Skocz do zawartości

Lenco L-75 i inne przygody w krainie analogu

Recommended Posts

Sprawdziłem dziś jak się mają pomiary wow & flutter wykonane aplikacją na androida, do tych wykonanych płytą testową i specjalnym programem. Telefonem mierzyłem za pomocą dosyć popularnej apki "RPM Speed and Wow". Poniżej efekt pomiaru telefonem:

Screenshot_2022-12-07-13-48-15-776_com.A

Prędkość w miarę bliska wartości 33 1/3 RPM. Na samym dole mamy podany wynik pomiaru wow to 0,09 % (specjalnie niższego wyniku bym się nie spodziewał po napędzie idlerowy). Teraz łapiemy płytę z nagranym sygnałem o częstotliwości 3150 Hz i sprawdzamy pływanie talerza w sposób bardziej poprawny technicznie 🙂

IMG_20221209_092644-scaled.jpg

wow.png

Teraz widzimy już troszkę więcej. W okienku RMS mamy najniższy wynik jaki się pokazywał podczas pomiaru - 0,0811 %. Trochę mniej niż to co pokazywała aplikacja, choć ona pewnie wyciągała średnią z pomiaru trwającego kilkanaście sekund. Na samy dole okna pomiarowego jest odczyt piku, który się pojawiał w trakcie pomiaru. Tu już wartość jest nieco gorsza od 0,08 % 🙃

Wniosek z tego taki, że androidowa aplikacja nie jest taka zła i pływanie talerza mierzy całkiem dobrze. Choć wynik zależy też pewnie w jakimś stopniu od telefonu, którym wykonujemy pomiary. Z tego co wiem, to na niektórych modelach średnio się to sprawdza.

Wniosek drugi jest taki, że nie musimy zjeżdżać z wynikami do 0,01 % żeby mieć super dźwięk 😛 Takie to już uroki analogu! 

47 minut temu, Audio Autonomy napisał:

Wniosek z tego taki, że androidowa aplikacja nie jest taka zła i pływanie talerza mierzy całkiem dobrze.

Sprawdzałem już kiedyś , dokładność aplikacji / u mnie to RPM na Iphona /. Można im wierzyć , aplikacja pokazywała dokładnie to samo co tarcza stroboskopowa. Tak minimalnej odchyłki jaką masz, nie ma szans usłyszeć. Ale też , zaznaczam , że nie można tego parametru lekceważyć. Zawsze należy sprawdzić obroty w przypadku choćby wymiany paska , szczególnie przy zamiennikach do starych drapaków. 

2 godziny temu, Kraft napisał:

Moment. To 0.20% czy 0.09% nie słychać, a 0,000 000 000 163 sekundy jittera mojego Marantza słychać? Co to za relatywistyczne zakrzywienie  czasoprzestrzeni? 

A po cholerę żeś kupił tak zaawansowane technologicznie urządzenie ? Trzeba było pójść w Mantę i wtedy te 0.000 000 000 163 sek. nie stanowiły by problemu.  

A poważnie , to masz aż tak kolosalną odchyłkę ? Zrób z tym coś ! 😂

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A poważnie , to masz aż tak kolosalną odchyłkę ? Zrób z tym coś ! 😂

Szczerze, to ja tej odchyłki w Marantzu nie słyszę, tylko ludzie na forum tyle gadają, jakie te mikroskopijne błędy czasowe są destrukcyjne dla muzyki. A tu nagle 0,09% wielkie jak słoń i ponoć nie słychać. 

Edytowano przez Kraft

W ostatnich dniach coś brakowało mi czasu na ruszenie czegoś w Lenco. Czekam jeszcze na nóżki, a do tego mam urwanie głowy z serwisem gramofonów klientów (jak zawsze pod koniec roku). Mój drapak musi więc troszkę poczekać. Jest za to trochę okazji na przemyślenia typu: "Kiedyś to było. Teraz już nie ma nic." 🙃

Thorens td150 nie jest jakimś majstersztykiem, a Clear Audio Concept nie jest taki zły, ale jakoś i tak bardziej mi leżą kilkudziesięcioletnie sprzęty, niż większość współczesnych gramofonów. 

IMG_20221214_180431-scaled.jpg

W weekend wpadł do mnie na serwis fajny egzemplarz Lenco L78se. Generalnie Lenco L78 względem L75 różni się tym, że ma autostop. Mechanizm widać po zdjęciu talerza.

IMG_20221220_122518-scaled.jpg

Wersja L78se była taką opcją powiedzmy, że na bogato. Plinta była wykonana z drewna (a nie jak z plastiku w L78 z tego okresu), a ramię znane jeszcze z L75 zostało zastąpione wędką produkowaną przez Jelco. Ramię z tradycyjnym łożyskowaniem (nie ma tu już łożysk nożowych) i z gniazdem pod headshell typu SME. 

IMG_20221220_122456-scaled.jpg

IMG_20221220_122358-scaled.jpg

Kolejna różnica to brak prędkości obrotowej 16:

IMG_20221220_122432-scaled.jpg

Klientowi trafił się bardzo ładny i zadbany egzemplarz. Narazie popracujemy nad podstawowymi rzeczami (serwis silnika, łożyska, może wymiana okablowania), a później pomyślimy co robić z plintą - zostawiać czy robić coś od nowa. Trzeba przyznać, że oryginalna wygląda obłędnie 🙂

Lenco-L78SE-Audio-Autonomy.jpg

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Bardzo fajny prosty drapak. Wizualnie masz rację , na żywo znacznie lepiej wygląda

Szkoda, że to wszystko poszło nie tak jak powinno. Firma Lenco zbankrutowała pod koniec lat siedemdziesiątych, a to co dziś jest sprzedawane pod tą nazwą nie ma niestety nic wspólnego z dawną szwajcarską jakością. W 2015 roku marka Lenco została kupiona przez firmę Commaxx International, która zajmuje się sprzedażą inteligentnej elektroniki użytkowej (czymkolwiek ona jest). Tak to wygląda dziś:

IMG_20221222_145246-scaled.jpg

No i sprytnie schowane głośniki w... nóżkach :)

IMG_20221222_145321-scaled.jpg

Jeszcze raz Lenco L78se. Tym razem.w zestawieniu z moim L75. Fajna ta obudowa z L78. Niczego jej nie brakuje :)

Wprawne oko zauważy też tabliczkę stojącą między gramofonami. Taki prezent dostałem ostatnio od żony. Idealnie pasuje do tego stolika, na którym zawsze połowa sprzętów jest "in progress" 😁

Lenco-L75-vs-L78se-Audio-Autonomy.jpg