Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

31 minut temu, KrólKiczu napisał:

Większych zmian w akustyce nie zrobię bo pokój, w którym stoi "syste

Nigdy nie mow nigdy.

32 minuty temu, KrólKiczu napisał:

REWem bo wbrew opiniom niektórych użytkowników, nie jest to program, do którego obsługi potrzebny jest doktorat. 

Można na nim zrobić w dzisiejszych czasach. 

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Zapytałem o sufit z uwagi na ten film od minuty 27-28, tj. czy faktycznie adoptowanie sufitu nie daje nam tyle zysków co boki i tył.

Moim zdaniem warto się sufitem zająć. Czy jest ważniejszy od bocznych odbić, to nie wiem. Z jednej strony jest przeważnie dalej niż ściany boczne, ale z drugiej fale odbijają się od niego pod ostrzejszym kątem (czyli mocniej). 

Ja sobie zafundowałem coś takiego i uważam, że jest poprawa.

IMG_0381.jpeg.551bf214e4975493a4cd78c447859f4b.jpeg.0e886e9b511dc9729f484d782bf37dad.jpeg

Edytowano przez Kraft

10 minut temu, Kraft napisał:

Moim zdaniem warto się sufitem zająć. Czy jest ważniejszy od bocznych odbić, to nie wiem. Z jednej strony jest przeważnie dalej niż ściany boczne, ale z drugiej fale odbijają się od niego pod ostrzejszym kątem (czyli mocniej). 

Ja sobie zafundowałem coś takiego i uważam, że jest poprawa.

IMG_0381.jpeg.551bf214e4975493a4cd78c447859f4b.jpeg.0e886e9b511dc9729f484d782bf37dad.jpeg

:)

jeszcze jakiś rok i Kraft kable zacznie slyszeć.

1 minutę temu, Kraft napisał:

Może poprawia się patrząc na wykres częstotliwościowy, fazowy, a nie na pogłos.

Czyli nikt nigdy o to nie pytał? 

1 minutę temu, Kraft napisał:

Może poprawia się patrząc na wykres częstotliwościowy, fazowy, a nie na pogłos.

Czyli nikt nigdy o to nie pytał? 

3 minuty temu, audiowit napisał:

A moze poglos fali o dlugosci 230cm i dłuższej ciężko zmierzyć :)

Oczywiscie mowa o pomieszczeniu mieszkalnym

Dlatego jako laik pytam na podstawie których pomiarów walczy się z problemami z najniższym basem. 

3 minuty temu, audiowit napisał:

A moze poglos fali o dlugosci 230cm i dłuższej ciężko zmierzyć :)

Oczywiscie mowa o pomieszczeniu mieszkalnym

Dlatego jako laik pytam na podstawie których pomiarów walczy się z problemami z najniższym basem. 

42 minuty temu, Kraft napisał:

Mierzenie pogłosu na basie jest sprawą dyskusyjną. Bartek, z tego co widziałem, mierzy od 125 Hz w górę.

Skąd ten wniosek?

Po wykresach z paneli PT80 chyba.

O ile mi wiadomo mierzył u kolegi Halika niżej niż 125Hz, skoro tam był problem w okolicach 40Hz.

26 minut temu, audiowit napisał:

A moze poglos fali o dlugosci 230cm i dłuższej ciężko zmierzyć

Witek, 230cm to długość fali dla f=150Hz, dlaczego miałoby by być problemem pomiar dla takiej częstotliwości? 

Seba ale czas poglosu to inny parametr niż energia.

15 minut temu, DiBatonio napisał:

O ile mi wiadomo mierzył u kolegi Halika niżej niż 125Hz, skoro tam był problem w okolicach 40Hz.

Witek, 230cm to długość fali dla f=150Hz, dlaczego miałoby by być problemem pomiar dla takiej częstotliwości? 

Panowie, mylicie pojęcia.

Zadajcie te pytania Bartkowi. Ja nie czuję się zeby to tlumaczyć. Nie jestem z zawodu akustykiem. 

Edytowano przez audiowit

Jacek, Tobie odpowiem tak. Bardziej prawdopodobne jest to, ze przy fali ponizej 150hz zmierzysz czas poglosu jej harmonicznej. Wiec wynik bedzie przeklamany. Wazna jest tu kubatura pomieszczenia. Rozmawiamy o pomieszczeniu mieszkalnym.

Seba, nie walczy sie z czasem poglosu ponizej 150hz. Mozna walczyc z częstotliwosciami rezonansowymi lub precyzyjniej z wygaszeniem ich energii.

Czizas, mam nadzieję ze jasno napisalem.

8 minut temu, audiowit napisał:

Jacek, Tobie odpowiem tak. Bardziej prawdopodobne jest to, ze przy fali ponizej 150hz zmierzysz czas poglosu jej harmonicznej. Wiec wynik bedzie przeklamany. Wazna jest tu kubatura pomieszczenia. Rozmawiamy o pomieszczeniu mieszkalnym.

Na ASR forum czytałem,  że w malych pomieszczeniach  nie ms sensu mierzyć RT60.  

5 minut temu, audiowit napisał:

Jacek, Tobie odpowiem tak. Bardziej prawdopodobne jest to, ze przy fali ponizej 150hz zmierzysz czas poglosu jej harmonicznej.

6 minut temu, audiowit napisał:

Mozna walczyc z częstotliwosciami rezonansowymi lub precyzyjniej z wygaszeniem ich energii.

Witek o tym właśnie mówię o ewentualnej  częstotliwości rezonansowej pomieszczenia, nie mówiłem o pogłosie.

Pogłos interesuje innych, ja pytałem właśnie o wygaszanie konkretnych zakresów częstotliwości, jeśli te są wzbudzane przez pomieszczenie. Teraz zależy na jakiej częstotliwości wypada pierwszy mod pomieszczenia, a później wiadomo, że jego wielokrotność dla danego pomieszczenia zazwyczaj będzie również się pojawiać i wtedy może wypaść też na 150Hz i więcej. 

Zatem może lepiej przywołać @Bartek Chojnacki, bo my to sobie możemy poteoretyzować 😉

4 godziny temu, KrólKiczu napisał:

Niestety, zielonego pojęcia nie mam co można zrobić (poza DSP), żeby pozbyć się tej doliny.

U mnie jest podobnie. Nie jest to jakiś dramat i tak jak napisałeś nie ma co szat drzeć z tego powodu. 

Muzyka ma grać dla nas, a nie my dla niej burzyć ściany żeby bębenek czy inny trąbek miał "wypłaszczone"  w jakiejś oktawie brzmienie 😉

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Najlepszy ruch jaki zrobiles 👍

Bez przesady:)

Ważniejsze są jednak ściany przednia i tylna. Ale jak się chce iść dalej…

Zrobiłem ten kawałek sufitu testowo. Myślę, że docelowo podwoję tę powierzchnię. 

Edytowano przez Kraft

Nie!

Sufit jest tak samo ważny, jak każda inna powierzchnia (patrz rys.)

Ale najczęściej jest zaniedbywany.

Najskuteczniej działa, kiedy jest zaadoptowany powiedzmy od linii kolumn do miejsca nad słuchaczem.

Jak ktoś chce może ubrać cały.

IMG_0108.jpeg

Edytowano przez DiBatonio