Skocz do zawartości

Co z tą Polską?

RoRo

Recommended Posts

Pozdrowienia z 2 baterii dywizjonu artylerii przeciwlotniczej JW2707 ,na stanie cztery "Szyłki" działa samobieżne ZSU 23-4. Plus mobilna stacja radarowa na gąskach. Plus operatorzy "Strieł" wystrzeliwanych ręcznie rakiet przeciwlotniczych, sterowanych kamerami wizyjnymi. Panie, kiedyś to było... 😁

Byłem uczestnikiem pierwszego strzelania rakietowego w Polsce, rakietami ziemia-woda na poligonie w Ustce latem 1993 roku. Strzelała Rakietówka z Bolesławca.

Wtedy nasze Szyłki też o mało nie "zdjęly" transportowca ciągnącego aluminiowy cel-parasol dla dział. 

W podzięce ,"latawiec" przyleciał niziutko nad naszą poligonową kantynę, po czym poszedł pionowo w górę na dopalaczu. Ponad połowa szyb w oknach kantyny przeszła do historii. 

A co do strzelania... Miałem świetne wyniki z kałacha. Dzięki doskonale utrzymanej sztuce broni z rocznika 1966, a także maksymalne noty na trenażerach karabinu wyborowego, na 300 metrów. Ale fizycznie nigdy nie strzelałem ze snajperki, więc to się nie liczy.

9 godzin temu, misiekx napisał:

Jedno mnie tylko zastanawia,jak Wy wszystko tak dokładnie pamietacie ? Musicie chyba często opowiawać (wspominać) te historie przy róznych imprezach towarzyskich.....że sie tak utrwaliły w pamięci. A że pamięc ludzka zawodna, to i czasami szczegóły się mylą,fikcja przeplata się z prawdą a i czasami cos by się chcialo przeżyć a że tego nie było , albo nie było tak do końca....życie 🤣

Z "opowiesci zasłyszanych". 

Czołganie się po asfalcie, latem w pełnym słońcu, w krótkim rękawie, zdzierając łokcie. A wszystko przez drobny błąd.:

To jednak nie był Pan porucznik, tylko Pani porucznik 🤭 na pagonach nie do odgadniecia.

Wracając do Twojego wpisu i zawodności pamięci, myślę że tu masz rację, jednak jeśli coś wywołało sporą dawkę emocji i było stosunkowo rzadko pojawiające się, do tego opowiadane przy każdej okazji, "kazdemu" (już np. kolegom na "jednostce"), to bardzo możliwe że utrwali się znacznie bardziej od innych (niby zapamietanych), w niezmienionym kształcie. Ale to tylko moja opinia. 

Pozdrawiam.

9 godzin temu, michaudio napisał:

Pozdrowienia z 2 baterii dywizjonu artylerii przeciwlotniczej JW2707 ,na stanie cztery "Szyłki" działa samobieżne ZSU 23-4. Plus mobilna stacja radarowa na gąskach. Plus operatorzy "Strieł" wystrzeliwanych ręcznie rakiet przeciwlotniczych, sterowanych kamerami wizyjnymi. Panie, kiedyś to było...

Kiedyś już byś siedział za zdradę ;) tajemnicy.

2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

To jednak nie był Pan porucznik, tylko Pani porucznik

Kiedyś to było niemożliwe żeby kobieta była żołnierzem :)

To tak czytając kilka postów w/w odnoszących się do lat 80/90 :) 

2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Wracając do Twojego wpisu i zawodności pamięci,

Pewnie czasem pamięć coś tam komuś podkoloruje😀. Ale tu na forum ,jak i w życiu może bardziej chodzi o to ,by było wesoło i kolorowo,niż o prawdę historyczną .Tak widzę ,że jakoś te różne przygody nikogo tutaj nie złamały i koledzy wesoło wspominają,o to chodzi..Kolego @michaudio,pierwsza sztuka na stanie rocznik 64,powycierana niemiłosiernie,ale strzelała doskonale😀

Tak mi sie wydaje, ze polscy oficerowie czy politycy, powinni brać przykład z Finlandii.  Oni tam są wyszkoleni i przygotowani. Mieli niemiłe doświadczenia z USSR, więc się od lat przygotowują. 

Polska też miała doświadczenia i z zachodem i wschodem, i tak prowadzą swoje siły zbrojne. Czołgi sprowadzają by sobie na ich tle zdjęcie zrobić. To pewnie czubek góry lodowej.

To albo, ignorancja, brak wiedzy na temat wojska, i jak ono powinno funkcjonować i po co jest, a druga możliwość to celowe osłabianie sił zbrojnych, bo tak naprawdę stoi się po stronie Moskwy. 

