audiowit Napisano 17 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Też nie pamiętam kiedy ostatnio jechałem 180km/h. Już prędkość 120 jest dla mnie wystarczająca. Ale moc samochodu to bezpieczeństwo. Można fabrycznie ograniczać prędkość max, tylko nie elektronicznie, bo zdjęcie tego zabezpieczenia to 5min roboty. A tu wynik tuningu mojej A4. Moc nie jest wiele powiększona gdyż warunkiem nie było zylowanie samochodu, tylko optymalizacja pracy silnika + jeśli będzie bezpiecznie podniesienie jego mocy. Ładnie poszedł do góry moment obrotowy, który dostępny jest wcześniej. Moc też lekko poszła do góry i płynnie wznosi się do góry w całym zakresie obrotów. Wrażenia. Wyraźnie lepsze przyspieszenie powyżej 2000obrotow. Samochód zrobił się bardziej narowisty. Do 2000 obrotów dużej różnicy nie ma. Czyli da się jeździć po emerycku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 @audiowit pamiętaj co jakiś czas zalać odpowiedni preparat do czyszczenia wtrysków co by ich nie zasyfiło Żółtego mclarena często widuję na Okulickiego , btw jak padnie silnik , koszt nowego jeśli dobrze pamiętam ~800tys zł , a tłoki potrafią tam spłynąć po 40tys km Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Możesz mi wysłać na pw przykład takiego preparatu. Najlepiej taki, który Ty polecasz. Jeśli to ma znaczenie, to pamiętasz, że tu jest bezpośredni wtrysk. Ten na zdjęciu McLaren to funkiel nowka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 1 godzinę temu, audiowit napisał: Możesz mi wysłać na pw przykład takiego preparatu. Najlepiej taki, który Ty polecasz. Jeśli to ma znaczenie, to pamiętasz, że tu jest bezpośredni wtrysk. Wiem , też mam taki rodzaj wtrysku i co śmieszne manual na USA zaleca używanie specyfiku , na EU nie Amsoil Performance Improver Kleen-flo injector kleen lub tko2000 ew. coś z Liqui moly myślę iż co 10tys km warto zalać , ew. jeżdżąc więcej po mieście (wiadomo w korkach 2x większe spalanie niż trasa) co 5tys W bezpośrednim wtrysku lubi zasyfić wtryski , zawory (ogólnie głowicę) i przy ~100tys przy okazji także pierścienie mogą się zblokować - choć to bardziej od wymian oleju zgodnie z LL 30-40tys km by Niemiaszki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Dnia 15.06.2023 o 19:00, audiowit napisał: Elektron, przepiękne dziadowskie merce. W swoim mercedesie slk R170 polerowałem już reflektory 2 lata temu. Niestety znów zachodzą. po polerce trzeba polakierowac bezbarwnym lakierem i bedzie spokoj na 10 lat o ile odbłyśniki są w dobrym stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 2 godziny temu, Kubakk napisał: Wiem , też mam taki rodzaj wtrysku i co śmieszne manual na USA zaleca używanie specyfiku , na EU nie Amsoil Performance Improver Kleen-flo injector kleen lub tko2000 ew. coś z Liqui moly myślę iż co 10tys km warto zalać , ew. jeżdżąc więcej po mieście (wiadomo w korkach 2x większe spalanie niż trasa) co 5tys W bezpośrednim wtrysku lubi zasyfić wtryski , zawory (ogólnie głowicę) i przy ~100tys przy okazji także pierścienie mogą się zblokować - choć to bardziej od wymian oleju zgodnie z LL 30-40tys km by Niemiaszki Dzięki Kuba. Na szczęście w Stanach nie ma interwałów 30-40 tyś. To w EU to jakieś barbarzyństwo. Ale i tak w tych TFSI żarcie oleju to główny problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 BMW 320d touring. Miał ktoś? Młody zamierza kupić jako pierwsze auto. Auto z Niemiec. 2012 rok, 270 tysięcy km przejechane, czyli dosyć sporo. Silnik 2.0, diesel. Niecałe 5 tysięcy Euro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 Zamówiłem Liqi molly. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 1 godzinę temu, Adi777 napisał: BMW 320d touring. Miał ktoś? Młody zamierza kupić jako pierwsze auto. Auto z Niemiec. 2012 rok, 270 tysięcy km przejechane, czyli dosyć sporo. Silnik 2.0, diesel. Niecałe 5 tysięcy Euro. Jak to z dislami z Niemiec kazdy na początku podjarany ze fajne autko to i tamto i będzie niskie spalanie. Po pół roku jeżdżenia wychodzą kwiatki w stylu wtryski, dwumasa,…i trzeba dołożyć do interesu te 10 koła na serwis. Ocena podzespołów nie rzadko przekonuje nas iż autko ma przebieg x2… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: BMW 320d touring Znajomy robił tego na pęczki silnik N47- pada łańcuch rozrządu i albo się silnik tłucze albo zrywa. Rozrząd od dupy strony, więc trzeba wyciągać silnik, ale da się też od strony skrzyni biegów. 90 procent sprowadzonych albo po wymianie łańcucha (lepiej) albo po remoncie silnika (gorzej). Czasem u niego po 3-4 320d stały na podwórku... BMW 3 jest bardzo driga w utrzymaniu, drogie części i się psuje Edytowano 17 czerwca 2023 przez marcinmarcin 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 Ja bym osobiście nie brał takiego auto jako pierwsze, ale nie moje pieniądze. Może jakiś Golf, Polówka, Astra, coś w tym stylu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 Jeśli bmw 320d będzie w dobrej cenie to warto , oprócz rozrządu leci wał , tłoki , pompa oleju niekiedy korba także remont 10-14tys zł. Jeśli ktoś planuje kupić używkę vag z dsg to przy 180-240tys km skrzynie czeka generalka w 2 cyfrowej kwocie , także takie auta jak widzimy w ogłoszeniach nie zawsze są okazją jeśli nie miały serwisu skrzyni 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 18 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2023 (edytowany) Dnia 17.06.2023 o 14:26, audiowit napisał: Też nie pamiętam kiedy ostatnio jechałem 180km/h. Już prędkość 120 jest dla mnie wystarczająca. Ale moc samochodu to bezpieczeństwo. Można fabrycznie ograniczać prędkość max, tylko nie elektronicznie, bo zdjęcie tego zabezpieczenia to 5min roboty. A tu wynik tuningu mojej A4. Moc nie jest wiele powiększona gdyż warunkiem nie było zylowanie samochodu, tylko optymalizacja pracy silnika + jeśli będzie bezpiecznie podniesienie jego mocy. Ładnie poszedł do góry moment obrotowy, który dostępny jest wcześniej. Moc też lekko poszła do góry i płynnie wznosi się do góry w całym zakresie obrotów. Wrażenia. Wyraźnie lepsze przyspieszenie powyżej 2000obrotow. Samochód zrobił się bardziej narowisty. Do 2000 obrotów dużej różnicy nie ma. Czyli da się jeździć po emerycku. Dasz radę sprawdzić czas przyspieszenia 60-120 na 4 biegu ?? Dasz radę sprawdzić czas przyspieszenia 60-120 na 4 biegu ?? Edytowano 18 czerwca 2023 przez Sqter83 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Dam, ale to nie w tym tyg, bo pracuję, a nie jeżdżę do pracy po drogach gdzie dałoby się to zmierzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Ok, będziesz miał jak to zmierz. A czym robiłeś pomiar drogi hamowania ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Na Bora-Komora można się rozbujać pod 200km/h , chociaż bezpieczniej skoczyć na obwodnicę koło HTS Co do jazdy to zauważyłem ,że optymalna jest prędkość 110-120km/h , spalanie ~25% niższe niż przy 150km/h , można spokojnie podziwiać widoki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Toteż na długich trasach jeżdżę z takimi prędkościami. Nie musisz się skupiać na jeździe, nie męczysz się, spalanie optymalne. 7 godzin temu, Sqter83 napisał: Ok, będziesz miał jak to zmierz. A czym robiłeś pomiar drogi hamowania ?? Drogomierzem. Mam znajomego strażaka, który akurat miał w bagażniku. Nietypowy dla straży sprzęt ale miał. Wracając do wpisu, do którego się odnosisz. W końcu nie zmieniłem hamulców w obydwu A4. Kupiłem Ebc nacinane tarcze i żółte klocki ale serwis mi wyperswadował, że w obydwu egzemplarzach mam nowe tarcze i klocki I są to części oryg. Zostawiłem sobie hamulce. Jeść nie wołają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 2 godziny temu, audiowit napisał: Toteż na długich trasach jeżdżę z takimi prędkościami. Nie musisz się skupiać na jeździe, nie męczysz się, spalanie optymalne. Drogomierzem. Mam znajomego strażaka, który akurat miał w bagażniku. Nietypowy dla straży sprzęt ale miał. Wracając do wpisu, do którego się odnosisz. W końcu nie zmieniłem hamulców w obydwu A4. Kupiłem Ebc nacinane tarcze i żółte klocki ale serwis mi wyperswadował, że w obydwu egzemplarzach mam nowe tarcze i klocki I są to części oryg. Zostawiłem sobie hamulce. Jeść nie wołają. Przyjdzie czas to zamontujesz.. Ja u siebie też przy okazji wymiany wstawiłem większe tarcze na tył. W Vagu jest sporo opcji do modyfikacji No fajna sprawa, też chce zmierzyć u siebie, myślałem że może sa jakieś aplikacje jak do pomiaru przyspieszenia. Będę musiał zmierzyć nogami :)) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 19 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Yellowstuff nie nadaje się do jazdy na codzień , trzeba je nagrzewać , z ebc lepsze są greenstuff , ew dawniej ferodo ds (2000) , chyba teraz brembo xtra , dba green Nacinane tarcze potrafią hałasować + dziurki trzeba przedmuchiwać co jakiś czas by nie spękały Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 Nieprawda. Nagrzewać trzeba czerwone, pomarańczowe i niebieskie. Żółte mają dużo większą tolerancję temperaturowa od standardów. Tarcze są nacinane nie nawiercane. Nie hałasują miałem już takie zamontowane w subaru. Różnica z seryjnymi jest przepastna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 czerwca 2023 (edytowany) 4 godziny temu, Sqter83 napisał: Przyjdzie czas to zamontujesz.. Ja u siebie też przy okazji wymiany wstawiłem większe tarcze na tył. W Vagu jest sporo opcji do modyfikacji No fajna sprawa, też chce zmierzyć u siebie, myślałem że może sa jakieś aplikacje jak do pomiaru przyspieszenia. Będę musiał zmierzyć nogami :)) Takie aplikacje bazują na GPS. Czyli niezbyt dokładny wynik jak na tego rodzaju pomiar. Zresztą móĵ też był umówmy się niezbyt dokładny bo przy 100/h nie masz pewności, że wciskasz 1m przed linią czy 2 m za nią... w każdym razie nie narzekam. W subaru są spowalniacze. Wymiana na EBC dużo dała. Tylko, że tam dałem czerwone klocki I nacinane tarcze. Czerwone nie cieszą się dobra opinią choć ja zakładałem 2 pary i nie narzekałem. Edytowano 19 czerwca 2023 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 28 lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 lipca 2023 Nowa zabawka. Zipp Scrambler 125. Jak na pierwsze moto frajda niesamowita 6 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 17 września 2023 Udostępnij Napisano 17 września 2023 IGDownloader.App_3193989031636497782_3670340557.mp4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 września 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2023 Jakoś nie zdobywa mojego serca. Coś z nim nie tak. Może dlatego, że elektryczny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 18 września 2023 Udostępnij Napisano 18 września 2023 20 godzin temu, tchocky napisał: IGDownloader.App_3193989031636497782_3670340557.mp4 31.04 MB · 0 downloads I ładowanie co 100 km Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts