tomek4446 Napisano 31 października 2023 Udostępnij Napisano 31 października 2023 Witam. Będąc na AVS zwróciłem uwagę na sposób ekspozycji sprzętu. Stolik który mam mi odpowiada więc skupiłem się na oświetleniu. Macie jakieś propozycje w jaki sposób podświetlić klocki , by nie dawało po oczach a jednocześnie wydobywało jego piękno. A może coś do podświetlenia gramofonu @Audio Autonomy ? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 października 2023 Udostępnij Napisano 31 października 2023 Świetny ("świetlny") temat, brakowało tu takiego 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Macie jakieś propozycje w jaki sposób podświetlić klocki , by nie dawało po oczach a jednocześnie wydobywało jego piękno. Wiesz że nie rozumiem dlaczego na rynku nie ma stolików audiofilskich z odpowiednim podświetleniem i funkcją sciemnianiania siły światła, bądź całkowitym wyłączeniu. Kombinują jak "koń pod górkę" czym tu wyróżnić się na tle konkurencji, heh.. Doczepianie led-ów nigdy nie będzie perfekcyjnie dopasowane co wkomponowanie oryginalnie w fazie produkcji. Ps: jesli mowa o efektach świetlnych to podoba mi się dioda/led "stand by" w SONY Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Świetny temat @tomek4446. Sam u siebie trochę walczyłem z podświetleniem stolika, ale niestety bez jakichś spektakularnych efektów. Szybko porzuciłem temat bo nie mogłem nic fajnego, nie kosztującego fortuny, wykombinować. P.S. Co za ramię jest zamontowane w tym Technicsie na ostatnim zdjęciu? Kolumny wyglądają jakoś znajomo, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie je mogłem widzieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 11 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Wiesz że nie rozumiem dlaczego na rynku nie ma stolików audiofilskich z odpowiednim podświetleniem i funkcją sciemnianiania siły światła, bądź całkowitym wyłączeniu. Też zauważyłem , że to nisza. Co do wmontowywania w stoliki , trochę rozumiem producentów ,bo to już personalizuje odbiorcę. Alle fakt ułatwiło by życie. Wieczorem lampki typu "gęsia szyja " wyglądają fajnie , w dzień już niekoniecznie. Znalazłem takie cóś https://www.ablosklep.com/adam-hall-stands-sled-1-ultra-usb-lampka-usb-z-wysiegnikiem-typu-gesia-szyja-i-4-diodami-led-cob-p-3120.html https://www.showmix.pl/sdc670-lampka-na-gesiej-szyi-p-525.html https://www.gear4music.pl/pl/PA-DJ-and-owietlenie/Adam-Hall-SLED-2-Ultra-4-Pin-XLR-Dual-Lampa-na-gsiej-szyi/2T1T?origin=product-ads&gclid=EAIaIQobChMIw7LVs8GiggMVVIVoCR3Z7QQDEAQYAiABEgLg-vD_BwE https://muzyczny.pl/181839_Adam-Hall-SLED1ULTRAXLR4-lampka-LED-do-miksera-XLR.html?gclid=EAIaIQobChMIw7LVs8GiggMVVIVoCR3Z7QQDEAQYAyABEgL5WPD_BwE Powiedzcie mi , jak zasilić lampkę na XLR ? Ogólnie jakoś nie widzę wtykania lampki na usb czy bnc w system. 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Co za ramię jest zamontowane w tym Technicsie na ostatnim zdjęciu? Kolumny wyglądają jakoś znajomo, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie je mogłem widzieć Ramię dziwne , choć gdzieś je już spotkałem / zdjęcie/ A kolumny firmy robiącej kabelki OePhi Transcendence 2. https://valhifi.co.uk/shop/p/oephi-transcendence-2-loudspeakers-in-oak-pair https://oephi.com/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 46 minut temu, tomek4446 napisał: Ramię dziwne , choć gdzieś je już spotkałem / zdjęcie/ Ciekawe o co chodzi z tymi wystającymi przewodami nad wkładką 🤔 46 