Kraft Napisano Środa o 17:40 Napisano Środa o 17:40 53 minuty temu, kaczadupa napisał: Laboratorium powinno mieć jasno określone normy, a nie - może się okazać… Ale laboratorium nie wie, np. jak ustawisz kolumny. Podbicie basu widoczne na wykresie w jednym pomieszczeniu będzie podbiciem, a w innym kompensacją niedoboru basu. Słuchane z bliskiej odległości głośniki nie będą się zgrywać, ale już z dalszej będą się zgrywać w punkt. W zależności od pomieszczenia, raz szeroka dyspersja będzie zaletą, a innym razem wadą. Można mnożyć przykłady. Odpisz, cytując
Kraft Napisano Środa o 17:50 Napisano Środa o 17:50 3 minuty temu, kaczadupa napisał: Laboratorium Bowersa wie Myślę, że przy tej skali sprzedaży i latach praktyki mają całkiem niezłe rozeznanie, jak ich kolumny grają w realnych warunkach i czy takie granie się ludziom podoba. Co jest ważne, a co można poświęcić. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Środa o 17:51 Napisano Środa o 17:51 (edytowany) 4 godziny temu, Kraft napisał: Myślę, że Amirm trochę przesadza. Też tak uważam, choć z nieco innych powodów. To są jednak budżetowe monitory i trzeba się liczyć z tym, że oprócz inżynierów sporo mieli też do powiedzenia księgowi. (Nawiasem mówiąc, wtrącają się oni również w projekty blisko 10 razy droższych paczek - patrz wywiad z przedstawicielem Dynaudio, który ujawnia okoliczności wypuszczenia na rynek Contour 20i.) Niestety cena wymusza pewne kompromisy. Amir manipuluje czytelnikiem pisząc, że można lepiej za te same, albo i mniejsze pieniądze po czym... przechodzi płynnie do porównania z ponad 2 razy droższymi Revelami. Edytowano Środa o 17:52 przez Rafał S 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Środa o 18:01 Napisano Środa o 18:01 10 minut temu, Kraft napisał: co można poświęcić. W serii 6 poświęcili to co najpiękniejsze w muzyce. Oczywiście moim zdaniem. Odpisz, cytując
Kraft Napisano Środa o 18:19 Napisano Środa o 18:19 Jak wszyscy (z małym wyjątkiem ATC). 1 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Środa o 18:29 Napisano Środa o 18:29 (edytowany) Jarek, nie irytuj się (Dali Menuet też ma średnicę, nie tylko ATC). I przecież zawsze można się podeprzeć ceną. 2kzł za monitor, który nie rozpada się w rękach i nawet wydaje efekciarskie dźwięki to w dzisiejszych czasach i tak sukces. A jeszcze jest nośny znaczek. Porównanie do Dali Menuet, Kef ls50 czy ATC SCM 7 jednak nie jest sprawiedliwe, cenowo jest sporo wyżej. No i każdy ma swoje oczekiwania. Wczoraj dzwonię do starego znajomego audiofila, który cuda słyszał i cuda u siebie miał, rozmawiamy luźno co tam w audio słychać. Pochwaliłem się, że fajne są D2R a Kolega do mnie - przecież to gra jak Altusy, obecny ProAc to lipa, konturowe granie. Stare były dobre. No i tak to jest z naszymi opiniami. Edytowano Środa o 18:34 przez kaczadupa Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Środa o 18:49 Napisano Środa o 18:49 10 minut temu, kaczadupa napisał: Pochwaliłem się, że fajne są D2R a Kolega do mnie - przecież to gra jak Altusy, obecny ProAc to lipa, konturowe granie. Stare były dobre. No i tak to jest z naszymi opiniami. Aha 😆 Ja znam opinie, że Response D2 są bardziej audiofilskie niż D2R, które grają ździebko jaśniej, co przekłada się pewno na odbiór innych zakresów w tym średnicy. Może stąd porównanie kolegi do Altusów, ja D2R nie słyszałem i nawet mnie nie kusi. Tymczasem grzeję słuchawkowca, bo dziś orgietka na słuchafony 😉 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Środa o 18:51 Napisano Środa o 18:51 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Tymczasem grzeję słuchawkowca, bo dziś orgietka na słuchafony 😉 Audeze? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Środa o 19:06 Napisano Środa o 19:06 Dziś Hifimany Arya Organic z wyj .2xXLR (dual mono). 😉 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Środa o 19:16 Napisano Środa o 19:16 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Myślę, że przy tej skali sprzedaży i latach praktyki mają całkiem niezłe rozeznanie Albo i nie. W końcu mają dość spore kłopoty finansowe. Sound United przez 9 miesięcy 2024 roku (w sektorze audio) wygenerowało stratę na poziomie 31,3 miliona dolarów. A o problemach samego Bowersa było już głośno w 2016. Poczytałem sobie dziś trochę i ogólnie mają dość burzliwą historię. W ciągu ostatnich 10 lat Bowers miał 5 różnych właścicieli! Coś jednak nie idzie jak powinno. Źródło: https://www.channelnews.com.au/former-sound-united-business-could-be-discontinued-next-year-after-falling-revenues-no-buyer-and-losses-claims-new-director/ Edytowano Środa o 19:16 przez lpomis Odpisz, cytując
Kraft Napisano Środa o 19:28 Napisano Środa o 19:28 Czyli to firma autoramentu Rolls-Royca, Bentleya i Jaguara:). Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Firmom audio juz od dawna nie idzie. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 28 minut temu, audiowit napisał: Firmom audio juz od dawna nie idzie. I wcale mnie to nie dziwi, powiem szczerze. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu A mnie trochę tak. Bylejakość jest coraz bardziej powszechna i promowana. Rowniez na forach audio.... Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu NIech podniosa ceny, klienci sie zleca. To moze tak jak z autami elektrycznymi bylo, byl boom na nie, bo firmy byly zobligowane takie kupowac. Firmy kupily i sprzedaz spadla. Cos podobnego ze sprzetem jest ( choc to pewnie nie jedyny powod), ceny ida w gore a klientow albo coraz mniej ( bo np. mlodzi sie nie interesuja) albo wola wydac kase na cos innego lub tanszego - co tez bardzo dobrze sie spisuje. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 13 minut temu, audiowit napisał: Bylejakość jest coraz bardziej powszechna i promowana. Rowniez na forach audio.... Mnie zawsze dziwi, jak ludzie się chwalą, że kupili na Ali podrobione kable. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu A ja uwazam, że za obecny stan rzeczy odpowiadają i producenci i klienci. No i trendy swiatowe czyli szybko i bylejak. Przed chwilą, Rafał S napisał: Mnie zawsze dziwi, jak ludzie się chwalą, że kupili na Ali podrobione kable. Dla mnie to zwykly obciach. A z drugiej strony gdyby ceny ttych oryg kabli byly bardziej dostepne moze nie byloby tego problemu. Wszyscy wiemy, ze mozna taniej Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Moze dla Ciebie byle jak, dla innych jednak jest wystarczajaco dobrze. Tansze sie beda lepiej sprzedawac. Bo chyba mniej ludzi ma ochote wydawac kila tysiecy na sprzet, jesli moga miec taniej i tez dobrze, albo wystarcza im mp3 na ich telefonie z tanimi sluchawkami z Aldi. A te kable z Ali tez z miedzi ? Jesli tak to gdzie problem? A, chyba ze tylko gdy na kablu widnieje odpowiednie logo miedz z ktorego jest zrobiony nabiera odpowiednicjh wlasciwosci. Edytowano 6 godzin temu przez Artur Brol Odpisz, cytując
audiowit Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Nie Artur. To tak jak z kupieniem podrobionej torebki znanej marki. Obciach straszny. A mozna kupić torebkę marki mniej znanej/drogiej, a tansza i pożadną. To jest kradzież. Edytowano 6 godzin temu przez audiowit 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu To ze to jest kradziez to sie zgodze. Obciach, moze tez, jesli chodzi o torebke. Przy kablach, zaden obciach. Leza sobie w domu u kogos i nikt ich nie widzi. A i dzialaja tak jak oryginalne. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu I to jest wlaśnie postawa promujaca bylejakość. To, ze Tobie sie cos wydaje nie znaczy, ze tak jest. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 41 minut temu, Artur Brol napisał: NIech podniosa ceny, klienci sie zleca. Przełom 2018/2019 to chyba były ostatnie dobre ceny. 39 minut temu, Rafał S napisał: Mnie zawsze dziwi, jak ludzie się chwalą, że kupili na Ali podrobione kable. To powinno się spotkać z bezwzględnym ostracyzmem. 41 minut temu, audiowit napisał: A z drugiej strony gdyby ceny ttych oryg kabli byly bardziej dostepne moze nie byloby tego problemu. Ja mam QED, to w czym jest problem? Odpisz, cytując
Recommended Posts