Wing0 Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 A słuchu jak często wychodzi ze wzrokiem 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 A jak z wzrokiem, to może i z czytaniem? Fora, gazetki, reklamy itp 1 Odpisz, cytując
Tomasz Gil Napisano 19 grudnia 2024 Napisano 19 grudnia 2024 Tyle czytania i nic ciekawego ..jak nie jakieś słowne przepychanki to rozmowa nie na temat. Masakra. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 19 grudnia 2024 Napisano 19 grudnia 2024 (edytowany) Uroki forum 😁 Edytowano 19 grudnia 2024 przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując
blackromek Napisano 17 lutego Napisano 17 lutego No po walce przetwornik wybrany , od piątku gości u mnie Gustard x 30 , i zaraz nowe ,, problemy” jak z niego wycisnąć jak najwięcej wydaje się że dotychczasowe połączenie czyli Lumin u2 mini - usb - matrix spdif 2 - i2s - dac może ograniczać to świetne urządzenie tu słabym ogniwem jest chyba matrix spdif 2 , u18 Gustarda byłoby naturalnym wyborem ale na forach piszą że nic nie wnoś do x30 , w którą stronę pójść lepsze ddc czy może sam recloker USB np Lhy uip , doradzicie coś Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 18 lutego Napisano 18 lutego Ciekawe porównanie jednakowobrzmiących Delta Sigma i nowego produktu Toppinga na drabince R2R od Holo. Według Skunkie to game changer 😉 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 18 lutego Napisano 18 lutego (edytowany) Byłbym z nim ostrożny. Zasilanie impulsowe i już na słuchawkach z samych nagrań słychać że ma dużą ilość góry (jassno potocznie mówiąc). To samo zwrócił delikatnie uwagę iwii w swojej recenzji na YT. Edytowano 18 lutego przez marcinmarcin Odpisz, cytując
Dedal Napisano 18 lutego Napisano 18 lutego A ja od gwiazdki używam hifimana ef400 ze słuchawkami, ale to przede wszystkim dac r2r. I sprawuje się co najmniej dobrze, według mnie. 2 Odpisz, cytując
tomski Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego Dnia 18.02.2025 o 08:22, marcinmarcin napisał: Byłbym z nim ostrożny. Zasilanie impulsowe i już na słuchawkach z samych nagrań słychać że ma dużą ilość góry (jassno potocznie mówiąc) Czytałem wątek i specjalnie założyłem konto żeby o nim napisać. Wiec witam wszystkich. Niema potrzebny żeby być ostrożnym, nic tam w uszy nie boli. Góry jest w sam raz Dopiero go wygrzewam i testuję, ale muszę powiedzieć że jak za taki grosz ... rewelacja. A kosztował mnie 2650+vat (zamówiłem na ali w przedsprzedaży). Jest to mój pierwszy R2R, wcześniej same DS i sporo droższe o tego. To mam porównanie. Posłucham go dłużej to napiszę więcej Ale już słyszę że jest bardzo dobrze. Zauważyłem że wejście coaxial, wypada w nim słabo. Podłączyłem po go coaxial przez matrix spidif 2 z Node n130 po usb, i mam wrażenie że gra gorzej jak bezpośrednio z Node n130 do Usb Toppinga. Gdzie np mam tak podłączonego Copland DAC215 i gra dużo lepiej jak bezpośrednio z usb Node. R2R tak mają że słabo grają po coaxial? Czekam jeszcze kable AES i I2S. Żeby sprawdzić po czym zagra najlepiej z tego Matrix spidif 2. Myślę że będzie dużo lepiej, ale to się okaże. 3 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego 17 minut temu, tomski napisał: R2R tak mają że słabo grają po coaxial? Niekoniecznie, zalezy pewnie od modelu. USB się często wydaje bardziej dynamiczne i konturowe na pierwszy rzut ucha. Potem wychodzi ze to dodatkowy "digital glare" na który sie początkowo łapie, a docelowo wolę coax czy i2s... Odpisz, cytując