minut temu, tomek4446 napisał: Powiedzcie mi , jak zasilić lampkę na XLR ? Musiałbyś dokupić osobno zasilacz Phantom do mikrofonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 (edytowany) 7 minut temu, Audio Autonomy napisał: Ciekawe o co chodzi z tymi wystającymi przewodami nad wkładką WI-FI ? Wygląda jak prowizoryczny uchwyt do odłożenie ramienia. Edytowano 1 listopada 2023 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Może być. Prowizorki są najtrwalsze Takie lampki są całkiem spoko: https://www.loberon.de/Moebel/Beleuchtung/Tischlampen/Klemmlampe-Augusta.html?campaign=feed/de/83312/stylefruitsde/10411151&epik=dj0yJnU9YjNuQ2tCMXkzOTJRMVNTbFFjVkEzZVhJdFEyRzJ1RWUmcD0wJm49RFlpdWJUSXM3M2RMeWFCN2NVdXk5ZyZ0PUFBQUFBR1ZDTEkw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 (edytowany) 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Wieczorem lampki typu "gęsia szyja " wyglądają fajnie , w dzień już niekoniecznie. Gęsia szyja nie podoba mi sie w ogóle. Jakiś sterczacy "patyk" za dnia. Miałem raczej na myśli led-y np. W "filorach" podtrzymujacych pomiedzy platformami skierowane wewnatrz w stronę sprzetu. Za dnia niezauważalne, nocą oświetlają. Oczywiście sprzet wciskany głębiej w platformę, dawałby różny efekt bocznych podświetleń. Kiedyś juz coś w podobny sposob podswietlałem i robiło to tzw. Woow. Ps: że tez wszystko trzeba podać "na tacy" Edytowano 1 listopada 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 5 godzin temu, Audio Autonomy napisał: Takie lampki są całkiem spoko: Popełniłem błąd , pokazałem te lampy żonie i .... mam teraz problem . O , taki https://www.loberon.de/Moebel/Beleuchtung/Stehlampen/Stehlampe-Tulsa-antiksilber.html?emcs0=35&emcs1=PDS&emcs2=&emcs3=10404 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Kiedyś juz coś w podobny sposob podswietlałem i robiło to tzw. Woow. Dla mnie ma to być coś subtelnego , generalnie gra światłocieniem . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 (edytowany) A może coś z Philips Hue? Edytowano 1 listopada 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Super temat. Oby coś z niego wynikło Kilka miesięcy temu wpadłem na chęć podświetlenia swoich sprzętów. Ponieważ nic ciekawego w sklepach nie znalazłem, to zrobiłem sobie sam, własną lampkę. Lubię vintage, więc powstało coś takiego. Niestety, nie sprawdza się. Pomimo tego ,że lampka zaopatrzona jest w żarówkę o mocy tylko 1W , to daje po oczach. Ustawienie na szafce obok wzmacniacza oświetla tylko jego bok. No i moje oczy. Teraz wieczorową porą świeci, ale ustawiona jest na blacie kominka za kolumną, więc widzę blask na ścianie, a nie na oczach Próbowałem ustawiać ją na szafce na prawo od miejsca siedzenia, ale także tu nie spełnia swojego zadania. Czekam na jakieś Wasze pomysły 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 52 minuty temu, lpomis napisał: A może coś z Philips Hue? Dzięki , żyrandol już mam 2 minuty temu, terracan1929 napisał: Lubię vintage, więc powstało coś takiego. Wygląda rewelacyjnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 23 minuty temu, terracan1929 napisał: Super temat. Oby coś z niego wynikło Kilka miesięcy temu wpadłem na chęć podświetlenia swoich sprzętów. Ponieważ nic ciekawego w sklepach nie znalazłem, to zrobiłem sobie sam, własną lampkę. Lubię vintage, więc powstało coś takiego. Niestety, nie sprawdza się. Pomimo tego ,że lampka zaopatrzona jest w żarówkę o mocy tylko 1W , to daje po oczach. Ustawienie na szafce obok wzmacniacza oświetla tylko jego bok. No i moje oczy. Teraz wieczorową porą świeci, ale ustawiona jest na blacie kominka za kolumną, więc widzę blask na ścianie, a nie na oczach Próbowałem ustawiać ją na szafce na prawo od miejsca siedzenia, ale także tu nie spełnia swojego zadania. Czekam na jakieś Wasze pomysły Heheh u mnie deko biedniej, kwestie bicia w oczy załatwia się spreyem;). Polecam na żarówkę dać czarny z większej odległości 26 minut temu, terracan1929 napisał: Super temat. Oby coś z niego wynikło Kilka miesięcy temu wpadłem na chęć podświetlenia swoich sprzętów. Ponieważ nic ciekawego w sklepach nie znalazłem, to zrobiłem sobie sam, własną lampkę. Lubię vintage, więc powstało coś takiego. Niestety, nie sprawdza się. Pomimo tego ,że lampka zaopatrzona jest w żarówkę o mocy tylko 1W , to daje po oczach. Ustawienie na szafce obok wzmacniacza oświetla tylko jego bok. No i moje oczy. Teraz wieczorową porą świeci, ale ustawiona jest na blacie kominka za kolumną, więc widzę blask na ścianie, a nie na oczach Próbowałem ustawiać ją na szafce na prawo od miejsca siedzenia, ale także tu nie spełnia swojego zadania. Czekam na jakieś Wasze pomysły Heheh u mnie deko biedniej, kwestie bicia w oczy załatwia się spreyem;). Polecam na żarówkę dać czarny z większej odległości @terracan1929 można na wzór Uniosna dać miedzianą osłonę tylko od frontu lampy, będzie ładnie wyglądała, a odbije światło na ścianę 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 25 minut temu, Wing0 napisał: dać miedzianą osłonę tylko od frontu lampy no jest to myśl Póki co, zamówiłem przedwczoraj i jutro powinienem odebrać taką żaróweczkę. Może to coś da...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
száraz fehér Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Taka lampa solna nie razi, a może dać ciekawy efekt (zdjęcie trochę wyostrza). Przy zastosowaniu np 2 sztuk już może być sporo światła w miejscu sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 @terracan1929 świetny patent! Wygląda elegancko Do regulacji natężenia światła możesz zamontować ściemniacz do żarówek. Wyregulujesz sobie to jak mocno daje po oczach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 21 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Wiesz że nie rozumiem dlaczego na rynku nie ma stolików audiofilskich z odpowiednim podświetleniem i funkcją sciemnianiania siły światła, bądź całkowitym wyłączeniu. Kombinują jak "koń pod górkę" czym tu wyróżnić się na tle konkurencji, heh.. Wiesz, że nie rozumiem, czemu by to miało służyć? Stoliki audio mają co innego za zadanie (nie ciagnij tego tematu lepiej), a nie "upiększanie" sprzętu lampkami. Od tego masz dział oświetlenia w IKEI. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Ostatecznie 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 9 godzin temu, tomek4446 napisał: Wieczorem lampki typu "gęsia szyja " wyglądają fajnie , w dzień już niekoniecznie. A może jakieś ledowe na bateryjki podczepiane na magnes lub z dwustronna taśmą samoprzylepną, mają tę zaletę, że nie będą siać zakłóceń do sieci elektrycznej. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 5 minut temu, DiBatonio napisał: Stoliki audio mają co innego za zadanie (nie ciagnij tego tematu lepiej), a nie "upiększanie" sprzętu lampkami. Nie lubię górnego oświetlenia gdy słucham muzyki. Mam boczne , ale przy zmianie płyty na drapaku lub wyszukania CD muszę odpalić żyrandol , bo nic nie widzę. Cóś by się przydało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Szukam czegoś takiego co mam w sypialni tylko w mniejszej skali. Świetny patent , świeci ,a nie razi / wiem Wojtek @lpomis nabijałem się z żyrandola , a sam .... / Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 51 minut temu, tomek4446 napisał: Nie lubię górnego oświetlenia gdy słucham muzyki. Mam boczne , ale przy zmianie płyty na drapaku lub wyszukania CD muszę odpalić żyrandol , bo nic nie widzę. Cóś by się przydało. Może takie? https://interlook.pl/product-pol-1912-FX-015A-Lampka-biurkowa-szkolna-LED-z-wyswietlaczem-nowoczesna-lampka-nocna-szkolna-lub-na-biurko.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad=1 https://janexmarket.com/pl/p/Lampka-biurkowa-z-ladowaniem-indukcyjnym-SATURN-LED-BLACK-03863-Struhm-/69972?P0076-05K-F4G&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=85b6b9d8-0541-a060-2c14-6d9fdf9bc550 Spojrz jeszcze tutaj: https://www.temu.com/pl/kuiper/n9.html?subj=googleshopping-landingpage&_bg_fs=1&_p_rfs=1&_x_ads_channel=google&_x_ads_sub_channel=shopping&_x_login_type=Google&_x_vst_scene=adg&mkt_rec=1&goods_id=601099521901089&sku_id=17592239259163&_x_ns_sku_id=17592239259163&_x_gmc_account=762730731&_x_ads_account=7293790144&_x_ads_set=20593311325&_x_ads_id=154801418060&_x_ads_creative_id=675204587254&_x_ns_source=g&_x_ns_gclid=CjwKCAjw7oeqBhBwEiwALyHLM3VO3gr9gnuAccwye1lRJ_rQX5z5anYMcd7QSPjdL3lenWB7n4-ECRoCIvcQAvD_BwE&_x_ns_placement=&_x_ns_match_type=&_x_ns_ad_position=&_x_ns_product_id=17592239259163&_x_ns_target=&_x_ns_devicemodel=&_x_ns_wbraid=CjgKCAjwy4KqBhAFEigAhO6JOoaqvmcT_X1Kv05-ghYPgjgFVBxHQrUc-znwq-_PDtrQrQKiGgJeaw&_x_ns_gbraid=0AAAAAo4mICGwWP9fz9hPSTeA8lZ-PB6dv&_x_ns_targetid=pla-2086593197731&gclid=CjwKCAjw7oeqBhBwEiwALyHLM3VO3gr9gnuAccwye1lRJ_rQX5z5anYMcd7QSPjdL3lenWB7n4-ECRoCIvcQAvD_BwE&adg_ctx=f-ef3ff8c2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 Ciekawy pomysł z dyskretnym oświetleniem audio. Zainspirowałem się tym tematem i zamawiam takie lub podobne lampki. Nie mam pojęcia, jak i czy je zastosuję, ale może coś sensownego wymyślę. https://pl.aliexpress.com/item/1005005613935100.html?spm=a2g0o.detail.1000014.96.70ec65Ao65AoGu&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40050.362094.0&scm_id=1007.40050.362094.0&scm-url=1007.40050.362094.0&pvid=9efa7c21-7490-44ed-9fff-6e730b2427c8&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.362094.0,pvid:9efa7c21-7490-44ed-9fff-6e730b2427c8,tpp_buckets:668%232846%238115%232000&isseo=y&pdp_npi=4%40dis!PLN!203.71!69.26!!!345.63!!%4021038dfc16988723072201631eeedb!12000033754171149!rec!PL!2450424613! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 4 minuty temu, MMarek napisał: Nie mam pojęcia, jak i czy je zastosuję, ale może coś sensownego wymyślę. Marek super ! Będziesz montował w obudowie Naima ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 1 listopada 2023 Udostępnij Napisano 1 listopada 2023 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Marek super ! Będziesz montował w obudowie Naima ? Nie, ponieważ zamiast oświetlać Naima, strumień świetlny "dawałby po oczach", chyba, że na wysięgniku 😀 W tej chwili pomyślałem o umiejscowieniu na żyrandolu. Ja w przeciwieństwie do Twojej mnogości sprzętu, mam łatwo, gdyż do podświetlenia są tylko trzy elementy, łącznie z kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts