Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 godzin temu, Rokownik napisał:

Wystarczy, że wypnie się jeden z właścicieli, bądź zachoruje, pojawią się braki w dostawach, zabraknie płynności finansowej i po....biznesie. Znam dokładnie jedną taką historię.

Ryzyko jest zawsze. Są dwa podejścia. jedno to kupowanie sprzętów od zrazu z założeniem " kurna, czy da się opchnąć jak mi się znudzi " i drugie kupujemy stawiając dźwięk jako priorytet. Czasem da się pogodzić obydwa podejścia . Ta asekurancka droga jest po prostu dłuższa ,ale cel do osiągnięcia możliwy. Zależy też jak wysoko stawiamy poprzeczkę , jakie mamy ograniczenia lokalowe lub finansowe. Owszem , mała firma może przestać istnieć z dnia na dzień , czy to oznacza , że sprzęt jest nienaprawialny ? A'propos serwisy potentatów to prywatne punkty naprawy RTV z którymi dystrybutor ma podpisaną umowę , a nie jakieś wyspecjalizowane laboratoria. Spokojnie naprawią każdy sprzęt. Serwisów stricto fabrycznych już dawno nie ma. 

6 godzin temu, Rokownik napisał:

Ideałem byłoby (wiem, że jest to absolutnie nie do zrealizowania) stworzenie przez polskich wytwórców multi sklepu z prawdziwymi salami odsłuchowymi. Chociażby jednego w kraju (w centralnej Polsce...?🤣😇 - trochę prywaty), tak by móc w jednym miejscu zebrać wszystkie (a przynajmniej zdecydowaną większość) rodzimej produkcji.

Jest to nie realne. Rozmawiałem o tym w Salonach w których byliśmy goszczeni na Zlotach. Za mały target , by w to weszli. Statystyczny klient jest zorientowany na towar który zna z reklam ,lub nazwa mu coś mówi. Takich gości którzy mają pojęcie o brzmieniu jest niewielu. kolejna sprawa to cena . klocki małych manufaktur tanie nie są , bo nie są masówką. konstruktor musi się utrzymać , zapłacić ZUS , podatek , czunsz z pojedynczych egzemplarzy. Ale otrzymujemy coś wyjątkowego. nie chcę generalizować , ze wszyscu mali producenci wytwarzają cudowne sprzęty , ale zawsze można pojechać , pogadać , posłuchać.

6 godzin temu, Rokownik napisał:

dzielonki WBA z kolumnami Akustyk EL 12 + jw.

W/w kolumienek nie posiadam , ale jak Ci nie przeszkadzają kolumny z epoki to jak tylko ogarnę uprgade monobloków zapraszam na odsłuch. Z tego co się zorientowałem jesteśmy z tego samego miasta.

Napisano
Dnia 11.11.2022 o 18:27, tomek4446 napisał:

Ale otrzymujemy coś wyjątkowego. nie chcę generalizować , ze wszyscu mali producenci wytwarzają cudowne sprzęty , ale zawsze można pojechać , pogadać , posłuchać.

Kiedyś nawet złożyłem taki temat duże marki vs manufaktury bo to w sumie mega ciekawe dla mnie ale niedużo z niego wyszło. Mam  teraz 2 pary "masówek" i jedna z polskiej manufaktury i to ta ostatnia jest zdecydowanie moją ulubioną. Kosztowały podobnie tylko te z manufaktury kupiłem używane.

Napisano

Jest sporo tematów o tym na forum, ale gdyby ktoś mógł mi tutaj pomóc/podpowiedzieć. Chodzi o odtwarzasz strumieniowy. Zakładając, że kupię wzmacniacz z DACiem, którego będę używał (Michi X3 lub 5, MA8950) to jaki kupić do tego odtwarzacz?