tomski Napisano 4 marca Napisano 4 marca (edytowany) No i co nieco mogę napisać o tym Toppingu. Jak dla mnie rewelacja. Trochę na nim posłuchałem, potestowałem różne konfiguracje. I takie mam wnioski: Najlepiej gra po XLR i I2S. Po samym wbudowanym USB, gra połową swojego potencjału. AES gra trochę gorzej jak I2S, a coaxial moim zdaniem najsłabsze w nim wejście. Wiec z Matrix spidif 3 powinno to jeszcze lepiej zagrać, bo tam jest pełna izolacja I2S. A co do moich odczuć słuchowych: Słuchałem na takiej konfiguracji: Node n130 z LPS > usb > Matrix spidif 2 > I2S Topping Centaurus > XLR M6si > MA Gold 100 5g z REL 7x + zestaw słuchawkowy Copland DAC215 po line in i do Audeze LCD3. Całość na markowym średniej klasy okablowaniu. Wszystko poza REL podłączona przez kondycjoner NuPrime AC4 z kablami Isotek. Jak dla mnie całościowo zgrywa się perfekcyjnie, jestem zachwycony. Jest detalicznie, a za razem dość ciepło, bardzo muzykalnie z dobrym nasyceniem. Z dobrze kontrolowanym zróżnicowanym dołem, soczysta średnica, a góra dość szczegółowa ale naturalna lekko błyszcząca, bez jakichkolwiek wyostrzeń. Całość jest lekko miękka, bardzo przyjemna. Bez takiego konturowego technicznego grania. Scena jest szczeroka, i lekko idącą na głębokość. Z bardzo dobra lokalizacją źródeł pozornych. Oczywiście dźwięk odrywa się od kolumn i gra poza ich linią. W słuchawkach słychać taką organiczność dźwięku, fakturę, nie wiem jak to nazwać. Przy dobrym nagraniu potrafią oszukać się zmysły i masz wrażenie że instrument gra w tym samym pomieszczeniu. Kurde, mam tego Coplanda + Audeze LCD3 już 2 lata i nigdy nie miałem takich odczuć podczas sesji odsłuchowych. Tryby OS i NOS też fajna sprawa. OS daje nam jeszcze więcej naturaliści i takiego ciut bardziej technicznego grania. A NOS takie bardziej nasycone dające trochę efektu 3D (przyjemniejsze bardziej relaksujące granie). Z czym to sa dość subtelne różnice. A tryb Best, jak dla mnie dziwny i chyba najgorzej grający. Jednak R2R to jest to ❤️ Żadna DS nie dała mi tyle przyjemności z słuchania. Dużo znanych sobie kawałków, odkrywam na nowo. Porównując np do Copland DAC215 z jego wbudowanym DAC. Copland gra trochę podobnie, ale dość sucho i bez takiej magi. Ten Topping Centaurus, tak z pamięci to mi się kojarzy z graniem Chorda Hugo 2. Ale dość dawno go miałem i dość krótko, wiec tylko takie skojarzenie z pamięci. Reszta DS nawet nie podchodzi, a miałem Shanlinga na najnowszym AKM, NuPrime na AKM itp. Aż ciężko mi wyobrazić jak grają R2R z wyższej półki 🙈 Mam nadzieję że z czasem będzie możliwość przerobienia zasilania w tym Toppingu. Na zasilanie z ULPS, podobne jak w Node N130. Powinno wtedy być jeszcze lepiej. Podsumowując. Kupując tego DAC w promce na ali + DDC np. Matrix spidif 3 + kabel RiCable Hdmi. Za ok 5,5k mamy DAC który gra, jak sprzęt za 11k-16k. Polecam! Edytowano 4 marca przez tomski 1 Odpisz, cytując
MarSZ Napisano 5 marca Napisano 5 marca U mnie każdy DAC po I2S grał podobnie, Matrix spidif 2 za bardzo narzucał swoje brzmienie Odpisz, cytując
Dedal Napisano 5 marca Napisano 5 marca No ciekawe jak faktycznie gra ten topping🤔, czytałem zagraniczna recke , może coś z tego będzie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 5 marca Napisano 5 marca Dnia 4.03.2025 o 16:19, tomski napisał: No i co nieco mogę napisać o tym Toppingu. Jak dla mnie rewelacja. Trochę na nim posłuchałem, potestowałem różne konfiguracje. I takie mam wnioski: Najlepiej gra po XLR i I2S. Po samym wbudowanym USB, gra połową swojego potencjału. AES gra trochę gorzej jak I2S, a coaxial moim zdaniem najsłabsze w nim wejście. Wiec z Matrix spidif 3 powinno to jeszcze lepiej zagrać, bo tam jest pełna izolacja I2S. A co do moich odczuć słuchowych: Słuchałem na takiej konfiguracji: Node n130 z LPS > usb > Matrix spidif 2 > I2S Topping Centaurus > XLR M6si > MA Gold 100 5g z REL 7x + zestaw słuchawkowy Copland DAC215 po line in i do Audeze LCD3. Całość na markowym średniej klasy okablowaniu. Wszystko poza REL podłączona przez kondycjoner NuPrime AC4 z kablami Isotek. Jak dla mnie całościowo zgrywa się perfekcyjnie, jestem zachwycony. Jest detalicznie, a za razem dość ciepło, bardzo muzykalnie z dobrym nasyceniem. Z dobrze kontrolowanym zróżnicowanym dołem, soczysta średnica, a góra dość szczegółowa ale naturalna lekko błyszcząca, bez jakichkolwiek wyostrzeń. Całość jest lekko miękka, bardzo przyjemna. Bez takiego konturowego technicznego grania. Scena jest szczeroka, i lekko idącą na głębokość. Z bardzo dobra lokalizacją źródeł pozornych. Oczywiście dźwięk odrywa się od kolumn i gra poza ich linią. W słuchawkach słychać taką organiczność dźwięku, fakturę, nie wiem jak to nazwać. Przy dobrym nagraniu potrafią oszukać się zmysły i masz wrażenie że instrument gra w tym samym pomieszczeniu. Kurde, mam tego Coplanda + Audeze LCD3 już 2 lata i nigdy nie miałem takich odczuć podczas sesji odsłuchowych. Tryby OS i NOS też fajna sprawa. OS daje nam jeszcze więcej naturaliści i takiego ciut bardziej technicznego grania. A NOS takie bardziej nasycone dające trochę efektu 3D (przyjemniejsze bardziej relaksujące granie). Z czym to sa dość subtelne różnice. A tryb Best, jak dla mnie dziwny i chyba najgorzej grający. Jednak R2R to jest to ❤️ Żadna DS nie dała mi tyle przyjemności z słuchania. Dużo znanych sobie kawałków, odkrywam na nowo. Porównując np do Copland DAC215 z jego wbudowanym DAC. Copland gra trochę podobnie, ale dość sucho i bez takiej magi. Ten Topping Centaurus, tak z pamięci to mi się kojarzy z graniem Chorda Hugo 2. Ale dość dawno go miałem i dość krótko, wiec tylko takie skojarzenie z pamięci. Reszta DS nawet nie podchodzi, a miałem Shanlinga na najnowszym AKM, NuPrime na AKM itp. Aż ciężko mi wyobrazić jak grają R2R z wyższej półki 🙈 Mam nadzieję że z czasem będzie możliwość przerobienia zasilania w tym Toppingu. Na zasilanie z ULPS, podobne jak w Node N130. Powinno wtedy być jeszcze lepiej. Podsumowując. Kupując tego DAC w promce na ali + DDC np. Matrix spidif 3 + kabel RiCable Hdmi. Za ok 5,5k mamy DAC który gra, jak sprzęt za 11k-16k. Polecam! Jakie dac z przedzialu 11-16kzł słuchałeś? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 marca Napisano 5 marca (edytowany) Dnia 4.03.2025 o 16:19, tomski napisał: Porównując np do Copland DAC215 z jego wbudowanym DAC. Copland gra trochę podobnie, ale dość sucho i bez takiej magi. To ten Topping musi być naprawdę "wybitny", miałem dość długo Copland DAC 215 i to, że ten dac/amp gra sucho i bez magi to jest ostatnia rzecz, jaką mógłbym napisać o tym Coplandzie. Ty go używałeś w roli DAC do integry i dalej przez głośniki? Edytowano 5 marca przez DiBatonio Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 5 marca Napisano 5 marca @tomski gościu z tego filmiku o Centaurusie bardzo chwalił tego SMLS PO 100 PRO, a to koszt tylko około 300zł. Ze streamera do tego SMLS po usb a z niego do daca i2s i duża różnica na plus. To poprawa tanim kosztem, a duża gdy dołożysz dobry konwerter DDC. Najlepiej sprawdza się LAIV Harmony μDDC(850 euro) ,albo trochę tańszy Singer SU 6(tu mogę się mylić z dokładną nazwą). https://pl.aliexpress.com/item/1005004058816511.html?src=google&pdp_npi=4%40dis!PLN!355.19!355.19!!!!!%40!12000038352867012!ppc!!!&src=google&albch=shopping&acnt=708-803-3821&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl1005004058816511&ds_e_product_merchant_id=107801386&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19735245762&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiaC-BhBEEiwAjY99qNY_t8GBktZDz5nU_o8kSGzQfI_N63C5xQxp1pN9mC3GqkCfiU75lxoCPM4QAvD_BwE https://www.ebay.pl/itm/156411835700?chn=ps&norover=1&mkevt=1&mkrid=4908-166454-595607-3&mkcid=2&itemid=156411835700&targetid=2307379914843&device=c&mktype=pla&googleloc=9197683&poi=&campaignid=21444639547&mkgroupid=167019663569&rlsatarget=pla-2307379914843&abcId=9467458&merchantid=5323151825&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiaC-BhBEEiwAjY99qNpa_9WsH2m5-cPJgz3q2cd1LQbuaB_txkQNmGwu-u5wmCohAWOC9hoCYXQQAvD_BwE A tu sam film w którym on mówi, że ma tą samą drabinkę rezystorów co Holo Cyjan 2, tak bardzo chwalony. Stwierdza też , że od Cyjana 2 gra lepiej. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 5 marca Napisano 5 marca Mogę polecić Singxer SDA2. Z drugiej ręki oczywiście, ale spodziewam się że następne modele tej firmy są równie dobre. Odpisz, cytując
tomski Napisano 5 marca Napisano 5 marca 5 godzin temu, MarSZ napisał: Matrix spidif 2 za bardzo narzucał swoje brzmienie Możliwe że tak jest, ale mimo to podoba mi się jak to gra z tym Centaurus. W I2S dużo też od kabla zależy i słyszałem że w DeltaSigma, I2S aż tak roboty nie robi jak przy R2R. 1 godzinę temu, audiowit napisał: Jakie dac z przedzialu 11-16kzł słuchałeś? Chorda Hugo 2 i MF 6x dac. Z pamięci podobny poziom. Od MF bardziej muzyczne z tego co pamiętam jak on grał. 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: To ten Topping musi być naprawdę "wybitny", miałem dość długo Copland DAC 215 i to, że ten dac/amp gra sucho i bez magi to jest ostatnia rzecz, jaką mógłbym napisać o tym Coplandzie. Ty go używałeś w roli DAC do integry i dalej przez głośniki? Absolutnie Copland nie jest suchy i bez magi. To świetna hybryda z której korzystam cały czas od 1,5roku. Chodziło mi o w porównaniu do Centaurus. Podłączyłem go pod Line In i porównywałem jego coaxial vs line in. Wcześniej był to mój główny DAC jako zasilanie Audeze LCD3 i tego MF 6si. W MF6si zastąpił go teraz Centaurus po XLR, a Copland gra z Audeze LCD3 przez line in od RCA Centaurus. I taka konfiguracja zostanie u mnie na długo. Mam nawet wymienione lampy w Copland, na NOSy Philips Miniwatt SQ z 68r. Co uczyniło zmianę na spory plus. A teraz ten Topping z DDC dał jeszcze większy plus 30 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: gościu z tego filmiku o Centaurusie bardzo chwalił tego SMLS PO 100 PRO Oglądałem go jeszcze przed dostawą tego Toppinga. Miałem tego SMLS kiedyś, Matrix spidif 2 jest sporo lepszy. Ale trochę gorszy jak LAIV Harmony. Z czasem zmienię go na Spidif 3, bo tam jeszcze lepsze jest wyjście I2S. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 marca Napisano 5 marca 22 minuty temu, tomski napisał: W I2S dużo też od kabla zależy i słyszałem że w DeltaSigma, I2S aż tak roboty nie robi jak przy R2R. Interfejs i2s wcale najlepszy nie jest, miałem gdzieś tabelkę z klasyfikacją interfejsów pod względem jakości (brzmienia) i interfejs i2s nie byl na 1szym miejscu. 23 minuty temu, audiowit napisał: One są z przedziału 10kzł bez rabatu. Mówisz o LAIV Harmony? Odpisz, cytując
tomski Napisano 5 marca Napisano 5 marca 19 minut temu, DiBatonio napisał: Interfejs i2s wcale najlepszy Wszystko zależy od urządzenia implementacji. Akurat w Topping Centaurus, gra najlepiej. Sprawdziłem wszystkie wejścia. A np. w NuPrime Omnia A300, co kiedyś miałem. Po USB grał lepiej jak po I2S. A co DDC, to uważam że taki Matrix spidif 3 po I2S w zupełności wystarczy żeby to grało na 99% swojego potencjału. Kiedyś na próbę sprawdzę coś lepszego, tak z ciekawości. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 marca Napisano 5 marca 31 minut temu, tomski napisał: Wszystko zależy od urządzenia implementacji. Akurat w Topping Centaurus, gra najlepiej. Sprawdziłem wszystkie wejścia. A np. w NuPrime Omnia A300, co kiedyś miałem. Po USB grał lepiej jak po I2S. A co DDC, to uważam że taki Matrix spidif 3 po I2S w zupełności wystarczy żeby to grało na 99% swojego potencjału. Kiedyś na próbę sprawdzę coś lepszego, tak z ciekawości. Czy ten Topping ma AES/EBU ? 😉 Odpisz, cytując
tomski Napisano 5 marca Napisano 5 marca 7 minut temu, DiBatonio napisał: Czy ten Topping ma AES/EBU ? Google nie boli Po AES gra ciut gorzej jak po I2S. O czym pisałem wyżej z resztą .... Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 5 marca Napisano 5 marca Dnia 2.07.2023 o 10:03, AudioTube napisał: Co dla mnie najważniejsze w tym linku/tekście jest to, że autor 10 lat był niezadowolony, a „teraz” jest zadowolony. Uff, to dobrze. U mnie 9038 pro/dwie kości. Subwoofer - wyjście na wzmacniaczach operacyjnych. Kolumny - analogówka lampowa jak na zdjęciu. 6 typów lamp. Nie wiem czy to dobrze. Jestem zadowolony, ponieważ brzmienie jest prawie, prawie jak na Live. Żywe, organiczne, naturalne, pieruńsko szczegółowe i detaliczne. Barwa brzmienia w każdym utworze jest inna. Siedzę w bańce dźwięków, trudno jest mi wrócić do codzienności. Jestem spełniony. Też ma odwarzacz cd na analogowym czyli na lampie ecc88. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts