Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam tam konto od ponad trzech lat. Poteżna kopalnia wiedzy na tematy związane z gramofonami , płytami i nie tylko. Wydaje mi się, że jest tam spokojniej niż na Audio. Admin trzyma wszystko żelazną ręka i nie dopuszcza do jakichkolwiek fermentów. Jest tam też gość (Cantilever) zajmujący się naprawą i renowacją wkładek, wymianą igieł itp. Bardzo przydatne.

Napisano (edytowany)

Dobrze jest też wiedzieć który patefon ma własny generator 50Hz który pozwala na regulację obrotów talerza.

Bo w sieci ( tej gniazdkowej ) nigdy nie ma równo 50 Hz a zawsze poniżej :)  czyli 49.9Hz 49.8Hz...

To tak na boku :) bo różnica 0.1 czy 0.2 Hz jest pomijalna, ale jednak to nie jest te 50Hz wg któych stroboskop określa ilość obrotów talerza.

Edytowano przez gienas
dopisek
Napisano

@Rega, @1Ender i inni koledzy którzy mają konto na winyl.net. Wczoraj o 11.00 założyłem tam konto, przyszła informacja na maila, że czeka na aktywację. Minęła ponad doba i nic 🙈. Też tak długo czekaliście? Co oni tam sprawdzają, archiwa IPN? 😂

Napisano
Dnia 5.11.2023 o 10:57, Rega napisał:

Wiem, że ma ją nasz forumowy Kolega @elektron6. Moze On zechce coś powiedzieć na jej temat

Czy kolega @elektron6 może coś napisać o wkładce Pickering XV-15? 

Mogę ją kupić z oryginalną igłą ( podobno). 

Chodzi mi o brzmienie analogowe, muzykalne ale z dobrą detalicznością. 

Napisano (edytowany)

Pickering xv-15 ogólnie bardzo dobra wkładka i ten pędzelek :( na pewno jest mocno analogowa, daje przyjemny, naturalny dźwięk choć nie należy do bardzo detalicznych. Wszystko jest na swoim miejscu, bardzo ładnie trzyma równowagę tonalną z piękna średnica. Generalnie polecam choć u mnie to było minęło:) obecnie gram na innym gramofonie z wkładka Ortofon 530. Zmiana podyktowana wymiana gramofonu.

Edytowano przez elektron6
Napisano

Dziękuję za odpowiedź. 

Ja szczerze to nawet nie wiem czy ona ( wkładka) będzie pasować do mojego gramofonu. Jeszcze za cienki jestem w te klocki. Nawet nie wiem od czego zależy dobór wkładki do gramofonu. 

Napisano (edytowany)

Wkładkę dobierany do ramienia trzeba poczytać w necie co ludziska piszą  o danej konfiguracji. Ogólnie chodzi o tłumienie rezonansów wkładka-ramię. Czy pickering jest optymalny do Twojego ramienia to nie powiem Tobie gdyż  w gramofonanach nie jestem specem:)

Edytowano przez elektron6