Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dokładnie, ale czy wtedy jest to neutralne? Moim zdaniem NIE. O taką prezentacje mi chodziło. Wg definicji neutralność, wszystkie pasma grają równo. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak neutralność z mocnym basem.

Pozdrawiam 

Napisano

A jak Ci pomieszczenie jakieś pasmo podbija to co wtedy ? Bo w przyjaznym otoczeniu wzmak grał równo a u mnie mocno dołem , więc mi ( jest ciężko oceniać graty w moim pomieszczeniu )

Tak że możemy sobie pogadać  🤭

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Warto też zauważyć że, Bas by dominować wcale nie musi zachodzić na inne pasma.

No to jak zachodzi to już raczej wina pomieszczenia .

Napisano (edytowany)

Czy każdy ma pojęcie że coś z pomieszczeniem jest nie  tak .? Że to jak odbierasz dany wzmacniacz jest winą tego że pomieszczenie z nim zagrało .

Jeszcze 5-6 lat temu nie zwracalem na to uwagi . 

Ale zauważyłem że te same graty grają inaczej u moich znajomych .

Gdzieś to jednak trzeba odsłuchać ,jak nie w pomieszczeniu to gdzie ?

Naturalne to dla mnie bez wątopienia może być drewno a tu jest za duże pole do dyskusji 

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)
55 minut temu, 1Ender napisał:

Pomijam akustykę, bo chodzi cechy wzmacniacza, nie zaś o to jak gra całe pomieszczenie.

Można by powiedzieć, że jeśli zmienną jest tylko wzmacniacz to O.K.

Tylko, żeby usłyszeć cechy (te najlepsze) wzmacniacza i jego  możliwości, to jednak łatwiej o nie w zaadoptowanym pokoju niż w nieogarniętym.

Bo wtedy faktycznie bardziej słychać pomieszczenie niż cechy wzmacniacza.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
Przed chwilą, dorsz napisał:

Od tego mam płytę gk, która w dużym stopniu wyrównuje warunki.

A najlepiej wyrównuje ściany 😁

Chcesz  mi powiedzieć, że płaska płyta GK załatwią sprawę, zamiast np dyfuzory i inne ustroje akustyczne?

Napisano (edytowany)

Ale gk jest ogólnie twarda i płaska nie porowata i miękka (chłonna ) . Jak byś gruba papierową tapeta ja pokrył już było by lepiej . A nie warstwą szpachli . Pzdr 

Edytowano przez Dedal75
Napisano
1 godzinę temu, dorsz napisał:

Ale skąd ta szpachla? Ja mam płytę gk pomalowaną i tapetę z przodu.

1 godzinę temu, Dedal75 napisał:

Stąd że nie napisałeś , bez wykończenia chyba nie mieszkasz ? Więc przyjąłem że gips i farba . 

Sprawdzają się tapety fizelinowe, mówię poważnie. 

Zresztą jak by poszukać, to można znaleźć o tym w iternetach.

Napisano (edytowany)

Wracajac do wzmacniaczy...

Czy Zespół głośnikowy podłączony do wzmacniacza raz "x" a nastepnie wzmacniacza "y" pokazuje inne pasmo przenoszenia przy użyciu mikrofonu? ((Zakładając że wzmacniacze x i y różnią sie sonicznie np. W zakresie basu))

Ktoś to sprawdzał? Generalnie jesli ucho słyszy zmianę np. W ilosci basu to mikrofon powinien rowniez to uchwycić na charakterystyce 🤔

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zespół głośnikowy podłączony do wzmacniacza raz "x" a nastepnie wzmacniacza "y" pokazuje inne pasmo przenoszenia przy użyciu mikrofonu?

Kiedyś robiłem pomiar REWem, wstawiałem go nawet na forum w jakimś wątku. Dwa wzmaki, te same kolumny, takie samo ich ustawienie, mikrofon w tym samym miejscu, pomiar wypadł w zasadzie identycznie. Różnice były minimalne, na poziomie błędu pomiarowego. Każdy wzmacniacz gra tak samo. Handlujcie z tym ;)