4 minuty temu, Artur Brol napisał:

To albo, ignorancja, brak wiedzy na temat wojska, i jak ono powinno funkcjonować i po co jest, a druga możliwość to celowe osłabianie sił zbrojnych, bo tak naprawdę stoi się po stronie Moskwy. 

Jedyna szkoła generałów była w Moskwie i wszyscy polscy generałowie, niestety, byli szkoleni w Moskwie. Mowa nadal o latach do 90.

Odsunac starych od każdego ważnego stanowiska, wysłać młodszych do Finlandii na szkolenie.

Putin w takim razie ma otwarta drogę. 

Pewnie też wszystkie informacje na temat stanu armii. 

Czytałem gdzieś że dziesiątki lat temu Rosja przekupiła wielu biznesmenów na zachodzie, właśnie Trump tam był.

I to by się zgadzało, patrząc co robi teraz.

1 godzinę temu, Kraft napisał:

A nie samonaprowadzających się na podczerwień? 

Tak, tylko cała średnica dziobu rakiety była zajęta przez szklany obiektyw. Nawet w tamtych latach wyglądało to osobliwie.

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Czytałem gdzieś że dziesiątki lat temu Rosja przekupiła wielu biznesmenów na zachodzie, właśnie Trump tam był.

Coś jest na rzeczy, ale współcześnie. Słyszy się tu i ówdzie, że pochodzące z Rosji pożyczki pozwoliły spłacić najbardziej problematyczną część z zadłużenia "biznesmena" który został prezydentem.

Biorąc pod uwagę, że nie da się go skompromitować obyczajowo, przełożenie na finanse jest znacznie skuteczniejsze.

1 godzinę temu, misiekx napisał:

Taką mamy wyszkoloną.... rezerwę. 😉

Z czasem jakość rezerwy spadała. Pamiętam parę lat po armii jestem w gościnie u staruszków, pijemy wódeczkę,pani w wieczornych wiadomościach ogłasza,że dowódca pewnej jednostki wpadł na świetny pomysł jak poradzić sobie z dokazującą po opuszczeniu jednostki rezerwą. Otóż wysłano do rodziców powiadomienia,by mamusia i tatuś odebrali osobiście swoje pociechy z armii....!😁. Płakałem ze śmiechu patrząc na ojczulka,który słysząc te rewelacje omal nie udławił się marynowanym grzybkiem😁

14 godzin temu, michaudio napisał:

Dzięki doskonale utrzymanej sztuce broni z rocznika 1966

Bo to świetny rocznik :) 

5 godzin temu, misiekx napisał:

Taką mamy wyszkoloną.... rezerwę.

A żebyś wiedział. A co do pamięci , to raz , że dla młodego człowieka przeniesienie na dwa lata do obcego środowiska jest czymś co się pamięta. A dwa , że została mi już tylko pamięć wsteczna :) 

5 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Gdy ja byłem to były Panie :)

Tyle to juz pamietam na 100%

No to mnie uspokoiłeś , że rozróżniasz :) 

A poważnie , czasem się zastanawiam co sprawiało , że wojsko poborowe tak dobrze działało. Szkolenie np. na POWT trwało trzy miesiące , trzeba było wkuć mnóstwo procedur , nauczyć się obsługi radaru i analizy tego co widać na ekranie. A byliśmy młodymi ludźmi z różnych środowisk . Wojsko poborowe pełniło również funkcję edukacyjną, uczyło dyscypliny , higieny , kultury. Część chłopaków jak byłem po raz pierwszy widziało kolorowy TV , miało kibel pod dachem , a nie na podwórku , była na koncercie / piosenki wojskowej , ale zawsze / Chór Aleksandrowa - Zamek Książąt Pomorskich /. 

Była "fala" . Wiem , że różnie to wyglądało w różnych jednostkach. U mnie " kot" mógł wybrać. Albo się podporządkowuje , po roku jest " obcięty" , a po roku i trzech m-cach / po takim czasie byłem pierwszy raz w domu / nabiera praw "starego wojska". Albo pozostaje " kotem " do końca i wszystko robi sam. Nikt nikogo nie bił i się nie znęcał. Fakt , że pełnienie 72 godziny służby na POWT , a potem jechanie " rejonów " nie było przyjemne , ale jak widać po mnie do przeżycia. Wszystko po to , by mieć 9 m0cy luzu. Hierarchię szanowała kadra , wiedzieli , że dzięki staremu wojsku na strażnicy będzie spokój i porządek. Patrole wyjdą o czasie , meldunki będą przekazane na Brygadę. Ot taka symbioza :)

Nie wiem jak to funkcjonuje obecnie w wojsku zawodowym . / @MariuszZ /. Rozmawiałem z kuzynem / sierżant/ , że jest jakiś system punktów , kar finansowych itp. Ale się w to nie zagłębiałem.