Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, ferszcik napisał:

Poza tą jedną to same recenzje chwalące, ktoś jest w stanie podesłać przypadek gdzie recenzent niepochlebnie ocenił produkt?

A Audio-Video są często dość obiektywne testy, punktowane są też słabsze strony. Np. w bieżącym numerze polecam test monitorów w okolicach 10 tys.

W Audio z kolei to raczej analiza pasma przenoszenia, proporcji basu-średnich-wysokich ale bez wartościowania, takie bardzo bezpieczne, wręcz asekuranckie podejście do tematu.

Stryjecki w HFiM ciekawie pisze i można się czegoś o brzmieniu dowiedzieć konkretnego. Ma tendencję do przesady ale przynajmniej dobrze się to czyta.

Pacuła to takie jak dla mnie przydługie, nudne i zamącone wywody, praktycznie zawsze z bardzo entuzjastyczną konkluzją. Sprzęty które znam najczęściej grają dokładnie na odwrót w stosunku do jego wniosków.

Violet to z kolei poziom który trudno nawet skomentować. Dla mnie jego opisy są zupełnie bezwartościowe.

Napisano
33 minuty temu, majkel74 napisał:

W Audio z kolei to raczej analiza pasma przenoszenia, proporcji basu-średnich-wysokich ale bez wartościowania, takie bardzo bezpieczne, wręcz asekuranckie podejście do tematu.

A wiesz dlaczego?

To pokłosie tego forum,  kiedyś w takiej dyskusji o recenzjach podszedł temat recenzji kabli i te Audio kiedyś jeszcze popełniał. Ale to się zmieniło i jestem przekonany,  że to również wpływ tego forum i tego jak tu się do tematu kabli podchodzi.

38 minut temu, majkel74 napisał:

Pacuła to takie jak dla mnie przydługie, nudne i zamącone wywody, praktycznie zawsze z bardzo entuzjastyczną konkluzją. Sprzęty które znam najczęściej grają dokładnie na odwrót w stosunku do jego wniosków.

Violet to z kolei poziom który trudno nawet skomentować. Dla mnie jego opisy są zupełnie bezwartościowe.

To akurat prawda 😁

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

To świetnie ze też 4 lata. Jeszcze tylko jakbyś mógł zrobić zdjęcie z bliska jak wyglądają u Ciebie te gumy.

Dzieki kolego za dociekliwosc. Po obejrzeniu zdjecia @Sławomir Unknown glosniki ida do wymiany. Mozliwe, ze jeszcze wiele lat dzialalyby poprawnie, ale jednak roznica w wygladzie i jakosci tej gumy jest znaczna. Nie kupowalem nowych glosnikow po to, zeby dostac czteroletnie z wada. 

@tomek4446 @michaudio Moj zakup mozna porownac do zakupu nowego auta, ktore stalo 4 lata na magazynie i zostalo wam sprzedane dodatkowo porysowane. Kupilibyscie takie auto jako nowe? 

Napisano

Ja Kupiłem nówki opony Pirelli Cinturauto 18 245/40 tez lezaki magazynowe . Lezały sobie 2 lata w magazynie i guma juz brazowa sie robiła. Jeżdżę drugie lato na nich i jest ok bieznik nowy a guma przyczerniała.

Tu w Sapphirach ewidentnie to jakieś mechaniczne uszkodzenia, coś chyba podrapało gumę bo u mnie nic takiego nie widze gumy i membrany jak nówki zero zniszczenia

Napisano

Nie kupiłbym żadnego nowego auta, niezależnie od stanu, nie prowadzę działalności, i nie widzę potrzeby wywalania pełnej ceny za coś, co po wyjeździe za bramę dilera traci na wartości do 30%, i na dodatek jest przeładowane zawodną elektroniką, która po gwarancji sypie się jak choinka po Trzech Królach. Dziękuję, postoję.

Napisano
3 minuty temu, Sławomir Unknown napisał:

Tu w Sapphirach ewidentnie to jakieś mechaniczne uszkodzenia, coś chyba podrapało gumę bo u mnie nic takiego nie widze gumy i membrany jak nówki zero zniszczenia

Ja mam wrażenie, że tu problem z temperaturą przechowywania mógł być i się ten pokrowiec plastikowy chyba troszkę przywulkanizował do głośników. Tak mi to ze zdjęcia wygląda. 

Napisano
23 minuty temu, DiBatonio napisał:

A wiesz dlaczego?

