MariuszZ Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Macie coś do wyjaśnienia to sobie wyjaśnijcie używając PMa. Nikogo nie interesują Wasze zaloty i wzajemne uszczypliwości. Koniec offtopowania tutaj. Za kolejny post nie na temat tutaj będzie ban. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 19:39 Udostępnij Napisano Piątek o 19:39 4 godziny temu, kaczadupa napisał: Cinema Round Premium Wziąłeś białe? Jak wyglądają? Można nimi pokryć ścianę za głową i nie wstydzić się przed gośćmi? Jeśli ich char-ka pochłaniania jest uczciwie podana, to też rozważyłbym wzięcie 8-ki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Piątek o 19:54 Udostępnij Napisano Piątek o 19:54 9 minut temu, Rafał S napisał: Wziąłeś białe? Jak wyglądają? Można nimi pokryć ścianę za głową i nie wstydzić się przed gośćmi? Jeśli ich char-ka pochłaniania jest uczciwie podana, to też rozważyłbym wzięcie 8-ki. Rafał, a może zapytać Bartka Chojnackiego, On będzie raczej wiedział 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 20:22 Udostępnij Napisano Piątek o 20:22 Przed chwilą, Rafał S napisał: Wziąłeś białe? Jak wyglądają? Można nimi pokryć ścianę za głową i nie wstydzić się przed gośćmi? Jeśli ich char-ka pochłaniania jest uczciwie podana, to też rozważyłbym wzięcie 8-ki. Mam szare. Czy dodają uroku w pokoju? Dla mnie żadne ustroje tego nie robią. Nawet te z reklam z fejsa różnych zachodnich firm, jakie się teraz pojawiają, ultra nowoczesne itd. Kwestia odpowiedniego doboru kolorów, rozmiaru w stosunku do kubatury pokoju, żeby to jakoś weszło ocznie w pokój. Wykonanie jest OK. Nie wiem jaki odcień bieli ma ten biały Cinema. Do białej ściany brałbym biały kolor. Szary w sztucznym - ciepłym oświetleniu wpada w beżowy/ ciepły a w naturalnym świetle w dzień bardziej w typowo szary ale nadal nie idzie w zimny niebieski ( i dobrze). Pokrycie tych pianek to nie jest taka fajna, solidna faktura materiału jak na Twoich ustrojach. Tu jest taki bardziej „kosmaty” i delikatny jak bibuła materiał). Wybrałem ustroje od tego producenta bo mam mały pokój i nie chciałem, żeby ustroje odstawały na 10-15 cm od ściany. W jakim zakresie działają w moim pokoju jeszcze nie wiem. Nie mam jeszcze wszystkiego już ostatecznie rozwieszonego na ścianach, muszę mieć najpierw standy pod monitory wyższe niż obecnie. Każdy wie jak i gdzie warto sprawdzić ustroje, w necie jest pełno informacji, symulacji i objaśnień. Podstawy zna każdy z tego forum. Każdy sobie z tym poradzi. Powiem tak, najpierw wstawiłem do pokoju te 8 paneli Cinema, słyszę że jest czytelniej, że mniej dzwoni, jest poprawa ale efekt z nóg nie zwala. Wstawiam DC3 na ściany boczne, efekt jakby rozjaśnienia i przewietrzenia, w sumie fajnie kontruje efekt jaki wniosły pianki, jest przyjemniej ale nic nowego, znałem już te efekty z dawnych ustrojów, warto ale kopara nie opadła. I wczoraj wstawiam te 6 VicPattern, na nich wyżej niż do tej pory mogę pokryć ściany tymi Cinema i jest mega skok w brzmieniu systemu. Poważnie, jest bardzo duży przeskok jakiego jeszcze w swoim pokoju nie miałem. Od razu dzisiaj dokupiłem trzy kolejne VicPattern i te Rafał każdemu najbardziej polecam. Moim zdaniem najlepszy stosunek poprawy brzmienia (zysku w moim pokoju) do wydanej kasy. Jak pisałem wczoraj, nie chcę się jakoś podniecać ale dodanie tych ostatnich 6 ustrojów mną pozamiatało. Możliwe, że również dzięki temu, iż mogłem pokryć wyżej ściany ale stawiam, że idealnie trafiły w konkretny problem akustyczny pokoju. Oczywiście nadal nie było to ustawione optymalnie ale te ostatnie 6 ustrojów to był strzał w dziesiątkę. Te, niestety najdroższe, najbardziej polecam. 5 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Piątek o 20:33 Udostępnij Napisano Piątek o 20:33 W jakiś problem akustyczny pokoju owszem, ale pierwszego modu, czy podstawowego raczej nie, może którąś z jego wielokrotności tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 20:38 Udostępnij Napisano Piątek o 20:38 @kaczadupa Adam, dzięki za szczegółową relację. VicPattern najbardziej mi pasują wizualnie, za to charakterystyka pochłaniania raczej ta z Cinema. No i VicPattern pakowane po 3, co mi nijak nie leży, bo potrzebowałbym albo 8 (sam tył), albo 2 (przód), albo 10 (przód i tył), choć to ostanie już ryzykowne (wolałbym 2 rodzaje na przód i tył + trzeci - DC3 - na sufit). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 20:45 Udostępnij Napisano Piątek o 20:45 Rafał, liczyć Cię nikt na forum uczyć nie musi, spokojnie ogarniesz temat a dla takich jak ja, są gotowe kalkulatory. Warto się przełamać i działać, pewnie są dema i można wypożyczyć. Producentów jest wielu, każdy znajdzie coś dla siebie. Jak ktoś lubi i ma odpowiednie umiejętności, może sam zrobić ustroje, będzie większa satysfakcja. … ale najważniejsze, niech każdy sam decyduje czy chce powalczyć z akustyką czy nie, jednak jak już się wydało kawał grosza na zabawki to kuna trzeba poświęcić pokój 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Piątek o 21:18 Udostępnij Napisano Piątek o 21:18 @Rafał S są sprzedawane na sztuki https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-pochlaniajacy-absorber-vicoustic-wavewood-ultra-lite-white-15137925958 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 23:03 Udostępnij Napisano Piątek o 23:03 2 godziny temu, kaczadupa napisał: jak już się wydało kawał grosza na zabawki to kuna trzeba poświęcić pokój Decyzja "czy" już podjęta. Teraz pozostaje kwestia "jak" i "kiedy". Wolałbym całą akcję przeprowadzić wiosną lub latem, żeby móc bezpiecznie wysuszyć na balkonie pomalowane DC3, a po przyklejeniu dobrze przewietrzyć mieszkanie. Żeby choć kilka stopni więcej było... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Sobota o 23:23 Udostępnij Napisano Sobota o 23:23 Dnia 14.02.2025 o 21:22, kaczadupa napisał: I wczoraj wstawiam te 6 VicPattern, na nich wyżej niż do tej pory mogę pokryć ściany tymi Cinema Tego zdanie (później jeszcze powtórzonego) nie rozumiem. Chodzi o to, że dałeś VicPattern i bezpośrednio nad nimi Cinema? Czy też o to, że dzięki charakterystyce VicPattern mogłeś zmieścić w pokoju więcej Cinema bez efektu przygłuszenia sopranów (większa redukcja pogłosu przy zachowaniu równowagi tonalnej)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 23:45 Udostępnij Napisano Sobota o 23:45 (edytowany) Jak już miałem te ostatnie ustroje, na których najbardziej mi zależało, mogłem utworzyć trzeci rząd (stały na sobie) i na samej górze były właśnie Cinema. DC3 były ustawione dalej (nie w tych trzech rzędach) od miejsca odsłuchu aż za moje plecy po bokach w środkowym rzędzie - patrząc na te trzy rzędy ustrojów między mną a głośnikami. Tak z grubsza. Jak dojadą w przyszłym tygodniu dodatkowe trzy kostki tych VicPattern sprawdzę tylko je. A DC3 pewnie ostatecznie "wskoczą" na sufit chociaż z tego co mówią akustycy, sufit nie jest tak istotny jak boki, tył i przód. I od tych miejsc powinno się zaczynać a nie od sufitu. Ja im wierzę. A tak na marginesie to trochę tych kostek trzeba, żeby to robiło robotę, nawet na tak małym metrażu. Spokojnie mógłbym podwoić obecną ilość ale za co wtedy kupię Bowersy? Edytowano Sobota o 23:48 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 09:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:33 (edytowany) Dnia 14.02.2025 o 21:22, kaczadupa napisał: Mam szare. Czy dodają uroku w pokoju? Dla mnie żadne ustroje tego nie robią. Nawet te z reklam z fejsa różnych zachodnich firm, jakie się teraz pojawiają, ultra nowoczesne itd. Kwestia odpowiedniego doboru kolorów, rozmiaru w stosunku do kubatury pokoju, żeby to jakoś weszło ocznie w pokój. Wykonanie jest OK. Nie wiem jaki odcień bieli ma ten biały Cinema. Do białej ściany brałbym biały kolor. Szary w sztucznym - ciepłym oświetleniu wpada w beżowy/ ciepły a w naturalnym świetle w dzień bardziej w typowo szary ale nadal nie idzie w zimny niebieski ( i dobrze). Pokrycie tych pianek to nie jest taka fajna, solidna faktura materiału jak na Twoich ustrojach. Tu jest taki bardziej „kosmaty” i delikatny jak bibuła materiał). Czy piankę akustyczna można pokryć tkaniną akustyczną? Edytowano Niedziela o 09:33 przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Niedziela o 09:36 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 09:36 2 minuty temu, wtsz napisał: Czy piankę akustyczna można pokryć tkaniną akustyczną? Proponuję najpierw zastanowić się nad pojęciem " tkanina akustyczna". Pachnie jak dla mnie marketingiem na kilometr . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 09:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:48 9 minut temu, tomek4446 napisał: Proponuję najpierw zastanowić się nad pojęciem " tkanina akustyczna". Pachnie jak dla mnie marketingiem na kilometr . Jak zwał to zwał, przynajmniej nieźle wygląda, jeżeli nie jest zabudowana. Proponowano mi Pet cos tam, s nie chciałbym mieć wełny w mieszkaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 09:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:53 13 minut temu, tomek4446 napisał: Proponuję najpierw zastanowić się nad pojęciem " tkanina akustyczna". Pachnie jak dla mnie marketingiem na kilometr . Oj tam, przecież to też ma związek z audio a pod tym słowem kryje się wszystko. 16 minut temu, wtsz napisał: Czy piankę akustyczna można pokryć tkaniną akustyczną? Edytowano 6 minut Nie znam się na tkaninach. Kupiłem gotowce. To co pokrywa piankę w moich ustrojach jest dla mnie dziwne, mam wrażenie, że samymi oczami bym to rozerwał, gdybym tylko wczuł się w rolę rycerza Jedi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 09:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:58 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Nie znam się na tkaninach. Kupiłem gotowce. To co pokrywa piankę w moich ustrojach jest dla mnie dziwne, mam wrażenie, że samymi oczami bym to rozerwał, gdybym tylko wczuł się w rolę rycerza Jedi. To jest natryskiwane, zapewne przypomina zamsz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 10:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:00 Przed chwilą, wtsz napisał: zamsz. Tak, można tak powiedzieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 10:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:00 5 minut temu, kaczadupa napisał: Oj tam, przecież to też ma związek z audio a pod tym słowem kryje się wszystko. Musi być hajendowe, to jest warunek sine qua non. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 10:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:05 Nie wiem czy już Hi Endowe bo jednak jeszcze nie ta cena ale u mnie zysk w jakości tego co słyszę jest większy jak wydanie 45 kzł na dzielony wzmacniacz czy inne integry za 30 kzł. Wydać ok. 7kzł a dostać więcej jak po wydaniu 30-45kzł na wzmacniacz - to zamyka dyskusję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 10:14 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:14 (edytowany) 9 minut temu, kaczadupa napisał: Nie wiem czy już Hi Endowe Tutaj odniosłem sie do tkaniny 😀. 9 minut temu, kaczadupa napisał: zysk w jakości tego co słyszę jest większy jak wydanie 45 kzł na dzielony Wierzę, mam całkiem niezłą odpowiedź częstotliwościową i gram bez filtrów. Nie ma porównania. Warto było przestawic salon do góry nogami. Chciałbym jednak wrócić do mojego pytania ... Edytowano Niedziela o 10:15 przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 10:22 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:22 Można. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 10:37 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:37 14 minut temu, Kraft napisał: Można. Uprzejmie dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Niedziela o 13:24 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 13:24 3 godziny temu, wtsz napisał: To jest natryskiwane, zapewne przypomina zamsz. Szkoda , że piszesz teraz , bo tydzień temu wywaliłem dwa kawałki 120 x 60 cm. akustycznej , hi endowej , natryskiwanej , przypominającej zamsz tkaniny do śmietnika. To ta co to ją miałem w dyfuzorach. Dostałem taką radę od akustyka. Kup cokolwiek , dmuchnij , jak przepuszcza powietrze ,to masz Pan to ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano Niedziela o 14:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:19 50 minut temu, tomek4446 napisał: Szkoda , że piszesz teraz , bo tydzień temu wywaliłem dwa kawałki 120 x 60 cm. akustycznej , hi endowej , natryskiwanej , przypominającej zamsz tkaniny do śmietnika. To ta co to ją miałem w dyfuzorach. Dostałem taką radę od akustyka. Kup cokolwiek , dmuchnij , jak przepuszcza powietrze ,to masz Pan to ! Takie życie, czyli może to być każdy materiał. Zastanawialem się nad zasłonami akustycznymi xD, zrezygnowalem. Charakterystyka pianki podobna jest bardziej do wełny czy gabki z materaca czyvto jedna cholera? Sorry, nie chce mi sie szukać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Niedziela o 14:38 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:38 Miał ktoś doczynienia z takim panelem ? Chodzi mi o wrażenia organoleptyczne, akustyczne również bo wykres wygląda obiecująco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts