Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ja mam uczulenie na słowo „konfiguracja” szczególnie gdy zgodnie z zapewnieniami ma być „dziecinnie prosta” ;)

Pole manewru dotyczy jak rozumiem trzech zmiennych: położenia suba, poziomu i odcięcia. Te dwie ostatnie rzeczy powinien producent rekomendować jeśli chodzi o jego głośniki. 

Napisano
3 minuty temu, majkel74 napisał:

Pole manewru dotyczy jak rozumiem trzech zmiennych: położenia suba, poziomu i odcięcia. 

Jeszcze są dwa przebiegi stromości krzywej, czyli symulacja zwrotnicy zszywającej suba z frontami. 

Napisano
38 minut temu, Kraft napisał:

Jeszcze nie. Zmieniłem laptopa i jak sobie pomyślę o tych wszystkich instalacjach i konfiguracjach... to mi się nie chce;).

A może warto? Ja też bardzo długo walczyłem z ustawieniem suba , żeby grało to tak, że nie słychać gdzie kończą grać kolumy a zaczyna sub i dopiero dzięki umikowi udało mi się uzyskać zadowalający MNIE efekt. Ta pogrubiona krzywa to moje PMC z subem. Do ideału daleko ale skoro tak dobre monitory jak dali mają w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu dość spore podbicie na basie, to i ja przestałem walczyć z moimi kolumnami 🙂.

Zrzut ekranu 2025-09-09.png

Napisano
3 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Ta pogrubiona krzywa to moje PMC z subem. 

Bardzo fajna krzywa. Mocny bas, w miarę równy środek z lekko podniesionym głównym pasmem wokali, potem klasyczny dołek BBC, żeby nieco odsunąć scenę, dyskretne niższe soprany (obszar sybilantów) i na końcu wzmocnienie samej góry dla dodania blasku i powietrza. Lubię taką charakterystykę ze słabszym przełomem średnicy i wysokich, chociaż np. Adam wolałby pewnie ten fragment podciągnąć o kilka decybeli. ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

chociaż np. Adam wolałby pewnie ten fragment podciągnąć o kilka decybeli. ;) 

Dynaudio, Harbeth i Spendor raczej będą bardzo równo prowadzone na przejściu. Jednak nie skreślam żadnego głośnika po samych wykresach, uszy i własny pokój najważniejsze.