1. Iść po taniości np. iFi Zen Steam, Bluesound Node i łączyć za pośrednictwem USB?

2. Czy warto używać do połączenia wzmaka i odtwarzacza strumieniowego wyjść/wejść XLR? A tym samym, czy warto kupić coś nieco droższego (używanego?) z takim wyjściem? np. CA CXN2, Shanling EM5,

3. Jakieś inne opcje?

PS.1 Poproszę łagodne potraktowanie i w miarę proste tłumaczenie (jestem profanem.....🥴)

PS.2 Też Wam się rozjeżdżają na forum avatary?

Napisano

Moim zdaniem DAC w Michi X3 jest ok,. ale nie jakiś rewelacyjny, trochę "chudy" choć to pewnie zależy od kolumn, akustyki itp. Po podpięciu CXN V2 po analogu dźwięk się u mnie poprawił także zdecydowałem się na taką kombinację i ten mogę polecić jako transport/dac w jednym. Aczkolwiek najlepiej jeśli posłuchasz kilka różnych, porównasz dźwięk z wbudowanym DAC w Michi czy innym wzmacniaczu i zobaczysz czy warto inwestować więcej czy też zostać przy nim i kupić sam transport.

Napisano

Człowieki.....wiem, że pewnie macie ubaw, ale....😇

1. Teraz włączam Yamahę na Tidal, bierę w łapę telefon, odpalam MusicCast i włala,

2. teraz włączam CD i Yamahę na CD, odpalam i włala....

A Wy mi tutaj....SOtM + Roon Ready....jakbyście tak, człowieki 😉, jak krowie na rowie. Mam, powiedzmy MA 8950 gdzie jest DA2 i...co dalej?

Roon za darmo nie jest, czy coś do Roona musiałbym kupić? Czy też ten SOtM? A jeśli tak, to który? I co bym musiał jeszcze dokupić konkretnie.? Jak podłączyć.?

No będę wdzięczny.

Napisano
42 minuty temu, Rokownik napisał:

MA 8950 gdzie jest DA2 i...co dalej?

DA2 to Dac który jest już wbudowany w ten wzmacniacz.

43 minuty temu, Rokownik napisał:

coś do Roona musiałbym kupić

Najlepiej Intel nuc do core.

Potem sotm jako end point ( po USB z DA2) i po temacie. 

Napisano

Nie mam Maka.
Nie bardzo wiem po co producenci wzmaków na siłę pchają do nich DACi.  Większość z kolei streamerów tak dla kumulacji szczęścia i wyższej ceny też mają DACi. 
Dla mnie to poplątanie z pomieszaniem.

CXNv2 warty rozważenia? Czy na siłę szukać Lumina? Cena gra rolę….🥺🙄

PS, kolumny to AA Hyperion IV

Napisano
3 minuty temu, Rokownik napisał:

Nie mam Maka.
Nie bardzo wiem po co producenci wzmaków na siłę pchają do nich DACi.  Większość z kolei streamerów tak dla kumulacji szczęścia i wyższej ceny też mają DACi. 
Dla mnie to poplątanie z pomieszaniem.

Bo masz wtedy dodatkową funkcjonalność, a nie każdy musi chcieć kupować oddzielne urządzenie za kilka kolejnych tysięcy :)Brak DAC we wzmacniaczu może być minusem dla kogoś w stosunku do konkurencji. A jak chcesz lepszy DAC/zmienić trochę dźwięk to po prostu doinwestowujesz.

Nie wiem jak z zestawem, który masz, ale u mnie jak porównywałem CXN z Luminem U1 Mini to mi bardziej pasował dźwięk CXN. Lumin był może nieco bardziej szczegółowy, rozdzielczy, ale "cieńszy", brakowało nieco basu. Z CA dźwięk był nieco pełniejszy, miał więcej ciała i życia, radości (tak wiem, kwieciste opisy :P) ale nie gubił jednocześnie detali na górze. Także szczerze mówiąc to posłuchałbym obu (najlepiej podłącz po analogu oba, puść ten sam kawałek i przełączaj źródło) przed dokonaniem wyboru :)

Napisano
10 godzin temu, Endymion123 napisał:

u mnie jak porównywałem CXN z Luminem U1 Mini to mi bardziej pasował dźwięk CXN. Lumin był może nieco bardziej szczegółowy, rozdzielczy, ale "cieńszy", brakowało nieco basu. Z CA dźwięk był nieco pełniejszy, miał więcej ciała i życia, radości (tak wiem, kwieciste opisy :P) ale nie gubił jednocześnie detali na górze. Także szczerze mówiąc to posłuchałbym obu (najlepiej podłącz po analogu oba, puść ten sam kawałek i przełączaj źródło) przed dokonaniem wyboru :)

Lumin U1 Mini, to transport bez DAC.

Napisano (edytowany)
39 minut temu, dorsz napisał:

Lumin U1 Mini, to transport bez DAC.

Masz rację, to chyba był w takim razie D1, mój błąd :) Finalnie nie został u mnie także mogłem tu pomylić model.

Edytowano przez Endymion123
Napisano
22 godziny temu, Rokownik napisał:

Oba to super urządzenia. CXN jest gotowym produktem jak powiedziałem. Lumin będzie droższy i tyle.

Ja bym chyba nie brał tego Maca.

Te Audio Academy zostają?

Piotr

Napisano

Ja słuchałem MA 7200 i mi się podobał. Aczkolwiek pewien sklep w Łodzi nadal, mimo upływu 2 miesięcy i mojego przypominającego telefonu, nie zorganizował odsłuchu z Focalami Kanta 2. Ten sam sklep zrezygnował z Audiovectorów QR7 po tym, jak ich posłuchał. A jakoś one mi tu były już parokrotnie, w różnych wątkach, polecane....hm......

Napisano
21 godzin temu, Rokownik napisał:

Albowiem? 😀

Nic nie jest przesądzone, tak jak w pierwszym poście: szukam!!!

Bo z Maca to wyższe modele. niższe są nastawione nieco na klienta patrzącego na wygląd. Prestiż marki.

Ktoś kiedyś powiedział nie kupuj najniższego modelu firmy.

21 godzin temu, moss napisał:

Mi ochota na Maca przeszła.

Bo ? :)

21 godzin temu, Rokownik napisał:

Ja słuchałem MA 7200 i mi się podobał. Aczkolwiek pewien sklep w Łodzi nadal, mimo upływu 2 miesięcy i mojego przypominającego telefonu, nie zorganizował odsłuchu z Focalami Kanta 2. Ten sam sklep zrezygnował z Audiovectorów QR7 po tym, jak ich posłuchał. A jakoś one mi tu były już parokrotnie, w różnych wątkach, polecane....hm......

To co to za sklep?

Zrezygnował w sensie nie sprowadził?

Akurat model QR7 to moim zdaniem udana konstrukcja względem 5tki.

A Kanta mi kompletnie nie leży. Ale w sumie żadne wyższe Focale :/

Piotr

Napisano
9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bo z Maca to wyższe modele. niższe są nastawione nieco na klienta patrzącego na wygląd. Prestiż marki.

Ktoś kiedyś powiedział nie kupuj najniższego modelu firmy.

A to akurat cenna uwaga. Dzięki.

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To co to za sklep?

Milczenie jest złotem. Przyjdzie czas, obiecuję, że oczywiście napiszę co kupiłem, ale też moją ocenę sklepów, z którymi się zetknąłem.

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zrezygnował w sensie nie sprowadził?

Sprowadził, posłuchał i jak szybko sprowadził, tak szybko z nich zrezygnował (info via telefon - nie mam możliwości sprawdzenia, czy to prawda, czy nie).

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A Kanta mi kompletnie nie leży. Ale w sumie żadne wyższe Focale :/

A ja bym chciał posłuchać i wyrobić sobie własne zdanie. Nie mam na to szans (poza chyba Soprą....leżącą w cenowej stratosferze jeśli o mnie chodzi).

By nawiązać również do wcześniejszego akapitu i polecanych dużo wcześniej kolumn. Nie ma w okolicy: SF Sonetto VIII, Audiovector QR7, Focali Aria 948, Triangli Signature Delta...... - by nie było czytam wszystkie uwagi i posty. Jestem za nie wdzięczny.

Pozdrawiam.