Wtgs74 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Witam Forumowiczów, Dojrzałem mentalnie i finansowo do "słuchania lepiej" . Obecne, grające od 20 lat kolumny to Celestion F30. Grają z Yamahą RX-A1010. Spektrum słuchanej muzyki jest dość szerokie od hard rocka do popu, a od czasu do czasu nie pogardzę bluesem ani klasyką. Jazzu nie słucham. Ostatnio na półce zagościł gramofon i zaczęło się zastanawianie, co by tu polepszyć. Skończyło się na odsłuchach kilku kolumn, np Monitor audio silver 500, Polk r700, B&W 603, ale to wciąż nie było efektu wow jak ich słuchałem. To co się spodobało moim uszom (i co ważne uszom i oczom Żony) to Audiovector QR3 i QR5 oraz Elac Vela 407.2. I tu pojawia się pytanie, Audiovector czy Vela? Co ma większy potencjał, czego ewentualnie unikać? Niestety nie znalazłem możliwości aby posłuchać razem jednych i drugich kolumn. A może w podobnej charakterystyce dźwiękowej polecicie coś innego? Przy Audiovectorze jest jeszcze pytanie o model - starszy QR5 (tego słuchałem) czy zmodernizowany QR5 SE? Cena tego ostatniego już mi się mocno nie podoba i jest na absolutnie górnej granicy przyzwoitości i moich możliwości. Zostałem już uświadomiony, że mój wzmacniacz nie jest szczytem marzeń i pewnie skończy się na jego wymianie. Z góry dziękuję za komentarze. Może coś mi to pomoże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowany) 21 minut temu, Wtgs74 napisał: Witam Forumowiczów, Dojrzałem mentalnie i finansowo do "słuchania lepiej" . Obecne, grające od 20 lat kolumny to Celestion F30. Grają z Yamahą RX-A1010. Spektrum słuchanej muzyki jest dość szerokie od hard rocka do popu, a od czasu do czasu nie pogardzę bluesem ani klasyką. Jazzu nie słucham. Ostatnio na półce zagościł gramofon i zaczęło się zastanawianie, co by tu polepszyć. Skończyło się na odsłuchach kilku kolumn, np Monitor audio silver 500, Polk r700, B&W 603, ale to wciąż nie było efektu wow jak ich słuchałem. To co się spodobało moim uszom (i co ważne uszom i oczom Żony) to Audiovector QR3 i QR5 oraz Elac Vela 407.2. I tu pojawia się pytanie, Audiovector czy Vela? Co ma większy potencjał, czego ewentualnie unikać? Niestety nie znalazłem możliwości aby posłuchać razem jednych i drugich kolumn. A może w podobnej charakterystyce dźwiękowej polecicie coś innego? Przy Audiovectorze jest jeszcze pytanie o model - starszy QR5 (tego słuchałem) czy zmodernizowany QR5 SE? Cena tego ostatniego już mi się mocno nie podoba i jest na absolutnie górnej granicy przyzwoitości i moich możliwości. Zostałem już uświadomiony, że mój wzmacniacz nie jest szczytem marzeń i pewnie skończy się na jego wymianie. Z góry dziękuję za komentarze. Może coś mi to pomoże. Zależy czego oczekujesz. Wstęga audiovector dla mnie gra dość suchą i szorstką górą. Bas z kolei jest punktowy i sprężysty. Elac Vela według mnie wysokie tony ma dużo bardziej gęste, dźwięczne i lepiej różnicowane. Z kolei dół pasma jest bardziej poluzowany względem audiovector, co może się podobać, ale nie musi. W ilu m2 ma to grać? Edytowano 22 godziny temu przez McKarmi 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wtgs74 Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu Salon ma 26 m2 jest częściowo otwarty przechodząc w pozostałą część domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Cześć Co do brzmienia nie mam już zbytnio co dopisać, ale mogę się wypowiedzieć w kwestii QR5 SE - wszystko zalezy od różnicy cenowej względem poprzedniej serii. W razie czego zapraszam, przygotujemy fajną wycenę Dodam też, że Audiovectory można dość mocno odmienić wzmacniaczem. Z taką Regą Elicit MK5 to już będą całkiem inne paczki pod kątem brzmienia Elaci się mniej zmieniają moim zdaniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts