fp74 Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Park w tygodniu (bardzo ładny) mam na końcu trasy, najpierw Jelonek, potem Mosina a potem powrót zygzakiem. Sam park to 14km i ogólnie pełno biegaczy (zwłaszcza teraz, przed biegiem Osińskiego 27.04. ludzie łapią formę), spacerowiczów, starszych osób na rowerach więc najlepiej albo z samego rana albo już po zmroku. A w weekend to obowiązkowo wypad na Borneo, a jak jest słońce i mój kompan to i dalej. Rower jak bieganie, jak wejdzie w nawyk, to już na całe życie. To ciekawe ale u mnie też jest w okolicy Jelonek i Mosina... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia Jutro u mnie temperatura 20 stopni, a więc do Ustki. Może zanurzę stopy w zimnym Bałtyku 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia (edytowany) Fakt, pogoda jutro będzie wymarzona, mamy zamiar wstać z samego rana na śpiew ptaków, przebijające się przez drzewa wschodzące słońce, takie tam klimaty:) Oby nie skończyło się na tym, że dopiero o 8 rano wstaniemy. Na marginesie, dzisiaj w swojej okolicy wypatrzyłem pierwsze dymówki (lubię ptaki :), kiedyś chciałem zostać ornitologiem). Na południu Polski (Kraków) są już od tygodnia. Piękna wiosna, chce się ży ć. Edytowano 12 kwietnia przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 kwietnia Udostępnij Napisano 13 kwietnia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Niedziela o 18:02 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:02 A ja dziś dwukrotnie wpakowałem się na lochę z małymi warchlaczkami. Jestem niemal pewien, że były to 2 różne rodzinki, bo miejsca te były od siebie oddalone o jakieś 6 km. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 18:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:50 (edytowany) Żyjesz i całyś więc albo tak szybko uciekasz albo jesteś prawdziwym twardzielem (takim jak ten czarnoskóry komandos z Predatora ) A mi na popołudniowej przejażdżce przed nosem z drzewa spadła młoda wiewiórka wielkości pięści. Jakie to śliczne maleństwo ale po chwili doszła do siebie i wgramoliła się na dobre 20m. A na porannej przejażdżce małego koziołka obudziłem, obaj mało zawału nie dostaliśmy jak prawie na siebie wpadliśmy. No i to chyba tyle z dzisiejszych przyrodniczych ciekawostek. A i pierwsza jaskółka wiosny nie czyni. Edytowano Niedziela o 18:52 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Poniedziałek o 07:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:58 (edytowany) 13 godzin temu, kaczadupa napisał: Żyjesz i całyś więc albo tak szybko uciekasz albo jesteś prawdziwym twardzielem (takim jak ten czarnoskóry komandos z Predatora ) Zauważ, że to były dziki z Trójmiasta, stanowiącego od dekad bastion liberalizmu. Widocznie udzieliły im się tutejsze poglądy i stąd większa tolerancja wobec ludzi. P.S. Ten z "Predatora" to Carl Weathers czyli Apollo Creed. Edytowano Poniedziałek o 07:59 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Poniedziałek o 08:35 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:35 35 minut temu, Rafał S napisał: Ten z "Predatora" to Carl Weathers czyli Apollo Creed. Nie, to sierżant Mac Eliot. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 15:10 Udostępnij Napisano Środa o 15:10 Dzisiaj to już wręcz lato więc kto nie jeździ ten z policji 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Środa o 16:41 Udostępnij Napisano Środa o 16:41 Wychodzi na to, że ja z policji... 😁 Starszy młody zakosił mi pompkę i pojechał do pracy. Więc umyłem mój zacny rurwór marki "Bauer" i czekam... Wyjaśnię typa wieczorem. Się dowie skubany... 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Środa o 19:48 Udostępnij Napisano Środa o 19:48 I tak cztery razy w tygodniu 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Czwartek o 12:47 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:47 Wczoraj lekko i przyjemnie poszło siedem dyszek, kapitalnie się wieczorkiem jeździło. Za chwilę pyszny obiadek i pojechali. