DiBatonio Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Zwierzchnik KK. Według Wiki, w naszym kraju katolików jest 86.9% Jak już tak lubisz czytać Wiki, to sprawdź haslo Watykan. A ja ze swojej strony mogę polecić kilka książek o prawdziwej historii KK i Watykanu i wszystkich przyległości tej instytucji. 5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: ja myślę że to mogło być "celowe" zagranie 🤔 Jasne 😆😆😆 Edytowano 23 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 2 minuty temu, DiBatonio napisał: nie mówiąc o wiedzy na temat własnej religii patrz byla MEN Zalewska 🤭 W punkt!😁. Orientacja przeciętnego wiernego,nt tego ,w co wierzy,czy znajomość Biblii,na której w gadce się opiera ,wołają o pomstę do Niebios. Kiedyś nawet gdzieś w Polsce dopytywano wiernych wychodzących z kościoła o usłyszane kazanie,z poziomu odpowiedzi wynikało,że albo kazanie przespali,albo byli pogrążeni w modlitwie,choć powinni słuchać i COŚ zrozumieć 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu @Chyba Miro 84 kościelna komisja majątkowa, działała w latach 1989 do 2011. Na koniec zrobiła się gigantyczna chryja, bo od decyzji komisji nie można było się nigdzie odwołać. A przekręty były potworne. Zabierano ziemię należącą do miast, czy gmin, przekazywano kościołowi. Zapominając o tym powiadomić dotychczasowych właścicieli. Często ziemia błyskawicznie trafiała w prywatne ręce. Beneficjentem takich akcji był między innymi późniejszy premier Morawiecki. W 2007 kupił działkę od kurii wrocławskiej za 700 tysięcy, w 2015 sprzedał ją za skromne 15 milionów. Potem zamieniono komisję na fundusz działający do dziś. Całe lata kościół kupował też od samorządów ziemię ze skromnym 99% rabatem. I tak to się kręci, a właściwie skręca kasę od czasów przełomu. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Orientacja przeciętnego wiernego,nt tego ,w co wierzy,czy znajomość Biblii,na której w gadce się opiera ,wołają o pomstę do Niebios. Bo mama kazali chodzić do kościoła, niekoniecznie mówiąc w jakim celu. Prawdziwie wierzącemu, budynek kościoła nie jest do niczego potrzebny. Z Bogiem można rozmawiać wszędzie bez obecności pośrednika, a nie nieustannie słuchać tych samych formułek, powtarzanych od stuleci. No i kiedyś było duzo wierzących praktykujących, a teraz dużo jest praktykujących niewierzących. Można tylko dorzucić ,, Jeśli Bóg jest to chwała Bogu, natomiast jeśli Boga nie ma to niech nas ręka boska broni,, 😉 I zeby nie było że ja jestem za lub przeciw - siebie mogę określić mianem agnostyka. Osobiście do kościoła nie chodzę (od czasu kiedy w kajecie księdza odwiedzającego mnie z kolędą, przy moim nazwisku zauważyłem wpis - ateista), ALE bardzo sznuję ludzi prawdziwie wierzących, pod warunkiem, że postępuja zgodnie z zasadami wiary. Edytowano 21 godzin temu przez Rega 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu @Rega Roman , z niecierpliwością czekam na moment kiedy ludzie wpadną na to , że religia a kościół to jednak nie to samo Z drugiej strony dla wielu pis i religia to to samo , a niektórzy idą jeszcze dalej. Widziałem w TV pewną panią na wiecu Nawrockiego, dla której Nawrocki to chrześcijaństwo ??? Pani twierdziła , że jak ktoś nie głosuje na Nawrockiego to nie katolik / ??? /. Była mowa o Irlandii. To co się tam zadziało , to fenomen i świadczy o intelektualnym poziomie społeczeństwa. U nas jeszcze nie do zrealizowania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowany) @tomek4446 - znam to z własnego podwórka. Człowiek , będący kiedyś katechetą ostentacyjnie wiesza na swoim ogrodzeniu baner Nawrockiego. A założylbym się, że nawet nie przeczytał dokładnie programu wyborczego w/w. Ot, po prostu - aby tylko nie inny tylko ten, z poparciem Kaczyńskiego. Podobna sytuacja miała miejsce przy poprzednich wyborach burmistrza naszej miejscowości - kandydatka przechodzi z PO do PIS tylko dlatego, że to partia ,,bliżej Boga,,. No, ręce opadają. Chyba Lenin (niestety) stwierdził, że religia to opium dla mas. Miał dużo racji. Edytowano 20 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 9 minut temu, Rega napisał: Chyba Lenin (niestety) stwierdził, że religia to opium dla mas. Marks , ale to prawie to samo 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu A co myślicie o tym ostatnim dużym ramadanie w Polsce? Bo łatwo nam narzekać na to co księża zafundowali (nie wszyscy, są jeszcze z prawdziwego powołania) i często słusznie ale jest jednak jakaś wolność wyboru i osądu. Kiedy przyjdzie i rozprzestrzeni się islam uprawiany na zachodzie, a przyjdzie to nam mina szybko zrzednie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) Myślę, że muzułmanie którzy zdecydują się na pozostanie w Polsce (bo większość jest TU z planem wyjazdu np do Niemiec - tam zasiłki większe) powinni być traktowani jak chrześcijanie w krajach muzułmańskich, a nie jak święte krowy. Skoro decydują się na pobyt w Polsce to powinni dostosować się do zasad panujących w Polsce. A jeśli któremuś to nie odpowiada to natychmiastowa deportacja lub więzienie. Bez żadnych wyjątków. Może myślę ksenofobicznie, ale uważam, ze Polska jest dla Polaków i nie ma tu miejsca na ich zachowania, jak w Szwecji czy Holandii. A jeśli im nie pasuje to droga wolna. Dlaczego z Syrii, Libanu, Kurdystanu itp nie emigrują do np Emiratów czy Arabii Saudyjskiej? Ich współwiercy dobrze wiedzą o co im naprawdę chodzi. Poza tym ich wiara dopuszcza kłamstwo i oszustwo, jeśli dotyczy innowierców. A ci innowiercy są na tyle naiwni, uważając, że biedni emigranci wezmą się do uczciwej pracy. NIE ONI. Edytowano 19 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu To wszystko prawda i również moje zdanie ale... Chyba w każdym kraju tak sobie gdybali i im nie wyszło. A oni przejmują państwa powoli, mijają lata, ich liczebność rośnie ... resztę już znamy. Kwestia nastu lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 37 minut temu, kassyx napisał: Kiedy przyjdzie i rozprzestrzeni się islam uprawiany na zachodzie, a przyjdzie to nam mina szybko zrzednie. Przecież tych normalnych muzułmanów islamistów mamy od dawna w Polsce jakoś nie widziałem, żeby uprawiali dżihad. Islam o którym Ty mówisz, niewiele ma z tym prawdziwym Islamem wspólnego, to skrajni islamiści wywrotowcy i popier…cy, dżihadyści itp. Myślisz, że naszym kraju nie masz takich katolików, spójrz na te wszystkie odjechane Zakony Rycerzy Jasia Pawła 2go , czy innych Rycerzy Maryjki w pelerynach. Toż to dać im przyzwolenie, to by odszczepieńców pałowali, a by mogli to na stosie palili. Patrząc na tych całych rycerzy i ich minki tęskniące za rozumkiem, nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 50 minut temu, DiBatonio napisał: i ich minki tęskniące za rozumkiem Zajebi... te 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Jak mawiał poeta: Te czoła gładkie... Których nie zmąciła nigdy żadna myśl... Edytowano 17 godzin temu przez michaudio Literówka 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, Rega napisał: większość jest TU z planem wyjazdu np do Niemiec - tam zasiłki większe 🤔 Słyszę ciągle, że w całej Europie zasiłki będą takie same, by właśnie "przybysze" pozostali na "tej ziemi" na której się już pojawią. Ale ile w tym prawdy? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassyx Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 59 minut temu, DiBatonio napisał: Przecież tych normalnych muzułmanów islamistów mamy od dawna w Polsce jakoś nie widziałem, żeby uprawiali dżihad. Zgadza się, mamy Kozaków itd. ale to są nasi, Polacy, od wieków. Nie o tych piszę. Dlatego napisałem "uprawiany na zachodzie" bo tylko ten tak się rozprzestrzenia poprzez zasiedlenie. A to, że ma niewiele wspólnego z prawdziwym islamem... No tak ale cóż z tego. "Myślisz, że naszym kraju nie masz takich katolików, spójrz na te wszystkie odjechane Zakony Rycerzy Jasia Pawła 2go , czy innych Rycerzy Maryjki w pelerynach." Pewnie, że są ale czy są tak groźni? Czy można ich porównywać? islam jest rozumiany różnie. Nie ma jednego, jedynego Koranu mimo, że sami tak twierdzą. Dlatego jest taki rozdźwięk. To do nich należy świat, Ty, ja i reszta jesteśmy sługami. Nigdy się z nimi nie zrównamy, nawet jak przyjmiesz ich wiarę- zawsze będziesz ich sługą. Jak zresztą każdy z nas tu pewnie wie, ich nadrzędnym celem jest rozmnażać się. Jak sami mówią załatwią nas w ten sposób -biala wojna i to działa. Mają zasadę, chyba nawet Koran to im zaleca: być cicho i nie zwracać na siebie uwagi póki jest nas mało. A jak będzie nas dużo to trzeba wprowadzać swoje prawa. Nie są tolerancyjni i nie będą. A Szariat to tylko kwestia czasu kiedy ich liczebność wzrośnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Islamiści jak wszyscy inni zapominają o jednym, o zachowaniu równowagi w przyrodzie. Chcą zasiłków, na które ktoś musi zapracować. Jak staną się dominującą większością, to niedobitki rodowitych Niemców wyniosą się jak najdalej z kraju. Nie będzie komu pracować i składać się na budżet. Wtedy nie będzie też zasiłków. Na dłuższą metę wojujący islamiści sami się zaorają. Bo kiedy przejmą, rozkradną i przejedzą już wszystko co się da, zostaną z niczym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Koledzy piszą jeszcze o rozliczeniach państwowo - kościelnych. Praktycznie pod nosem mam tego przykład. W Rybakach nad jeziorem Łańskim olsztyńska kuria otrzymała kawałek ziemii,gdzie powstał niewielki ośrodek Caritasu. Za kolejnych rządów PiS dołożono hektarów tak ,że nazbierało się ich ponad 70. Kościół wszedł w spółkę z deweloperem i w tym cennym przyrodniczo miejscu miał powstać hotelik na jedyne 700 miejsc plus 35 domków letniskowych. Było tam wszystko: podejrzane działania władz wojewódzkich i gminnych,niekorzystne dla budowniczych wyroki WSA, próby przekupywania okolicznych mieszkańców i protesty mieszkańców. Nie wiem jaki jest status budowy w tej chwili,ale tylko ta krótka historia mówi wiele o atmosferze rozliczeń na linii Polska- Kościół Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Jeszcze dwie historie na wesoło nt spraw poważnych w naszej armii. 30 z górką lat temu miałem służbę podoficera. Wpadła jakaś komisja sztabu kontrolować magazyn broni,byłem otrzaskany więc mi dali spokój,ale usterkę znaleźli,kartka na skrzyni z kałachami,taka zwykła,w kratkę z odręcznym spisem inwentarza miała zły rozmiar! Chyba o cm!😁. No i mamy śledztwo,kto winny? Chodzę z komisją,porucznik zwala na kapitana,kapitan na porucznika,wreszcie konfrontacja, zapada milczenie...😁. Nie pamiętam czy i jak ukarano winnych,ale miałem ubaw W zeszłym roku powołano szwagra do rezerwy. Staje w biurze przepustek i się okazuje, że został awansowany do stopnia chorążego! Zgłosił zastrzeżenia,sprawdzili książeczkę, wyjaśnimy,zapraszamy na pododdział. Na pododdziale się okazało,że z okazji awansu dostał nawet oddzielną salę żołnierską ze stosowną tabliczką na drzwiach😁. Porządek w wojsku musi być! Chłop jest czuły na swoim punkcie, a tu mu wszyscy salutują,panie chorąży to,panie chorąży tamto, więc przestał protestować. Finalnie sprawę utajniono,pewnie dlatego, że trzeba by wskazać winnych...😁. Może jak go zgarną w tym roku to jakiś porucznik się trafi,albo i wyżej...😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Może jak go zgarną w tym roku to jakiś porucznik się trafi,albo i wyżej...😁 A szwagier nie ma przypadkiem na imię Antoni ? Bo to by wiele wyjaśniało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 10 godzin temu, Rega napisał: Dlaczego z Syrii, Libanu, Kurdystanu itp nie emigrują do np Emiratów czy Arabii Saudyjskiej? Bo tam nadal istnieje podział na kasty, i zasiłku nikt nie dostanie. Kolega inżynier budował hotel w Sudanie . Miało to być takie miejsce spotkań dla szejków z Emiratów , Kataru itp. Oczywiście kasę wyłożyli szejkowie ,a nie Sudan. Robotników na czas budowy przywieziono z wiosek , zapieprzali od świtu do zmierzchu śpiąc w namiotach i jedząc z jednego kotła na ulicy. Jak się budowa skończyła to podjechały autokary i wszystkich wywieziono z powrotem. Miasto przyjmuje tylko tyle osób do jego obsługi ile potrzeba i ani jednego gościa więcej. Tak na wszelki wypadek jak by taki beduin co zapieprza po pustyni na wielbłądzie , wpadł na genialny pomysł polepszenia sobie bytu. W Dubaju 7 milionów ludzi nie mających żadnych praw / robotnicy napływowi/ pracuje na 3 miliony mieszkańców. Jak gość nie znajdzie w 3 m-ce roboty to jest deportowany i tyle. Krótka piłka. 9 godzin temu, DiBatonio napisał: Myślisz, że naszym kraju nie masz takich katolików, spójrz na te wszystkie odjechane Zakony Rycerzy Jasia Pawła 2go , czy innych Rycerzy Maryjki w pelerynach. Ano człek jest już tak skonstruowany , że jak dać mu władzę i zapewnić o bezkarności to ujawnia najbardziej prymitywne instynkty. Ta władza i usankcjonowana bezkarność to sztandarowy program pisu. I jak widzimy po zmianach w prawie , byli blisko. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 8 godzin temu, kassyx napisał: Zgadza się, mamy Kozaków itd. ale to są nasi, Polacy, od wieków. Chyba Tatarów miałeś na myśli. Kozacy nie wiele mieli wspólnego z islamem....najczęściej to z nimi walczyli. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A szwagier nie ma przypadkiem na imię Antoni ? Bo to by wiele wyjaśniało No nie😁. Ale podobnie do Antoniego czuły na zaszczyty, więc pewnie znowu da się złapać w nadziei na kolejne😁. Samo szkolenie było bardzo skromne nawet nie biorąc poprawki na to, że szwagier lubi dodać powagi sprawom, które go dotyczą. Czyli mimo zagrożenia i szumnych zapowiedzi kolejnych ministrów obrony,wiele się nie zmienia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Wrócę na chwile do rozliczeń kleru w Polsce Kosciół w Polsce doskonale rozegrał swoją pozycję w czasie komuny. Niby knuł z ludźmi przeciw systemowi a faktycznie współpracował z PZPR. Dostęp ludzi do informacji był niemożliwy, a i sama informacja skutecznie przesiewana przez gazety/TV/radio kontrolowane przez PZPR... Kler to doskonale wykorzystywał, pół wieku systemowego uwarunkowywania ludzi owocuje do dziś... Ktoś wyżej pisał o Irlandii, moim zdaniem gdyby Irlandii zafundować takie pół wieku komuny to dziś w miejscu Irlandii rosłaby tylko trawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_Wal Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 11 godzin temu, DiBatonio napisał: Przecież tych normalnych muzułmanów islamistów mamy od dawna w Polsce jakoś nie widziałem, żeby uprawiali dżihad. Islam o którym Ty mówisz, niewiele ma z tym prawdziwym Islamem wspólnego, to skrajni islamiści wywrotowcy i popier…cy, dżihadyści itp. Myślisz, że naszym kraju nie masz takich katolików, spójrz na te wszystkie odjechane Zakony Rycerzy Jasia Pawła 2go , czy innych Rycerzy Maryjki w pelerynach. Toż to dać im przyzwolenie, to by odszczepieńców pałowali, a by mogli to na stosie palili. Patrząc na tych całych rycerzy i ich minki tęskniące za rozumkiem, nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Tak czytam czytam nic nie mówię ale ileż można... Katolicy gremialnie, wszyscy źli i do wora, pozabijali by wszystkich "niekatolickich" gdyby im tylko pozwolono. Ale "Islam o którym Ty mówisz, niewiele ma z tym prawdziwym Islamem wspólnego, to skrajni islamiści wywrotowcy i popier…cy, dżihadyści itp." - a ktoś tu powyżej napisał o cyniźmie i zakłamaniu. Poczekajmy jeszcze troszkie niech liczby tychże wzrosną to i dżihady się pojawią. Szwedzi też byli do czasu "refugees welcome" dziś mają "parę" stref bez wstępu i wojsko patrolujące ulice. "...naszym kraju nie masz takich katolików, spójrz na te wszystkie odjechane Zakony Rycerzy Jasia Pawła 2go , czy innych Rycerzy Maryjki w pelerynach." - miałem przyjemność być na kilku spotkaniach tychże. Atmosfera pokoju i miłości jedynie, za grosz nienawiści do kogokolwiek. Nie wiem skąd przypuszczenia o chęci palenia kogokolwiek na stosie. To raczej widzę u tych, których mierzi widok wierzących i modlących się ludzi. Tak wiem, jestem ciemnogród i łasy na populistyczne straszenie biednymi imigrantami. Mimo wszystko wolę żyć w swoim ciemnogrodzie niż chociażby oświeconym belgijskim Molenbeek.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 11 minut temu, Mar_Wal napisał: Tak wiem, jestem ciemnogród i łasy na populistyczne straszenie biednymi imigrantami. Mimo wszystko wolę żyć w swoim ciemnogrodzie niż chociażby oświeconym belgijskim Molenbeek.. Żyć można. To co piszemy to tylko przykłady skrajnych zachowań. W takim samym stopniu dotyczy to katolików jak i wyznawców islamu. Choć historycznie biorąc pod uwagę skalę ludobójstwa , to islam nie dorasta katolicyzmowi do pięt. Kanalię tak jak porządnych ludzi znajdziemy w obu religiach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts