MariuszZ Napisano Sobota o 21:40 Udostępnij Napisano Sobota o 21:40 2 minuty temu, Kraft napisał: Czy to oznacza, że Tomek postąpił racjonalnie kupując kolumny podstawkowe schodzące do 45Hz Nie wiem co Bartek odpowie, ale dorzucę do przemyśleń. Mam mod, ten pierwszy osiowy cokolwiek to znaczy na 50 Hz i głupi kupilem rela T5i liczac, że będą cuda wianki. Nie da się np. z Heresami osiągnąć tego co mi dają Bifrosty ze strojonym BR na 41 Hz. Kompromisy. Heresy OZ plus Rel OZ i ok. 10 Hz wyskoczę do przodu z zejsciem, ale nie bez podbicia amplitudy dB SPL w tym zakresie. Krótko pisząc mam z subem i Heresy to samo co bez suba z Bifrostami. Jedyna różnica to efektywność kolumn. Trzywatowym wzmakiem z Heresy można wiecej i mocniej zagrać, lepiej jest eksponowany górny zakres bo jedwab to nie tytan i to słychać. Na razie kombinuję bo jeszcze się z relem poznajemy 😉 Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Sobota o 21:46 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 21:46 (edytowany) 6 minut temu, MariuszZ napisał: Na razie kombinuję bo jeszcze się z relem poznajemy A wiesz , że to ciut nie koszerne ? Nie wiem co się z ludziskami dzieje ? Do kogo bym nie zagadał , to właśnie kupił suba do stereo. Edytowano Sobota o 21:48 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Sobota o 21:57 Udostępnij Napisano Sobota o 21:57 10 minut temu, tomek4446 napisał: wiesz , że to ciut nie koszerne ? Wiem. Nie wiem jak się wycofać 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 22:01 Udostępnij Napisano Sobota o 22:01 Pomogę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Sobota o 22:04 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:04 1 minutę temu, Dedal napisał: Pomogę Ustaw się w kolejce @MariuszZ a jak żeś ty tego suba podłączył ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Sobota o 22:04 Udostępnij Napisano Sobota o 22:04 Marek! Daj się nacieszyć 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano Sobota o 22:10 Udostępnij Napisano Sobota o 22:10 20 minut temu, tomek4446 napisał: Nie wiem co się z ludziskami dzieje ? Do kogo bym nie zagadał , to właśnie kupił suba do stereo. O przepraszam, ja nie kupiłem i nie mam takiego zamiaru Przy okazji zapytam. Ile m2 ma Twój pokój? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Sobota o 22:16 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:16 5 minut temu, MMarek napisał: Ile m2 ma Twój pokój? Mój 23 m2 , Mariusza , nie wiem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 22:19 Udostępnij Napisano Sobota o 22:19 Z 14 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Sobota o 22:20 Udostępnij Napisano Sobota o 22:20 34 minuty temu, MariuszZ napisał: Mam mod, ten pierwszy osiowy cokolwiek to znaczy na 50 Hz i głupi kupilem rela T5i liczac, że będą cuda wianki. Tu te cuda na screen`ie. Pokombinuję jeszcze kilka dni licząc, że cuda wianki sie pojawią 13 minut temu, tomek4446 napisał: jak żeś ty tego suba podłączył ? W kilku lokacjach. Na razie na pół gwizdka do jednej kolumny i speakon`em do Rela ale mam w planie normalnie do dwóch kanałów i jeszcze złączem LFE czy jakoś tak. Dam znać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano Sobota o 22:28 Udostępnij Napisano Sobota o 22:28 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Pokombinuję jeszcze kilka dni licząc, że cuda wianki sie pojawią Znając Twoją dociekliwość i wiedzę w tym temacie, jestem pewien, że to tylko kwestia czasu jak się pojawią 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Sobota o 22:45 Udostępnij Napisano Sobota o 22:45 15 minut temu, MariuszZ napisał: Tu te cuda na screen`ie. Pokombinuję jeszcze kilka dni licząc, że cuda wianki sie pojawią W kilku lokacjach. Na razie na pół gwizdka do jednej kolumny i speakon`em do Rela ale mam w planie normalnie do dwóch kanałów i jeszcze złączem LFE czy jakoś tak. Dam znać Mariusz, nie rozumiem. Masz w miarę wyrownany przebieg. Zielona linia to sub ( dobrze rozumiem?) Czyli tym Relem podbileś sobie pasmo do 90hz, potegujac jeszcze mod. Po co? Jedyny plus jaki widzę to mniejszy spadek przy malo istotnych <45hz. Przecież ten sub wprowadził Ci tylko balagan w pasmie przenoszenia. A pewnie są jeszcze inne artefakty jak to bywa z dodatkowym źrodlem dźwieku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Sobota o 23:06 Udostępnij Napisano Sobota o 23:06 8 minut temu, audiowit napisał: Mariusz, nie rozumiem Ja też nie rozumiem. Na dziś po jednym? dniu i kilku ustawieniach zakładam, że będzie sporo więcej jazdy. Z subem schodzę niżej ok 10Hz patrząc "bezwzglednie". W tym samym czasie podbijam ok 5dB mod czyt. rezonans pomieszczenia. Zyskuję niewiele pasma, które czuję np. słuchając Zimmera Diune w kilku "akapitach". Plus taki, że ten Rel naprawdę świetnie się spina z kolumnami. Jest "kik" i jest w czasie. Nic jak na mój słuch się nie rozjeżdża w czasie. Jest zysk na basie, ale nie jest więcej niż miałem/mam jak podłączę się z Bifrostami. Problem taki, że Bifrosty ciche są bo efektywność marna i żeby zagrały trzeba więcej niż 3 W z lampy. Dobre do cichego słuchania są upraszczając. Pokombinuję jeszcze i dam znać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, MariuszZ napisał: Z subem schodzę niżej ok 10Hz patrząc "bezwzglednie". Przekręceniem gałki BASS we wzmacniaczu dałoby się, być może, uzyskać podobny rezultat. Ale ja też eksperymentuję z subem i też wydaje mi się, że to dobry kierunek. Tylko mam większe pomieszczenie. U mnie pierwszy mod wypada koło 32 Hz. Edytowano 19 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Uprzedzam,ze nie znam się na REW i akustyce. Przytoczę tylko moje doswiadczenie. Przestawiłem kolumny w inne miejsce w salonie na podstawie kalkulatora. Miały być w zasadzie do TV i trochę do sluchania. Wiedzialem, że pokoju odsluchowegp z tego nie będzie. Kolumny Elac 247.3 z górnym i dolnym BR. Zmierzyłem Umikiem i pojawiła się mniejsza górka aniżeli ta obok TV. Mam zatyczki ze styropianu i żeby zmnieszyć górkę w basie zatkałem górny BR. Górka oczywiście zmniejszyła się, ale ważniejsze,że pasmo startuje teraz od 32hz a nie 40hz. To było moje największe zaskoczenie. Co do amatorskich pomiarów Umik-1 uważam, że jest to świetne narzędzie z bardzo dobrym programem dla amatorów i bardzo pomocne do ustawienia kolumn. Wszyscy tutaj mierzący widzą różnicę w pomiarze po przestawieniu Umika nawet o 20cm w prawo, lewo, góra czy dół. Można zalożyć, że w takim razie każdy ma jakiś punkt referencyjny i to jest najważniesze. Słyszę zmianę 1db w paśmie w słuchawkach w EQ Roon i w samochodzie z wyrównananym pasmem, ale nie dórówna to wrażeniom z Elaków. P.S. To nieprofesjonalne wnioski i nie mają z poważną nauka nic wspólnego. Podpinam pomiary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: Przekręceniem gałki BASS we wzmacniaczu dałoby się, być może, uzyskać podobny rezultat Możliwe, ale różnica taka, że Heresy byłyby pod presją "gałki" i nie obyloby się bez zniekształceń liniowych, a tak grają swoje a bas jest "dodany" subem bez żadnego stresu ze strony Heresy. Przekłada się takie rozwiązanie na mniejsze zniekształcenia w tym podbitym zakresie. Czuć, że w tym wydaniu jest nieco inaczej niż po zastosowaniu EQ co robiłem wykorzystując możliwości Eversolo. Różnica to nie jakaś przepaść więc będę jeszcze kombinował bo efekt patrząc na koszt jest jeszcze niezadowalający. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 18 minut temu, MariuszZ napisał: efekt patrząc na koszt jest jeszcze niezadowalający. A jakich wodotrysków oczekiwałeś? Czasem przy dużych kosztach, uzyskuje się bardzo minimalny postęp. Może lepszym rozwiązaniem byłąby mocniejsza lampa dobrej jakości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 1 minutę temu, Rega napisał: A jakich wodotrysków oczekiwałeś? Czasem przy dużych kosztach, uzyskuje się bardzo minimalny postęp. Może lepszym rozwiązaniem byłąby mocniejsza lampa dobrej jakości? A może kolumny? Edytowano 16 godzin temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) Może kolumny. Np jakieś schodzące do 18 Hz😋. PS. A ja mam jakąś dziwną przypadłość, polegającą na tym, że słyszę różnicę pomiędzy basem z kolumn i basem z suba. I nie chodzi o to czy jeden lepszy od drugiego, ale jakis inny. Który lepszy - nie mnie oceniać. Bo, jak wiadomo, co jednemu odpowiada, innemu będzie przeszkadzało. Edytowano 15 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 3 minuty temu, Rega napisał: Może kolumny. Np jakieś schodzące do 18 Hz Roman nie wiem czy śledzisz temat. Niewiele dadzą kolumny niżej schodzące bo pomieszczenie nie pozwoli zejść niżej niż pierwszy osiowy mod pomieszczenia bez kosztów ubocznych tzn. podbijając go bardziej i w ten sztuczny sposób przesuwając granicę dolnego pasma w stronę niższych częstotliwości. Trochę nakręciłem się tematem suba po udostępnieniu mi przez @KrólKiczuswoich pomiarów. U Sebastiana zysk jest spektakularny. Szczena mi opadła jak zobaczyłem 😎 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 14 minut temu, Rega napisał: Może kolumny. Np jakieś schodzące do 18 Hz😋. PS. A ja mam jakąś dziwną przypadłość, polegającą na tym, że słyszę różnicę pomiędzy basem z kolumn i basem z suba. I nie chodzi o to czy jeden lepszy od drugiego, ale jakis inny. Który lepszy - nie mnie oceniać. Bo, jak wiadomo, co jednemu odpowiada, innemu będzie przeszkadzało. Mam to samo... z tym że nie uważam, że to dziwna przypadłość. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 3 minuty temu, MariuszZ napisał: Trochę nakręciłem się tematem suba po udostępnieniu mi przez @KrólKiczuswoich pomiarów. U Sebastiana zysk jest spektakularny. Szczena mi opadła jak zobaczyłem 😎 Tylko że u mnie monitory nie schodzą pewnie tak nisko jak Twoje Herezje. Po drugie. Z tym zyskiem to trochę mi się udało. Zanim zacząłem zabawy z umikiem, ustawiałem suba "na ucho". Zapewne nie wszystko gra idealnie ale ja z efektu włączenia suba do systemu jestem bardzo zadowolony. Raz, że uzyskałem niższe zejścia, dwa - wypełnienie i lekkie ocieplenie dźwięku. A po trzecie, co jest dla mnie dość dziwne i niespodziewane, poprawiła się też sama scena. Ale o tym wspominał też kiedyś Jarek @Kraft. Co do samego basu z subwoofera, o którym pisał Roman @Rega. Ja nie słyszę w którym miejscu "kończy" się bas z monitorów a gdzie zaczyna się ten z Rela. Może jestem za mało wprawionym słuchaczem a może ten bas po prostu fajnie zszywa się z resztą pasma. Także Mariuszu, nie poddawaj się, testuj, kręć gałkami a myślę, że powinieneś być zadowolony 😉. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu @MariuszZNo, tak pomieszczenie i jego mody. Problem dość powszechny. Niewiele można poradzić. Chyba że dość dużymi nakładami finansowymi. Przykłądem pomieszczenie naszego nieodżałowanego Kolegi Halika. U mnie np ze wzmacniacza PP o mocy 2 x 28, w sumie nie jakiegoś najwyższych lotów, uzyskałem bas o częstotliwości na poziomie tranzystora. O wiele niższy niż z SE o mocy 2x9. Być może decydują tu TFK. Jakościowo też bez zastrzeżeń. Nie oznacza to, ze liczy się tylko bas. W innych aspektach lepiej jest z SE. Np pięknie rozbudowane średnie częstotliwości. I nie są są to teoretyczne rozważania. Wiesz czym dysponuję i używam. Na pewno sprzęt nie jest topowy, ale do porównań jest wystarczający. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 21 minut temu, MariuszZ napisał: Trochę nakręciłem się tematem suba po udostępnieniu mi przez @KrólKiczuswoich pomiarów. U Sebastiana zysk jest spektakularny. Szczena mi opadła jak zobaczyłem 😎 Taki sam efekt jak się posłucha 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) 40 minut temu, MariuszZ napisał: U Sebastiana zysk jest spektakularny. Szczena mi opadła jak zobaczyłem 😎 No, ja nie zobaczyłem wykresów. Opieram się na tym co usłyszałem. Może trzeba widzieć wykres , aby zaliczyc opad szczeny😋. Osobiście dam sobie spokój z oglądaniem wykresów i pozostanę przy wrażeniach słuchowych, bo bardziej interesuje mnie to co słyszę niż to co widze. Przynajmniej w audio. 17 minut temu, soberowy napisał: Taki sam efekt jak się posłucha Wiele zależy od tego co jest podłączone na końcach kabli głośnikowych😋 Edytowano 15 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts