Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Daaaawno temu pracowałem w hurtowni elektrotechnicznej, koledze z ówczesnej pracy taka listwa przy pierd....u  piorunem nieopodal bloku, czy domu nie uratowała telewizora i wszystkiego co było pod nią podłączone. 

Napisano
Dnia 10.12.2022 o 20:18, terracan1929 napisał:

Hej,

Sorry, ze dopiero teraz, ale życie trochę goniło :) 

Ja do siebie kupiłem tego brennensthula głównie pod kątem ochrony przeciwprzepięciowej, a dodatkowo dla filtrów Emi/rfi - mieszkam na wsi, mam stara instalacje itd wiec chce mieć jakieś dodatkowo zabezpieczenie dla sprzętu. Natomiast w kwestiach brzmieniowych - u mnie podłączenie tej listwy zdusilo kiedyś brzmienie, ale mino to jej używam ze względu na spokojny sen o przepięcia itd. 

Ifi sprzedaje taki wynalazek: 

https://www.morele.net/ifi-audio-reduktor-szumow-ac-ipurifier-bialy-7122590/?gclid=EAIaIQobChMIu_2Tj4D4-wIVFuZ3Ch0w1wEwEAQYCCABEgIxyPD_BwE

albo taki:

https://www.audiomagic.pl/stereo/akcesoria-zasilajace/ifi-dc-blocker?gclid=EAIaIQobChMIu_2Tj4D4-wIVFuZ3Ch0w1wEwEAQYASABEgJYkPD_BwE

Tylko jeśli już moja sama listwa z jej filtrami i bezpiecznikami przydusiła mi brzmienie to dorzucenie czegoś takiego do niej jeszcze pewnie by w ogóle pogorszyło temat. 

Kiedys miałem taka tania listwę polskiej marki Lestar która tez miała filtry Emi rfi, ale bez zabezpieczeń do 60000A jak Brennenstuhl i tam efektu zdławienia nie było.

Fajne proponujecie rozwiązania z tymi audio listwami, ale to wszystko jest drogie. 

Gdyby istniała jakaś w miarę sensowna cenowo listwa która zarówno miałaby te filtry jak i skutecznie chroniła urządzenia przed przepieciem i miała wejście na 8 gniazd to z chęcią się dowiem. 

Gadalem z ekipa od tagi harmony o ich listwach/konsycjonerach to mi powiedzieli, ze tam zabezpieczenie przeciwprzepięciowe to jest takie najzwyklejsze jak w zwykłej listwie marketowej… 

Ale tak jak raz jeszcze mówię 🤣 To ze trafo troszkę głośniej buczy jak się włącza suszarkę w sąsiednim pomieszczeniu kompletnie mi nie przeszkadza. Mi tylko od początku chodziło o to czy wzmakowi to szkodzi. Na szczęście okazało się, ze jak się ja włącza w innym pomieszaniu to już trafo nie buczy - pewnie inny obwód. Tam teraz się włosy suszy 😂

Napisano
4 godziny temu, mateolo2 napisał:

Na szczęście okazało się, ze jak się ja włącza w innym pomieszaniu to już trafo nie buczy - pewnie inny obwód. Tam teraz się włosy suszy 😂

A nie możesz na gwiazdkę kupić małżonce akumulator do suszarki ? Rozwiązało by to problem buczenia trafa , dało większą mobilność przy suszeniu włosów a i świetnie wpływa na kondycję, gdy się w jednej ręce trzyma akumulator a w drugiej suszarkę 😂

Napisano (edytowany)
Dnia 27.11.2022 o 13:54, mateolo2 napisał:

Moja współlokatorka z sąsiedniego pomieszczenia uruchamia suszarkę do włosów

Dnia 10.12.2022 o 19:34, DiBatonio napisał:

Ty weź żonie sprezentuj podchoinkę nową suszarkę z silnikiem bezszcotkowym

10 minut temu, tomek4446 napisał:

A nie możesz na gwiazdkę kupić małżonce akumulator do suszarki ?

Co Wy tacy chętni na zakupy dla obcej baby jesteście? To współlokatorka a nie żona, chyba że autor ma co do niej jakieś niecne plany ;)

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)
1 minutę temu, S4Home napisał:

Albo kupić maszynkę do włosów i problem przestanie istnieć ;)

Dobra, idę pogadać czy fryz na łyso wchodzi w grę bo mi trafo buczy ;) Trzymajcie kciuki

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)

Za każdym razem jak buczy zrób "zwarcie" w instalacji (wyłącz dopływ prądu przez bezpiecznik, tak żeby nie widziała). A jak będzie się pytała o co chodzi to spytaj co właśnie używała, sama sobie szybko kupi "sprawną" suszarkę i buczenie będziesz mieć z głowy. Może radykalnie, ale rozwiązanie powinno zadziałać bezkosztowo :D

Edytowano przez Butler
Napisano
Dnia 10.12.2022 o 19:40, MariuszZ napisał:

W starych suszarkach używano diody prostowniczej w obwodzie zasilania do zmniejszenia obrotów silnika. Taki prostownik połówkowy obniżał wartość skuteczną napięcia przemiennego 

Ja sobie w ten sposób zrobiłem ściemniacz do lampki nocnej, dodając drugi wyłącznik z diodą.