To pokłosie tego forum,  kiedyś w takiej dyskusji o recenzjach podszedł temat recenzji kabli i te Audio kiedyś jeszcze popełniał.  😁

Wpływ forum tez na pewno, ale to tez pewnie taka strategia w stosunku do dystrybutorów, takie bezpieczne recenzje to brak skarg i zażaleń. A np. super entuzjastyczna recenzja w teście grupowym to „policzek” dla pozostałych. Wiec lepiej na chłodno analizować pasmo, pisać oględnie itd. i nie mieć problemów z reklamodawcami ;)

Napisano
2 minuty temu, Chmarski napisał:

Ja mam wrażenie, że tu problem z temperaturą przechowywania mógł być i się ten pokrowiec plastikowy chyba troszkę przywulkanizował do głośników. Tak mi to ze zdjęcia wygląda. 

Tez raczej na to stawiam. 

Napisano

Dla mnie, w miarę interesujące są testy grupowe, dają jakiś kontekst, opisy zależności w ramach badanej grupy. Opisy obsługi i pomiary techniczne też są częściowo przydatne, opisy przebiegu modułu impedancji dają, info o charakterze i wymaganiach kolumn w stosunku do wzmacniaczy. Czytając między wierszami, dokładając technikalia, i trochę doświadczenia, możemy wyłuskać coś przydatnego, wyselekcjonować wstępnie grupę sprzętu do przetestowania w domu. Recenzje nie są złe, jednak aby świadomie z nich korzystać trzeba mieć co nieco doświadczenia, i co najważniejsze, wiedzieć czego konkretnie oczekujemy.

Napisano
3 godziny temu, Chmarski napisał:

Bo mi tu nic nie gwarantuje cichego grania.

3 godziny temu, Kraft napisał:

Co ma piernik do wiatraka?

Kurna jasne , że nie gwarantuje. To była tylko taka wstawka , że słucham cicho . Fakt , może niezbyt fortunna.

3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

ale w jego schodzi z ramy okleina.

Piszesz o wadach fabrycznych, a to co innego. Ja mówiłem o tym , że w oknach drewnianych klient / z życia wzięte/ reklamuje okno drewniane , bo słoje po lewej stronie skrzydła są inne niż po prawej. :) 

Napisano
15 godzin temu, tomek4446 napisał:

Piszesz o wadach fabrycznych, a to co innego. Ja mówiłem o tym , że w oknach drewnianych klient / z życia wzięte/ reklamuje okno drewniane , bo słoje po lewej stronie skrzydła są inne niż po prawej. :) 

Jako os. lubująca się w drewnie trochę "smiechnąłem", że ktoś taki w ogóle mógł się zdecydować na drewniane okna(przecież to jest właśnie urok tego materiału; niepowtarzalność).

Napisano
15 godzin temu, tomek4446 napisał:

Ja mówiłem o tym , że w oknach drewnianych klient / z życia wzięte/ reklamuje okno drewniane , bo słoje po lewej stronie skrzydła są inne niż po prawej

A co mi tam, dorzucę słoik. Offtopic jak talala🤣

99,99%/Nl a może nawet więcej, okna drewniane/ramy/mieszkania

Nigdy, przenigdy nie widziałem okna w lakierze bezbarwnym, tylko sigmą malowane/przeważnie na biało.

Tomek, dawaj tu fotę ramy okna, gdzie słoje widać😃
Ja fotek nie zrobię, ponieważ zarobiony jestem w święto pracy. Pół Europy świętuje, Wiatraki do 17tej ciężko pracują.

Napisano
2 godziny temu, AudioTube napisał:

Tomek, dawaj tu fotę ramy okna, gdzie słoje widać😃
Ja fotek nie zrobię, ponieważ zarobiony jestem w święto pracy.

A zrobię , ale nie teraz. Adam współczuje , ale na pocieszenie , ja mimo wolnego i pięknej pogody jestem uziemiony w chałupie. Miałem operację oka i jak na razie światło powoduje ból i automatyczne zamykanie powiek. Okulary przeciwsłoneczne nie pomagają.  Nawet na cholerny balkon nie mogę wypełznąć. 

Napisano
Dnia 25.04.2024 o 07:07, jabar napisał:

Kurcze, mimo wszystko troche slabo. Membrany wykonane sa jednak z materialow, ktorych jakosc ulega pogorszeniu pod wplywem czasu np. guma. 

Kurcze, to co to za sklep...który nie jest w stanie sprzedać Pylonów w 4 lata?...:/

Chyba bym je oddał, no jeszcze pytanie za ile je kupiłeś.

Napisano
2 minuty temu, michaudio napisał:

Tomek4446 Szybkiego powrotu do zdrowia!

Dzięki.

4 minuty temu, Miras23 napisał:

Kurcze, to co to za sklep...który nie jest w stanie sprzedać Pylonów w 4 lata?.

To jeszcze nic. Mnie wcisnęli kolumny z 1966 roku ! Może powinienem oddać ....... :)