kaczadupa Napisano 10 grudnia Udostępnij Napisano 10 grudnia Haha. Dobre. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Czwartek o 19:39 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 19:39 (edytowany) Dnia 10.12.2024 o 22:01, Rega napisał: A teraz zacznijmy od początku - jakie masz lampy sterujące w swoim wzmacniaczu? Lampy stopnia końcowego pozostawiłbym na razie takie, jakie ,,dała fabryka,,. To właśnie te małe, niepozorne lampy sterujące odpowiadają w największym stopniu za jakość i rodzaj brzmienia. Lampy mocy trochę też, ale w duzo mniejszym stopniu niż sterujące. W moim wzmacniaczu lampy sterujące to ECC82 Electro Harmonix. Co myślisz o tych? https://tubes-store.eu/pl/ecc82-12au7-5814a-6189-cv4003/1-ecc82-12au7-RCA-clear-top-.html Jakieś inne alternatywy? Edytowano Czwartek o 19:41 przez tomasz1w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Czwartek o 19:44 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:44 (edytowany) Zwróć uwagę, że to 400 zł za sztukę. Za tę cenę można mieć lepsze lampy. Przede wszystkim musisz określić rodzaj brzmienia jakie preferujesz. Wtedy można będzie pomyśleć o doborze konkretnych lamp. Edytowano Czwartek o 19:46 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Piątek o 15:30 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 15:30 No dobra, znalazłem czas na porównanie. Przepinałem 2 razy i decyzja podjęta, Roma zostaje. Jasne, że Elex MK4 to bardzo dobry piecyk. Ma swoją przewagę w pewnych punktach programu, ale Romy słucha mi się po prostu przyjemniej i niesie, jakby to powiedzieć, więcej intymnych emocji i bardziej dociera do sedna mojej duszy;) Wydaje mi się też, że Bowersy 706 S3, nawet jeżeli (podobno) są lekko wygładzone w stosunku do 706 S2 to i tak mają ten Bowersowy charakter i pewne momenty, których z Romą słucha się z dużym komfortem, tego komfortu z Regą już nie zachowują. Albo powiedzmy, mniejszy jest ten komfort. Dlatego, jeżeli ktoś ma Regę Elex MK4, gorąco namawiam do podjęcia prób i posłuchania jej z innymi kolumnami. Na pewno na to zasługuje i wydaje mi się, że można znaleźć dużo lepszą synergię, niż z Bowersami. One zdecydowanie potrzebują ciepłych wzmacniaczy. Słyszałem na Bowersach wyraźną różnicę in plus po przesiadce z Rotela A14MK2 na Elexa MK4, a teraz kolejny krok w dobrą stronę. Co do głośników, rozważałem Dynaudio Evoke 20, ale muszę jednak dać na wstrzymanie i odbudować budżet. Małżonka już nie marudzi i o dziwo, usłyszała różnicę i jej się podoba! Zresztą sam się zdziwiłem, jak te Bowersy zagrały zasilone z lampy. Ale jakbym przytargał kolejne paczki, choćby na testy, to święta nie byłyby miłe;) Oczywiście, mam świadomość, że w muzyce nie zawsze wszystko słychać "komfortowo i gładko". Ale nic na to nie poradzę, nawet jeżeli Roma dodaje od siebie sporo, to robi to w taki sposób, że niesie masę pozytywnych emocji i mnie to chwyta. Pozdrawiam, Tomek. 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano Piątek o 17:09 Udostępnij Napisano Piątek o 17:09 Kiedys wypozycze cos lampowego.Ale nie teraz.Wciaz mam za malo czasu.Kusi mnie to strasznie.... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 17:34 Udostępnij Napisano Piątek o 17:34 (edytowany) Pytanie czy obecne Bowersy to już paczki docelowe. Jeżeli tak to bardzo miękka i bardzo ciepła lampa może i jak widać świetnie się sprawdziła. Ale nic nie gra jak Bowers i co będzie jak nagle Bowersa nie będzie a zostanie mocno zmanierowana lampa. Edytowano Piątek o 17:35 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Piątek o 17:38 Udostępnij Napisano Piątek o 17:38 Koniec świata 😂 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Piątek o 19:16 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 19:16 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Ale nic nie gra jak Bowers i co będzie jak nagle Bowersa nie będzie a zostanie mocno zmanierowana lampa. Adam, Bowersa na razie nie pozbywam się. Na razie;) Zostanie na dłużej (chyba?;) Ta lampa dodaje co nieco od siebie, ale czy jest mocno zmanierowana? Szczerze? Nie obchodzi mnie to. Z Romą i Bowersem mam mega frajdę i nie rozmieniam/analizuję wszystkiego w dźwięku. W razie czego (tzn. ewentualność nowych paczek + ta Włoszka) zapukam, tradycyjnie i do Ciebie. Bo przerobiłeś "trochę" towaru i bardzo doceniam Twoje zdanie i pióro. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 19:35 Udostępnij Napisano Piątek o 19:35 Dzięki. Ten Bowers to jednak coś w sobie ma. Gdybym musiał wybierać między Bowersem 607S3 a Focal Aria Evo no1 jednak wybrałbym większą frajdę jaką daje Bowers. Taka fajna odskocznia od ATC scm7. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 20:28 Udostępnij Napisano Piątek o 20:28 2 godziny temu, kaczadupa napisał: zostanie mocno zmanierowana lampa. Słuchałeś tej Romy? Skąd wiesz, że jest mocno zmanierowana? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 20:43 Udostępnij Napisano Piątek o 20:43 12 minut temu, Rafał S napisał: Słuchałeś tej Romy? Skąd wiesz, że jest mocno zmanierowana? Zadzwoń jak chcesz porozmawiać. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Sobota o 11:09 Udostępnij Napisano Sobota o 11:09 @kaczadupa, @Rafał S, porozmawianie 😉? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Sobota o 11:50 Udostępnij Napisano Sobota o 11:50 (edytowany) @KrólKiczu Jeśli chodzi o rozmowę z Tobą, to zawsze chętnie. A wracając do sprawy: @kaczadupa - nie chcesz odpowiedzieć, ale rozumiem, że jednak nie słuchałeś Romy Tomka. Takie wpisy, jak Twój, są szkodliwe, bo ktoś, kto nie śledzi uważnie wątku, może wziąć to za opinię przeciwną do wrażeń autora wątku. A tymczasem to nie jest żadna opinia, tylko uprzedzenie - ogólna niechęć do konstrukcji lampowych, a nie ocena konkretnego wzmacniacza. Jakiś czas temu inny forumowicz rozpoczął tu krucjatę na rzecz lamp, które jakoby miażdżą tranzystory w każdym aspekcie grania. Mimo słuszności wybranych argumentów uważam, że takie podejście trąci fanatyzmem. W Twoim przypadku mamy do czynienia z postawą niemal identyczną, tyle, że z orientacją o 180 stopni w drugą stronę. Sam wielokrotnie podkreślałeś różnice w brzmieniu różnych tranów (od Hegla do Naima), a lamp to już nie dotyczy? 5-watowa trioda zagra tak samo jak 30-watowa pentoda? Mullardy tak samo jak TFK? Z jednej strony podkreślasz różnice w tym, co znasz, z drugiej - wrzucasz do jednego worka wszystko to, czego praktycznie nigdy nie poznałeś. Ile Ty lamp słyszałeś w życiu z dobrze dobranymi do nich kolumnami? Owszem, lampa nie gra jak tranzystor, ale bez przesady. Te Twoje teorie o fałszowaniu, zawsze zagotowanej barwie, totalnym rozmiękczeniu itd. to tylko powielanie stereotypów, do których przyczyniły się gorsze modele czy marnie zestawione systemy. Na tej samej zasadzie można by napisać, że wszystkie trany grają sucho, bezbarwnie, chudo na średnicy i z szorstką, zapiaszczoną górą. Edytowano Sobota o 12:08 przez Rafał S 5 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 13:15 Udostępnij Napisano Sobota o 13:15 (edytowany) Przecież to tylko MOJA opinia na temat zniekształceń. Rafał przecież my nawet kompletnie innej muzyki słuchamy, żadnego wspólnego