Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, tomek4446 napisał:

Kolejna sprawa o której się dowiedziałem to fakt , że aby RME pokazywało właściwe próbkowanie to trzeba odinstalować sterownik RME z Win 10. Następnie po odinstalowaniu sterownika , dowiedziałem się , że ......... nie da się go odinstalować :) Poważnie. Są o tym wątki na Forum RME i jak dotąd nikomu się nie udało :) 

Po zainstalowaniu , "odinstalowanego: sterownika Win 10 wyświetlał mi w " dźwiękach" trzy RME :) 

Doszedłem do tego , że w zależności jakie próbkowanie ustawie na kompie w aplikacji RME takie na sztywno mam w samym urządzeniu :) 

W instrukcji RME , zaś stoi , że można dowolnie przestawiać tylko nie rozgryzłem jeszcze klucza kolejności przyciskania i kręcenia trzema gałkami i dwoma przyciskami. Jak się w tym połapie dam znać :) 

Zaciekawiło mnie to. Ja również mam RME. Sprawdzę jak działa u mnie Win11 /USB/  RME. Chociaż ja takiego połączenia nie używam. 

NUC u mnie spelnia rolę komputera/serwera ale nie jest podpięty kablem do RME. Mój NUC jest w innym pomieszczeniu. 

Ps. chyba potwierdza się zdanie @kiki2010 i również moje, że Winda nie jest najlepsza dla miłośników audio. 

Edytowano przez Bebop
Napisano
1 minutę temu, Bebop napisał:

NUC u mnie spelnia rolę komputera/serwera ale nie jest podpięty kablem do RME. Mój NUC jest w innym pomieszczeniu. 

Ok. A jakie próbkowanie wyświetla u Ciebie Rme ? Czy przypadkiem nie 44,1 ? Czy zmienia się próbkowanie na wyświetlaczu RmE w zależności od pliku ?

Napisano (edytowany)
5 minut temu, tomek4446 napisał:

Czy zmienia się próbkowanie na wyświetlaczu RmE w zależności od pliku ?

Tak, zmienia się i jest zawsze zgodne z próbkowaniem pliku.

Edytowano przez Bebop
Napisano (edytowany)

@tomek4446Nie znam takich przypadłości  ale miałem RME i żaden sterownik mi nie został ,na moim mini pc . Odinstalowałem pewnie jak zawsze ale nie powiem Ci już jak 🤨😊 . Pzdr i powodzenia 

Edytowano przez Dedal75
Napisano
7 minut temu, Dedal75 napisał:

ale miałem RME i żaden sterownik mi nie został ,na moim mini pc .

A sprawdzałeś w Panelu Sterowania w zakładce Programy i Funkcje ?

22 minuty temu, Bebop napisał:

Tak, zmienia się i jest zawsze zgodne z próbkowaniem pliku.

Masz zainstalowany w kompie sterownik RME MADIface ?

Napisano
38 minut temu, tomek4446 napisał:

Kolejna sprawa o której się dowiedziałem to fakt , że aby RME pokazywało właściwe próbkowanie to trzeba odinstalować sterownik RME z Win 10. Następnie po odinstalowaniu sterownika , dowiedziałem się , że ......... nie da się go odinstalować :) Poważnie. Są o tym wątki na Forum RME i jak dotąd nikomu się nie udało :) 

Na forum RME znalazłem wpis w którym gość uporał się z tym za pomocą programu iobit uninstaller. Pobierzesz go tutaj - https://cdn.iobit.com/dl/iobituninstaller.exe

Podczas instalacji odznacz zbędne pierdoły takie jak:

obraz.png.cfb72ea34b8bded8678cb89dc41f6754.png

Następnie wejdź w "Instalacja niestandardowa" i odznacz:

obraz.png.73182d27f4471fa60ca45fc6d0f7e3cc.png

Kliknij "zainstaluj". Gdyby program proponował jakieś dodatkowe instalacje - nie zgadzaj się. Powinno pomóc.

Napisano
12 minut temu, lpomis napisał:

To jest jakieś nieporozumienie.

Mój jest twardszy niż gościa z Forum RME :) 

Zainstalowałem program iobit uninstaller , usunął MADIface i osiem jakiś lokalizacji . Zresetowałem kompa i ..... sterownik ma się dobrze :) Nadal mam go na pasku :) Mało tego , znalazłem jeszcze dwa takie same w programach i funkcjach z wcześniejszych instalowań. iobit uninstaller ich nie widzi , wg. niego jest po problemie :) 

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Bebop napisał:

Masz wreszcie bit-perfect z NUC do RME?

I co z tego mitycznego bit perfect skoro Rme i tak przy 0dB ma - 2,5dB headroom... 

BTW u mnie na DACu/interfejsie manualnie ustawione - 8dB...

Bo na bitperfect przester aż w.... kłuje 😉

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Powtarzam pytanie, co Twoje mądrości mają wspólnego z bit-perfect? 

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

I co z tego mitycznego bit perfect skoro Rme i tak przy 0dB ma - 2,5dB headroom... 

Wytłumacz mi to proszę. 

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Ok. A jakie próbkowanie wyświetla u Ciebie Rme ? Czy przypadkiem nie 44,1 ? Czy zmienia się próbkowanie na wyświetlaczu RmE w zależności od pliku ?

Drivery RME nie zmieniaja sample rate w zaleznosci od pliku. Trzeba to robic samemu albo przez ustawienie na sterowniku w urzadzeniach audio, albo przez zmiane w asio.

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A piekło zamarzło ? :) 

Nie mam , muszę nad tym popracować.

A co tu trudnego?

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Mój jest twardszy niż gościa z Forum RME :) 

Zainstalowałem program iobit uninstaller , usunął MADIface i osiem jakiś lokalizacji . Zresetowałem kompa i ..... sterownik ma się dobrze :) Nadal mam go na pasku :) Mało tego , znalazłem jeszcze dwa takie same w programach i funkcjach z wcześniejszych instalowań. iobit uninstaller ich nie widzi , wg. niego jest po problemie :) 

To nie jest sterownik a program kontrolujacy asio + ustawienia dla wasapi.

image.png.a776dc78d3c72e09b536eaca0a0d6cb7.png

33 minuty temu, Bebop napisał:

Bit -perfect nie odnosi się do żadnych decybeli ani do niczego o czym mówisz. 

No troche sie odnosi, jak u zrodla jest  X dBFS to ma tak pozostac az do cyfrowego konca.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano
1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

BTW u mnie na DACu/interfejsie manualnie ustawione - 8dB...

Bo na bitperfect przester aż w.... kłuje 😉

Hmmm... ze jak???

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał:

Hmmm... ze jak???

7 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał:

No troche sie odnosi, jak u zrodla jest  X dBFS to ma tak pozostac az do cyfrowego konca.

Clarett gra świetnie, ale potrzebuje headroom. U mnie gra dobrze na minus 8dB ustawionych na sztywno przez soft Focusrite w urządzeniu. (Clarett zapamiętuje te ustawienia po odpięciu od PC ). Na Volumio mam ustawione 0dB (null) - opcja hardware volume jest nieaktywna (mimo możliwości analogowej regulacji głośności na drabince) 

Dla porównania Qutest przy ustawieniu na hardware volume w Volumio (mimo że nie ma żadnej regulacji) gra bardxo dobrze, ale przy ustawieniu na 0dB (null) przesteruje jak Clarett... domyślnie po instalacji systemu Qutest ustawiony jest w Volumio na hardware volume/mixer PCM. Clarett domyślnie null. (hardware nie da sie włączyć). 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Wrzucasz rozmaite kwestie w jeden worek, bo sie 'dB' pojawia?

RME ma kontrole glosnosci cyfrowo-analogowa, mozesz przesterowac sygnal samym Ref Level jesli napiecie wyjsciowe stanie sie nieakceptowalne dla wzmacniacza. 

Ingerencja w sample podczas cyfrowej korekcji glosnosci zawsze odchodzi od bit-perfect tak jak kazda tu inna ingerencja. Headroom mozna zapewnic na rozne sposoby i po stronie cyfrowej, i po analogowej. Nie musi byc to pregain, moze byc wyzsza wewnetrzna gestosc bitowa na potrzeby peakow miedzyprobkowych z przetwarzania albo transient z samego sygnalu.