misiekx Napisano 5 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 Dzięki👍, ja już po lekturze tego tekstu ( taki leniwy nie jestem 😉) wczoraj wieczorem czytałem. Konto na winyl net. założyłem, czekam na aktywację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 Mam tam konto od ponad trzech lat. Poteżna kopalnia wiedzy na tematy związane z gramofonami , płytami i nie tylko. Wydaje mi się, że jest tam spokojniej niż na Audio. Admin trzyma wszystko żelazną ręka i nie dopuszcza do jakichkolwiek fermentów. Jest tam też gość (Cantilever) zajmujący się naprawą i renowacją wkładek, wymianą igieł itp. Bardzo przydatne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 5 listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 Też mam konto od kilku lat. Nie pisuję bo akurat cyfra zdominowała... Może z czasem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 18 minut temu, Rega napisał: Wydaje mi się, że jest tam spokojniej niż na Audio. tam są ludzie którzy zjedli zęby na tym temacie, można ich nazwać "vintage"w temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 5 listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 (edytowany) Dobrze jest też wiedzieć który patefon ma własny generator 50Hz który pozwala na regulację obrotów talerza. Bo w sieci ( tej gniazdkowej ) nigdy nie ma równo 50 Hz a zawsze poniżej czyli 49.9Hz 49.8Hz... To tak na boku bo różnica 0.1 czy 0.2 Hz jest pomijalna, ale jednak to nie jest te 50Hz wg któych stroboskop określa ilość obrotów talerza. Edytowano 5 listopada 2023 przez gienas dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 @Rega, @1Ender i inni koledzy którzy mają konto na winyl.net. Wczoraj o 11.00 założyłem tam konto, przyszła informacja na maila, że czeka na aktywację. Minęła ponad doba i nic 🙈. Też tak długo czekaliście? Co oni tam sprawdzają, archiwa IPN? 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Moje konto było aktywne po kilku godzinach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Moje też raczej dość szybko. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Czyli nie chcą mnie tam 🙈😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Spokojnie. Będzie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Ja czekałem kilka godzin. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Dnia 5.11.2023 o 10:57, Rega napisał: Wiem, że ma ją nasz forumowy Kolega @elektron6. Moze On zechce coś powiedzieć na jej temat Czy kolega @elektron6 może coś napisać o wkładce Pickering XV-15? Mogę ją kupić z oryginalną igłą ( podobno). Chodzi mi o brzmienie analogowe, muzykalne ale z dobrą detalicznością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 (edytowany) Pickering xv-15 ogólnie bardzo dobra wkładka i ten pędzelek na pewno jest mocno analogowa, daje przyjemny, naturalny dźwięk choć nie należy do bardzo detalicznych. Wszystko jest na swoim miejscu, bardzo ładnie trzyma równowagę tonalną z piękna średnica. Generalnie polecam choć u mnie to było minęło:) obecnie gram na innym gramofonie z wkładka Ortofon 530. Zmiana podyktowana wymiana gramofonu. Edytowano 6 listopada 2023 przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 6 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Dziękuję za odpowiedź. Ja szczerze to nawet nie wiem czy ona ( wkładka) będzie pasować do mojego gramofonu. Jeszcze za cienki jestem w te klocki. Nawet nie wiem od czego zależy dobór wkładki do gramofonu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 (edytowany) Wkładkę dobierany do ramienia trzeba poczytać w necie co ludziska piszą o danej konfiguracji. Ogólnie chodzi o tłumienie rezonansów wkładka-ramię. Czy pickering jest optymalny do Twojego ramienia to nie powiem Tobie gdyż w gramofonanach nie jestem specem:) Edytowano 6 listopada 2023 przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 (edytowany) @misiekx zwróć się do Audio Autonomy. To jest nasz forumowy spec od gramofonów. Również @Chilli., o ile wiem, bawi się gramofonami od bardzo dawna. Edytowano 7 listopada 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Dzięki Roman, już napisałem wcześniej do @Audio Autonomy, jeszcze nie odczytał a do @Chilli nie omieszkam. PS. Coś nie tak z winyl. net - jeszcze nie odpowiedzieli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 22 godziny temu, misiekx napisał: Czyli nie chcą mnie tam 🙈😂 Możesz podlinkować temat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 4 minuty temu, 1Ender napisał: Możesz podlinkować temat? tzn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 25 minut temu, 1Ender napisał: Możesz podlinkować temat? Ale dalej czekam na aktywację konta. Dlatego napisałem, że coś nie tak.... Może teczka jakaś w IPN czy coś 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 @misiekx. Jaki masz nick na winylu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Taki sam jak tutaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 47 minut temu, misiekx napisał: Sprawdź email jak rejestracja? Może poszło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 7 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2023 Jeszcze nic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 8 listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 listopada 2023 Ja obserwuję tam dwa tematy, ostatnio też nie otrzymuję powiadomień o nowych wpisach. Więc problem leży raczej po ich stronie. @misiekx Jak chcesz, to mogę wysłać PW do administracji, podać Twego maila i poprosić żeby zerknęli, co jest nie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts