Skocz do zawartości

Czy warto zainwestować w DAC do takiego zestawu stereo?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Zebyś zapamiętał. Repetitio est mater studiorum. 

Tłumacząc z łaciny: większa liczba powtórzeń powoduje, że dociera i do tych mniej lotnych. 

Nom to pomyśl jak ci ludzie od 20 lat to samo powtarzają i nie dociera to fajnie masz z tą lotnością. 

Pamiętaj jak cytujesz z neta daj cudzysłów...

Edytowano przez Wing0
Napisano
44 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał:

@Mprezi a jesteś pewien, że wolałbyś D90 Discrete niż  Centaurusa R2R, bo zdania są mocno podzielone, 

Dwa różne kierunki i oba ciekawe. Nigdy nie miałem 1-bitowego daka. Kiedyś podchodziłem do 10-letniego Meitnera, ale sprzedający się rozmyślił i skończyło się na tym, że kupiłem kolejnego R2R. A byłem Meitnera bardzo ciekaw, bo Telarc korzystał z jego przetworników przy realizacji nagrań.

Napisano
11 godzin temu, il Dottore napisał:

Guzik wiesz a się odzywasz. I po co?

Nie wnosisz tu nic pozytywnego. Zero wiedzy, zero doświadczenia. Zero. 

Są ludzie na których opinii mi naprawdę zależy. I tacy , których opinia nic nie znaczy . Zgadnij do których zaliczam Twoje zdanie ?

A po za tym taka postawa , powtarzanie tych samych słów kilkakrotnie zawsze kojarzy mi się z tchórzostwem. To taki werbalny atak , z bezpiecznej odległości .

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Gościu, zamiast agresywnego typa uspokoić to mnie się czepiasz? 

" Co Ty wiesz o agresji ? "

Wspominałem już , grzeczniej proszę się odnosić do adwersarzy.

większa liczba powtórzeń powoduje, że dociera i do tych mniej lotnych. 

Wielokrotne powtarzanie skrajnych idiotyzmów nie powoduje , że stają się prawdą.

A tak na koniec, to tak po ludzku Ci współczuje.

Napisano

Z niego taki lekarz @il Dottorejak z koziej.............Był taki jeden konfabulator i oszust, o nazwisku Czesław Śliwa. Ten niby lekarz kojarzy mi się z nim. Z tym, że ten Śliwa miał nienaganne maniery co niestety nie można powiedzieć o tym gościu nie wiadomo skąd?

Napisano
1 godzinę temu, MMarek napisał:

Z niego taki lekarz @il Dottorejak z koziej.............Był taki jeden konfabulator i oszust, o nazwisku Czesław Śliwa. Ten niby lekarz kojarzy mi się z nim. Z tym, że ten Śliwa miał nienaganne maniery co niestety nie można powiedzieć o tym gościu nie wiadomo skąd?

Ale to ty mnie opluwasz a nie ja ciebie. 😄

Coś ci się więc solidnie pomerdało, jeśli już mówimy o nienagannych manierach. 

Arbiter w tym względzie z ciebie żaden. Po co więc zabierasz głos? 

Jak mawiał prezydent Sarkozy: straciłeś okazję, by milczeć. A teraz wszyscy widzą twój poziom i jest wstyd. :) 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

To taki werbalny atak

Nie ja zacząłem. Usiłuję po prostu dostosować się do twojego poziomu, bo najwyraźniej kulturalnej mowy nie rozumiesz. To się zdarza. 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

grzeczniej proszę się odnosić

Nie zasługujesz na to. Muszę się po prostu dostosować. Z normalnymi ludźmi rozmawiam normalnie. 

Napisano

Mam takiego kolegę. Wzór kultury. Gentelman w każdym calu. Ale jak rozmawia z mechanikiem samochodowym, murarzem, glazurnikiem, to robi się z niego inny człowiek. Wyrazy na k i ch w kółko. Kiedyś przypadkiem to usłyszałem i pytam człowieka: co ty wyprawiasz? Jak ty z nim rozmawiasz? Nigdy nie słyszałem, byś tak mówił! A on: przecież ten człowiek inaczej nie zrozumie! :D 

Zatem język wypowiedzi dostosowujemy do rozmówcy! :) 

5 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie wiem czy to ważne , ale chyba Fora Ci się kończą

Nie wiem czy to ważne ale jesteś za krótki. Każdy może prześledzić dyskusję tutaj i stwierdzić nieomylnie, kto pierwszy przypuścił atak ad personam. 

Umiejętność czytania ze zrozumieniem chyba nikogo tu nie przerasta? 

Stoisz na przegranej pozycji ale i tak się (chyba z tej bezsilności) zapluwasz, negując rzeczywistość i obiektywne fakty. Po co? Czujesz się lepiej dzięki temu?

Napisano
19 godzin temu, majkel74 napisał:

Pytanie jakie zmiany zachodzą w tych kablach pomiędzy dajmy na to 650-tą i 900-tną godziną ich „wygrzewania” 😂

17 godzin temu, tomek4446 napisał:

A no taka , że na zwrot masz 14 dni , czyli 336 godzin. Resztę niech każdy sobie sam dopowie. 

Hehe, w UK jest 30 dni na zwrot (720 godzin), to i proces wygrzewania też musi trwać te 900 godzin.

Napisano

Panowie, zachęcam do powrotu do tematyki daków. Czy ktoś z obecnych miał okazję słuchać przetworników 1-bitowych w tym samym torze co D/S lub R2R? Jakiś charakterystyczny rys tego typu konstrukcji?

Przed chwilą, pairtick napisał:

Hehe, w UK jest 30 dni na zwrot (720 godzin), to i proces wygrzewania też musi trwać te 900 godzin.

Nie, to dlatego, że u Was bardziej wieje chłodem, co spowalnia proces wygrzewania sprzętu i kabli. :) 

Napisano
6 minut temu, il Dottore napisał:

Mam takiego kolegę.

" To Ty masz kolegów ? " :) / Psy /

9 minut temu, il Dottore napisał:

Zatem język wypowiedzi dostosowujemy do rozmówcy!

Tak naprawdę , bez złośliwości. Poczytaj sobie własne wypowiedzi , w obojętnie jakim wątku i tak bez emocji zadaj sobie pytanie , co mówi o mnie to co piszę i w jaki sposób się wyrażam ? Może przyjdzie jakaś refleksja.

Napisano
9 minut temu, il Dottore napisał:

Zatem język wypowiedzi dostosowujemy do rozmówcy!

Jeśli masz na myśli PW to można tak by uznać.

Jeśli mówimy o pisaniu w otwartym wątku, gdzie więcej osób dyskutuje, a Ty się dostosowujesz do jednej osoby, to niestety, ten sposób wypowiedzi trafia też do innych. Reasumując, masz wszystkich innych i ich kulturę wypowiedzi w przysłowiowych 4 literach.

No i są jeszcze czytający, którzy nie dyskutują. Oni też, na podstawie Twoich wypowiedzi wykreują swoje zdanie na Twój temat i nie będzie ich obchodziło, że "dostosowałeś swój styl wypowiedzi" do jednej osoby. 

18 minut temu, il Dottore napisał:

Mam takiego kolegę. Wzór kultury. Gentelman w każdym calu. Ale jak rozmawia z mechanikiem samochodowym, murarzem, glazurnikiem, to robi się z niego inny człowiek. Wyrazy na k i ch w kółko. Kiedyś przypadkiem to usłyszałem i pytam człowieka: co ty wyprawiasz? Jak ty z nim rozmawiasz? Nigdy nie słyszałem, byś tak mówił! A on: przecież ten człowiek inaczej nie zrozumie!

Serio? Glazurnik nie zrozumie zdania bez użycia słów na k czy ch? Gentleman może i tak, ale wzór kultury to jednak nie w każdym calu. Dla mnie to nawet jest bardzo duży znak zapytania co do jakiejkolwiek kultury, skoro zależy ona tylko od tego z kim rozmawia. 

To takie moje przemyślenia, a nie zaczepka w Twoim kierunku.

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Wielokrotne powtarzanie skrajnych idiotyzmów nie powoduje , że stają się prawdą.

Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.

Joseph Goebbels

Aczkolwiek, to ponoć nie on jest autorem.

Napisano
39 minut temu, il Dottore napisał:

Nie wiem czy to ważne ale jesteś za krótki. Każdy może prześledzić dyskusję tutaj i stwierdzić nieomylnie, kto pierwszy przypuścił atak ad personam. 

To " nieomylnie" to Twoje zdanie czy też dogmat ? :)

Po za tym śmierdzi asekuranctwem i strachem na kilometr :)

A chciałem pomóc , ech :)

Napisano
35 minut temu, Rafał S napisał:

Panowie, zachęcam do powrotu do tematyki daków. Czy ktoś z obecnych miał okazję słuchać przetworników 1-bitowych w tym samym torze co D/S lub R2R? Jakiś charakterystyczny rys tego typu konstrukcji?

Rafał, możliwe, że jak wywołam kolegę @Assassin to on sporo na ten temat opowie.

Na sąsiednim forum założył temat o tym Toppingu D90 Discrete i opisał brzmienie tego jednobitowca. Teraz wyszedł podobno lepszy choć droższy D900.

@Assassin ma obecnie uDAC od Laiva i z pewnością mógł by napisać o różnicach po między tymi dacami.

https://www.audiostereo.pl/topic/168660-topping-d90-iii-discrete-jeszcze-nie-recenzja/

Napisano
14 godzin temu, michaudio napisał:

Każdemu proponuję przetestowanie swoich świętych przekonań na ślepo... (...)

To świetnie sprowadza na ziemię przekonania o możliwościach własnych uszu.

Bawić się w takie czy inne testy zawsze można. Natomiast zauważ, że przyjmujesz tutaj pewne nieme założenie: a mianowicie, że nasza percepcja dźwięku podczas testu jest taka sama, jak przy normalnych odsłuchach. Otóż nie tylko nie da się udowodnić słuszności tego założenia, ale wręcz są przesłanki by uznać je za fałszywe. Po pierwsze: każdy test to stres redukujący naszą zdolność rozpoznawania. Ślepy test wymusza udział drugiej osoby, czyli mówimy o występie przed publicznością -nawet jeśli życzliwą i jednoosobową, to jednak publicznością. Po drugie, udział "pomocnika" w praktyce ogranicza czas trwania eksperymentu (chyba, że ktoś mieszka ze swą sekretarką). A im taki test krótszy, tym mniej miarodajny. W szczególności niemiarodajne jest poleganie na pamięci krótkoterminowej, charakteryzującej się mniejszą rozdzielczością i pojemnością niż pamięć długotrwała.

Częstym problemem eksperymentów (nie tylko w audio) jest nie dość dokładne zamodelowania badanego zjawiska czy procesu. A im dalszy od rzeczywistości jest nasz model (w tym przypadku - warunki odsłuchu tylko pozornie identyczne z normalnymi), tym mniej zaufania powinniśmy mieć do wyników. 

Napisano

Jak mawiał prezydent Sarkozy: straciłeś okazję, by milczeć. A teraz wszyscy widzą twój poziom i jest wstyd. :) 

Ten sam Sarkozy, który właśnie odsiaduje pięcioletni wyrok?

Napisano
44 minuty temu, Chmarski napisał:

Serio? Glazurnik nie zrozumie zdania bez użycia słów na k czy ch?

Też tego nie rozumiem. 

Jest na YT taki potwornie stary filmik - zapis zebrania komisji "Solidarności" w jakimś zakładzie pracy, nie pamiętam już w jakim, nieważne. 

W każdym razie - normalni robotnicy. No i język, jakim w tym nagraniu się posługują - to trzeba posłuchać! Tak wspaniałej polszczyzny tylko pozazdrościć. Styl, klarowność, zero napuszonej nowomowy z PRL. 

Ale to była stara szkoła. Dziś niestety dominuje chamstwo. Jest wszechobecne. 

Napisano
26 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Rafał, możliwe, że jak wywołam kolegę @Assassin to on sporo na ten temat opowie.

Na sąsiednim forum założył temat o tym Toppingu D90 Discrete i opisał brzmienie tego jednobitowca. Teraz wyszedł podobno lepszy choć droższy D900.

@Assassin ma obecnie uDAC od Laiva i z pewnością mógł by napisać o różnicach po między tymi dacami.

https://www.audiostereo.pl/topic/168660-topping-d90-iii-discrete-jeszcze-nie-recenzja/

Nie mogę znaleźć tematu R2R z uDac