Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

11 minut temu, rajdek napisał:

Wstawianie mobilnego absorbera w wolnej przestrzeni gdzie mam 3,5m do ściany bocznej nie przekonuje mnie w żaden sposób.

Ty mówisz o panelu, a ja o parawanie, czy ekranie akustycznym. Te są większe, szersze i wyższe.

Poczekaj, może pokażę. 😉

https://asound.pl/pro-felt-s-3/

Tu masz wszystkie w jednym miejscu :

https://asound.pl/akustyka-pomieszczen/parawany-akustyczne/

Zapytaj, może da się zamówić, a jak się nie sprawdzi oddać.

Chyba, że będzie to pod indywidualne zamówienie/projekt to ze zwrotem może być problem.

Tylko ja cały czas w tej dyskusji  miałem na myśli takie właśnie, a Ty pewno panele 100x50 😉

Edytowano przez DiBatonio

19 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Jeśli masz kłopot z czytelnością sceny, może warto zadbać o pierwsze odbicia. Albo wysunąć kanapę do przodu i słuchać w "bliskim" polu, redukując wpływ pierwszych odbić

Z wysunięciem sweet spota do przodu/średnio bliskie pole, to może być bardzo korzystne posunięcie.
Sebastian, dodam od siebie, ponieważ sprawdziłem u siostry w 5 na 7 mtr salonie, że kiedy zbliżyliśmy do siebie kolumny z około 3 na max 2 mtr i mniej agresywnie na uszy, to obojgu nam opadły szczęki. W tym konkretnym przypadku to Xavian Perla. Od kilku lat kolumny tak właśnie stoją i siostra zadowolona, ponieważ priorytetem dla niej jest wrażenie „naturalnej” wielkości źródeł pozornych. Każdy driver inaczej „sypie”. 
Warto popróbować.

@rajdek namawiam Cię, byś nie dogracał salonu. To na co patrzysz, ma lub może mieć wpływ na to jak odbierasz brzmienie/wrażenie. 

Jednocześnie gorąco namawiam do wypożyczenia ze sklepu/kolegi kilku paneli z wełny  i gdy żona na zakupy/koleżanka, poszurał kolumnami i sweet spotem. Choć prostym/lekkim stołkiem.