kaczadupa Napisano 24 listopada Udostępnij Napisano 24 listopada Znaczy góra w nowym Elaku jest na tyle mocno podana, że równoważy mocny, ciepły bas czy jeszcze coś innego ma miejsce? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 listopada Udostępnij Napisano 24 listopada 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Znaczy góra w nowym Elaku jest na tyle mocno podana, że równoważy mocny, ciepły bas czy jeszcze coś innego ma miejsce? Wg mnie bas z Elaców vela 403 nie jest jakiś wyjątkowo mocny i cieply. Te kolumny schodzą po prostu niżej niż ATC SCM7 i tyle. Zresztą wydaje mi się, że generalnie bas poniżej 50-60 Hz nie będzie aż tak sprężysty jak ten powyżej tego zakresu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano 24 listopada Udostępnij Napisano 24 listopada 42 minuty temu, KrólKiczu napisał: Wg mnie bas z Elaców vela 403 nie jest jakiś wyjątkowo mocny i cieply. Te kolumny schodzą po prostu niżej niż ATC SCM7 i tyle. Zresztą wydaje mi się, że generalnie bas poniżej 50-60 Hz nie będzie aż tak sprężysty jak ten powyżej tego zakresu. Szczególnie w dużej ilości pomieszczeń, gdzie często tam przypadają mody pomieszczenia. @kaczadupa Ty wypożyczałeś do siebie też Vele? Bo z tego co kojarzę, to miałeś Solano, a one są trochę bardziej podgrzane na dole niż Vela. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 24 listopada Udostępnij Napisano 24 listopada (edytowany) U siebie miałem jeszcze prostokątne skrzynki z tym charakterystycznym dla Elaka wooferem, nie pamiętam dokładnie modelu ( 244?) i już na bank pierwszą wersję Solano. Jedno i drugie mocno ubasowione, ciepłe granie. Charakter basu przypominał mi monitory Dynaudio. Górę z tych starszych Elaków zapamiętałem jako wyjątkowo barwną i urokliwą (podobała mi się bardzo). Jedne i drugie z powodzeniem widzę w 20 metrowym pokoju. I nie widzę żadnego punktu zaczepienia jeżeli chodzi o ilość dołu z małym monitorem OZ tj. ATCscm7, ilościowo to jest przepaść (jakościowo można dyskutować). Edytowano 24 listopada przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wtgs74 Napisano 28 listopada Autor Udostępnij Napisano 28 listopada Dnia 23.11.2024 o 10:23, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć, Różnicę które zastosowano w JET 5 i JET 6 są zauważalne ale nie jest to tak duży skok. Prawdę mówiąc, już model "5" był bardzo dopracowaną wstęgą. W "6" zmieniono trochę jego charakterystykę na nie co jaśniejszą. Ceną którą podaliście za 407 (1) po przeliczeniu to okolice 12 tysiecy za parę. My aktualnie 407.2 mamy w cenie 13999... raptem 2 tysiące różnicy... https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs407-2-czarny-polysk.html Cześć, A może szanowne Top Hi Fi miało by jakąś promocję na Vele 407.2 z okazji czarnego piątku albo tak bez okazji 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Skoro podobały się jedne i drugie, ale były odsłuchiwane w różnych warunkach, to najlepiej by było je zabrać do domu i posłuchać w swoich warunkach, ponieważ może to zmienić postrzeganie zarówno jednych jak i drugich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada 14 godzin temu, Wtgs74 napisał: Cześć, A może szanowne Top Hi Fi miało by jakąś promocję na Vele 407.2 z okazji czarnego piątku albo tak bez okazji 😁 Popatrzę jutro ale wątpię, bo aktualnie już pociągnięte są nisko 😇 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs407-2-czarny-polysk.html 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada 23 godziny temu, Wtgs74 napisał: Cześć, A może szanowne Top Hi Fi miało by jakąś promocję na Vele 407.2 z okazji czarnego piątku albo tak bez okazji 😁 7000 zł za sztukę to uczciwa cena. https://www.elektrowelt24.eu/shop/product_info.php?refID=31234&products_id=6521 Chyba że 5800 zł za poprzednią wersję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada na solidne obniżki trzeba poczekać aż wejdzie vela v.3 - rok temu gdy wyprzedawana była pierwsza wersja top miał naprawdę dobre ceny, skorzystałem a tu ciekawa niemiecka porównywarka: https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/203682923_-vela-fs-407-2-schwarz-elac.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada No ale wychodzi drożej niż u nas i to bez transportu. Dlatego mówie że mamy uczciwą cenę. Vela .3 szybko nie wejdzie raczej Teraz nowa seria Debut. Zapewne potem Debit Reference , Uni Fi i Solano. Producent dba o poszczególne serie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada 15 godzin temu, Piotr Sonido napisał: 7000 zł za sztukę to uczciwa cena. https://www.elektrowelt24.eu/shop/product_info.php?refID=31234&products_id=6521 Chyba że 5800 zł za poprzednią wersję. Mamy ciut obity jeden bok 407.2 białych, możemy urwać jeszcze 500 zł max 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia To już zapewne nie informacja dla mnie Bo to nie ja o nie pytałem ale od sztuki Czy od pary te -500 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wtgs74 Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia Dnia 29.11.2024 o 23:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Mamy ciut obity jeden bok 407.2 białych, możemy urwać jeszcze 500 zł max Dziękuję za propozycję, ale białe odpadają od razu. Musi być black piano 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wtgs74 Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia Decyzja podjęta. Vele zagościły w domu w zeszłym tygodniu jako wypożyczone i po odsłuchach wszystko mi pasowało. Dzisiaj już nówki sztuki przyjechały do domu, są podłączone i grają cudownie. Jeden temat zamknięty, teraz bez pośpiechu pomyślę co dalej ze wzmacniaczem. Puki co moja trochę leciwa yamaszka a1010 daje radę. Miałem na testach w domu Hegela v190 i nie zachwycił mnie. Jak dla mnie nie zagrał szczególnie lepiej od tego co mam. 2 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Te stare Yamahy to były mocne i dobre amplitunery. Pierwszy lepszy wzmacniacz stereo nie zagra lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) 1 godzinę temu, Wtgs74 napisał: Vele zagościły w domu w zeszłym tygodniu 407.2 ? mam pierwsze na dłużej, ostatnio korciło mnie aby dokupić supertweeter 4pi plus V, ale to raczej u niemca i drogo, bez sprawdzenia nie było sensu Edytowano 6 grudnia przez Robert eN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 2 godziny temu, Wtgs74 napisał: Puki co moja trochę leciwa yamaszka a1010 daje radę. Miałem na testach w domu Hegela v190 i nie zachwycił mnie. Jak dla mnie nie zagrał szczególnie lepiej od tego co mam. Ciekawa uwaga . Jest spore grono osób,nie tylko na tym forum, które uparcie krytykuje produkty/brzmienie Yamahy . Tymczasem wciąż przewijają się też bardzo pochlebne uwagi nt jej solidnych konstrukcyjnie wyrobów ,również budżetowych jak A-S701 . Nawet techniczny laik jak ja widzi na zdjęciach bebechów pewien konkret w stosunku do produktów części konkurencji. Kolega potwierdza swoim wpisem zdanie innego kolegi @Kraft,że zbudowany poprawnie wzmak zawsze się obroni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) 27 minut temu, Nowy75 napisał: Jest spore grono osób,nie tylko na tym forum, które uparcie krytykuje produkty/brzmienie Yamahy Kto? gdzie ? dawaj mi go ! Moja Yamaszka inside Edytowano 6 grudnia przez terracan1929 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 1 minutę temu, terracan1929 napisał: Kto? gdzie ? dawaj mi go ! Moja Yamaszka inside 2 minuty temu, terracan1929 napisał: Kto? gdzie ? dawaj mi go ! Moja Yamaszka inside Pozwoliłem sobie wtrącić się w wątek kolegi @Wtgs74, tylko dlatego,że czytając niepochlebne opinie nt Yamahy i widząc takie foty myślałem -to nie może być prawda!😀. I jak można twierdzić ,że wygląd nie gra...😀. @Wtgs74 przepraszam za te OT Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) Nie słuchaj bajek i głupot. Stare Yamahy grały dobrze (co poświadczają forumowicze opisujący grę bardzo leciwych wzmacniaczy), a nowe Yamahy grają słabo...?? Oczywiście, jeśli testujesz nowego wzmaka za 900 zł to fajerwerków się nie spodziewaj. Ale mimo wszystko spodziewaj się przyzwoitości. Że wszystko będzie grać i działać. Teraz trendy jest mieć wzmaka jakiejś niszowej manofaktury...najlepiej z GB....a że trafo buczy i zagłusza słuchane dźwięki, albo gałki potencjometru kręcą się po mimośrodzie, cóż.....bywa... Poświęcenie dla niszowości i chęć posiadanie oryginalizmu rekompensują wszystko....podobno.. Ale nie dla wszystkich. Edytowano 6 grudnia przez terracan1929 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 12 godzin temu, Nowy75 napisał: . Kolega potwierdza swoim wpisem zdanie innego kolegi @Kraft,że zbudowany poprawnie wzmak zawsze się obroni Akurat kolega Kraft to będzie bronił innego stanowiska: że podstawowa Yamaha za 1000 zł gra tak samo jak AS-3200. O ile oczywiście wyrówna się poziom głośności i w ślepym teście itd itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia @terracan1929 Bez obaw z tym słuchaniem innych,pytam i słucham ,ale generalnie mam taką przypadłość,że myślę samodzielnie . Gdyby nie gabaryt A-s1100 byłaby murowanym kandydatem na następcę Tagi/ niestety głębokość Yamahy/. @majkel74Może kolega @Kraft ma na myśli,że tak samo,czyli poprawnie 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 23 godziny temu, Wtgs74 napisał: Decyzja podjęta. Vele zagościły w domu w zeszłym tygodniu jako wypożyczone i po odsłuchach wszystko mi pasowało. Dzisiaj już nówki sztuki przyjechały do domu, są podłączone i grają cudownie. Jeden temat zamknięty, teraz bez pośpiechu pomyślę co dalej ze wzmacniaczem. Puki co moja trochę leciwa yamaszka a1010 daje radę. Miałem na testach w domu Hegela v190 i nie zachwycił mnie. Jak dla mnie nie zagrał szczególnie lepiej od tego co mam. Super! Cieszymy się, że udało się dograć temat! Teraz tylko pozostaje wygrzać i cieszyć się ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 grudnia Udostępnij Napisano 9 grudnia Dnia 6.12.2024 o 18:45, Wtgs74 napisał: Jeden temat zamknięty, teraz bez pośpiechu pomyślę co dalej ze wzmacniaczem. Puki co moja trochę leciwa yamaszka a1010 daje radę. Miałem na testach w domu Hegela v190 i nie zachwycił mnie. Jak dla mnie nie zagrał szczególnie lepiej od tego co mam. Skoro daje radę i Ci się podoba, to może nie ma co kombinować A w przyszłości, gdyby czegoś zabrakło, to będzie można rozważać Regę Elex MK4, może Fezza Silver Lunę EVO, czy Unisona Unico Primo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wtgs74 Napisano 11 grudnia Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia Dnia 9.12.2024 o 10:42, Q21 napisał: Skoro daje radę i Ci się podoba, to może nie ma co kombinować A w przyszłości, gdyby czegoś zabrakło, to będzie można rozważać Regę Elex MK4, może Fezza Silver Lunę EVO, czy Unisona Unico Primo Tak, w przyszłości coś pomyślę. Albo zintegrowany albo końcówka mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts