Audio Autonomy Napisano 9 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2022 Sprawdziłem dziś jak się mają pomiary wow & flutter wykonane aplikacją na androida, do tych wykonanych płytą testową i specjalnym programem. Telefonem mierzyłem za pomocą dosyć popularnej apki "RPM Speed and Wow". Poniżej efekt pomiaru telefonem: Prędkość w miarę bliska wartości 33 1/3 RPM. Na samym dole mamy podany wynik pomiaru wow to 0,09 % (specjalnie niższego wyniku bym się nie spodziewał po napędzie idlerowy). Teraz łapiemy płytę z nagranym sygnałem o częstotliwości 3150 Hz i sprawdzamy pływanie talerza w sposób bardziej poprawny technicznie 🙂 Teraz widzimy już troszkę więcej. W okienku RMS mamy najniższy wynik jaki się pokazywał podczas pomiaru - 0,0811 %. Trochę mniej niż to co pokazywała aplikacja, choć ona pewnie wyciągała średnią z pomiaru trwającego kilkanaście sekund. Na samy dole okna pomiarowego jest odczyt piku, który się pojawiał w trakcie pomiaru. Tu już wartość jest nieco gorsza od 0,08 % 🙃 Wniosek z tego taki, że androidowa aplikacja nie jest taka zła i pływanie talerza mierzy całkiem dobrze. Choć wynik zależy też pewnie w jakimś stopniu od telefonu, którym wykonujemy pomiary. Z tego co wiem, to na niektórych modelach średnio się to sprawdza. Wniosek drugi jest taki, że nie musimy zjeżdżać z wynikami do 0,01 % żeby mieć super dźwięk 😛 Takie to już uroki analogu! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2022 47 minut temu, Audio Autonomy napisał: Wniosek z tego taki, że androidowa aplikacja nie jest taka zła i pływanie talerza mierzy całkiem dobrze. Sprawdzałem już kiedyś , dokładność aplikacji / u mnie to RPM na Iphona /. Można im wierzyć , aplikacja pokazywała dokładnie to samo co tarcza stroboskopowa. Tak minimalnej odchyłki jaką masz, nie ma szans usłyszeć. Ale też , zaznaczam , że nie można tego parametru lekceważyć. Zawsze należy sprawdzić obroty w przypadku choćby wymiany paska , szczególnie przy zamiennikach do starych drapaków. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Tak minimalnej odchyłki jaką masz, nie ma szans usłyszeć. Moment. To 0.20% czy 0.09% nie słychać, a 0,000 000 000 163 sekundy jittera mojego Marantza słychać? Co to za relatywistyczne zakrzywienie czasoprzestrzeni? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 Bo Twój Marantz jest tak boski że wszystko na nim słychać nawet jak spadki zasilania w Chinach są 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 2 godziny temu, Kraft napisał: Moment. To 0.20% czy 0.09% nie słychać, a 0,000 000 000 163 sekundy jittera mojego Marantza słychać? Co to za relatywistyczne zakrzywienie czasoprzestrzeni? A po cholerę żeś kupił tak zaawansowane technologicznie urządzenie ? Trzeba było pójść w Mantę i wtedy te 0.000 000 000 163 sek. nie stanowiły by problemu. A poważnie , to masz aż tak kolosalną odchyłkę ? Zrób z tym coś ! 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A poważnie , to masz aż tak kolosalną odchyłkę ? Zrób z tym coś ! 😂 Szczerze, to ja tej odchyłki w Marantzu nie słyszę, tylko ludzie na forum tyle gadają, jakie te mikroskopijne błędy czasowe są destrukcyjne dla muzyki. A tu nagle 0,09% wielkie jak słoń i ponoć nie słychać. Edytowano 10 grudnia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 10 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2022 4 minuty temu, Kraft napisał: tylko ludzie na forum tyle gadają, jakie te mikroskopijne błędy czasowe są destrukcyjne dla muzyki. Cyfra jest destrukcyjna dla muzyki - zamiast skupiać się na tym co ważne, gonimy za jakimiś zerami po przecinku 🤨 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2022 Zdarza się tak że ludzie nie słyszą , do momentu gdy przeczytają o tym na forum , później nie ma już zmiłuj 😏 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 W ostatnich dniach coś brakowało mi czasu na ruszenie czegoś w Lenco. Czekam jeszcze na nóżki, a do tego mam urwanie głowy z serwisem gramofonów klientów (jak zawsze pod koniec roku). Mój drapak musi więc troszkę poczekać. Jest za to trochę okazji na przemyślenia typu: "Kiedyś to było. Teraz już nie ma nic." 