Skocz do zawartości

druga para kolumn (obok B&W 706)

Grzesiek202

Recommended Posts

1 godzinę temu, Artur Charicki napisał:

@Grzesiek202 Bo Ty po prostu nie lubisz miękkiej gry 😎 Ma być szybkość, masa szczegółów, powietrze i dobra separacja. Nie ma co na siłę szukać innego grania. Gratki i miłych odsłuchów 👍

Jeszce taka refleksja. Kiedy na samym początku zacząłem łazić po salonach i słuchać, to właśnie moje oczekiwania co do brzmienia opisywałam jako: miękkie, ciepłe, nawet przytulne. Czy to był problem semantyczny, czy mojego bycia nieosluchanym. Nie wiem. Ale chyba bardziej to drugie.

Natomiast, jeśli komuś B&W jazgoczą, to niech pomyśli o środowisku w jakim grają.

Edytowano przez Grzesiek202

Dnia 28.03.2024 o 22:05, MMarek napisał:

Cóż, chciałbym aby za moim przykładem poszły tłumy 😀. Zaczynałem od 706, następnie 705 Signature, aby ostatecznie zakończyć na 805 D4. Innych paczek nie miałem, w uczuciach do B&W jestem stały, tylko one się zmieniały (parafrazując fraszkę Sztaudyngera na temat płci pięknej) 😀

I wykrakałem, może nie tłumy, ale są następni.  Panie Grześku, za jakiś czas nastepny etap w górę :) 

I dlatego wszystkie moje fajne wzmacniacze miały lampki w przedwzmacniaczu. Z B&W to jest dobry trop.

Przed chwilą, MMarek napisał:

I wykrakałem, może nie tłumy, ale są następni.  Panie Grześku, za jakiś czas nastepny etap w górę :) 

Panie Marku, jak czuję, że tak się skończy, ale coś w życiu trzeba robić. Kupię te kolumny i co potem? Na ryby? Nawet  nie mam gdzie.

12 minut temu, Grzesiek202 napisał:

I dlatego wszystkie moje fajne wzmacniacze miały lampki w przedwzmacniaczu. Z B&W to jest dobry trop.

Panie Marku, jak czuję, że tak się skończy, ale coś w życiu trzeba robić. Kupię te kolumny i co potem? Na ryby? Nawet  nie mam gdzie.

Dlatego napisałem, że za jakiś bliżej nieokreślony czas. A gdzie to ryb brak, chyba, że jakiś egzotycznych :) 

18 minut temu, MMarek napisał:

A gdzie to ryb brak, chyba, że jakiś egzotycznych :) 

Góry świętokrzyskie są bardzo, bardzo stare, dlatego mamy tu tyle śladów dinozaurów. Miliony lat temu było tu morze. Teraz do morza mam prawie 600 km.

Ale wracając do tematu 🙂, tak, jak się wkurzę to kupię takie B&W jakie masz. I będę chodził  na grzyby.

Bardzo mi się podoba jakość wykonania tych kolumn. 

Ale dlaczego 705 grają nieco ciszej od 706? No, to po prostu slychać. Według ogólnych danych, ta sama skuteczność obu modeli (88 dB). Nie chcę zakładać tematu "wzmacniacz do 705", ale zwłaszcza teraz wieczorem słychać, że przy niższych poziomach głośności chciałoby się tyle samo dołu co z modelu 706. Bas w 705 jest i owszem, ale trzeba dalej odkręcić gałę.

20250203_210154.jpg

4 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Bas w 705 jest i owszem, ale trzeba dalej odkręcić gałę.

Tym lepiej. Większość wzmacniaczy się wtedy rozkręca i zyskuje na brzmieniu. Przy większej mocy wyjściowej mają wyższy odstęp od szumu. Jak ja bym chciał, żeby moje Dynki miały mniej niż te 87dB... :)

8 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

przy niższych poziomach głośności chciałoby się tyle samo dołu co z modelu 706. Bas w 705 jest i owszem, ale trzeba dalej odkręcić gałę.

A masz odwagę i ciekawość, by zrobić krok do przodu? Przy tych właśnie „cichych” odsłuchach. Gdzie zmiana wzmacniacza niczego nie zmieni.

2 godziny temu, AudioTube napisał:

A masz odwagę i ciekawość, by zrobić krok do przodu?

O ile na pewno do przodu, a nie w bok, to pewnie :).

11 godzin temu, Rafał S napisał:

Tym lepiej. Większość wzmacniaczy się wtedy rozkręca i zyskuje na brzmieniu.

Ale siedemsetszóstki jednak lepiej się zbierają od dołu, co ma plusy przy cichym słuchaniu. Muszę jednak jeszcze pokombinować z ustawieniem, one chyba będą stać trochę inaczej.

8 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Ale siedemsetszóstki jednak lepiej się zbierają od dołu, co ma plusy przy cichym słuchaniu.

Grzesiek - coś za coś. Z tego, co piszesz, to 706 grają bardziej V-ką, co się sprawdza przy małej głośności, przecież nie bez powodu właśnie tak działa tryb "loudness". A równiej grające 705 zyskują za to przy podkręceniu gałki. Normalne - wielu z nas staje przed tym dylematem. Sam też wybrałem równiejszy dźwięk. Miałem kiedyś kolumny z przełącznikiem na zwrotnicy, próbowałem również korekcji po stronie elektroniki (DSP lub wzmacniacz z pokrętłami), ale jakoś mnie to nie przekonało. Wolę już okazjonalny lekki dyskomfort niż ciągłe dłubanie przy ustawieniach i zastanawianie się, co mi się chwilowo bardziej podoba.

12 minut temu, Grzesiek202 napisał:

do przodu, a nie w bok

A co jeśli to krok do góry.

Posiadasz fenomenalny zestaw, wystarczająco duże pomieszczenie, zadbałeś o niski pogłos. Może czas na inne doznania. Zamiana klocka jednego na drugi przyniesie krótkotrwałe zmiany.

Zachęcam do spróbowania zamkniętego suba, jak największego i z DSP
Jeśli chcesz, by pokój zaczął oddychać, a brzmienie tam gdzie realizacje pozwalają, dostało mięsa, sprężystości, energii i rzeczywistego trzeciego wymiaru.  

28 minut temu, Grzesiek202 napisał:

O ile na pewno do przodu, a nie w bok, to pewnie :).

Ale siedemsetszóstki jednak lepiej się zbierają od dołu, co ma plusy przy cichym słuchaniu. Muszę jednak jeszcze pokombinować z ustawieniem, one chyba będą stać trochę inaczej.

Tak właśnie na zdjęciu wyglada, jakby stały na środku pokoju. Pewnie jak staną pół metra od tylnej ściany, to dźwięk dostanie ciała.

6 minut temu, Rafał S napisał:

Grzesiek - coś za coś. Z tego, co piszesz, to 706 grają bardziej V-ką, co się sprawdza przy małej głośności,

Tak, dochodzę do wniosku, że najprawdopodobniej o to tu chodzi.

7 minut temu, AudioTube napisał:

No to muszę kiedyś spróbować. Jeszcze nie wiem jak, ale jestem pewien, że w tym pokoju może grać to lepiej.

1 minutę temu, majkel74 napisał:

Pewnie jak staną pół metra od tylnej ściany, to dźwięk dostanie ciała.

Niestety, dolnych częstotliwości wtedy nie przybywa. Dźwięk traci za to przestrzeń. Może gdybym. Zdjął te panele z tyłu? Ale raczej więcej złego niż dobrego to przyniesie.

4 godziny temu, AudioTube napisał:

Jeśli chcesz, by pokój zaczął oddychać, a brzmienie tam gdzie realizacje pozwalają, dostało mięsa, sprężystości, energii i rzeczywistego trzeciego wymiaru.  

Jakie suby polecisz w tych warunkach z tymi monitorami?

Sam zastanawiam się na B&W db4 lub 3 oraz REL t9x