiolab 8300A, wcześniej miałem Klipsch RF82-II no i od pewnego czasu (chociaż kiedyś mi to nie przeszkadzało) zaczęła mnie denerwować góra, a w zasadzie przełom średnicy i wysokich. Zacząłem rozmyślać, rozważać, wybrałem się na odsłuch i wypożyczyłem do domu F502 - nie ukrywam że obecne ceny tych głośników też miały znaczenie. To zupełnie inny świat i granie, trochę musiałem się oswoić, ale po pewnym czasie - mimo gigantycznej różnicy stwierdzam, że to mi odpowiada. Nie wiem może to z wiekiem przychodzi, ale szukałem względem Klipsch poważnego wyhamowania, spójności, bez natarcia. Muszę powiedzieć że cel został osiągnięty, jestem zadowolony a to chyba najważniejsze. Czytam ten wątek, oglądam zdjęcia i nie wiem jak grają wersje SP, ale w pierwszym poście (chociaż to inna seria nie F500/700) kolumna w rogu, parę postów niżej kolega @Slawko69 wskazuje brak miejsca i swoje Dali - koledzy ja u siebie mam wrażenie, że te kolumny zdecydowanie potrzebują powietrza. Jak przysunąłem je na jakieś 30cm do bocznej ściany (wiem każde pomieszczenie jest inne) bas wzbudził się na tyle, że zaczął przeszkadzać, do tylnej ściany mam ~1m mierząc od ściany frontowej kolumny. Widziałem filmik na YT gdzie gość mówi że z uwagi na BR skierowany w dół można je umieścić w przysłowiowym kącie - bzdura. Od dawna wiadomo że czy BR jest z tyłu z przodu nie ma to większego znaczenia. F502 mają tak dociążony dół pasma że "pomaganie" im umieszczając blisko ścian raczej przyniesie odwrotny skutek i może wzbudzić rezonanse. Pewnie jeszcze nimi trochę "pojeżdżę" zanim złapie optymalne miejsce. Obawiałem się że stracę na basie względem RF82, nic podobnego, tutaj basu jest nie mniej, ale jest zdecydowanie inny, bardziej rozciągnięty, ale jakby bardziej zróżnicowany, nie ma tak precyzyjnego i punktowego uderzenia, ale jak dla mnie jest OK, za to średnica i góra względem poprzedników jest spójna i nie przeszkadza. Jeszcze nie miałem okazji ich mocniej podkręcić, mają około 100 godzin więc dam im jeszcze chwilkę na ułożenie (jak to mówią wygrzanie) później zobaczę co będzie przy wyższych poziomach głośności. Tym samym na tę chwilę nie jestem w stanie określić na ile "zagrzeją" 8300A, z poprzednimi był biegunem zimna około 30-35 stopni, ledwo wyczuwalnie ciepły w dotyku, ale to były inne zestawy. Zobaczymy z czasem. Z pewnością muszę teraz nimi jeszcze pojeździć, albo jeszcze dopracować adaptację pokoju - niestety tutaj trzeba brać pod uwagę WAŻ 😁. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts