Skocz do zawartości

Kolumny do denon pma1600ne i dcd 1600

MalyJerz

Recommended Posts

Witam. Szukam sugestii w związku ze zmianą kolumb do systemu denen pma 1600ne plus dcd 1600. Obecnie grają na fyne audio f500, które zostały z poprzedniego systemu. Czas pójść wyżej. 

Pomieszczenie około 20 metrów.  Nie mogę zapewnić dużych odległości od tylnej ściany i powierzchni bocznych. Nie mam preferencji czy ma być to kolumna podstawkowa czy wolnostojącego.

Słucham głównie jazzu.

Budżet max. 10.000 zł,  ale im mniej tym lepiej. Jestem nastawiony bardziej na rynek wtórny. 

Rozważałem fyne audio f501, monitor audio gold 100 5g, monitor audio silver 200 lub 300 g7, coś z opery - mezza, seconda lub prima, audiovector qr3. Chyba najbliżej mi do kef r3, choć nie wiem jaka jest różnica pomiędzy normal a meta. 

Jakiś neat, bowers czy elac FS?

Lubię zrównoważone brzmienie, ale musi być odpowiednio dociążone. 

1 godzinę temu, MalyJerz napisał:

Witam. Szukam sugestii w związku ze zmianą kolumb do systemu denen pma 1600ne plus dcd 1600. Obecnie grają na fyne audio f500, które zostały z poprzedniego systemu. Czas pójść wyżej. 

Pomieszczenie około 20 metrów.  Nie mogę zapewnić dużych odległości od tylnej ściany i powierzchni bocznych. Nie mam preferencji czy ma być to kolumna podstawkowa czy wolnostojącego.

Słucham głównie jazzu.

Budżet max. 10.000 zł,  ale im mniej tym lepiej. Jestem nastawiony bardziej na rynek wtórny. 

Rozważałem fyne audio f501, monitor audio gold 100 5g, monitor audio silver 200 lub 300 g7, coś z opery - mezza, seconda lub prima, audiovector qr3. Chyba najbliżej mi do kef r3, choć nie wiem jaka jest różnica pomiędzy normal a meta. 

Jak sluchasz glownie Jazzu to moze bym szedl w jakies Spendory (pewnie bym poszukal uzywek A7

Jesli wyglad nie jest jakis super wazny to poszukalbym jakies horny Klipscha, to chyba (dla mnie) wymarzony glosnik do jazzu/bluesa.

14 godzin temu, MalyJerz napisał:

Słucham głównie jazzu.

Cześć,

Jak zapewne wiesz, z wyborem podłogówek i podstawek w określonym budżecie jest tak, że za te same pieniądze kupisz monitory wyższej klasy. Budżet 10k daje Ci spore możliwości a przy uwzględnieniu Twoich preferencji poszukiwania będą na prawdę przyjemne. Wynika to z faktu, że będziesz wybierał pomiędzy fajnym i fajnym :) Z oczywistych względów zarekomenduję Ci jedynie opcje z rynku pierwotnego:

Monitor Audio Gold 100
KEF R3 Meta
Audiocector R1 Signature
ATC SCM19

Goldy to klasyk. Gęste i przestrzenne granie ze świetną sceną. Łatwe do napędzenia i pięknie wykonane. Środek lekko cofnięty.

R3 Meta jak dla mnie grają bardziej surowo, ale dołu również nie brakuje. To chyba najczęściej zestawiane z Goldami kolumny.

Audiovector R1 i SCM19 to absolutnie detaliczne i szczegółowe konstrukcje z ultra precyzyjnym i energicznym basem. Jeżeli ktoś słucha Jazzu to ciężko jest mi sobie wyobrazić lepsze modele do takich zastosowań. Wynika to z ilości powietrza, którą w tych kolumnach znajdziesz. Automatycznie przekłada się to na bardzo dobrze poukładane plany pozorne, super holografię, świetną głębię.

Gdybyś chciał porozmawiać o szczegółach, cenie czy odsłuchu, zapraszam do kontaktu.