Ramosław Napisano Piątek o 19:13 Udostępnij Napisano Piątek o 19:13 Cześć! Pierwszy zestaw stereo - proszę o poradę doświadczone grono, bo chcę podejść do tematu rozsądnie i na spokojnie. Czy setup, który wstępnie wybrałem ma szanse sprawdzić się w zastanych warunkach? Zaznaczę, że w grę wchodzi tylko sprzęt nowy ze względu na brak doświadczenia z hi-fi audio - ze sprzętem muzycznym i instrumentami bym sobie poradził, ale akurat na tym polu stricte domowego audio stawiam pierwsze kroki Oczekiwania: * sensowne stereo do słuchania muzyki na dość niskiej głośności (mieszkanie w bloku) * źródło muzyki ze streamingu (Spotify) i być może w przyszłości z CD * możliwość podłączenia TV przez wyjście cyfrowe * zależy mi na ciepłym brzmieniu z przyzwoitym basem i relatywnie klarownej całości - słucham od dream popu do sludge metalu Pomieszczenie: * salon ok 20 m2 z otwartą kuchnią w rogu, która tworzy odrębne pomieszczenie na "tyłach" salonu * miejsce na zestaw w rogu salonu na szafce z TV - kanapa na której będę słuchał jest naprzeciwko TV * kolumny niestety muszą stać przy ścianie, po obu stronach TV i mają ograniczone miejsce po bokach * mogę dodać zdjęcia i rzuty pomieszczenia jeśli to pomoże Budżet: * wzmacniacz ok. 1000 - 1400 zł * streamer z DAC ok. 600 - 800 zł * kolumny ok. 800 - 1000 zł * całość sumując ok. 2400 - 3200 zł Co wstępnie wytypowałem: * wzmacniacz: Cambridge Audio AXA25 lub AXA35 * streamer z DAC: Wiim Pro * kolumny: Indiana Line Tesi 261 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Piątek o 21:57 Udostępnij Napisano Piątek o 21:57 Cześć Pierwsze stereo, to zazwyczaj wstęp do poważniejszego świata hi-fi Budżet którym dysponujesz, umożliwia dobór podstawowych urządzeń, ale na początek powinno Ci to wystarczyć Z naszej perspektywy, polecam Ci przyjrzeć się amplitnerowi stereo, który będzie już posiadał DAC oraz funkcje sieciowe, będzie też stereofoniczny, z możliwościami podłączeń różnych sprzętów. Mowa tu o : Yamaha RN 600 https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-r-n600a.html?color=1711&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsGkiWF5EoliZJnakmHtD8zAL&gclid=CjwKCAiAkc28BhB0EiwAM001Tbxq-uZR3I1yVQMtglGtG3uSVjxp_D_VLjRNDLmB6eQLsXmmHu0FCBoCWd8QAvD_BwE oraz w Twoim pomieszczeniu, pokusiłbym się o kolumny podstawkowe ale większe, pokroju Indiana Line Nota 260x https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html Jest jeszcze opcja "pomiędzy" czyli rozwiązanie z kolumnami aktywnymi. Czyli wszystko w jednym, z wtyczką do prądu Nasz hit, którym jest AudioPro A38 https://www.tophifi.pl/multiroom/audio-pro/audio-pro-a38.html Obydwie kombinacje, reprezentują inny styl. Jeśli cenisz sobie większą naturalność i swobodę, to zainteresuj się I zestawem. Jeśli, ma być trochę pazura, a zarazem cenisz sobie również design, zerknij na Audio Pro Zapraszamy oczywiście na prezentację, jeśli byłbyś zainteresowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramosław Napisano Piątek o 22:18 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 22:18 @Top Hi-Fi & Video Design dzięki za polecenia Yamahę rozważałem, ale bardziej w formie wzmacniacza zintegrowanego typu A-S301 + streamer już bez DAC, bo A-S301 ma wejście optyczne. Jestem raczej zwolennikiem rozwiązań prostszych w budowie, ale wyspecjalizowanych, aby w przyszłości mieć możliwość modyfikacji pierwotnie skonfigurowanego zestawu. Nota 260 również brałem pod uwagę, ale po bokach TV jest tak mało miejsca, że Tesi 261 wejdą i tak już "na styk" i Nota 260 prawdopodobnie się nie zmieści. W dodatku konstrukcja Noty 260 ma bass reflex z tyłu co moim zdaniem eliminuje ją ze względu na konieczność umieszczenia w pewnej odległości od ściany, a ja jestem zmuszony postawić kolumny właśnie bardzo blisko ściany z powodu braku miejsca. Jakiekolwiek kolumny stojące odpadają ze względu na wyżej wspomniany brak miejsca do ustawienia Co jest bardzo ważne w poszukiwanej przeze mnie konfiguracji to przyzwoite brzmienie na niskiej głośności - stąd kieruję poszukiwania w kierunku konstrukcji o mniejszej mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Piątek o 22:37 Udostępnij Napisano Piątek o 22:37 No i człek chce jakoś w to wejść. Choć nie do końca się zgadzam, że musi być nowe, bo nie wiadomo na co zwrócić uwagę, ale no czy audiofil kupujący na przykład lornetkę (znam się na tym) wie, że można taniej i lepiej? Jestem bardzo ciekaw odpowiedzi branży. Przecież jak załapie to można wychować sobie klienta. Ja proponuję: NAD 316. Miałem, żałuję że sprzedałem. Teraz miałbym do sypialni, albo o garażu, a to nie jest bele co. B&W 607. Pasują do NADa. No i jakiś Wiim. Wyjdzie jakos ponad 4 tys. ale za nowe rzeczy, których zakup ma sens, taniej się nie da. Nie kupuj tych Indiana... Poczekaj, dorzuć, rozważ jednak kupno z drugiej ręki. Tu na forum ludzie są uczciwi. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramosław Napisano Piątek o 23:04 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 23:04 Grzesiek202 no jakoś chce, a jak wiadomo najtrudniejszy pierwszy krok! Też mam kilka nisz, w których mógłbym udzielić konkretnej i niezależnej porady odnośnie do wyboru np. piór wiecznych czy średnioformatowej fotografii analogowej, ale akurat wejście w domowe stereo jest dla mnie nowością NAD C316BEE V2 jest w moich poszukiwaniach największym konkurentem do Cambridge Audio AXA35 - gdybym tylko mógł je gdzieś razem odsłuchać w Trójmieście... Bowers & Wilkins 607 S3 wyglądają na ciekawą propozycję również ze względu na sam rozmiar Co nadal mnie niepokoi to konieczność ustawienia ich jakieś 20 cm od ściany i w jaki sposób brzmieniowo wpłynie to na bass refleks wyprowadzony z tyłu. Cena też trochę przytłacza chociaż akurat kolumny to jedyny element, który ewentualnie rozważam jako zakup w opcji używanej Do Indiana Line jestem nastawiony najbardziej sceptycznie z całej konfiguracji - masz z nimi jakieś osobiste doświadczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Piątek o 23:22 Udostępnij Napisano Piątek o 23:22 4 minuty temu, Ramosław napisał: Też mam kilka nisz, w których mógłbym udzielić konkretnej i niezależnej porady I to jest super. Jeśli jeszcze człowiek nie jest jakimś gburowatym introwertykiem, jak na przykład ja, to można się poznać i naprawdę posłuchać bardziej doświadczonych. NADa 316 sprzedałem kiedyś za 1050 zł. Za tę cenę - coś moim zdaniem, naprawdę świetnie grającego. 19 minut temu, Ramosław napisał: NAD C316BEE V2 jest w moich poszukiwaniach największym konkurentem do Cambridge Audio AXA35 - Bierz NADa.🙂. 21 minut temu, Ramosław napisał: Do Indiana Line jestem nastawiony najbardziej sceptycznie z całej konfiguracji - masz z nimi jakieś osobiste doświadczenia? Moim zdaniem, za niewiele (relatywnie) więcej, można lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowany) 8 godzin temu, Ramosław napisał: Cambridge Audio AXA35 Miałem krótko w domu i odradzam. Bardzo skromny, szczuplutki dźwięk, którym nie da się wypełnić nawet średniej wielkości pokoju. (AXA25 ponoć gra jeszcze chudziej.) 12 godzin temu, Ramosław napisał: Zaznaczę, że w grę wchodzi tylko sprzęt nowy ze względu na brak doświadczenia z hi-fi Też tak kiedyś myślałem. Kupno używanego to przecież ryzyko prawda? A zakup nowego w tym budżecie jest... czym dokładnie? Otóż nie jest nawet ryzykiem, tylko stuprocentową wtopą. A na ewentualnej odsprzedaży stracisz na dzień dobry blisko 50%. Zakładając, ze ktoś to odkupi. A z tym będzie ciężko. Dlaczego? Bo to przecież sprzęt dla początkującego. A kolejny początkujący też musi kupić nowe, żeby nie ryzykować. End of story. Otwórz się na sprzęt używany. Dostaniesz lepszy produkt za te sam pieniądze, a w razie czego znacznie łatwiej go upłynnisz. To może paradoks, ale mniej ryzykujesz kupując właśnie na rynku wtórnym. Edytowano 22 godziny temu przez Rafał S 5 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramosław Napisano 21 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 21 godzin temu 9 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Bierz NADa.🙂. Ok, z tego co widzę to NAD C316BEE V2 bez problemu odsłucham w Trójmieście i z pewnością tak zrobię, bo mam dwa dni wolnego na początku tygodnia 9 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Moim zdaniem, za niewiele (relatywnie) więcej, można lepiej. Mam tendencję do wpadania w pułapkę rozszerzania budżetu jeśli chodzi o jakieś większe zakupy Tym razem chciałbym kupić zestaw w założonym zakresie cenowym - w taki sposób aby był po prostu wystarczający względem moich oczekiwań. Masz jakieś doświadczenie z umiejscowieniem otworu bass reflex z przodu/z tyłu i jak to wpływa na samą możliwość ustawienia kolumn blisko ściany? 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Miałem krótko w domu i odradzam. Bardzo skromny, szczuplutki dźwięk, którym nie da się wypełnić nawet średniej wielkości pokoju. (AXA25 ponoć gra jeszcze chudziej.) Cambridge Audio AXA35 biorę pod uwagę ze względu na dobre opinie, ale tak jak wspomniałem - super byłoby sprawdzić go na żywo i skonfrontować te opinie. 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Też tak kiedyś myślałem. Kupno używanego to przecież ryzyko prawda? A zakup nowego w tym budżecie jest... czym dokładnie? Otóż nie jest nawet ryzykiem, tylko stuprocentową wtopą. A na ewentualnej odsprzedaży stracisz na dzień dobry blisko 50%. Zakładając, ze ktoś to odkupi. A z tym będzie ciężko. Dlaczego? Bo to przecież sprzęt dla początkującego. A kolejny początkujący też musi kupić nowe, żeby nie ryzykować. End of story. Otwórz się na sprzęt używany. Dostaniesz lepszy produkt za te sam pieniądze, a w razie czego znacznie łatwiej go upłynnisz. To może paradoks, ale mniej ryzykujesz kupując właśnie na rynku wtórnym. Doskonale wiem, że sam ograniczam sobie wybór i w pewien sposób skazuję na dużą stratę wartości przy późniejszej ewentualnej odsprzedaży, ale z kilku względów też nie przeskoczę tego, że co najmniej streamer z DAC i pewnie wzmacniacz muszą być nowe Po pierwsze: część zestawu będzie prezentem dla mnie Po drugie: nie mam doświadczenia z tego typu komponentami audio i najzwyczajniej boję się wpadki z nie w pełni sprawnym sprzętem Po trzecie: ochrona kupującego i możliwość zwrotu daje mi pewne pole do wymiany sprzętu w przypadku kupna któregoś z komponentów "w ciemno" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 11 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Tu na forum ludzie są uczciwi. Aż tak bardzo bym się nie rozpędzał 🙂. A nawet jeśli większość jest uczciwa to już ze zwykłą ludzką życzliwością czasami ciężko. Koledzy i branża nie zwrócili chyba uwagi na fakt, że kolumny mają stać wciśnięte gdzieś między meble. A to już jest odrobinę niepokojące. Kolejna rzecz, kolego @Ramosław, sam fakt umiejscowienia bas refleksu nie determinuje tego w jakiej odległości od ściany powinna stać kolumna. Może wrzuć jakieś zdjęcie miejsca, w którym ma stać sprzęt. Jeśli zaś chodzi o sam sprzęt. Podobnie jak koledzy wyżej, uważam że pchanie się w sprzęt nowy na początku swojej przygody z audio jest, mówiąc delikatnie, mało rozsądne. Pozdrawiam 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, Ramosław napisał: Po drugie: nie mam doświadczenia z tego typu komponentami audio i najzwyczajniej boję się wpadki z nie w pełni sprawnym sprzętem Po trzecie: ochrona kupującego i możliwość zwrotu daje mi pewne pole do wymiany sprzętu w przypadku kupna któregoś z komponentów "w ciemno" To może naciągnij trochę budżet, poproś @S4Home o ładny rabat i rozważ: https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-rega-brio-outlet-ekspozycja-wysylka-gratis-CID99-IDUSEA2.html Jeśli to egz. bez problemów opisanych w linku poniżej, to może być to złoty środek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, Ramosław napisał: Doskonale wiem, że sam ograniczam sobie wybór i w pewien sposób skazuję na dużą stratę wartości przy późniejszej ewentualnej odsprzedaży, ale z kilku względów też nie przeskoczę tego, że co najmniej streamer z DAC i pewnie wzmacniacz muszą być nowe Sam jestem dość świeży na forum/rok z haczykiem/,zestaw też budżetowy,i...nowy😀. Popieram zdanie kolegów @Rafał S i @KrólKiczu,moje kolumny przez ten rok potaniały o 30 %, jako nowe,teraz musiałbym je sprzedać jako używane, więc kolejny spadek. skoro nie elektronika,rozważ przynajmniej zakup używanych kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: Aż tak bardzo bym się nie rozpędzał 🙂 Sebastianie! Skąd u Ciebie tak mała wiara w ludzi? 🙂 Ja sprzęt od Ciebie i jeszcze paru innych osób kupiłbym z przedpłatą.🙂. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu @KrólKiczu proponuję zabrać Grześka na kolejne spotkanie 🥰 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 3 godziny temu, Ramosław napisał: Ok, z tego co widzę to NAD C316BEE V2 bez problemu odsłucham w Trójmieście i z pewnością tak zrobię, bo mam dwa dni wolnego na początku tygodnia Mam tendencję do wpadania w pułapkę rozszerzania budżetu jeśli chodzi o jakieś większe zakupy Tym razem chciałbym kupić zestaw w założonym zakresie cenowym - w taki sposób aby był po prostu wystarczający względem moich oczekiwań. Masz jakieś doświadczenie z umiejscowieniem otworu bass reflex z przodu/z tyłu i jak to wpływa na samą możliwość ustawienia kolumn blisko ściany? Cambridge Audio AXA35 biorę pod uwagę ze względu na dobre opinie, ale tak jak wspomniałem - super byłoby sprawdzić go na żywo i skonfrontować te opinie. Doskonale wiem, że sam ograniczam sobie wybór i w pewien sposób skazuję na dużą stratę wartości przy późniejszej ewentualnej odsprzedaży, ale z kilku względów też nie przeskoczę tego, że co najmniej streamer z DAC i pewnie wzmacniacz muszą być nowe Po pierwsze: część zestawu będzie prezentem dla mnie Po drugie: nie mam doświadczenia z tego typu komponentami audio i najzwyczajniej boję się wpadki z nie w pełni sprawnym sprzętem Po trzecie: ochrona kupującego i możliwość zwrotu daje mi pewne pole do wymiany sprzętu w przypadku kupna któregoś z komponentów "w ciemno" Ryzykujesz, że jak się nie spodoba to sprzedaż szybko za 600, kupisz pewnie za 650 po rabacie https://m.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-nad-c316bee-CID99-ID144vNq.html Te 50zł za zdobycie pierwszych doświadczeń to bardzo uczciwa cena. Do tego pewnie za 1800 spokojnie kupisz te bowersy 607s3: https://m.olx.pl/d/oferta/glosniki-bowers-wilkins-607-s3-CID99-ID13TbN9.html Zostanie na jakiś tani streamerek i się zmieścisz w budżecie. 2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Dokładnie jak wyżej. Wiim Pro plus, używany za około 800 lub nowy za 1000 zł i masz bardzo fajny zestaw w rozsądnych pieniądzach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu To nie lepiej od razu Wiim AMP? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Z Bowersami? Niekoszerny zestaw Ale już z takim Kefami Q350 lub Dynaudio Emit 10/20 taki WiimAmp to też może być dobry trop. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu To forum techniczne, a nie religijne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Albo polk r200? Teraz poniżej 2000zl za nowe na olx 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Tu wiele osób WIERZY w rzeczy, które wielu innych neguje. Dlatego nie zgadzam się z Tobą Jarosławie 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Nie trzeba. Sam się ze sobą nie zgadzam;). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 17 minut temu, stach_s napisał: @KrólKiczu proponuję zabrać Grześka na kolejne spotkanie 🥰 Panowie, ja też serdecznie zapraszam. Sprzętowo nie mam się czym pochwalić, ale nalewka aroniowa już powoli dochodzi.🙂. 2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Zostaniesz powiadomiony o terminie i miejscu kolejnego spotkania 🥰 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 17 godzin temu, Ramosław napisał: Pomieszczenie Najistotniejsze jest gdzie Ty/uszy/mózg się znajdują. Audiofilski trójkącik - miejsce odsłuchowe - kolumny - ściany. Odległości. Obraz powie więcej aniżeli słowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 23 minuty temu, Kraft napisał: To nie lepiej od razu Wiim AMP? Też mi to przeszło przez myśl. Nie wiem, czy akurat do B&W, ale ogólnie uważam, że z dwojga już lepiej kupić Wiim Amp-a niż CA AXA 35. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts