Skocz do zawartości

gramofon na prezent

Recommended Posts

43 minuty temu, Highlander_now napisał:

Szkoda starych płyt.

Co prawda ten AT jest w cenie łożyska do talerza , a do ceny wkładki trzeba by jeszcze dopłacić , ale ....

Chyba się starzeje i staje się bardziej tolerancyjny :) 

2 godziny temu, bumas napisał:

dla osoby, która okazjonalnie chce posłuchać swoich starych płyt

Czy ten obdarowany ma jakiekolwiek pojęcie o audio wykraczające po za smartfona, czy głośnik bluetooth ?

Czy miał kiedyś gramofon , czy to ten pierwszy raz ? :) 

Ma grać , czy służyć za mebel ?

Do czego ma być podłączony , jakim audio ta osoba już dysponuje ?

Jak odpowiesz , to postaram się wydać wyrok ;) 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Co prawda ten AT jest w cenie łożyska do talerza , a do ceny wkładki trzeba by jeszcze dopłacić , ale ....

Chyba się starzeje i staje się bardziej tolerancyjny :) 

Czy ten obdarowany ma jakiekolwiek pojęcie o audio wykraczające po za smartfona, czy głośnik bluetooth ?

Czy miał kiedyś gramofon , czy to ten pierwszy raz ? :) 

Ma grać , czy służyć za mebel ?

Do czego ma być podłączony , jakim audio ta osoba już dysponuje ?

Jak odpowiesz , to postaram się wydać wyrok ;) 

osoba starsza, która ma włączyć i odsłuchać
pierwsze zetknięcie z takim sprzętem

35 minut temu, Q21 napisał:

Cześć :) Jeśli dla osoby początkującej, to automat faktycznie może być bardzo dobrym wyborem. Poza AudioTechnicą rozważyłbym na pewno droższego, ale bardzo lubianego i często wybieranego właśnie na start Denona DP-300F :) 

tez tak uwazam 

lepsze to niz szrot vintage po "przegladzie" 

• 2 months later...

??????

Mam taki szrot po przeglądzie. Drapak ma ponad 30 lat. Wygląda jak nowy. I przeżyje kolejne 30 lat. A ile pogra współczesna konstrukcja? 

Jestem za ekologią i zakup gramofonu w pełni sprawnego po pełnym serwisie z epoki, to dobry krok w tym kierunku. Moim zdaniem - Kupowanie nowego gramofonu za 1000 zł jest bezsensu. 

Edytowano przez 1Ender

Absolutnie nie odradzam, natomiast pytanie czy Twoja dziewczyna wie ile kosztują winyle? W wieku 16 lat budżet raczej ograniczony … :)

jesli jednak to już przemyślany zakup, to polecam tę Audiotechnikę, którą kupiliśmy koledze w prezencie:

https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/audio-technica-at-lpw50pb.html

obdarowany był i jest bardzo zadowolony z tego gramofonu.

1 godzinę temu, majkel74 napisał:

Twoja dziewczyna wie ile kosztują winyle? W wieku 16 lat budżet raczej ograniczony … :)

Tak dla ścisłości to prezent dla córki brata 😉, a płyt maja trochę "z dawnych czasów". Niestety nie jestem w stanie przewidzieć czy podejdzie czy chwilowy kaprys (z nastolatkami już tak jest) ale na chwilę obecna raczej zakup przemyślany.

Szczerze to też myślałem o tym AT-LPW50PB.

Brat "nie siedzi" w gramofonach i chciał jakieś namiary na nówki.

Moim zdaniem nowa rega planar model 1.

Z tego co wiem jest to bezpieczny wybór, a i nie wymaga jakiejś ultra wiedzy związanej z ustawieniami. Wygląda b.dobrze - nie tylko nastolatkom przypadnie do gustu.

5 godzin temu, 1Ender napisał:

A ile pogra współczesna konstrukcja? 

Znajdą się takie nowe (budżetowe) które rokują na możliwość pracy przez lata. Wystarczy "rzucić okiem" na te, które od lat są na rynku i jakoś nie chcą się psuć. Pozostaje tylko kwestia profilu dźwiękowego, czy będzie pasował?

6 godzin temu, Palmos napisał:

@Q21 A moglibyście podać kilka propozycji na prezent do 2000 Pln? Dla młodej dziewczyny 16 lat która dopiero zaczyna przygodę z winylami? Warunek: nowy z preampem i kolor czarny (najlepiej połysk). Może być manual. 

Rega Planar 1 Plus chociażby jest fajną opcją :) ATH też można rozważać, inne granie. Bardziej techniczne, ostrzejsze. Rega jak to Rega, naturalna, gęstsza. Ale Rega w macie, nie połysku :/ Fajny jest też T1 Phono od Pro-Jecta :) 

Dzięki za typy. Regę też miałem na myśli. Tą AT ma mój kolega tylko teraz już z lepszą wkładką i zewnetrzym preampem.

Prześlę bratu i skrobnę coś od siebie do niego

Jeszcze gdzieś mi się obiło o uszy o tym Torensie:

https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/thorens-td-204.html?color=1804&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwpes86adigMVyxCiAx28XBapEAQYASABEgIm7vD_BwE

1 godzinę temu, Palmos napisał:

z napędem pośrednim-pasekowym raczej nie.

4 godziny temu, Q21 napisał:

ATH też można rozważać, inne granie. Bardziej techniczne,

wiesz ze wszystko zależy od wkładki a nie od gramofonu jako takiego😏

Pozdr.

Pisanie o gramofonie, że gra tak czy inaczej można porównać do opisywania samochodu, iż ten lepiej przyspiesza od zera, a tamten przy wyższych prędkościach, wyższych obrotach, itp. bez wspominania jakie są w tych samochodach silniki. Gdy piszemy o gramofonie to koniecznym jest napisanie jaką ma dokładnie wkładkę, bo to jej parametry decydują o "brzmieniu gramofonu". Warto też wspomnieć o ramieniu tegoż gramofonu, ale nie o gramofonie jako takim. Pozostałe elementy gramofonu jedyne co wnoszą do dźwięku to hałas, większy lub mniejszy.