🙃 Thorens td150 nie jest jakimś majstersztykiem, a Clear Audio Concept nie jest taki zły, ale jakoś i tak bardziej mi leżą kilkudziesięcioletnie sprzęty, niż większość współczesnych gramofonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 W weekend wpadł do mnie na serwis fajny egzemplarz Lenco L78se. Generalnie Lenco L78 względem L75 różni się tym, że ma autostop. Mechanizm widać po zdjęciu talerza. Wersja L78se była taką opcją powiedzmy, że na bogato. Plinta była wykonana z drewna (a nie jak z plastiku w L78 z tego okresu), a ramię znane jeszcze z L75 zostało zastąpione wędką produkowaną przez Jelco. Ramię z tradycyjnym łożyskowaniem (nie ma tu już łożysk nożowych) i z gniazdem pod headshell typu SME. Kolejna różnica to brak prędkości obrotowej 16: Klientowi trafił się bardzo ładny i zadbany egzemplarz. Narazie popracujemy nad podstawowymi rzeczami (serwis silnika, łożyska, może wymiana okablowania), a później pomyślimy co robić z plintą - zostawiać czy robić coś od nowa. Trzeba przyznać, że oryginalna wygląda obłędnie 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 Jestem za oryginałem. Zapytaj klienta, czego chce. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 21 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 Nieeeee, zostawcie tą plinte bo jest super😀 no chyba, że czegoś nie widać na zdjęciach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 Wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Wizualnie jest super. Z technicznego punktu widzenia można zrobić lepszą obudowę, ale czy ładniejszą... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 21 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 Albo wiesz, zróbcie nową a ja tą brzydką i byle jaką plintę odkupię 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: Wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Wizualnie jest super. Dzisiaj miałem przyjemność posłuchać kilku płyt z identycznego drapaka. Przerabianie plinty to zbrodnia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2022 I jak wrażenia @tomek4446? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 18 godzin temu, tomek4446 napisał: Dzisiaj miałem przyjemność posłuchać kilku płyt z identycznego drapaka. Przerabianie plinty to zbrodnia. Ale z tym samym ramieniem? Ta wersja ma inne ramię niż 75/78, czy to było tylko w wersji se? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 @Chilli to ramię występowało tylko w wersji "se". Lenco L78se było też chyba wypuszczana z jeszcze innym ramieniem niż to Jelco, ale tego nie jestem pewien na 100%. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 18 godzin temu, Audio Autonomy napisał: I jak wrażenia Bardzo fajny prosty drapak. Wizualnie masz rację , na żywo znacznie lepiej wygląda. 15 minut temu, Chilli napisał: Ale z tym samym ramieniem? Krzysiek , nie wiem , bo słuchałem u Piotra w komisie , a załapałem się na małą Wigilię 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Bardzo fajny prosty drapak. Wizualnie masz rację , na żywo znacznie lepiej wygląda Szkoda, że to wszystko poszło nie tak jak powinno. Firma Lenco zbankrutowała pod koniec lat siedemdziesiątych, a to co dziś jest sprzedawane pod tą nazwą nie ma niestety nic wspólnego z dawną szwajcarską jakością. W 2015 roku marka Lenco została kupiona przez firmę Commaxx International, która zajmuje się sprzedażą inteligentnej elektroniki użytkowej (czymkolwiek ona jest). Tak to wygląda dziś: No i sprytnie schowane głośniki w... nóżkach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Jeszcze raz Lenco L78se. Tym razem.w zestawieniu z moim L75. Fajna ta obudowa z L78. Niczego jej nie brakuje Wprawne oko zauważy też tabliczkę stojącą między gramofonami. Taki prezent dostałem ostatnio od żony. Idealnie pasuje do tego stolika, na którym zawsze połowa sprzętów jest "in progress" 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 No ładnie, tylko z pokrywą będzie trudno do tej 75🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 @Chilli w sumie nawet jeszcze o tym nie myślałem, ale raczej będzie bez pokrywy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Właśnie odebrałem paczkę z nóżkami do Lenco. Jaram się jak dziecko. Wyszły dokładnie tak jak chciałem - są stabilne, ciężkie, mają regulację wysokości i wyglądają dosyć elegancko 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Jeśli to nie tajemnica to ile kosztował komplet? Myslę o takich do Thorensa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts