Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nasze skromne wysiłki, które na swoim przykładzie opisał kolega @terracan1929 niestety nie mają wielkiego znaczenia,po pierwsze dlatego, że przeciętny mieszkaniec Unii jest bardzo daleki od pobudki, która skloniłaby go choćby do przemyślanych decyzji zakupowych. Po drugie, cała unijna machina ciągnie w innym kierunku,kierunku wyznaczanym przez ideologię,a nie gospodarkę i ekonomię. Pamiętacie ile razy tworzono w Polsce rządy techniczne? Kończyło się zawsze tak samo, stołki otrzymywali potakiwacze partyjnych wodzów. Policzcie sobie,ile to już rządów ułatwiało życie przedsiębiorcom,upraszczalo przepisy i zmniejszało obciążenia fiskalne,żeby rozbujać gospodarkę. W Unii mamy to samo ,co w Polsce,a dodatkowo jeszcze różne interesy głównych graczy plus ratowników planety przed zmianą klimatu, piewców bezmyślnej polityki imigracyjnej i aktywistów LGBT. Ostatnia trójca wydaje się grać pierwsze skrzypce w tym bałaganie. Trudno w takich okolicznościach oczekiwać od Unii spójnej polityki gospodarczej, która postawi się tak wielkiemu,twardemu i bezwzględnemu graczowi jak Chiny, które w dodatku działają w sposób głęboko przemyślany i długoterminowy. Europa żyje od wyborów do wyborów,a priorytetem są stołki,a nie dobro wspólnoty.

• Lubię to 2
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, terracan1929 napisał:

staram się nie kupować chiński produktów jeśli jest to możliwe

Ja przeciwnie! Staram się kupować jak najwięcej chińszczyzny. Nic mnie tak nie cieszy, jak zapowiedź likwidacji 100 tysięcy (to na początek!) miejsc pracy w niemieckim Automotive. :) 

Cieszy mnie to tym bardziej, że Niemcy (i w ogóle motoryzacyjne firmy europejskie) sami ten upadek sobie zafundowali. Przez swoją chciwość i krótkowzroczność. 

Obecnie rozpaczliwe obniżki cen mainstreamowych firm sięgają kilkudziesięciu tysięcy na samochodzie klasy popularnej. I to wciąż im się opłaca. Zastanówcie się: czy taka gigantyczna obniżka byłaby w ogóle możliwa, gdyby nie Chińczycy? Europejczycy mogli te samochody sprzedawać dużo taniej, dbać o jakość, mieć zbyt. Ale nie. Woleli obniżać jakość, stosować coraz gorsze ścierwo zamiast porządnych materiałów i sztucznie zawyżać ceny. 

No to im Chińczycy pokazali, jak się powinno robić samochody. A to jest dopiero początek. W kolejce czeka na europejski debiut kilkadziesiąt chińskich marek i kilkaset modeli. 

Już teraz chińskie samochody wdzierają się do Top 10 sprzedaży w ostatnich miesiącach. Niedługo zaczną okupować tam pierwszze miejsca. Na chwilę obecną tak się dzieje np. w przypadku hybryd PHEV. To akurat jest oczywiste bo tu Europa i Japonia po prostu technologicznie nie nadążają. 

Ponoć nowa Corolla będzie miała układ napędowy do BYD! :) 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
5 godzin temu, leoś napisał:

@ sonique , przez 150 lat  europa realizowała swoje cele kosztem chińczyków. A teraz karta się odwróciła,a może raczej patrząc na szerszy kontekst historyczny powróciła do normy. Chiny są mocarstwem i kropka. A europejczycy  powinni się zabrać do roboty bo cłami i normami ekologicznymi dobrobytu nie obronią.

Kiedy Europejczycy zaatakowali Chiny i Indie, to poziom życia w tych krajach był wyższy, niż we współczesnej Europie. 

Dziś Chiny jakoś próbują się wydźwignąć ale Indie to wciąż ocean przerażającej biedy. 

Jeśli ktokolwiek liczy na litość czy inne sentymenty - jest w strasznym błędzie. Nie będzie litości. 

• Lubię to 1
Napisano
1 godzinę temu, gienas napisał:

@Redakcja AUDIO proponuję posprzątać i zamknąć temat.

Na jakiś czas...

Gienas, czy zechciałbyś założyć wątek? Żeby w temacie coś o 4 kółkach na przykład było. A w pierwszym zdaniu, by np tzw polityki, chińskich aut itp nie było. Zawsze jest alternatywa, nie musimy potępiać, oceniać, „walczyć” itp 

Napisano (edytowany)

@Nowy75
Ja także chciałbym poczytać o autach. Kiedyś nawet posiadałem, czasem tylko używam. Zajmowałem się oldtimerami. Jestem cierpliwy. 

Edytowano przez AudioTube
Napisano
5 minut temu, il Dottore napisał:

W chwili obecnej nie polecam tej marki

Doktorze, innych też bym na Twoim miejscu nie polecał, jeszcze będą Cię szukali w tej pięknej Irlandii rozczarowani klienci 😁

8 minut temu, AudioTube napisał:

Zajmowałem się oldtimerami. Jestem cierpliwy. 

Może wrzucisz parę fotek z dawnej kolekcji,to przywróci równowagę w wątku na rzecz aut .Nie tylko ja chętnie rzucę okiem.

Napisano
13 minut temu, Nowy75 napisał:

Może wrzucisz parę fotek z dawnej kolekcji

Strona 4 i 12. 
Gdy powstanie wątek tylko o autach, to wkleję więcej. A gdy jeszcze do tego będzie można o mojej 😏szybkiej jeździe, to i takowe także będą. A nawet coś o Max Verstappen. 

Za dużo tu jutuba. Za mało „naszych” aut, za dużo kompleksu wyższości i polityki.

• RoRo locked this topic
Napisano

Chwilowo zamykam ten wątek-bo zrobił się tu ściek wypełniony złośliwościami (a w porywach chamstwem), OT i wciskaniem chińszczyzny gdzie tylko się da i nie da.

Dlatego kilkadziesiąt wpisów wyleciało-na razie bez ich (na szczęście pojedyńczych) autorów.

Życzę miłego i spokojnego weekendu, nabrania dystansu do innych i najlepiej bez politykowania.

Pozdrawiam 

• Lubię to 2
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...