Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

11 minut temu, Rega napisał:

No, ja nie zobaczyłem wykresów. Opieram się na tym co usłyszałem. Może trzeba widzieć wykres , aby zaliczyc opad szczeny😋. Osobiście dam sobie spokój z oglądaniem wykresów i pozostanę przy wrażeniach słuchowych, bo bardziej interesuje mnie to co słyszę niż to co widze. Przynajmniej w audio. 

Wiele zależy od tego co jest podłączone na końcach kabli głośnikowych😋

18Hz xD

1 godzinę temu, Rega napisał:

No, ja nie zobaczyłem wykresów.

Sebastain upoważnił mnie wczesniej do publikowania jeżeli miałoby to wnieść coś pożytecznego do dyskusji nt. subów.

Mam nadzieję, że nie zmienił zdania ;) Poniżej pomiar u @KrólKiczu 

Jak widać bas wchodzi jak nóż w masło w zakres infradżwięków poniżej 20Hz ;) 

Sub Seba.jpg

7 minut temu, Rega napisał:

Mnie chodzi o to ze wykresy MNIE zupełnie nie interesują. Co nie znaczy, ze jeśli komuś na nich zalezy to nie ma ich uwzględniać. 

No nie zrozumiałem. Myślałem, że wykres jest ciekawostką, nie czymś na czym komuś ma zależeć czy co ma  uwzględniać. Wykres dB SPL opisuje w graficzny sposób to co słyszymy. Czasami słowa to za mało i warto wspomóc grafiką. Stąd na wykładach różnego rodzaju rzutniki, prezentacje w Power Poincie itp. ;) 

Pozdrawiam. M

6 minut temu, MariuszZ napisał:

No nie zrozumiałem. Myślałem, że wykres jest ciekawostką, nie czymś na czym komuś ma zależeć czy uwzględniać. Wykres dB SPL opisuje w graficzny sposób to co słyszymy.

To sugestia do płynnego przejścia w temat kabli.

18 minut temu, Rega napisał:

Nie wierzysz?

Oczywiście,  że wierzę.  Sam gonię króliczka.

Edytowano przez wtsz

10 minut temu, wtsz napisał:

Sam gonię króliczka

Z tą pogonią za króliczkiem trzeba uważać, aby nie zapędzić się w tzw kozi róg. Przy coraz większych nakładach, efekty bywają niewspółmiernie niskie. Oczywiście jesli komuś zależy na wyśrubowanych efektach końcowych, zarówno słyszalnych jak i widocznych na wykresach, to żaden problem. Bo np dlaczego ktoś ma nieużywać suba skoro same kolumny nie zapewniają oczekiwań. Parafrazując tytuł jednego z utworów muzycznych - ,,każdemu wolno kochać,, to co mu odpowiada. 

Edytowano przez Rega

4 minuty temu, Rega napisał:

Z tą pogonią za króliczkiem trzeba uważać, aby nie zapędzić się w tzw kozi róg.

Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Gorzej ze  zrozumieniem naszych eksperymentow u płci pieknej. 

W większości to i tak pieniądze wyrzucone  w błoto. 

Edytowano przez wtsz

Kurczę , jak patrzę na mojego suba ? No , może nie jest tak ładny jak wasze, ale za to większy :) 

Kiedyś już go podłączałem , efekt był średni , podłączałem z kalibracją DL / DDRC-24 /. Może jeszcze raz go podłączę , choć nie bardzo mogę się przełamać.

@KrólKiczu Seba , jak patrzę na Twój wykres , to miej świadomość , że ta Twoja forsa co poszła na kurs Painta , nie poszła na marne. Dzieło sztuki normalnie :)  

IMG_E0610.JPG

IMG_0847.JPG

42 minuty temu, MariuszZ napisał:

Zapomniałem odpisać. Mam "lampę" dobrej jakości. Nie przesadzę używając słowa "rewelacyjną" 😉

Potwierdzam. Miałem okazję gościć tę lampę z jej właścicielem w moim mieszkaniu. Po podłączeniu do B&W blok trząsł się i drgał. Dobrze, że w klatce mieszka większość seniorów, ponieważ w innym przypadku, jakiś zdenerwowany młodzian mógłby załomotać do drzwi trzymając w ręku kij bejsbolowy :) 

SP 2.jpg

5 minut temu, Kraft napisał:

Eee, niska półka;)

Słuchałem , i będę bronił jak niepodległości .... :) 

A że nisko ? Cieszmy się , że w ogóle jest na zdjęciu. @MMarek nie po to dał równowartość rocznego budżetu NATO na kolumny , by coś mu zakłócało plan. :) 

15 minut temu, Kraft napisał:

ale i tak gra dobrze. 

Sam. Czy podłączyłeś jakieś kolumny ? :) 

6 minut temu, Kraft napisał:

Nawet trzy pary. 

Czekam z poważną zabawą na dokończenie aranżacji akustycznej. Mam nadzieję, że jeszcze tylko z tydzień.

Całe szczęście, że juz czwartych nie będzie, i nie dlatego, że te ostatnie jakieś wyjatkowe :) 

Sam wiesz, że to nie takie proste i wymaga oprócz kasy tzw. weny twórczej.

Edytowano przez MMarek