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Czwartek o 17:13 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:13 Panowie , proszę o pilną pomoc. Kolega poprosił mnie o pomoc w zakupie roweru. Jutro mamy ten rowerek kupić , a ja dzwoniąc do kilku sklepów rowerowych już zgłupiałem. Dochodzi nawet do sytuacji , gdzie dzwoniąc do tego samego sklepu kilka razy , w zależności kto odbierze to padają różne propozycje rowerów. To teraz trochę danych. Kolega ma 65 lat , 170 cm. wzrostu / rama chyba 17" /. Rower ma służyć do jazdy w mieście , sporadycznie po lesie. Budżet 3500 - 4500 zł. Znacie coś co się sprawdzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano wczoraj o 09:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:28 16 godzin temu, tomek4446 napisał: Kolega ma 65 lat , 170 cm. wzrostu / rama chyba 17" /. Rower ma służyć do jazdy w mieście , sporadycznie po lesie. Budżet 3500 - 4500 zł. Znacie coś co się sprawdzi ? Najważniejsze to by rower miał odpowiednią ramę. Nie ważne czy 17 czy inna. Czesto te wymiary u róznych producentów są... różne. Z pomocą przychodzi zwykła miarka (może być krawiecka). Mierzymy nogę stojąc od podłogi do kroku (od wewnatrz) minus ok 2/3cm. Ten wymiar przekładamy na ramę w okolicach 2/3 długości gornej rury licząc od siodełko (wyznaczony punkt) do podłogi na której rower stoi. Obecnie mamy rowery w standardzie od 27.5 - 29" koła. Głównie chodzi o to by w przypadku awaryjnego zeskoku np. W wspomnianym lesie nie zawisnąć na rurze górnej. To podstawa moim zdaniem. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Głównie chodzi o to by w przypadku awaryjnego zeskoku np. W wspomnianym lesie nie zawisnąć na rurze górnej. W sumie to aż tak bardzo kolegi nie lubię , więc ..... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Obecnie mamy rowery w standardzie od 27.5 - 29" koła. 65 lat i do miasta, to góral na 26" i grubych oponach - wiem co mówię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu jedną z propozycji sklepów jest https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-romet-wagant-7-cs-pd41530/ mam jednak wątpliwości co wygody jazdy z tak wygiętą kierownicą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Wielkość ramy to podstawa, tak jak pisał @Chyba Miro 84. Bez przymiarki będzie ciężko. Wzrost 170cm to wg mnie już bardziej pod 19”, zwłaszcza przy jeździe rekreacyjnej. Podobne propozycje od Krossa: https://kross.pl/trans-7-0-czarny-srebrny-polysk https://kross.pl/trans-5-0-ult-ra-czarny-holo-matowy Modele z 2024 można dorwać o jakieś 5 stówek taniej. O kierownicę bym się nie martwił. Będzie wygodnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 31 minut temu, pairtick napisał: 65 lat i do miasta, to góral na 26" i grubych oponach - wiem co mówię. A takie coś https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-r-raymon-hardray-nine-6-0-pd35995/?v_Id=201963 tylko kurna kumpel uparł się na błotniki i bagażnik. Da radę zamontować w góralu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: W sumie to aż tak bardzo kolegi nie lubię , więc ..... To kolega niech bierze ramę 21" 😆 Z tym rozmiarem ram nie jest wcale tak uniwersalnie, bo inaczej to wygląda w szosowych, a inaczej w MTB, czy trekkingowych i crossowych. Inaczej dla mężczyzn i troszkę inaczej dla kobiet. Ale metoda na dwa-trzy palce od ramy jest dobra 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu Może taki rower dla kolegi, ale musiałby trochę dołożyć. https://pl.engwe.com/products/engwe-mapfour-n1-air?variant=49650987729191 Gdyby miał przerzutkę planetarną w tylnej piaście, brałbym jak dzik żołędzie Ale wtedy musiałby mieć silnik umiejscowiony centralnie lub w przednim kole. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 3 godziny temu, MMarek napisał: Może taki rower dla kolegi, ale musiałby trochę dołożyć. O kasę nie chodzi. Tylko kolega przeżywa kryzys wieku średniego , uważa , że ma taki power ,iż 20 -latkowie to mu mogą .... Proponowałem elektryka , ale nie wchodzi w rachubę. Chce kręcić . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Tylko kolega przeżywa kryzys wieku średniego , uważa , że ma taki power ,iż 20 -latkowie to mu mogą .... Proponowałem elektryka , ale nie wchodzi w rachubę. Chce kręcić . No to super w takim razie. Im pozniej wspomaganie elektrykiem, tym lepiej 💪. Wieść niesie ze "wspomagacz" podobno zmniejsza formę w dłuższym użytkowaniu (wygoda plus lenistwo). Nie wiem (jesli mowa o mnie), ale na wszelki wypadek odsuwam zakup "wspomagacza" na ile się da, chociaż przyznam że "kusi" strasznie taki zakup. Ps: gdzieś czytałem że max siła u faceta wzrasta do... ok50 roku życia 🤔 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Dobra, nie ma co gnić w domu. Do 11 ma nie padać. Poszły konie po betonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 48 minut temu, kaczadupa napisał: Dobra, nie ma co gnić w domu. Do 11 ma nie padać. Poszły konie po betonie. Tylko uważaj młodzieńcze na prostatę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts