Stefan Sobieski Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 Chciałbym dokupić kolumny podłogowe do pomieszczenia ok. 22 m2. Niestety w bloku, więc nie mogę słuchać głośno (cokolwiek to znaczy). Słucham głównie klasycznego rocka, okazjonalnie pop i muzyki instrumentalnej (Satriani). Jako że jestem nadal totalnym laikiem mam prośbę o poradę w wyborze sprzętu w budżecie do ok. 4000 PLN. Na razie myślę o - Dali Oberon 7 (słuchałem dość długo Dali Oberon 3) - Pylon Audio Sapphire 25 Nie jestem miłośnikiem głębokich i ciężkich basów, chciałbym uniknąć problemów z "dudnieniem". Wyobrażam sobie, że zależy mi na szczegółowości, ze względu na niezależne okoliczności mam nadwrażliwość na niskie dźwięki. Z góry dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 35 minut temu, Stefan Sobieski napisał: Dali Oberon 7 (słuchałem dość długo Dali Oberon 3) - Pylon Audio Sapphire 25 Jedne i drugie będą miały w mojej opini nadmiar basu. W takim pomieszczeniu może podstawkowe np Kef R3? Możesz spróbować używane R500. Jakieś mniejsze Quadrale? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefan Sobieski Napisano 6 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 No to przykra sprawa, bo się skłaniałem do Oberon 7... Jako poważną okoliczność zakupu podłogówek biorę dwa koty, które ze mną mieszkają i mam nadzieję, że odpowiednio stabilne "słupki" nie będą co chwila wywracane przez tych szaleńców... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 14 minut temu, Stefan Sobieski napisał: to przykra sprawa, bo się skłaniałem do Oberon 7... Zawsze możesz spróbować, ale też nie przepadam za nadmiarem basu. W 17m przerabiałem kilka podłogowych i każde musiałem korygować DSP bo mi dudniło. Możesz spróbować mniejszych kolumn - najmniej u mnie basu miały i świetnie grały - Quadral Platinum M35 - od czasu do czasu są używki. Może Oberon 5? Zawsze 5 bedzue mniej basu miala niż 7 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefan Sobieski Napisano 6 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 2 minuty temu, marcinmarcin napisał: Może Oberon 5? Zawsze 5 bedzue mniej basu miala niż 7 Tak, dzięki za Twoje uwagi. Ciągnie mnie do Oberonów na zasadzie, że znam model z tej rodziny (3), który mi dość podchodzi. Niedawno miałem też okazję słuchać Wharfedale Linton (w sklepie) na wzmacniaczu PM6007 ale wydawało mi się, że dźwięk z nich był zupełnie "nijaki". Wyglądają super, byłyby stabilne, jeszcze w moim zasięgu finansowym, ale się obawiam, że z odsłuchem w warunkach domowych nie byłoby lepiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 1 godzinę temu, Stefan Sobieski napisał: Nie jestem miłośnikiem głębokich i ciężkich basów, chciałbym uniknąć problemów z "dudnieniem". Dudnienie to nie kolumna, a akustyka pomieszczenia. Największe szanse z brakiem tego nieprzyjemnego efektu masz kupując kolumny vintage na dużych nisko tonowych przetwornikach na papierze. np. https://allegro.pl/oferta/jbl-l-96-znakomite-klasyki-usa-hi-end-11420265720 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 Quadral Rhodium 500. Miałem I powiem szczerze że wszystko oprócz basu było wybitne w ich cenie. Od średnicy przez wysokie tony po wykonanie. Ja jako miłośnik mięsistego basu musiałem się z nimi pożegnać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 (edytowany) U kolegi ten marantz świetnie się zgrywał ze starszą wersją dali Concept 8 ,plus kabelki z dodatkiem srebra in akustik(nie były drogie, akurat te dostał ode mnie w prezencie i jemu a ma bardzo wyczulony słuch ,super spasowały do tego systemu). https://www.ceneo.pl/51720432;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=146578557&gclid=CjwKCAiAqt-dBhBcEiwATw-ggHVnISHJ1Jjh13WZgaLrrDUYUwf2g1gNWGqsaiUsPxnZtpGlkF1FhhoCOBwQAvD_BwE Edytowano 6 stycznia 2023 przez Tomasz Kluczynski 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2023 56 minut temu, Artur Charicki napisał: Quadral Rhodium 500 Quadral jest niedoceniany u nas, a to dobre granie 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 Najlepiej przetestować w pomieszczeniu docelowym, bo to wszystko zależy od akustyki, od Twoich preferencji itd, więc bez testu u siebie ciężko będzie coś wybrać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefan Sobieski Napisano 11 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 Dziękuję za wszystkie komentarze. Tak, zdecydowanie najlepiej byłoby dokonać odsłuchu ale mieszkam w miejscu, gdzie wrony zawracają... Więc trochę liczyłem na ryzyk-fizyk i trafienie na akceptowalną wersję... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 Dnia 6.01.2023 o 11:55, Stefan Sobieski napisał: Jako poważną okoliczność zakupu podłogówek biorę dwa koty, które ze mną mieszkają i mam nadzieję, że odpowiednio stabilne "słupki" nie będą co chwila wywracane przez tych szaleńców... Solidne standy i kolumny podstawkowe. Może coś od Focal-a? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 11 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Solidne standy i kolumny podstawkowe. Może coś od Focal-a? Koty maja talent do zrzucania kolumn z podstawek... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefan Sobieski Napisano 11 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2023 7 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał: Koty maja talent do zrzucania kolumn z podstawek... O tak, siła tych stworów jest niezwykła, moje szczególnie upodobały sobie ogrodnictwo i wywracanie wszystkich doniczek. Skaczą z miejsca na szafkę 2m... Tak że rozważam jedynie dość solidne i stabilne podłogówki. 7 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Solidne standy i kolumny podstawkowe. Może coś od Focal-a? Tak, dzięki za trop. Oglądałem także Focale podłogowe i to może być dobry kierunek dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Ale tylko modele Aria, Są znacznie lepsze od Chorus. A patrząc że niektóre modele mozna nabyć z 50% rabatem to już w ogole. Piotrek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefan Sobieski Napisano 5 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 Wracam z podsumowaniem tej odsłony mojego pościgu za króliczkiem, dziękując za Wasze komentarze i czas w tym wątku. Zdecydowałem się na zakup Focal Chora 816. Nie wiem czy to był obiektywnie optymalny wybór bo miałem porównanie na żywo tylko do Whaefedale Linton. Jestem na ten moment bardzo zadowolony. Do streamowania jako DACa mam kartę Khadas Tone Board, którą zasila Khadas VIM1 (coś a'la Malina RP4). Jest dużo lepiej niż z Oberonami 3. Focale nie męczą przy długim słuchaniu, grają szeroko nawet przy relatywnie cichym odsłuchu. Kolumny wygrzewałem z amplitunerem Marantz NR1510. Po przepięciu na wzmacniacz PM6006 jest oczywiście przepaść. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts