Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
38 minut temu, maciek72 napisał:

Będzie 5 x lepiej ?

5 to może nie, ale 3 to na pewno...żartowałem :) 

Mam taką samą jak Tomek.  Producenci idą na łatwiznę i umieszczają włącznik po stronie kabla, a więc lipa. Włącznik ma być po przeciwnej stronie kabla.

Napisano
Dnia 5.10.2023 o 11:40, MMarek napisał:

Mam taką samą jak Tomek.  Producenci idą na łatwiznę i umieszczają włącznik po stronie kabla, a więc lipa. Włącznik ma być po przeciwnej stronie kabla.

Dlaczego po przeciwnej stronie? Czemu tak ma być? Kurde nie wiedziałem o tym. To też musze zmienic listwe.

• 2 weeks later...
Napisano

Słyszę na IEM przydźwięk sieci, na wzmacniaczu słuchawkowym, kiedy jest podłączony do ładowarki. Czy listwa np. TAGA Harmony PF-400USB, poradzi sobie z tym? Podejrzewam, że nie bo zapewne wymaga aby urządzenie zasilane miało tzw. "bolec". Ładowarki impulsowe nie posiadają go.

Napisano
16 godzin temu, San Sim napisał:

Słyszę na IEM przydźwięk sieci, na wzmacniaczu słuchawkowym, kiedy jest podłączony do ładowarki. Czy listwa np. TAGA Harmony PF-400USB, poradzi sobie z tym? Podejrzewam, że nie bo zapewne wymaga aby urządzenie zasilane miało tzw. "bolec". Ładowarki impulsowe nie posiadają go.

Ale niektóre gniazda mają filtr. Wypożycz.

• 2 months later...
Napisano
Dnia 5.10.2023 o 09:29, Q21 napisał:

Spójrz na ofertę Taga Harmony, w przypadku pytań służę pomocą - https://www.q21.pl/manufacturer/taga-harmony/akcesoria-zasilajace-listwy-zasilajace

Dzień dobry,

Listwa Taga Harmony PF-600 posiada 6 gniazd, w tym 3 są filtrowane, a 3 niefiltrowane.

Mam pytanie, czy to oznacza, że 6 gniazd nadal jest antyprzepięciowych, czy tylko te 3 co są filtrowane, są antyprzepięciowe ?

Napisano
17 godzin temu, Jasiek88 napisał:

Żadne nie są antyprzepięciowe.

Dziękuję za odpowiedź. 

Jeszcze jedno pytanie, w takim razie czy można do czegoś podłączyć taką listwę (między gniazdkiem, a listwą), aby mieć zestaw również antyprzepięciowy ? Czy może lepiej kupić listwę która posiada i jedno i drugie ?

Napisano
7 minut temu, Chmarski napisał:

UPS online. Ja swojego wytargałem do kotłowni bo chłodzenie w moim nie jest ciche.

Trochę ciężko z kotłownią w bloku :) ale mam już jakiś trop, dziękuję za odpowiedź. A tak dopinając temat, są jeszcze jakieś inne rozwiązania ?

Napisano (edytowany)
30 minut temu, PanKlor napisał:

UPS który jest cichy 😉

Co prawda, to prawda :) 

Taki dostałem prezent (Taga) i nie bardzo wiem co z nim zrobić. Do tej pory miałem listwę antyprzepięciową Armac i było wszystko ok. Tagi oddawać raczej nie będę.

Mam zwrócić szczególną uwagę na konkretną firmę produkującą UPS-y ?

Edytowano przez Qba2
Napisano
Przed chwilą, Qba2 napisał:

Nie mam pojęcia. Ostatniego UPSa mialem w domu z 15 lat temu. Był o tyle fajny, że przypominał dużą (szeroką) listwę zasilającą. Służył mi do podtrzymywania kopmutera i urządzeń sieciowych. To chyba było APC. 

Napisano
24 minuty temu, PanKlor napisał:

Nie mam pojęcia. Ostatniego UPSa mialem w domu z 15 lat temu. Był o tyle fajny, że przypominał dużą (szeroką) listwę zasilającą. Służył mi do podtrzymywania kopmutera i urządzeń sieciowych. To chyba było APC. 

Dziękuję za pomoc.

Napisano
20 godzin temu, Qba2 napisał:

APC to chyba wciąż najbardziej znany producent z długą tradycją. Osobiście mam APC Back-UPS BX1200MI-FR, który zasila komputer+monitor. Polecam ten model.

Napisano

Moja listwa przeciwprzepięciowa też miała chronić, ale jej się nie udało. Nie wiem na ile UPS line interactive jest w stanie zabezpieczyć przed przepięciami. On wykorzystuje baterię do poprawy napięcia wchodzącego, ale jak będzie przepięcie to nie wiem jak się zachowa.

UPS online w pierwszej kolejności prostuje AC wchodzące z sieci energetycznej do DC, którym ładuje baterie. Następnie DC z baterii za pomocą falownika przerabia na idealne AC. Tu się nic nie prześlizgnie z sieci do sprzętu grającego.