punktu zaczepienia... Można kochać zniekształcenia. Komu to przeszkadza? Nawet nie chce mi się do tego wracać, żeby właśnie nie irytować ludzi posiadających lampy i ceniących sobie ogrom zniekształceń, zmiękczeń, ciepła, braku precyzji i kontroli, braku dynamiki w skali makro, kolorowania na wymyślony przez ich projektanta sposób itd. Podoba się takie granie to tylko się cieszyć. Takie miało być!, to daje nam wybór, różnorodność. Zobacz, nawet producenci takich wzmacniaczy się z tym nie kryją i dają bez stresu swoje maszynki do testów, gdzie wykonują pomiary ( przecież doskonale wiedzą, że nie będzie zachwytów a dramat w dziale - laboratorium). A jak gra moja prywatna Rega Elex mk4 czy Nait 50, też fałszują Też grają tendencyjnie miękko, też grają ciepło, też ujednolicają, są emfazy, mniej lub bardziej ale fałszują. Podoba się granie trana z niskimi zniekształceniami - też się cieszyć a nie patrzeć, kto co na forum napisał, że sucho itd. Taki mądry facet a tak bierze do głowy czyjeś opinie, i to jeszcze z forum. Gdyby to napisał p. Kisiel czy p. Łabanowski czyli obecnie chyba największe autorytety w temacie audio w kraju to jeszcze mógłbym zrozumieć, że to w Tobie siedzi ale jakiś user z forum? Daj spokój. I najważniejsze. Zapomniałeś już, że mój pokój nie spełnia NORM prawidłowo przygotowanego akustycznie pokoju o jakich wspomniał na forum moderator Mariusz? Nawet nie wiedziałem, że takie normy istnieją zanim Mariusz o nich nie wspomniał przy rozmowie o akustyce u Jarka. A jednak wszyscy na forum piszemy o różnicach w brzmieniu wszystkiego co z audio związane i jakie w naszych pokojach słyszymy. Tak ma być. Od tego jest forum. Mamy się dzielić naszymi wrażeniami z innymi osobami ale nie brać tego do serca czy się na tym wzorować bo od prawidłowego opisu sprzętu hi-fi są profesjonaliści z laboratorium i pokojem przygotowanym wg odpowiednich norm a nie na moje czy inne złote ucho. I żeby nie było, też stawiam właśnie na moje złote ucho różne ustroje akustyczne w pokoju. Przestawiam, przenoszę, kombinuję tak, żeby dla mnie grało lepiej. Z pewnością wprowadzę dodatkowe podkolorowania ale skoro tak mi gra ładniej to czemu nie. Pozdrawiam. Edytowano Sobota o 13:19 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Sobota o 14:12 Udostępnij Napisano Sobota o 14:12 (edytowany) 59 minut temu, kaczadupa napisał: ogrom zniekształceń, zmiękczeń, ciepła, braku precyzji i kontroli, braku dynamiki w skali makro, kolorowania na wymyślony przez ich projektanta sposób itd. A ilu i jakich lamp słuchałeś, że na pocżatku swojej wypowiedzi od razu taki ogrom inwektyw w stosunku do lampy? Ja też lubię detaliczność , brak ciepełka itd i co? Mam lampy , które mi to zapewwniają. Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka. To, ze ktoś kupi budżetową lampkę za 3-4 tys, z lampami najgorszego sortu (bo takie wstawiają producenci z racji oszczędności) nie oznacza, że wszystkie lampy grają tak samo. Takiej detaliczności w brzmieniu jaką zapewnia mi jeden z moich lampowców , nie usłyszałem na żadnym z tranzystorów , które dane mi było słuchać. Nigdy nie twierdziłem, że lampa to samo dobro i pepek świata, ale podobnie można powiedzieć o tranzystorze. Edytowano Sobota o 14:16 przez Rega 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Sobota o 14:19 Udostępnij Napisano Sobota o 14:19 53 minuty temu, kaczadupa napisał: emfazy Co znaczy "emfaza" w audiofilskim żargonie? Bo domyślam się, że podobnie jak "klamot" nie ma nic wspólnego ze słownikowym znaczeniem tego słowa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts